- Tu od
- 13 Stu 2019
- Poruka
- 3,504
Kardan strugal po kučištu? Pa kako nije čul cviljenje ili nije primjetil da se tu bolje grije sve
Stvar je u tome, kaj je čovjek zakačio šinu. I od tad mu trese. Brujalo je sve i postavlja pitanje može li se riješiti...Kardan strugal po kučištu? Pa kako nije čul cviljenje ili nije primjetil da se tu bolje grije sve
Kad smo kod toga, imam u elektrani jednoj angažman, zvali su nas radi pumpi, odnosno vibracija na njima. Pa vodimo borbe sa Švicarcima, u drugoj firmi s Nijemcima. Žalosno je kako je ta kvaliteta otišla u nepoznato..Da si u prilici da razgovaraš sa tim radnikom i da ukažeš na grešku ili jos da bude među više drugih ljudi pa nema šanse da si u pravu. Bili bi šta HrvojeS, priča ovaj proizvodi rotore i u firmi prvi majstor a on soli pament.
Pišem o tome kako se servisira izvan 'ovlaštenog' servisa (koji je dizajniran samo da pokupi što više love iz đepa korisnika, a ne da riješi nastali problem korisnika). Mi koji imamo starije strojeve ne možemo niti pomisliti da se to održava u nekom ovlaštenom servisu, a ako ne možeš održavati mimo ovlaštenog servisa - onda je možda najbolje kupiti novo sa što dužom garancijom. No kupovina novog stroja je igra za bogate (koji to neće dugo biti - kada budu morali stalno kupovati nove strojeve jer im se stare neće isplatiti održavati). Evo ovdje imamo svijetli primjer čovijeka koji pruža uslugu balansiranja na stroju i tu uslugu pruža vani. Mislite da to nitko ne bi mogao odraditi tamo? Sigurno bi mogli, ali onda ne mogu pokupiti veliku lovu za taj posao. Zato se nitko tamo ne bavi sa tim poslom, na takav način, nego skini ti to dole, pa mi donesi na moj stroj. U nekoj industriji gdje se mlati puno veća lova - to je možda normalno riješenje, ali u našem poslu tanka je zarada, kada je ima. Treba biti racionalan, bez obzira što su si zamislili u velikim korporacijama.Još kad bih te razmel?![]()
Pa tržište bi trebalo biti slobodno, ali ja ne znam nikog iz Like da balansira na terenu.Iskače mi reklama za balansiranje rotora malčera nekog tipa iz Like (po prikazanoj karti).
Kako se taj zove, možda ga znam?Ima još jedan, iz Karlovca, koji je također s njima radio u jugotubini, on ima i strojeve za obradu, i znam poslati ljude kod njega kad treba ispraviti osovinu, a da im je Karlovac bliže od Zagreba
Tomislav M.Iz ilice je Boško, koji je radio s mojim ocem...
MI smo konstantno držali istu cijenu dugi niz godina, a kad se odvojio, onda je on poduplali jer je magistrirao na strojarstvu, paje mislio da će njemu svi, pa kad to nije uspjelo, onda je pak cijene prepolovio i slao mailove da je obrt zatvoren... Umjesto da rade skupa, on takve glupe poteze povlačio. A ljudi u godinama. No da nije tako napravio, možda ja ne bi ni išao rješavati probleme po Europi
Što se tiče ovog iz Dubrave, to je ovaj što je radio u gramipu, i za razliku od Boška, on ne poznaje tu problematiku toliko. Boško, zna, ali kao čovjek ponio se jako loše. S druge strane, iza ovog iz Dubrave dolazio sam nekoliko puta jer je ostavio.
Ovaj malčer je jedan od takvih primjera.
Nakon reparacije, on ga je balansirao rekao je da je ok, ali se nije moglo raditi. Ljudi su onda poskidali sve. Kad sam došao, trebalo je staviti na jednu stranu nekih 5 kg, na drugu 7. Pa smo umjesto tolike količine, pomakli malo ušice, odnosno nosače noževa i doradili još s malo utega.
Drugi primjer je sječka za pelete koju je balansirao i na kojima je zahvario utege na ploče koje služe za izmjenu osovina na kojima su noževi, pa ljudi, bez brusilice nisu mogli mijenjati noževe.
Iako sebi izbijam nekad posao, ako je potrebno ravnanje i balansiranje dajem broj od Dinamile iz Karlovca zato što znam da oni mogu odraditi onda sve na stroju. Smatram da ljudima treba reći stvari kako jesu, a oni neka donesu onda odluku.
A sad idem dalje balansirati, upravo umirio jednog bobcata koji me začudio s ogromnim originalnim utezima....
Fudurić Tone, firma je dinamika.Kako se taj zove, možda ga znam?