• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zetor

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
65bfd1067e26893de5285960e55101fd.jpg

Uzmeš nekaj takvoga, traktorski termostat, lonac, vodu, rešo, kuhaš i pratiš na kolko se termostat počne otvarati. Možda je stvarno greška samo u njemu da prekasno otvara.

Poslano sa mog LG-E440 koristeći Tapatalk
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,312
Tvoj savjet nije dobar iz nekoliko razloga. Da je to dobro, vjerojatno bi ga i u tvornici odmah probušili...
Tvoj savjet nije dobar, a ne od Dade koji je spomenul rupicu.
Rupica je zakon ali ona ne bude popravila situaciju.
Koji su ostali razlozi koje spominješ da mogu uzrokovati probleme radi bušenja termostata?

Pa kaj ih nema i tvornički probušenih? :icon_scratch:
Pa baš probusenih novih nisam videl, ima s kuglicom a kad vadiš starog obično te kuglice više nema pa rupa zavara.



Ona temperatura od 95 stupnjeva nije pregrijavanje, a ni vodu ne baca van.
Ako je tak i po ljetu onda taj sustav hlađenja radi idealno.
Mada ja i dalje vjerujem na krivo isčitavanje podataka jer je taj sustav vezan žicom, loš spoj može otpor stvarati i evo omske razlike .....
Ovakav satič kak Kavasaki veli (ako je ispravan) je puno mjerodavniji instrument.
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,468
Kakav je to bio moj savjet, za koji pišeš da nije dobar? Može se samo iščitati da ja nisam za to da originalni dio prepravi u sam svoj majstor...

Što duže treba motoru da se zagrije, duže radi u režimu povećanog habanja motora.

Za motorno ulje je predviđeno da radi na temperaturi oko 90 stupnjeva, jer tad ima najbolja svojstva podmazivanja motora. Zbog toga su i sustavi rahlađivanja tako precizno izvedeni, da bi motor što duže trajao. Kao da tvornica nije mogla stavit i duplo veći hladnjak i izbaciti termostat uopće...
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Pa ako ćemo već tako, ulje i voda se ne griju istom brzinom i kad termometar pokaže da je postigao radnu temperaturu to ne znači da je i ulje na radnoj temperaturi...

Ali sad kada sam malo provršljao po temi... To se dešava samo kod oranja? Ako ne baca vodu na odušak možda je i preveć vode u pitanju pa nabija pritisak. Barem je kod mene tako bilo

Dok nisam sipao antifriz, nasipam vodu do čepa, a pošto je odušak bio začepljen tj. crijevo koje je išlo sa oduška stalno je išao prema crvenom, dok nisam skinio crijevo i dok nije izbacio vodu koja mu je očito bila višak nije bilo kako spada.

A možda mu je samo opterečenje pa diže temperaturu. Kod mene je npr razlika dali orem u 2. brzoj ili u 3. brzoj, u 3. se motor malo više pati i rezultira većom temperaturom vode. Inače stoji na početku zelenog, a u 3. dođe do sredine zelenog i mislim da to nije za razbijanje glave, ako on ne kuva i ne baca vodu, a ima konstantnu radnu temp. bez da ide u crveno po meni je to sve ok i ne treba se sekirat.

Doduše ja nebi s tim razbijao glavu, ali neću da netko shebe traktor zbog mene, tako da neću puno pametovati i savjetovati :) Svatko zna svoje.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
možda bi trebao stalno orati u trečoj , temperatura bi bila višlja i traktor bi se manje habao ..tako zapravo pišu kolege
 

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
Kavich dobar ti instrument takav sem ugradil na Usranog od stare Centrametalove peči za probu odlično radi .:icon_thumright:
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,312
Kakav je to bio moj savjet, za koji pišeš da nije dobar? Može se samo iščitati da ja nisam za to da originalni dio prepravi u sam svoj majstor...

Što duže treba motoru da se zagrije, duže radi u režimu povećanog habanja motora.
Slažem se s boldanim al ta rupica o kojoj pričamo nebude strašno usporila zagrjavanje motora (niko nje rekel da se termostat izvadi).
Ja tu rupicu vidim kao preinaku na bolje naročito za odzračivanje motora jer jedno kuhanje ga bu više uništilo nego sto sporijih zagrijavanja.

Ponovno te pitam koji su ostali razlozi da se ne buši termostat osim "sporijeg" zagrijavanja motora?

Evo slika termostata s kuglicom i oriđiđi novog termostata kojeg možeš nači u prodaji a ima rupu.

100_5938.jpg


260_260.jpg
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,468
@muha:

Napisao si da će rupica spriječit kuhanje motora, ali ako je cijeli sustav ispravan, neće ni bez nje prokuhat, jel tako?

Ja sam radio u trgovini dijelovima za traktore i prodao sam barem 100 termostata za imt, zetor i ursus i niti jedan nije imao rupicu. Termostat se u radu konstantno otvara i zatvara te ako ga s rupicom zaobiđeš, motor ne može uopće raditi u režimu koji mu je postavila tvornica. Imao sam slučaj sa G III 1.9td koji nikad nije postizao radnu temperaturu radi te rupice.(naposljetku sam promijenio termostat i stavio novi bez rupice i gle čuda, opet nije kuhao ali je imao radnu temperaturu. Potpuno bez potrebe bušen termostat jer je sustav bio ispravan.)

Ono za što me nisi boldao i citirao je rečenica o svojstvima motornog ulja na različitim temepraturama rada motora, i to su ti ostali razlozi za ne bušenje rupice tamo gdje ona nije tvornički predviđena.

Ajde se barem složi samnom, da ni rupica neće pomoći motoru koji kuha jer ima neispravan sustav hlađenja. Da treba problem tražiti na drugom mjestu, a ne uzeti borer i "drži vodu dok majstori odu" .

edit: rupica u osjetljivijem sustavu rashlađivanja može uzrokovati da motor skoro nikako ne postigne radnu temperaturu, osobito u radu s malim opterećenjem / pri niskim temperaturama.
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Dečki,ja sam se namjenjal termostata na traktorima i ako je imal rupicu tu je bil i klipić koji ju je zatvaral.
Ako nije bilo klipiča bila je jedna sitna rupica.
I ako je termostat ispravan kakav god on bil on radi u svom rasponu i nema pregrijavanja ili pothlađenosti motora.
Problem treba tražiti u začepljenosti,kilera,pumpe,kanala i oko cilindara motora.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,312
@muha:

Napisao si da će rupica spriječit kuhanje motora, ali ako je cijeli sustav ispravan, neće ni bez nje prokuhat, jel tako?.
Krivo si pročital, ja sam napisal da rupica nebude popravila situaciju. Rupica ili kuglica je zakon jer služi kao odzračnik. ....
Vrati se pa ponovno pročitaj post.

Ta rupica od 3mm nemože uzrokovati podhlađenost motora, naročito na motoru Zetora o kojem razglabamo. cca 2 do 3 mm ti je rupica na ulošku dize i cca 150 bara tlaka. Da to kroz takvu rupicu teče za čas bi rezervar bil prazan. Usporedba nafta voda nije baš ista ali je rupa ista.

Ja se nisam baš u životu termostata naprodaval i namjenjal, ali kad sam došel na forum barem pol forumskih traktora nije termostat imalo tak da sam svjestan svrhe termostata u rashladnom sistemu.
 

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149
Ja sam prije nekoliko mjeseci ugradio nove termostate sa rupicom tvornicki napravljene(nije zetor) i unutra u rupici ubacen cavlic ili jako tanka zakovica, ali opet voda ili zrak moze prolaziti.
Kako je muha i rekao za odzraku , jer ovaj ima 2 termostata paralelno pa za podizanje radne temperature i nemaju nekog efekta , pumpa za vodu ima veliki kapacitet.
 

ROTEZ

Novi član
Tu od
5 Stu 2016
Poruka
4
Imam samo kratko pitanje. Trenutno radim nešto gdje mi je broj okretaja kardanskog vratila (PTO) jako važan. Zanima me u koju brzinu treba staviti ZETOR 5211, da bi se brzina vrtnje kardana (PTO-a) mogla pratiti na srednjoj skali ove kazaljke koja je dolje na slici.
Znaći želim da na 2000 okretaja u minuti motora, imam oko 1000 okretaja u minuti na kardanskom vratilu tako da brzinu kardana mogu pratiti na srednjoj skali ove kazaljke. Koja je to brzina, 4. ili 5.?

Unaprijed, hvala na odgovoru.
free photo hosting
 
Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,067
U 5-toj brzini, ali to ti je približno.
 

bm joja

Aktivni član
Tu od
17 Ožu 2016
Poruka
377
Dali na tom traktoru imaš ručicu za biranje okretaje kardana.Mala ručica ispred sjedišta i more se okretat lijevo desno.Po izgledu sata trebao bi imati.
 
Posljednje uređivanje:

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,211
Sat je univerzalan,a ne znam dal postoji 52 sa neovisnom hiljadarkom okretaja,al moguće je...
ROTEZ- koji točno posao radiš?
 

puky

Član
Tu od
16 Svi 2013
Poruka
232
Pozdrav imam problem sa zetorom 5011 dakle u mjestu kad motam volan napravi pola kruga u prazno (kao da preskoči) i tek onda pocnu skretat kotaci...volan je mehanicki...u cemu je problem?
 

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Ako su ti kugle dobre onda bi moglo biti do puža, možda ga treba sam malo pritegnut na matici.

Poslano sa mog LG-E440 koristeći Tapatalk
 

Najnoviji postovi

Na vrh