• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Željezni kotači za motokultivator

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Re: Celicni tockovi za kultivator

Jel su ovi tockovi 16ice od tamica,rekobi po obliku i broju rupa

neznam, 16ke nisu sigurno jer mtk stoji na njima jako nisko,što je meni jako bitno jer malčiram travu u brdu i nesmije biti gibanja ili prevrtanja,stoji sa njima u brdu ko zakovan

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861

Jel moze neko sa hrvatskog na srpski da mi prevede to malciranje sta je to? citam dosta spominju ljudi to po forumu a pojma nemam sta to znaci :)

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154

Jel moze neko sa hrvatskog na srpski da mi prevede to malciranje sta je to? citam dosta spominju ljudi to po forumu a pojma nemam sta to znaci :)

nema to veze sa srpskim ili hrvatskim,to je sveopšti naziv za košenje trave koja se prilikom košenja toliko usitni da nije za kupljenja.

evo ti snimka sa mojim strojem i čeličnim točkovima

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=yhR1WUoHtOg[/YT]

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861

Vjeruj mi prvi put sam cuo za taj pojam ovdje na forumu pa sam mislio na neki hrvatizam :)

A ja travu vala kosim obicnom kosilicom pa kupim pa krava hapa :)

Samo sam moro njegovu originalnu kosu kratiti sa svake strane za 15cm ovdje u ovoj vukojebini nigdje nije bio da se kupi originalni njegov noz dugacki nego neki kraci kupio.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

skužajte, šta dižem temu, mislim za mutu radit željezna kola od felgi od astre-13 cola..
muta mi je ona najgora,-univerzal, a felge su dijametra 36cm(13")..imam doma lima 20x5, gleda sam, da se ubacit u felgu,da ih varim unutra, za one djelove felge di se lipi guma..
sad su na njoj gume 42cm, kasnije će bit oko 32cm,ako legne felga na zemlju..to bi mi tribalo usporit ovu prebrzu mutu, a usput ju stabilizirat da ne proklizava na pofrezanome kad radim redove,ili vozim kroz redove..(da ne vozim po bobu ili krumpirima)..zamislija sam na felge zavarit samo lame, (flahajzl, za kontinentalce), sa jedne na drugu stranu felge, i to da vire samo po centa iz felgi..
ali me ova priča o kopanju i nasidanju getribe, malo pokolebala..
jedino šta je astrina felga dosta šira od unove, ima 18cm, pa računam ako vuče ova sa 10 -12 cm širine, na 40tak cm dijametra,
tribala bi i ova sa 18, i 32cm dijametra..
računajući da će ona 2 centa vanjska, di se lipi guma, + poprečne lame potonit u zemlju..

ako kola budu premala, povarit ću na njih poprečno dovoljno L profila..ali ne ka kolega forumaš, nego od ruba do ruba špic zavarit, tako da iz felge vire oba špica od L profila..da odjednom idu u zemlju i da zemlja ulazi u L profil, da MTK ne propada..
admine skužaj na malim slovima, već 15tak godina tipkam ovako,nemogu ja gramatiku,nije to za mene..

Posljednje uređivanje:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

jedno mi se nesvidja a to je sto ce ti se tako felga napuniti zemljom vrlo brzo a najgore ako je vlazno. po meni bolja solucija zavariti po spoljnim rubovima felge traku lima 3mm pa po njoj L profile. tad ce biti i veci kramponi i ravan tocak tako da nebi trebalo da propada pogotovu sa takvom sirinom. izgleda kao tocak na plugu samo dodas L profile odozgo ili u obliku traktorske sare , jer tad ce bolje drzati bocno ako se radi pod kosinom

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

neman ja kosine neke, jedva uočljiv je pad terena..
od astre felga je skoro pa ravna samo u sredini ima neko udubljenje širine za neka 2-3 prsta,tu je dublja za jedno prst..perforacija..to joj je ojačanje..
inače bi bila skoro skroz valjkasta..
ja sam i računa da ona sidne na zemlju ona 2 centa koja je rubom "jača" di se guma dira, da toliko potone..
(inače bi felga bila 36cm,a ne 32,i nebi mi bila bitno sporija)
i nisam mislija gusto povarit limove,mislija sam ju pustit da mrvu proklizava izmedju lima i lima,tako da mi odgovaraju baš ravni limovi,s kraja na kraj felge..
proklizavala bi po sekunde,pa pola opet vukla..
to je zato jer mi je prebrza..nadam se da se neće punit zemljom ako bude više razmaka izmedju tih limova..
jedino sam moga ovo uzdužno udubljenje po sredini prekrit limom,tako da svugdi bude dubina 2 centa..

tu neman puno posla, pa ćemo vidit..najgore mi je dok prihvat rješim jer mi rupe ne odgovaraju..
probat ću puntat elektrodom malo s druge strane da se čelik opusti kad budem bušija nove rupe..:icon_thumright:aj živija

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Nevalja...
Felga 5 cm šira nego šta bi tribala bit..triba bi ju okrenit naopako,a tako mi širi traktor, i bit će problema za medjuredno..
Ili ostaje da izrižem felgu i izbacim 50mm prsten iz sredine di je felga dublja,baš je perforacija 50 mm..

Ali onda opet dobivam usku felgu, koja bi mi se mogla onako ukopavat...

Tad mi ostaje da imam gume kad medjuredno radim,a felge kad frezam s sva 4 reda noževa...
tvrda felga za bušenje, a argonski aparat mi crka...

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

a jel nemozes da iseces srce od felge i namestis na meru koja ti odgovara i zavaris. i mozes i parce okrugle ploce od 8 mm zavariti gde odgovara i izbusi rupe gde treba

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426

Svrdlo za beton se vidia vrh izbrusi na oštrinu da je sličan običnom za železo i ide u takvim slučajevima.Mali okretaji i koja kap ulja i mora uspet.:icon_pidu:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

nisam danas ima nešto vrimena,proba sam bušit felgu sa 3mm svrdlom,išlo je glatko skroz..novo svrdlo i veća brzina,ide..ali, vidi se da je felga tvrda..
ali kad je doša veći borel,nekih 7-8mm, taj kojeg koristim češće, nije baš bija u nekom stanju,nije baš ni bušija..triba sam ga malo zaoštrit, ali nisam ima vrimena..vidit ćemo za koji dan..
zasad ću probat soluciju da samo povarim na felgu 4,ili 6 komada lima 20x5, unutar felge, i da ju izbušim da ju mogu zavidat naopako..bit će mtk po 10-15 cm širi sa svake strane,ali nema veze..za medjuredno ću onda vraćat gume, jer medjuredno radi sa 2 para noža i lakše postiže dubinu i manje tribaju metalna kola..tu mi je najmanje zaye_ancije s tim a najlakše se poskida par lama ako ne bude valjalo i proba šta drugo..
hvala na idejama:(handshake):

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

felga je bas celicna i tupi burgije vrlo brzo. moze se koristiti i glodalo umesto burgije vece ako imas bar 5mm rupu pa da je prosiris. koristio sam i vidia burgiju za beton samo se mora hladiti vrh skoro stalno jer je hartletovan za telo burgije pa vidija vrh hoce otpasti. bocicu sa vodom i strcati po vrhu burgije stalno i teraj

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

nisam to nikad radija,probat ću..dosad sam uvik bušija većinu rupa tako da upalim argonski aparat i otopim materijal,pa ga jednostavno žicom probodem..
sad mi je aparat pokvaren..a niko ga nezna popravit...:icon_eyes:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

smatraš li da bi malo varenja po felgi opustilo materijal i učinilo ga lakšim za bušenje?malo vara elektrodom, s druge strane,oko male rupe...

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400

samo usijavanje i prirodno polako hladjenje opusti malo materijal. nije to mnogo ali bice lakse. zato ja glodalom na busilicu to uradim posto nemam frezer. imaju slike negde u temi o alatima tih glodala. a koristio sam i vidija burgije za beton i to je najbolja burgija samo je treba dobro naostriti i tokom busenja konstantno materijal i vrh burgije hladiti. time sam busio moticice za frezu mkt. ljuto ko felga ako nije jos gore

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

ma meni sxanje pregolemo šta mi se tih 13 cm razmaka namistilo na onom pregibu od perforacije..točno tu je savijena felga da bude jača..
rupe će morat bit milimetar dva i veće jer nisu 100% točno pogodjene..
vidićemo..danas nedilja bila nisam ništa dira..živija..

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

ma buši se felga običnim borelima skoro ka da je i od običnog željeza..bez problema sam ih obe izbuža za 10 minuta,borelima od 4,8,12,i 15mm..do jedan je kupljen u jednom dućanu di inače kupujem borele..gazda ima mrvu skuplje i puno kvalitetnije borele nego peveci i ostali trgovački centri..istupili bi se i ti vjerovatno, ali sam ih hladio kokakolom..
ta tekućina samo tome inače i triba služiti..da čovik može izbušit inox ili malo tvrdji čelik običnim borelom a da ne uništi isti..
eto malog trika vjernim čitateljima mojih besmislica....:icon_fU:

navarija sam za felgu 4 lima 20x5,od ruba do ruba..probat ću ih prvom prilikom pa javim kako će se pokazat..tu je "bija račun" da ta felga malo vuče, pa malo klizi, jer ide na mutu univerzal, onu s malim kolima, prebrzu..
vidićemo oće li "štucat"..

Posljednje uređivanje:

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530

To nije loša ideja da djelomično prokliže u radu.

Je li ono vw buba ima raspon kao muta 4x130? Od nje bi se mogle naći i felge sa većim prečnikom, samo kad se vari flah ne znam je li bolje da oba točka imaju vuču u jednakim tačkama ili da malo budu pomjereni pa da malo hvata jedan,malo drugi.

Ili šta ako bi se uradila "slabija" šara? Recimo popuniti felgu limom da bude glatka, a onda od armature uraditi gušću šaru tipa / \ / \ / \ / \ / \ / \
Jednako bi loše vukli, a manje bi poskakivala cijela mašina.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

nebi ja nikako da mi vata malo jedan,pa malo drugi točak!!!!to nikako..ja sada pokušavam rješit više problema odjednom,a jedan od njih je "sindrom pijanih redova"!!!
ako bude vatalo jedno kolo pa drugo,redovi će biti još pijaniji..
ko će proć medjuredno kroz njih tada, a i ovako imam zgaženog boba ili krumpira..
sva ova zayebancija tad će mi donit još gore rješenje..
ja sam ih sad povarija ravne limove,a ne "L krampone", 4 komada pod 90 stupnjeva, točno u milimetar..
ali nisam gleda na frezi jel prate vide s jedne strane one s druge strane..:icon_twisted:

ako ovo uspije i ako dobijem 10tak-15 posto sporiju frezu, a usput i ravne redove, i da mi zemlja i noževi ne "zaustavljaju" mtk, (ili ga guraju naprid kad je malo tvrđe, a noževi ga ponegdi znaju šutat, da skače), i da kola ne proklizavaju i mtk, ne pleše cik-cak, imat ću ravne redove, pa sam s ovom kemijom nešto dobija..
idući "projekt" bi opet mogla bit metalna kola, ali uska, "medjuredna", za 2 reda noža..
njima će bit drugačiji račun i mehanika..ove široke felge će mi dat odgovore na neka pitanja, pa ću lakše napravit i te uže..
da sam u slavoniji minja bi "kosilicu za frezu", i sve bi bilo ok..ovdi nemam s kim, svi imaju agrije, i onda milijun kemija..a meni se agrija ne mili na 2200 kvadrata..ostane mi bacit frezu, ili upalit mozak i aparat za varenje...
novce mi se neke ne lije u 30 godina staru frezu..

hvala za bubu, provjerit ću,to bi bila super informacija..

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh