• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Balansiranje

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,498
Kardan strugal po kučištu? Pa kako nije čul cviljenje ili nije primjetil da se tu bolje grije sve

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
225
Kardan strugal po kučištu? Pa kako nije čul cviljenje ili nije primjetil da se tu bolje grije sve
Stvar je u tome, kaj je čovjek zakačio šinu. I od tad mu trese. Brujalo je sve i postavlja pitanje može li se riješiti...

Nije stroj nakon toga bio u upotrebi. E sad se postavlja pitanje, da li se to dogodilo od udarca. Da li je bio osigurač ili nije. Ako nije, da li bi on spriječio to guljenje.

Ima li tu vlasnika seppija? Kako izgleda spoj kardana na reduktoru, ima li ili nema osigurača?

Ja kad sam vidio rotor, da original utezi, nažalost nisam slikao, stoje jedan nasuprot drugoga, i to ne baš mali, onda dovodim puno toga u sumnju :)

Ako staviš pola 1kg gore i 800g dole nasuprot ovog prvog utega, onda bi trebalo biti isto kao da si stavio samo 200g gore.

Znači zavarivali su nepotrebne količine, a uslijed toga rotor je mogao biti i inicijalno savijen.

Žalosno je da se sve danas treba gledati, fuševa koliko hoćeš. Skupi su to strojevi, ali kvaliteta sigurno opada

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,914
Da si u prilici da razgovaraš sa tim radnikom i da ukažeš na grešku ili jos da bude među više drugih ljudi pa nema šanse da si u pravu. Bili bi šta HrvojeS, priča ovaj proizvodi rotore i u firmi prvi majstor a on soli pament.

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
225
Da si u prilici da razgovaraš sa tim radnikom i da ukažeš na grešku ili jos da bude među više drugih ljudi pa nema šanse da si u pravu. Bili bi šta HrvojeS, priča ovaj proizvodi rotore i u firmi prvi majstor a on soli pament.
Kad smo kod toga, imam u elektrani jednoj angažman, zvali su nas radi pumpi, odnosno vibracija na njima. Pa vodimo borbe sa Švicarcima, u drugoj firmi s Nijemcima. Žalosno je kako je ta kvaliteta otišla u nepoznato..

a sutra idem rješavati malčer, kaže čovjek da je sve probao, i dalje ima problema s vibracijama i nitko ne zna rješenje. Naravno Nijemci su u pitanju... I sad si ja mislim, em proizvode malčere em proizvode opremu za mjerenje, analizu i balansiranje i kako onda ne znaju riješiti probleme? Nekad imam osjećaj kao da sam došao 200 godina u prošlost ovdje....

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,914
Nekako mi se čini kako ima više kvalitetnijih mašina i alata sve je manje kvalitetno obučenih majstora. Imao dodira sa ljudima iz raznih firmi koji su tamo bitni igrači ili majstori i nevjerovatno je koliko su kratkog znanja. Nekako uvjek nedostaje domišljatost da se riješi neki specifičan problem.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,341
Sustav ne dozvoli kreativnost i improvizaciju (obično i rješenje problema).
I ne želi “prave” majstore, jer su em preskupi, em teže zamjenjivi.

Axial

Novi član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
23
Pravi majstori (kad god mogu) rade na efikasnom riješenju problema bez obzira na sustav, a onda se sam sustav često pokaže kao nepotreban (trošak i zapravo postaje prepreka da se problem efikasno riješi). Zato sustavu to znanje i pristup nisu poželjni - jer ono udara u same temelje sustava.
Pišem o sustavu koji je unaprijed zamišljen da ovisnošću o sebi stvori vjernu klijnetelu.

Axial

Novi član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
23
Još kad bih te razmel? :unsure:
Pišem o tome kako se servisira izvan 'ovlaštenog' servisa (koji je dizajniran samo da pokupi što više love iz đepa korisnika, a ne da riješi nastali problem korisnika). Mi koji imamo starije strojeve ne možemo niti pomisliti da se to održava u nekom ovlaštenom servisu, a ako ne možeš održavati mimo ovlaštenog servisa - onda je možda najbolje kupiti novo sa što dužom garancijom. No kupovina novog stroja je igra za bogate (koji to neće dugo biti - kada budu morali stalno kupovati nove strojeve jer im se stare neće isplatiti održavati). Evo ovdje imamo svijetli primjer čovijeka koji pruža uslugu balansiranja na stroju i tu uslugu pruža vani. Mislite da to nitko ne bi mogao odraditi tamo? Sigurno bi mogli, ali onda ne mogu pokupiti veliku lovu za taj posao. Zato se nitko tamo ne bavi sa tim poslom, na takav način, nego skini ti to dole, pa mi donesi na moj stroj. U nekoj industriji gdje se mlati puno veća lova - to je možda normalno riješenje, ali u našem poslu tanka je zarada, kada je ima. Treba biti racionalan, bez obzira što su si zamislili u velikim korporacijama.

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
225
Ne bih ja bio baš tako siguran, imaš i kod nas recimo Krt, pa reklamiraju da balansiraju na terenu, ali kad ih zoveš, uvjeravaju da je bolje na stroju...

Zato što ljudi kupe "pametni" instrument, koji govori što trebaš napraviti. E sad, to sve radi u određenim uvjetima i kad je sustav ispravan, međutim kad odziv nije dobar, kad " ne sluša" onda nastaju problemi, a objektivno, ljudi se u pravilu javljaju kad su problemi. Razna oštećenja.

Instrument računa što trebaš napraviti na osnovu probnih utega, ali ti to napraviš a dobiješ drugi rezultat, i onda on opet govori što trebaš napraviti na osnovu probnih utega jer su mu to ulazni podaci. A sistem se drugačije ponaša.

Prije nisu bili takvi instrumenti, morao di i nešto znati i poznavati prije nego si postao stručnjak kupovinom instrumenta.

Ja to gledam malo drugačije. Ljudi koji su znali, radili su. Firme koje su ih imale nisu obučavali druge jer im je to trošak, već su maksimalno koristili te stare. Stari otišli, nova tehnologija i sad imaš manjak znanja i razumijevanja kod novih...

Pa u Končaru su tražili penzionere natrag, jer nisu imali mlade koji bi mogli odraditi neke projekte, jer nisu prenijeli znanje i iskustvo. Znam jer mi je punac radio u Končaru, i jer su ga zvali. A tko će sa 60 godina ići u Afriku, sa i pikati se injekcijama. Ako nije frka sa lovom...

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,734
Iskače mi reklama za balansiranje rotora malčera nekog tipa iz Like (po prikazanoj karti).

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
225
Iskače mi reklama za balansiranje rotora malčera nekog tipa iz Like (po prikazanoj karti).
Pa tržište bi trebalo biti slobodno, ali ja ne znam nikog iz Like da balansira na terenu.

Može više informacija? Kad bih mogao nekog preporučiti, kad smo mi recimo vani na terenu, drage volje bi preporučio, ako znam da radi dobro.

Ima jedan što se reklamira da balansira i da je radio balansirke za gramip i ino Brežice i navodno njih obučavao, spominje da je radio u jugotubini i da je radio u institutu. Zanimljivo, 87 ga je moj otac pozvao, jer je i moj otac radio u jugotubini, i krenuli su u zajednički obrt.

I ne mogu reći da ne zna što radi, ali smatram da nije fer, jer maltene ne iznio cijeli životopis, i kao da je on sve radio, a bio je u obrtu s mojim ocem i još jednim od 87 do 2003, dakle sve to što govori radili su on i moj otac skupa. A ovdje maltene kao da se srami obrta BDB, Božidar, Damir, Boško.

Čovjek nije želio da se ja bavim time, pa su se razišli ali suludu je toliko toga svojatati, jer ništa od toga nije tad napravio sam.

Kod nas je i dalje taj instrument iz tog doba, na bazi commodora 64 :)

Ima još jedan, iz Karlovca, koji je također s njima radio u jugotubini, on ima i strojeve za obradu, i znam poslati ljude kod njega kad treba ispraviti osovinu, a da im je Karlovac bliže od Zagreba i sl. I on zna što radi, ali imam dojam da se ni njemu više ne da zafrkavati po terenu, već da je to više kompletna uslugu kod njega u radioni

Postoji još jedan koji je radio u gramipu, mislim da mu je žena otvorila obrt, a on radi, predstavlja se kao i neki profesor. I njega ne mogu preporučiti, jer sam dolazio nakon njega. Prati što mu instrument govori i to je to.

Još jedan iz Zagreba, koji je zaljubljenik u aute, olakšava radilice, s ocem su sami napravili balansirku, tako da kuži stvari. Imaju i neke nagrade, ali mislim da je on full u tim autima, znam da je rekao par puta kako je balansirao malčer. Bavi se čovjek Autotrkama tako da je više u tome...

Iz Istre, koje sam već spomenuo da se oglašavaju i mobilno, ali uvjeravaju ljude da donesu rotor...

Nikoga iz like

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,913
@HrvojeS mom kolegi je balansirao netko iz Zg-a iz Ilice.
Ima u Vrbovečkoj Dubravi popravlja rotore a sad i balansira.

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
225
Iz ilice je Boško, koji je radio s mojim ocem...

MI smo konstantno držali istu cijenu dugi niz godina, a kad se odvojio, onda je on poduplali jer je magistrirao na strojarstvu, paje mislio da će njemu svi, pa kad to nije uspjelo, onda je pak cijene prepolovio i slao mailove da je obrt zatvoren... Umjesto da rade skupa, on takve glupe poteze povlačio. A ljudi u godinama. No da nije tako napravio, možda ja ne bi ni išao rješavati probleme po Europi :)

Što se tiče ovog iz Dubrave, to je ovaj što je radio u gramipu, i za razliku od Boška, on ne poznaje tu problematiku toliko. Boško, zna, ali kao čovjek ponio se jako loše. S druge strane, iza ovog iz Dubrave dolazio sam nekoliko puta jer je ostavio.

Ovaj malčer je jedan od takvih primjera.
Nakon reparacije, on ga je balansirao rekao je da je ok, ali se nije moglo raditi. Ljudi su onda poskidali sve. Kad sam došao, trebalo je staviti na jednu stranu nekih 5 kg, na drugu 7. Pa smo umjesto tolike količine, pomakli malo ušice, odnosno nosače noževa i doradili još s malo utega.

Drugi primjer je sječka za pelete koju je balansirao i na kojima je zahvario utege na ploče koje služe za izmjenu osovina na kojima su noževi, pa ljudi, bez brusilice nisu mogli mijenjati noževe.

Iako sebi izbijam nekad posao, ako je potrebno ravnanje i balansiranje dajem broj od Dinamile iz Karlovca zato što znam da oni mogu odraditi onda sve na stroju. Smatram da ljudima treba reći stvari kako jesu, a oni neka donesu onda odluku.

A sad idem dalje balansirati, upravo umirio jednog bobcata koji me začudio s ogromnim originalnim utezima....

Prilozi

• IMG-20220910-WA0005.jpg
    IMG-20220910-WA0005.jpg
    45 KB · Pregleda: 2
  • IMG_20250512_114916.jpg
    IMG_20250512_114916.jpg
    58.4 KB · Pregleda: 2
  • IMG_20250512_121605.jpg
    IMG_20250512_121605.jpg
    31.9 KB · Pregleda: 2

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,098
Ima još jedan, iz Karlovca, koji je također s njima radio u jugotubini, on ima i strojeve za obradu, i znam poslati ljude kod njega kad treba ispraviti osovinu, a da im je Karlovac bliže od Zagreba
Kako se taj zove, možda ga znam?

Najnoviji postovi

Na vrh