Meni su danas bila dva majstora pogledati šta se događa sa mjenjačem. Zaključak je da je otišao (pohaban) igličasti ležaj na osovini kod prve brzine i rikverca, pa radi pomicanja toga sklopa dolazi do zapinjanja i problema sa ubacivanjem u brzinu. Jedan je zapravo prvo rekao da je taj luft normalan, a drugi majstor da je prevelik - a skupa su došli.
Misterij je i što ima špene u ulju, onako lijepih komada je bilo na magnetu od čepa, a ne vidi se odakle su došli tj. nema znakova trošenja na vidljivim dijelovima. Taj igličasti ležaj se nije mogao zdrobiti i doći do ulja jer je zatvoren između sklopa brzina i osovine. Jedino je opruga koja inače drži sredinu na leru puknuta, ali ne izgledaju mi komadići kao da bi mogli biti od nje. I mislim da je mala šansa da je nakon što je otpala završila u zupčanicima. Moram ju sutra probat potražit sa magnetom, ali moguće je da završila i u filteru pa ju možda ne nađem...
Dogovor je sa majstorima da ću odraditi sjetvospremanje pa odlučiti šta ću i kada raditi. Kažu da ne se ne bi trebalo ništa dogoditi mjenjaču i da mogu "terat dok ide".
Nego ako se odlučim na rasklapanje, šta bi preporučili još zamijeniti kada se već radi? Mislio sam sinkrone odmah riješiti, sve te igličaste i eventualno još ako ima koju boljku da preventivno odradimo...
Koliko je zapravo zahtjevan sav taj posao, spominjala se cifra od 7000kn za ruke, jel to previše? Da li je taj mjenjač od 5 brzina toliko kompleksan, da li bi se mogao odraditi u sam svoj majstor varijanti?