• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zmaj

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,807
Zna li ko cijenu novog Zmaja 143? Ima li ga ko i kakav se pokazao?
 
B

Bobo

Guest
zmaj 143 je u biti 142 s boljom kabinom, lijepsom limarijom i doradjenim hederima... kuuruzni ima tvornicki ugradjenu sjecku (ima i za 142rm, zadnje godiste) a zitni ima bolje vitlo i produzen stol i na taj nacin smanjene gubitke. vitlo se izvlaci na hidrauliku a tako se i regulira brzina istog. Na ulazu mase u grlo se uvlacni lanci mogu podizati i spustati sto se na 142 nije moglo bez prerade...

mjenjac isti, motor isti kao i na 142, bunker je malo veci, ali posto spiralu bunkera (onu sto razgrce zrno) tjera remen koji stalno proklizava, dok se doticni ne zamjeni lancem, ne mozes napuniti cjeli bunker.

pojavljuju se na brojnim 143-kama problem dizanja nivoa ulja (curi gorivo u karter) kazu da je problem sto je rezervoar vislje nego na 142, pa da ne treba tak oveliki hod na AC pumpi kao na 142, pa pumpa previse goriva tjera i propisa valjda semering na bosch pumpi. ovo su nek uspjesno rjesili podmetanjem dodatnih dihtunga pod ac pumpu i tako joj smanjili hod i pritisak, a neki nisu mogli ni na taj nacin.

Zadnji trap ima balonke, cjev za kipanje se otvara hidraulikom... i kako mi je poznato da za njega postoji i univerzalna korpa koja se po zelji isporucivala uz kombajn, al sve je to isti klinac, kako cujem...

Sve u svemu, bolje je naci dobru 142Rm novijeg godiste (ima ih koliko ti srce pozeli) i srediti, nego davati za malo vise lima i par hidraulicnih dodataka duplo vece novce.

Uredan 142 s oba hedera se moze naci za 6000€, a ako ne trazis, idu za 7 000... 143 ispod 10 000€ NEMA, a toliko bolji kombajn od 142 po mom misljenju nije...
 

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,807
imam ja zmaj 143 i prodaje se


Gdje se moze pogledati?

Bobo hvala na informacijama. Nesto malo sam cito o 143ojki i svidja mi se. Bio jedan 161 kod mene u selu za sitne novce i ja ocu-necu i na kraju covjek ga prodo a nije trebalo puno po njemu raditi. Za sebe bi bio vise vec dobar.

Cujem da novi nesto ispod 40 tausen E. Nije to prevec jer novo je novo.

Hmm.. kazes za 6000 dobar s obadvije adaptacije? Uzo bi ga mada za ovu sezonu gotovo, od sutra se krece radit. Imam fore do ljeta nac nesto dobro.
 
B

Bobo

Guest
dobro pa nisi kupio 161... to je kombajn pun musica... cjala 16x serija ima problema s pucanjem pogona ladje i spori su. treba prapraviti pogon ladje, da pravi manje oscilacije i na taj nacin pogonska ruka ne puca. dok su to neki skuzili od vibracija se cjeli kombajn rasklima. problem je u tome sto je 6 slamotresa, a pogon ladje samo s jedne strane, 17x serija ima podjeljena sita uzduz i sa svake strane pogon ladje i puno bolje je rjeseno to.

142 kazem ako naletis, dobit ces ga za 6000€ s zitnim i kukuruznim hederom, vjerovatno ceu paketu biti i kolica za zitni. a ako ides da kupis kombajn bez puno mudrovanja za 7 000e se da naci vrlo uredan stroj...

143 je po meni neisplativo kupovati, samim time sto se za cjenu jedne 143-ke mogu dobiti dvije 142-ke a to nije za usporedbu, a izvrsaj im je isti, samo sto eto, podesavanje vitla ne hederu ide iz kabine, dok na 142 to ne mozes. i pianje hoces li uz 143 dobiti njegov original kukuruzni heder ili od 142 bez sjecke... 142 nema problema s gorivom, dok je na dosta 143 to izrazeno i ljudi muke muce s time...

Odluci kako god zelis, ali zbog malo limarije, se ne isplati tolike pare davati... na 142 se da povisenja staviti na bunker bez nekih vecih problema, iza balonke, otvaranje cjevi za kipanje se moze napraviti na hidrauliku, al totalno nepotrebno, jer tokom vrsidbe ona svejedno mora biti otvorena, tako da ju otvaras samo kad dodjes na njivu i kad ides s nje. postoji jedno vrlo fino rjesenje s federom koji olaksava otvarenje cjevi na 142, ako ti bas bude pre tesko otvarati cjev...
 

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
969
evo ja svoju 142-ku platil 7000€ z obadve adaptacije s tim da je kukuruzna od drugog kombaja jer ovaj do sad nikad nije radil kukuruze...

i jedna zanimljivost, ima cijev za kipanje hidrauličnu orginal tvornički složenu...
...evo slike, baš se to ne vidi,al ak koga zanima baš kak to točno zgleda mogu poslikati...

 
B

Bobo

Guest
Kolega, ovo nije tipicna 142-ka... ovo ce biti neka medjuserija izmedju 142rm i 143, jer imas hidro otvaranje cjevi i naprijed sajbu iz jednog komada...

daj slike kombajna sa svih strana, jer mi se cini da je ovo neka rijetka serija, pa da imam u arhivi. ako moze i koja iz kabine, ne bi bilo lose.
 

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
969
evo danas samo par slika kaj sam štrocnol nabrzinu,valjda bude idućih dana malo više vremena pa ih napravim još...;)



 

bole

Član
Tu od
7 Sij 2009
Poruka
637
koja je godište taj zmaj ??
dobro izgleda stom kabinom :D:D vidio sam jednoga sa kabinom od ĐĐ odlično mu stoji , a za hidraulićno otvaranje ljevka sam htjeo pravit i ja na svome al nikako da se stigne
 

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
969
koja je godište taj zmaj ??
dobro izgleda stom kabinom :D:D vidio sam jednoga sa kabinom od ĐĐ odlično mu stoji , a za hidraulićno otvaranje ljevka sam htjeo pravit i ja na svome al nikako da se stigne

da lepo zgleda,sam kaj je sve nutra prašno i zmazano,a nema vremena(ni volje) da ga se glanca(a ni potrebe),bitno je da ga se redovito podmazuje...:D
...kombaj je 1988 godište...bar je tak na pločici ukucano...:roll:
 

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
pojavljuju se na brojnim 143-kama problem dizanja nivoa ulja (curi gorivo u karter) kazu da je problem sto je rezervoar vislje nego na 142, pa da ne treba tak oveliki hod na AC pumpi kao na 142, pa pumpa previse goriva tjera i propisa valjda semering na bosch pumpi. ovo su nek uspjesno rjesili podmetanjem dodatnih dihtunga pod ac pumpu i tako joj smanjili hod i pritisak, a neki nisu mogli ni na taj nacin.

hmmm kod mene na Zmaju 142 isti problem, podiže se nivo ulja, a mi prosle god stavili umjesto rezervara bačvu od 50 litara na visinu iznad motora da se ne moramo patit sa odzračivanjem i talogom iz rezervara, ni na kraj pameti mi nije bilo da bi to mogao biti problem... u međuvremenu je i bosch pumpa totalno crkla pa smo drugu stavili :roll: :scratch bit će neke rekonstrukcije onda sam nemam pojma šta da napravim, možda tako sa podmetanjem brtvi pod AC pumpu jer nebih se nipošto vraćao na onaj ogromni 200 litarski rezervar koji je niži od motora :madmana:
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
17,998
hmmm kod mene na Zmaju 142 isti problem, podiže se nivo ulja, a mi prosle god stavili umjesto rezervara bačvu od 50 litara na visinu iznad motora da se ne moramo patit sa odzračivanjem i talogom iz rezervara, ni na kraj pameti mi nije bilo da bi to mogao biti problem... u međuvremenu je i bosch pumpa totalno crkla pa smo drugu stavili :roll: :scratch bit će neke rekonstrukcije onda sam nemam pojma šta da napravim, možda tako sa podmetanjem brtvi pod AC pumpu jer nebih se nipošto vraćao na onaj ogromni 200 litarski rezervar koji je niži od motora :madmana:
A da probaš sa ugradnjom iberdruk ventila :scratch
 

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
A da probaš sa ugradnjom iberdruk ventila :scratch

Pa svi prijedlozi su dobrodošli! A kako bi to čudo izgledalo, jel to nešto na foru povrata u rezervar kao kod auta? Zanima me kako onda na IMT 5106 traktoru to funkcionira pošto je isti motor kao kod Zmaja a rezervar je iznad motora, dali se na tim traktorima pojavljuje ovaj problem? Ma joj nikad od IMT-a i Zmaja stroja to su takvi kvarovi da te glava zaboli, nije ni čudo što su neki davno napustili tu tehniku! :axe:
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
17,998
Pa svi prijedlozi su dobrodošli! A kako bi to čudo izgledalo, jel to nešto na foru povrata u rezervar kao kod auta? Zanima me kako onda na IMT 5106 traktoru to funkcionira pošto je isti motor kao kod Zmaja a rezervar je iznad motora, dali se na tim traktorima pojavljuje ovaj problem? Ma joj nikad od IMT-a i Zmaja stroja to su takvi kvarovi da te glava zaboli, nije ni čudo što su neki davno napustili tu tehniku! :axe:
Da. kad je preveliki pritisak u sistemu gorivo se vrača u rezervar.
Naprimjer na Zetoru je takav. Samo bi ga ti trebal ugraditi na filter goriva.

 
B

Bobo

Guest
Kolega, imas na zmaju 142 ventil koji sprecava povrat goriva u rezervoar, Ne znam vise ni je gdje se to tocno nalazi, mislim negdje kod filtera, opruga pritisce kuglicu i to je to. oprugu original baci i stavi iz kemijske olovke, nikad vise odzracivanje NIKADA...

Dobro se sjecam, da sam kao "segrt" kod kolege na 142Rm svako jutro morao odzracivati kombajn, dok ovaj doruckuje. kadnije je napravio tu "preradu" i ujutro samo kontakt, kljuc i teraj. Milina ;)

A sto se tice ovoj 142 s boljom kabinom i hidro otvaranjem cjevi, da je 1988.g. to mi nikako ne ide u glavu... bit ce da je ovo onaj jedan rijetki primjerak, ili jednostavno sto claas danas radi. drugi kombajn pod starom limarijom pravljen za probu i ak se pokaze dobar, pravi se, a ak ne, nista, ne zna se da je i postojao ;)

Kad uhvatis vremena, poslikaj malo cjeli kombajn ;) bas mi se svidja ;)
 
T

tomi

Guest
zmaj

pa ja na svojem zmaju nemam nikakvih problema oko palenja, ja kad mi treba kombajn podmazem ga zapalim i krecem u rad nemoram ga ozracivat i neznam sta
 
B

Bobo

Guest
Cuj, ti si jedan od sretnika, a ako si ga kupio polovnog, dobra je sansa da je netko prepravio nesto na njemu ;)

Eto, mnogi 142 muce muke s prvim paljenjem, jer im treba napumpati gorivo do motora, posto se ono "spusti" nazad u rezervoar preko noci. kod 143 opet ima viska goriva, pa se preljeva u karter i tako... Ma jednom kad se sve te sitnice (a drugo i nisu, nego sitnice) otklone, dobri su to strojevi...
 

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
Kolega, imas na zmaju 142 ventil koji sprecava povrat goriva u rezervoar, Ne znam vise ni je gdje se to tocno nalazi, mislim negdje kod filtera, opruga pritisce kuglicu i to je to. oprugu original baci i stavi iz kemijske olovke, nikad vise odzracivanje NIKADA...

Ma to je sve ok, ali ima još 100 mjesta gdje još može povući zrak, iako smo promjenili crijeva i dotjerali to kolko tolko! A i iskreno da kažem malo mi je prevelik rezervar, treba u njemu biti barem 30-40 litara da pokreneš kombajn, meni se više sviđa ideja da sa 10 litara idem kombajnirat :gitarist: mislim da se može na kućištu filtera goriva skinut onaj jedan blindirani izlaz i spojit nazad u rezervar/bačvu pa onda nebi trebalo biti s time problema!

I meni je baš super ovaj Zmaj, bit će da je to neka međuserija koja baš nije rasprostranjena, pogotovo kod nas z HR.
 

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
969
Ma to je sve ok, ali ima još 100 mjesta gdje još može povući zrak, iako smo promjenili crijeva i dotjerali to kolko tolko! A i iskreno da kažem malo mi je prevelik rezervar, treba u njemu biti barem 30-40 litara da pokreneš kombajn, meni se više sviđa ideja da sa 10 litara idem kombajnirat :gitarist: mislim da se može na kućištu filtera goriva skinut onaj jedan blindirani izlaz i spojit nazad u rezervar/bačvu pa onda nebi trebalo biti s time problema!

I meni je baš super ovaj Zmaj, bit će da je to neka međuserija koja baš nije rasprostranjena, pogotovo kod nas z HR.

da,ti problemi s gorivom su i meni nažalost poznati,al ja sam to vrlo jednostavno riješil:
-uzme se jedan karnister (od ulja sasvim dobar)
-dva crijeva,jedno za dovod,drugo za povrat goriva
-to se spoji na karnister i na filter goriva i na lajtung od povrata
-karnister se postavi gore na poklppac bunkera i vozi...

...netreba ni ac-pumpa ni ništ:D...al to je samo privremeno rješenje:scratch

...no mene je ac-pumpa mučila i dok sam ju promenil više ni bilo problema,ide i sa skroz malo goriva,e sad navek gledam da ima unutra barem oko 50 litri,a tak mi svejedno jer to gorivo svejedno moram jednom natočiti unutra...

...evo još par slika od kombaja...




i jedna za kraj berbe za ovu godinu...

 

Najnoviji postovi

Na vrh