O
Obrisani član 40474
Guest
Možeš li mi malo opisati te pokušaje i interesuje me kako filtriraš prerađeno ulje
kod nas u restoranima koriste uglavnom palmino ulje koja se na sobnoj temperaturi stvrdnjava.na nizim temperaturama pogotovo.probo sam i radit biodizel (odvajanje glicerina)kupili smo mali pogon za preradu 50 l al smo ga se rijesili(nama neisplativo).
palmino ulje se zgrije da voda ispari u grubo se procjedi kroz gazu ili sitno cjedilo .izlije se u bacvu recimo 200 l kad se pohladi ismjesa s necim ko sta ima da se vise ne stvrdne.ko nema nista drugo taj mjesa pola pola s naftom ili loz uljem.ja dodam 30- 50 % mjesavine nafte i benzina (kad vadim covjeku gorivo uvjek ga pitam kolko je natocio tak da znam koj je omjer benzina i nafte.ako je vise benzina onda ide manje napoja u staro ulje.najbolje ga promjesat i ostavit par dana da se slegne imamo slozenu jednu staru servo pumpu prvo ide u grubi filter na lamelice i onda u fini filter i onda u kanister.stim kad se preljeva iz bacve ne spusta se do kraja da ne povuce talog.
problemi koji su se javljali u startu su voda u ulju i filtriranje.u ulju ima brasna i papra(engleze najvise jebe curry jer jer je jako sitno mljeven)talozenje je majka jer su filteri prije isli ko ludi i nisu bili bezazlena stavka.sa talozenjem i pred filterom koj se cisti ovaj zadnji od fiata tipa dizela je posto dugotrajan.
po zimi kupujem novo ulje suncokretovo ili biljno zavisi koje je na akciji.nadje se ispod 7 kuna nema filtriranja nema kuhanja,nema stiskanja samo promucam i gas.sad su poceli prodavat i ovo staro ulje po 3-4 kune tak da se isplativost smanjila.