Moje iskustvo je da se veoma tesko uoci da je stablo napadnuto i da je insekat vec u korenu. To se primeti kada je vec, verovatno, veci deo vocnjaka zarazen. Imeno, stabla su kod mene bila puna cveta, bilo je i lisca i plodova na njima ali boja lisca je znatno svetlije zelene boje a plodovi su zakrzljali i manji brojom. U pocetku nisam mogao da skontam sta je? Mislio sam, slaba godina, premrzlo mozda i sta ja znam. Desava se da jedne godine drvo "promasi" i ne da rod a da sledece da izdasno. I tako, guras dalje dok ne shvatis da si ozbiljno za,,,,n. E, kad sam poceo da kopam korenje i na najmanje sumnjivim stablima bio sam zaprepascen sta se sve naslo "dole". Lepo, komad po komad - kopaj i pali!! Kada ljudi mogu da se odricu ekstremiteta da bi ostali zivi, tako se moralo odluciiti i da i najmanje sumnjiva stabla idu na vatru! Sve do jednog su bili zarazeni....sada sledi cesto tretiranje insekticidom. U razgovoru sa strucnjacima, KAO, najnovija istrazivanja govore da djubrivo dobijeno od kalifornijskih crva razgradjuje jaja koja su vec polozena u zemlji (navodno enzimi koje sadrzi ovo djubrivo razlazu kore jaja i unistavaju ih pre nego sto se razviju) tako da sam ovih dana napravio dve tri improvizovane farme (kolonije) kaliforniskih crva pa da vidimo. Probacu da zakacim slike da se sve to vidi.
Inace ne udara samo na visnju!!!! Kod mene su stradale visnje, sljive i jedna tresnja. Ranije se tvrdilo da ide samo na visnju ali cuo sam i kod drugih da ulazi i u koren sljive (ukljucujuci i dzanariku)