POMOĆ !!!
Imao sam problema sa vrenjem mošta ! Triputa je stajalo vrenje. Prvi puta sam ga zagrijavao na preporučenu temperaturu od 35 stupnjeva... stalo vrenje opet... dodao sam mu maaalu količinu VRELKA... stalo opet... Dodao mu preporučenu količinu VRELKA.... stalo opet... Pomirio se sa tim da ostane sladunjavo, ali.... SAD IMA OKUS PO VRELKU, KVASCU !!
UŽAAAS !!
KOKO SW OSLOBODITI TOG ZLA OD OKUSA ???
POOOOMOOOĆ !!!!!
Na greškama se čovjek uči , nitko se još nije rodio pametan , učiš cjeli život i na kraju umireš ko neznalica , toliko malo u utjehu , a sada o tvom problemu ..
Teško ti je tako definirati greške na tvom vinu , tako da ti preporučam , da ga daš na probu po mogučnosti nekom enologu , koji če ti onda sa garantom utvditi situaciju i savjetovati sljedeče korake .
Kako si ti radio sa moštom , po opisanome , nije baš neka suvremena podrumarska metoda , prije bi rekao , onako nešto na pamet ili od oka ...
Koliko sam shvatio , radi se o crnom grožđu , odnosno vinu , to ti je posebna tehnologija prerade , znači mi maceriramo crno grožđe u kadama do skoro potpunog vrenja do 25° Oe , s tim da se kontrolira temperatura vrenja , koja ne prelazi 28°C , pa tek onda ide u prešu , odnosno u bačve , tu je još onda tako zvano tiho vrenje , pa kada to završi , pretoči se , stavlja se sumpor , znači to ti je neka 3 tjedna nakon berbe.
Bez obzira , kakva je kvaliteta i temperatura grožđa , mi več godinama prakticiramo , što prije započeti sa procesom vrenja i u tu svrhu pravimo kvalitetan vrelni nastavak i to , posebno napominjem , iz kvalitetnih kvasnica i hrane za kvasnice , do sada još nije bilo nekih večih problema , zna se dogoditi , kada su niske temperature prilikom berbe , da se malo zagrije prostorija , gdje se nalaze kade , da onda što prije krene vrenje .
Kod tebe malo sumnjam na bekser - neznam kako se to kaže kod vas , znači prisustvo H2S - žveplovodik . Do toga ti dolazi zbog povečane prisutnosti elementarnog sumpora u samom grožđu , znači zbog ove sušne godine slabo ispiranje sumpora nakon tretiranja , visoka temperatura prilikom vrenja , prisutnost divljih kvasnica , nizke kiseline...
Znači ako se radi o tome , možeš vino zračno pretočiti preko bakra , jer bakar veže na sebe taj žveplovodik , ali kako sam ti več napomenuo obrati se nekom stručnjaku , možda se još može nešto rješiti .
Lp.