Ja sam si ugrađival nekada xenon svjetla i znam kaj pričam.
Ali netko je lijepo rekel jako smetaju ostalim vozačima ako far nema leću,ja sam bez leče imal i brzo sam ih zvadil van,bixenon.
Jako lijepo svjetle,ali ubijaju vozače u kontra smjeru.
Moje su žarulje bile oko 6000kandela.
Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk
Stvarno ne znam o kakvim ti kandelima pričaš ako pričamo o mjernim jedinicama za boju svjetlosti.
Dakle kakve veze ima tip žarulje koji isijava neku količinu svjetlosti, neku boku svjetlosti, itd...?
Boja svjetlosti određena je temperaturom boje u Kelvinima (K). Što je veća temperatura, svjetlost je bijelja tj. “hladnija“ (naginje prema plavkastoj, pa dalje ljubičastoj).
Kada pričamo o svjetlosti onda nam najviše igra par parametara;
Svjetlosna energijakoja se naziva i količina svjetlosti. Mjerna jedinica za svjetlosnu energiju je lumen.
Nadalje nas zanima spomenuta boja svjetlosti koju smo spominjali.
A ti govoriš o svjetlosnoj jakosti koja se još naziva i lumunacijski intenzitet. I njegova mjerna jedinica je kandela.
Eto, dao sam si truda jer čovjek stvarno svakakve gluposti može pročitati. Usput sam i ponovio gradivo iz osnovne, možda srednje škole, nemam pojma. XD
P.S. Da totalno skratim. Pričamo o boji svjetla? Jel tako? Kako obična žarulja ima jednu boju svjetlosti a xenon drugu boju. Dakle pričamo o temperaturi svjetlosti. A mjerna jedinica za nju je kelvin (K). Kakve veze ima xenon il ne xenon... I tako klasični far ima toplu boju svjetlosti (2700-3000K) a xenon ima hladnu boju svjetlosti (4300-5000K).
Kakve veze sa time ima svjetlosna jakost koja se izražava u kandelima...
Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk