A kolega kontam,dobro si rekao "aj ga sad znaj". Zanima me općenito taj dio pa zato sudjelujem da dodemo do nekog zakljucka.
Nego ,kad sam bio mladi nisam volio kemiju(u skoli),a sada bih volio znati neke stvari koje su bitne u pogledu naseg posla.
Evo kako ja to otprilike zamisljam:
Bacis kraj voćke(ili neke druge biljke) par zrnaca P i K,dode kiša i ono se istopi i pretvori u "nista",stoji na povrsini zemlje kao hranivo,nije vidljivo. Kada dode kiša ,predpostavljam da je "specificna" tezina velika i kisa to nemoze digniti i prenjeti u onu rupu koju si naveo da je ostala od kolca ili gliste(druga stvar ako direktno uspes u rupu ). Znaci takva primjena na povrsinu,bez obzira na kolicine padalina nece uci u tlo na onu dubinu koja je centar odakle biljka uzima hranivo.
Kazim ti primjer bacanja gnojiva na zitarice po snjegu,ljudi to primjenjuju vrlo cesto,ja komentiram "nije pametno",ali ljudi kazu bilo dobro zito,vrijedi ti i tako dalje. Osobno smatram da je to cisto bacanje resursa-i to skupih.
Sto se tice navodnjavanja,hm.... ako je p i k slabo pokretan u zemlji,onda u svakom obliku hraniva P i K je takv,jer taj element je takav. Ali ,kao sto piše gore u tekstu, ti elementi uopce nisu za prihranu nego za osnovnu gnojidbu.
Sve u svemu,zanimljivo .