• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Bijelo vino!

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
A taj specifičan okus dolazi od oksidacije :D

Kod mene 1 dan stoji u Inox bačvi od 2000L, da se istaloži, onda skidam s taloga. Bačvu operem i vraćam mošt nazad, uz kontrolirano vrenje potpomognuto kvascima na cca. 16 - 17°C, nakon 3 dana vrenja, dodaje se nova tura hrane za kvasce i tako ostavljamo do završetka vrenja opet uz kontroliranu temperaturu.

Ovo na otprilike 10 dana vrenja, baš i nije neka metoda. Mošt zbog visoke ili niske temperature može ranije ili kasnije završiti s vrenjem.

Najbolja metoda ocjenjivanja dali je mošt preradio ili ne je; "Zaviri Ćiro u lonac". Kada više nema mjehurića tj. vidi se da više ne radi, ide dodavanje sumpora i vino je spremno za pretakanje.
 

sarago

Novi član
Tu od
12 Ožu 2012
Poruka
27
Kod mene bijelo ide ovako:

muljanje sa odvajanjem peteljki, maceracija 8-24 sata sa enzimima(uz naravno sumpor) uz hlađenje, nakon toga prešanje i taloženje 24-48h sa Siha Gesilom (ili želatina+bentonit) uz nisku temepraturu od 5-10°C.
Nakon toga otakanje do taloga, dodavanje kvasca, kontorlirano vrenje 3 tjedna na 15°C. Kontrola dali je odvrilo isključivo sa hidrometrom.
 

breganabronx

Član
Tu od
15 Stu 2016
Poruka
124
Ne razumijem kako se preša masulj . sad mi je mošt u velikoj crvenoj otvorenoj posudi od 700 litara tzv. maštel. koliko sam shvatio trebao bi ga otočit u posude i sprešat taj mošt (masulj), ali što tada sa njim ?
Steta je da ostavljas masulj da odstoji par dana i to na otvorenom. Steti vinu :/
Ok ako radis maceraciju pa ga ostavis da odstoji, al onda mora biti bez prisustva zraka i sumporeno...
Prouci malo te "novije tehnologije" :)

Poslano sa mog HUAWEI VNS-L31 koristeći Tapatalk
 

Klaun

Novi član
Tu od
23 Stu 2017
Poruka
19
Vino ima miris po hrani za kvasce

Pozdrav ljudi. Imam miješano bijelo vino,8 bačvi mi odlična roba,no jedna bačva od 1000 litara mi nije ispala dobra. Naime vino mi je pomalo prazno što mogu riješiti,ali vino mi ima čudan miris. Miris je po hrani za kvasce. Radio sam sa kvascem Uvaferm CM,Fermaid E hranom za kvasce, Sil flockom, Hydroclar želatinom. Odradio prvi pretok u samom predbistrenju,pa na zaustavljanju pretok i dva pretoka nakon staiblizacije ali bezuspješno. Da li mi može netko reči u čemu je problem,kako ga riješiti i zašto mi je to nastalo?

Bio bih Vam jako zahvalan.
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Hmm... Meni se to isto pojavilo ove godine, nakon konzultacija s enologom, naknadno ubačena manja doza kvasaca jer je navodno ostala neprerađena količina hraniva ili kvasci nisu bili pravilno dohranjeni u prihrani. Nakon 24h pretok uz "vjetrenje" kroz mrežicu i problem je uspješno rješen.
 

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
770
Koliko dugo se moze cuvati vino flasirano u staklene boce s onim cepom kao na pivskim bocama?
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Ovisi o sumporu u vinu i skladistenju.

Ako je sumpor na zadovoljavajucoj razini, a vino stoji na tamnom i hladnom mjestu (ne doslovno tamnici, nego smocnica, podrum ili bilo gdje gdje je stalna temperatura i nije direkt na suncu) moze izgurati vise mjeseci cak i pola godine, godinu. Sve ovisi o sumporu, a na posljetku ovisi i o stanju vina, ako je organoleptika bila ok, ondosno vino nije bilo bolesno prilikom otakanja, onda moze stojati duzi period bez da se pokvari. Moguca je degradacija u kakvoci, jer kako se gubi sumpor i vrijeme prolazi. Organoleptika slabi, mjenja se boja, slabe mirisi, svjezina itd...

Ugl. Sad sam ja tu napisao svasta sto Vas kao Vas krajnjeg korianika mozda toliko i ne zanima, ali ako cete sami sebi puniti, onda imam savjet za Vas. Sad samo ovisi dali ste proizvodac ili krajnji korisnik.
 

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
770
Nisam ja proizvodjac i potpuni sam neznalica o tome. Nabavljamo vino u Istri pa bi uzeli malo vecu kolicinu da smo mirni neko vrijeme. Do sad bi bilo u kanistru od 5 l, stari bi ga pretocio u plasticne boce od kis vode i to stajalo max mjesec dana dok se ne bi popilo.
 

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Vino se u boce skladišti s količinom sumpora koja ne smeta prilikom otvaranja boce za piti. Vino mora biti odfermentirano tj zrelo. Bijela vina se u vinarijama pune npr. od 2018. tek u svibnju 2019. pa nadalje. Crna vina imaju duži proces zrenja. Kvalitetna blizu 1 godine a vrhunska dvije do tri godine.
Dobro zatvorena boca s zdravim vinom na tamnom mjestu, podrumskoj temperaturi može se čuvati 2 do 3 godine za bijela vina a crna do 5 i više. Nestanak sumpora iz vina uzrokuje kisik koji se veziva i taloži, a u boci se ne mijenja jer nema kisika nego malo.
Neka strana vina koji imaju takvu snagu, potencijal čuvaju se i 15ak godina. Naša to ne mogu izdržati. Ja pijem sada plavac mali 2012. ali je malo na boju cigle a okus još dobar.
O vinu se može dugo.

Narodna: Da vidim kakvo vino piješ pa ću znati kakav si čovjek.
 

Ante2

Član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
161
Dali je tko upoznat sa dokiseljavanjem vina, konkretno me zanima dali je moguce dodat vinsku kiselinu nakon vrenja tj kada vino bude gotovo?
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Naravno. Ne mora biti vinska, najobičnija limunska odradi posao.

Najbolje na litru ubaciti prstohvat pa vidjeti kako paše. Može se ubaciti i u bačvu, ali prvo najbolje provjeriti koliko cca bi to trebalo biti da bude onako kako želiš.
 

suivho

Novi član
Tu od
25 Velj 2018
Poruka
7
Pozdrav,
molio bih Vas pomoć oko potrebnih koraka pri izradi vina.
Naime, uvijek smo radili na "starinski način" ali zbog problema u zadnje dvije godine odlučili smo se za proces taloženja,
ali smo u isti ušli nespremni.

Jedino što smo napravili bilo je nakon berbe, muljanja i prešanja. Stavili smo u inox i dodali vinobran.

Sutra bi trebali staviti kvasca i hranu za isti ali ne znamo koji ? Sorta je miješano bijelo.

I odmah pitanje, dali je bolje da s kvascima vrije u inox bačvi koja ima otvor za kipljenje ili u drvenoj?

Ukupno ima oko 320 litara mošta, kada se odbije oko 20 taloga - valjda.

Koliko treba dodati šećera:

Očitane vrijednosti danas su:

Oe 62, KMW BABOO 13, SACCH % mass 15

Također me zanima dali sutra u isto vrijeme dodajemo šećer i kvasce ili kako?

Hvala :)
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Pozdrav kolega.

Koliko ste vinobrana stavili na tu količinu mošta?

Koliko vidim taloženje provodite bez dodatka želatine ili bistila, onda savjetujem pretok nakon 48h. Sve ovisi i o tome kakvo je grožđe bilo? Zdravo ili se počelo kvariti i dali ima štete uzrokovane osicama?

Također prije dodavanja kvasaca, bilo bi poželjno da je mošt ohlađen na cca. 15°C ili barem približno tome.

A što se tiče kvasca, najbolje nazvati tamo gdje ćete kupovati pa pitati za kvasac koji obuhvaća veći spektar grožđa, odnosno može se primjeniti u više bijelih sorata.

Preporuka za KokotAgro - dostupna su manja pakiranja proizvoda, a i ljudi su ljubazni i otvoreni za diskusije.

Nadalje, uvijek glas dajem inoxu jer je higijenski neusporediv s drvenom bačvom, a i lakše je raditi s inox posuđem. također je hlađenje omogućeno, spram drvene bačve.

Bitno je ne dozvoliti burno vrenje, dakle ne dati da temperatura mošta u vrenju bude previsoka, idealno je 16 - 17°C.

Što se tiče očitanja trenutno imate 7,9% alkohola, dodana količina šećera ovisi o tome na koliko alkohola ciljate. A jednađba je sljedeća, za svakih 1.7kg/hl = 1% alkohola u vinu. Prema tome si izračunajte koliko želite posto alkohola i koliko onda šećera trebate dodati.

Što se tiče samog dodavanja šećera može se izvesti prije vrenja i za vrijeme vrenja, ali bolja je solucija prije vrenja. Dakle, može sa dodavanjem kvasaca, odnosno neposredno prije dodavanja kvasaca i hrane za kvasce.
 

suivho

Novi član
Tu od
25 Velj 2018
Poruka
7
Hvala na odgovoru. Pitanje jedno: 1.7kg/hl = 1% - to znači 1,7kg na 1000 litara mošta za 1%,

dakle na recimo na 100 litara za 1% je 0,595 kg - a na 320 litara 1,9 kg?

Dali je dizanje šećera isto što i dizanje alkohola?

Recimo dali je alkohol oko 11% za bijelo vino?

Zbunje me to što tata stalno spominje dizanje sladora - kaže sa 13 na 18 da ga mora podić?

5 onih malih vrečica vinobrana smo stavili. Grožđe je bilo zdravo
 
Na vrh