• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Voćarski strojevi

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
mislim dečki svaka čast na vašem mišljenju o frezanju, ali ja sam vidio što su vjetar i kiša napravili te godine u orahovici
i do te godine sam i ja bio zainteresiran za frezu ali...

te godine sam mladi nasad šljive 2g. fino uredio okopao, došla kiša, pa vjetar
od njih 400 , preko 300 izvaljenih

a od ostalih oko 1600 vočaka , koje radim sa cidokorom, izvaljena samo jedna

ženina rođaka, koja je na još vjetrovitijem području(kaptol) imala je preko 1200 izvaljenih šljiva
mislim da nebude više kopala, frezala, tanjurala:weedman:

inaće ok, treba unijeti hranjiva u zemlju, i ja razmišljam još o tome
ali razmišljam o samo jednom frezanju i sad se lomim između jeseni i prolječa
ako isfrezam ujesen poslije berbe cijelu zimu ću orezivati po blatu
ako isfrezam u proljeće ,riskiram izvaljivanje u slučaju kišnog prolječa/ljeta

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
mislim dečki svaka čast na vašem mišljenju o frezanju, ali ja sam vidio što su vjetar i kiša napravili te godine u orahovici
i do te godine sam i ja bio zainteresiran za frezu ali...

te godine sam mladi nasad šljive 2g. fino uredio okopao, došla kiša, pa vjetar
od njih 400 , preko 300 izvaljenih

a od ostalih oko 1600 vočaka , koje radim sa cidokorom, izvaljena samo jedna

ženina rođaka, koja je na još vjetrovitijem području(kaptol) imala je preko 1200 izvaljenih šljiva
mislim da nebude više kopala, frezala, tanjurala:weedman:

inaće ok, treba unijeti hranjiva u zemlju, i ja razmišljam još o tome
ali razmišljam o samo jednom frezanju i sad se lomim između jeseni i prolječa
ako isfrezam ujesen poslije berbe cijelu zimu ću orezivati po blatu
ako isfrezam u proljeće ,riskiram izvaljivanje u slučaju kišnog prolječa/ljeta
...ako je baš tako, prihranu možeš riješiti i vinogradarskim deponatorom za mineralna gnojiva

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Zgodno ;) ja imam nesto slicno (OLT kukuruzni kultivator moticice?), zahvat 180cm, i nije toliko sofisticiran (a ni saren ;) ). Po novome sam (nije na slici) objesio iza dvije zeljeznicke tracnice od 85 cm svaka (na horizontalnom drzacu sa dva lanca. Jedan vuce zakacen za okvir, a drugi ide okomito na drzac i sluzi kod podizanja stroja). I vrlo sam zadovoljan prvim probama.

Uploaded with ImageShack.us

Edit: Jel' ovo na zadnjoj fotki, ravno iza lijevog kraja kultivatora, divlji ljesnjak? To ferac ima 4 dodatna svjetla na okviru?

Posljednje uređivanje:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
jel svaka motičica ima svoj kotačić za naslon tojest dubinu obrade?

Ja nemam nikakv kotac pa dubinu koliko mi moticice idu u zemlju relativno lako podesavam sa nagibom na top-linku, u ovisnosti od brzine kojom trcim po njivi i stanju zemlje . S kotacem je to pno lakse, ali ga nemam pa ne znam koliko lakse..

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
...ako je baš tako, prihranu možeš riješiti i vinogradarskim deponatorom za mineralna gnojiva

i to mi je jedna od solucija, čak razmišljam o izradi takvog nečeg od kultivatora za kukuruz, vidio sam tako nešto za vinograd, podriva između točkova, a ja bih da podriva izvan, tj. što bliže vočki a tu je več problem što lomi(savija) onu glavnu nosivu gredu (probali na razmaku od oko 1,6-1,8m i dubine oko 20cm i savija sam tak)

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
sa traktorom u jesen plitko poorati bliže voćke,baciti NPK pa potanjurati,u proljeće baciti KAN u tri navrata i svaki puta zatanjurati isasvim ok,i netreba to blizu voćke,pa korijenje je dva metra okolo stabla. i nevjerujem da tako lako može izvaliti voćku,pa nije frezano na 50 dubine,neznam,nekako mi to ne dži vodu.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ni meni nikako ne drzi vodu da frezanje moze olabaviti vocku. (a korijenje je kod odraslih stabala oko ruba krosnje. Kod mladjih ne znam ali znam da trogodisnji ljesnjaci imaju cca duplo veci promjer korjenja nego krosnje)

Posljednje uređivanje:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ta višnja i šljiva koje se nisu odmah po sadnji ukorjenile da ih vjetar ne može iskreniti nikada ni neće... Sve ostalo je bajka. A zašto se nisu ukorjenile ima više razloga... Meni je kamion sa stajnjakom prešao preko šljive, svu ju izgulio i prelomio. Kažem šogiju ajmo je iščupat van, aha uspijeli smo i ne. Nema šanse, skroz frezamo i oko nje baš nema trave jer je prva u prvom redu. Ostale mi neke breskve i šljive u trapu od sadnje, brdo stabala na malo mjesta, otkopam par ašova, izbacam lopatom i krenem čupat,aha moš mislit što sam je izvukao, dok nisam totalno sve raskopao nemreš je izvaditi niti jednu a kamoli dvije odjednom. Poz

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
Ta višnja i šljiva koje se nisu odmah po sadnji ukorjenile da ih vjetar ne može iskreniti nikada ni neće... Sve ostalo je bajka. A zašto se nisu ukorjenile ima više razloga... Meni je kamion sa stajnjakom prešao preko šljive, svu ju izgulio i prelomio. Kažem šogiju ajmo je iščupat van, aha uspijeli smo i ne. Nema šanse, skroz frezamo i oko nje baš nema trave jer je prva u prvom redu. Ostale mi neke breskve i šljive u trapu od sadnje, brdo stabala na malo mjesta, otkopam par ašova, izbacam lopatom i krenem čupat,aha moš mislit što sam je izvukao, dok nisam totalno sve raskopao nemreš je izvaditi niti jednu a kamoli dvije odjednom. Poz

na mnogim šljivama koje sam vidio izvaljene je zemlja sa suprotne strane u krugu od oko 1m bila uzdignuta tako da se nemože reći da nije imala korijenje

ali mislim neznam na kakvom terenu imate vočnjake, kakve prirodne prepreke imate za vjetar, pa tako da je o tome teško pričati
ali evo vam primjera, sad prije dva dana(utorak mislim) kod nas je puhalo toliko da mi je u vočnjaku dvije hrpe granja koje su ostale nezapaljene vjetar preokrenuo i razvukao gotovo do pola vočnjaka, tako da ,,,

Žuti

Član
Tu od
29 Lis 2008
Poruka
609
Meni je prošle godine vjetar isčupao 30 šljiva . Nasad posađen u jesen 2008 , stalno frezam između . Ali to je bilo kada su bile one poplave , znači kiša je padala 10 dana a ja sam prije toga izfrezao , i onda je došlo nevrijeme i jak vjetar je jednostavno izvalio šljive . Vjerujem da nisam frezao da ih možda nebi isčupao . Ali ponavljam bilo je jako vlažno jedan dio voćnjaka je bio poplavljen.
Moje je mišljenje da se to događa zato što je jako bujna podloga , i u tom slučaju krošnja brže raste od korjena i korijen nemože držati krošnju .

Posljednje uređivanje:

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
i to mi je jedna od solucija, čak razmišljam o izradi takvog nečeg od kultivatora za kukuruz, vidio sam tako nešto za vinograd, podriva između točkova, a ja bih da podriva izvan, tj. što bliže vočki a tu je več problem što lomi(savija) onu glavnu nosivu gredu (probali na razmaku od oko 1,6-1,8m i dubine oko 20cm i savija sam tak)
...ja gnojivo breskvama bacam samo u sredinu između redova, a međuredni razmak je 5,20 m :)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Evo još jedan primjer kad sam podizao voćnjak. Financijski sam mogao izdržati preporuku Zavoda za tlo ali zbog drugih stvari i možda moje tvrdoglavosti nisam uložio tih 7000 eura u podizanje kvalitete zemlje na minimalni nivo za voćku. Da samo spomenem da je podrivanje bilo gratis i karbokalk gratis. To nije išlo u računicu od 7000 eura. Prije sadnica sam skontao kaku sam glupost napravio pa reko ajd već kad sam glup de da joj bar priuštim kolac, no i kolci su koštali 4500 kn. Kasnije sam ih napravio za 900 kn. Sve sadnice su se primile i sve stoje, koje su zaostale u razvoju to je moja greška i 100% sam si kriv sam, nema veze što je i voda ležala iako je podrivano. Struku treba slušati a bez para ni u dućan.

Najveća sramota što nisam podizao voćnjak dok nisam završio za voćara (prekvalifikacija) !! Svi profesori doktori su bili na raspolaganju (bar veći krug) mogao sam pitati što sam htio, ne ja sam pametan, aha samo što to nekad zaboravim :)

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Koju kosu kupiti za voćnjak, trebao bih nešto da mogu između jabuka špricat, dosada sam flaksericom i cidokorom to rješavao, jel ima kakvo bolje rješenje?

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
Evo još jedan primjer kad sam podizao voćnjak. Financijski sam mogao izdržati preporuku Zavoda za tlo ali zbog drugih stvari i možda moje tvrdoglavosti nisam uložio tih 7000 eura u podizanje kvalitete zemlje na minimalni nivo za voćku. Da samo spomenem da je podrivanje bilo gratis i karbokalk gratis. To nije išlo u računicu od 7000 eura. Prije sadnica sam skontao kaku sam glupost napravio pa reko ajd već kad sam glup de da joj bar priuštim kolac, no i kolci su koštali 4500 kn. Kasnije sam ih napravio za 900 kn. Sve sadnice su se primile i sve stoje, koje su zaostale u razvoju to je moja greška i 100% sam si kriv sam, nema veze što je i voda ležala iako je podrivano. Struku treba slušati a bez para ni u dućan.

Najveća sramota što nisam podizao voćnjak dok nisam završio za voćara (prekvalifikacija) !! Svi profesori doktori su bili na raspolaganju (bar veći krug) mogao sam pitati što sam htio, ne ja sam pametan, aha samo što to nekad zaboravim :)

nešto bih komentirao ovo "preporuka zavoda za tlo"

pravio sam analizu tla i zemlja je katastrofa , da netražim sada papire po sječanju znam da je bilo 3500kg gnojiva , 80 tona stajnjaka i 12-15 t vapna
. bilo je nekoliko parcela i ona koja je bila poznata kao "slaba" po rodnosti iz prakse pokazala se kao najbolja, a ona koja je u praksi bila najbolja postala je najlošija
kod mene je vađenje uzoraka ok napravito i bili su uredno oznaćeni tako da je moja greška ili zamjena uzoraka isključena

sama pomisao da bacim 3500 tone 7-20-30 npk i to mislim do dubine 30cm znači za 60cm duplo bila mi je čudna , baš me zanima kako bi zemlja reagirala na to
naravno gnojivo nisam bacio , vapnenac jesam večim djelom
i nakon 2-3 g kad su vočke počele rasti ludilo
imao sam grana i do 3m ( mislim da sam negdje i postavio slike višanja u drugoj godini)
dolazili mi iz savjetodavne i čudili se , kaže smanji gnojivo
a nisam ni gnojio, pogledaju papire od analize,
kažu nisi trebao meliorativnu gnojidbu toliko gnojiva bacit, puno je
a ja nisam ništa bacio

i sad vočnjaci uredno rode i rastu, a ja ni četvrtinu gnojiva nisam dao od onog što su mi preporučali

tako da tu njihovu preporuku ja bih sa rezervom uzeo i dvaput razmislio

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
nešto bih komentirao ovo "preporuka zavoda za tlo"

pravio sam analizu tla i zemlja je katastrofa , da netražim sada papire po sječanju znam da je bilo 3500kg gnojiva , 80 tona stajnjaka i 12-15 t vapna
. bilo je nekoliko parcela i ona koja je bila poznata kao "slaba" po rodnosti iz prakse pokazala se kao najbolja, a ona koja je u praksi bila najbolja postala je najlošija
kod mene je vađenje uzoraka ok napravito i bili su uredno oznaćeni tako da je moja greška ili zamjena uzoraka isključena

sama pomisao da bacim 3500 tone 7-20-30 npk i to mislim do dubine 30cm znači za 60cm duplo bila mi je čudna , baš me zanima kako bi zemlja reagirala na to
naravno gnojivo nisam bacio , vapnenac jesam večim djelom
i nakon 2-3 g kad su vočke počele rasti ludilo
imao sam grana i do 3m ( mislim da sam negdje i postavio slike višanja u drugoj godini)
dolazili mi iz savjetodavne i čudili se , kaže smanji gnojivo
a nisam ni gnojio, pogledaju papire od analize,
kažu nisi trebao meliorativnu gnojidbu toliko gnojiva bacit, puno je
a ja nisam ništa bacio

i sad vočnjaci uredno rode i rastu, a ja ni četvrtinu gnojiva nisam dao od onog što su mi preporučali

tako da tu njihovu preporuku ja bih sa rezervom uzeo i dvaput razmislio

apsolutno se slažem s ovim. i ja sam dobio slične analize ! trebao sam ulupati tisuče kn da oživim tlo. također dvije različite parcele ista analiza. prva parcela je elitna zemlja uvijek bila, a po analizi mrtva! kao da su radili analizu u suradnji sa petrokemijom! ili u najmanju ruku da su na njihovoj plači!

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768

sličan slučaj kao i kod mene al prijatelju ti profesori ne rade u savjetodavnim službama

N

nenoli

Guest
sa traktorom u jesen plitko poorati bliže voćke,baciti NPK pa potanjurati,u proljeće baciti KAN u tri navrata i svaki puta zatanjurati isasvim ok,i netreba to blizu voćke,pa korijenje je dva metra okolo stabla. i nevjerujem da tako lako može izvaliti voćku,pa nije frezano na 50 dubine,neznam,nekako mi to ne dži vodu.

ja obavezno frezam barem 2 puta godišnje, i još k tome, redovi su mi naorani, ali nikad mi se voćke nisu prevalile...pukle od tereta da, ali nikad prevalile!

Najnoviji postovi

Na vrh