Pa ako ćemo već tako, ulje i voda se ne griju istom brzinom i kad termometar pokaže da je postigao radnu temperaturu to ne znači da je i ulje na radnoj temperaturi...
Ali sad kada sam malo provršljao po temi... To se dešava samo kod oranja? Ako ne baca vodu na odušak možda je i preveć vode u pitanju pa nabija pritisak. Barem je kod mene tako bilo
Dok nisam sipao antifriz, nasipam vodu do čepa, a pošto je odušak bio začepljen tj. crijevo koje je išlo sa oduška stalno je išao prema crvenom, dok nisam skinio crijevo i dok nije izbacio vodu koja mu je očito bila višak nije bilo kako spada.
A možda mu je samo opterečenje pa diže temperaturu. Kod mene je npr razlika dali orem u 2. brzoj ili u 3. brzoj, u 3. se motor malo više pati i rezultira većom temperaturom vode. Inače stoji na početku zelenog, a u 3. dođe do sredine zelenog i mislim da to nije za razbijanje glave, ako on ne kuva i ne baca vodu, a ima konstantnu radnu temp. bez da ide u crveno po meni je to sve ok i ne treba se sekirat.
Doduše ja nebi s tim razbijao glavu, ali neću da netko shebe traktor zbog mene, tako da neću puno pametovati i savjetovati
Svatko zna svoje.