• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Jedno bedasto pitanje koje mi je ovaj čas palo na pamet -
Imam na drugom gruntu jednu breskvu posađenu iz koštice, ne vinogradarsku, normalnu kakve se prodaju u dućanu i na tržncama. Koštica je bila uzeta od dvadeset - trideset godina stare breskve, ne znam je li kalemljena ili je bila isto tako posađena.
Ta breskva rodi redovito svake godine, bez ikakve rezidbe, i što je najbitnije - bez ikakve kemijske zaštite - apsolutno nikakve. Rod je svake godine toliki da podupiremo grane jer se inače lome.Aroma joj jefenomenalna, medena, , a krupnoča normalna , jedino gdje su plodovi pre gusti je sitnija ai aroma tih je nešto slabija, no - sve u svemu - breskvica za poželjeti.
Eh, sada mene zanima, obzirom da svake godine govorim sebi da ću posaditi koštice kako bih dobila sadnice da si ih posadim ovdje doma gdje živim, a onda redovito već niz godina kada to treba napraviti zaboravim - ima li načina da se možda zakorijene grane, možda sada, u ovo vrijeme, li na jesen, pa da probam tako dobiti par sadnica.
Znam da je lakše i jeftino kupiti par sadnica, ali ja bih baš ovu svoju breskvu htjela jer je tolko nezahtjevna a ukusna a totalno je otporna je kovrčavost i sve nametnike.
 

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,257
Teško će to ići ožiljanjem, a sjemenom se ne prenose 100% osobine. Znaći jedino je rešenje kalemljenjem, odnosno samo se tako 100% prenose osobine. Nađi nekoga ko ima podloge vinogradarske breskve tamo sredinom 8 mjeseca, odnesi mu 2-3 grančice da ti ukalemi i na jesen izvadi te okulante i posadi kod sebe. Nek kalemi na 2 pupa radi sigurnosti.
 

fruit-men

Član
Tu od
26 Tra 2013
Poruka
61
Da li je netko od vas koristio delfan plus prije ovih mrazeva na breskvama i ostalom koštićavom voću?
 

mihajlo

Član
Tu od
28 Sij 2014
Poruka
154
Ja sam spricao s Drin ,hvala bogu nije bio neki extremni mraz ,ali voćke mi izgledaju sretno,stavio sam 0,8l/h . Imao sam u planu jos jednom tretirati nakon mraza ali nije bilo potrebe...pricam i za jabuku.
 

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,257
Nema nam dugo kelege breskvar@ ima li on kakvih novi saznanja u vezi novih sorti, takođe ostali.

Ja imam jako loša. Uglavnom sam sve počupao i vratio se starom sortimentu. I da naglasim činjanicu za ovih 15 godina koliko imam breskvu, sve je izmrzavalo (šljiva, jabuka, kruška, loza i td) osim sorte breskve Red Hevena. Znači niti jedne godine nije omanuo da nije bio pun rod. Od starog sortimenta u zasadu ima još Sankrest, Crestheven i imam neku nepoznatu sortu dolazi otprilike 2 sedmice pre Red Hevena. Kupljena pod tiketom Erly RedHeven ali nije. Isto izgleda stablo kao Red Heven, cvjet, bujnost, otpornost. Posadio sam još Maju i Fajet.

Takođe loše su se pokazali Royal Gem i Royal Glory. Obe su osjetljive na mraz. Samo njih dve su stradale ove godine, ostalo je normalno rodilo. Imaju još fore sledeću godinu da rode, ako ne ide traktor i lanac. To će biti 3-ća uzastopna godina kako omanjuju. Jeste da je plod vrhunski, ali džabamu kad ga nema.

Takođe ima li ko da preporuči neku sortu breskve, mogla bi u obzir doći i nektarina, samo da je otporna na mraz, zimu i naravno da ima nekakvu solidnu rodnost.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Obično se priča da se bakreni preparati koriste do otvaranja pupova.
Ove godine sam prekršio pravilo i držao se preporuke Syngente za Nordox tj. koristio sam ga dva puta tj. jučer kad su listići provirili. Piše u uputi proizvođača:
Primjena je dozvoljena samo u periodu nakon berbe do cvatnje uz ograničenje količine škropiva od 1000 l/ha i to su mi i potvrdili. Tako da Chromodin ove godine izbjegavam.
Je li netko probao ovakvu zaštitu protiv kovrčavosti (i Monilije i Stigmine) tj. do pojave cvatnje?
Za u cvatnji protiv monilije Syngenta ima Chorus koji je i protiv krastavosti jabuka i krušaka. Ponoviti zaštitu sa Nativom (koji je i za pepelnicu) i Delanom i imam kombinaciju preparata koje koristim i na jabukama i kruškama (Signum koji sam do sad koristio je samo za koštičavo i povrće).
Ako netko ima iskustva sa primjenom fungicida - dobro bi mi došlo da ne lutam...
 
Posljednje uređivanje:

JozoBozo

Novi član
Tu od
10 Tra 2017
Poruka
3
Pozdrav, danas sam uhvatio priliku da se malo prošetam voćnjakom i primijetio da nekoliko breskvi uopće nema cvjetova na sebi, a neke imaju samo nekoliko, dok su druge sasvim pune. Sad je ovo već četvrta godina, vinogradarke su, inače se ne bavimo voćkama profesionalno, ali imamo poveći voćnjak i još nam se ovo nije događalo.

Da li je to problem s mineralima, je li to neka bolest ili su jednostavno sjemenke bile loše. Prošle godine su cvjetale gotovo sve, tad nije bilo bas nekakvih problema.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Obično se priča da se bakreni preparati koriste do otvaranja pupova.
Ove godine sam prekršio pravilo i držao se preporuke Syngente za Nordox tj. koristio sam ga dva puta tj. jučer kad su listići provirili.
Potvrđujem iz ovogodišnjeg vlastitog iskustva da se Nordox u koncentraciji 0,2% može koristiti u koštičavom voću do cvatnje bez bojazni da će npr. spržiti male listiće bresaka.
Imam nešto kovrčavosti na vršnim pupovima nekih nektarina, a to je zato što sam 1. puta prekasno prskao Nordox-om tj. trebalo je prskati prije zadnjeg zahlađenja.
Chromodin sam iskoristio na jabukama i kruškama prošli tjedan prije kiše prije cvatnje. Za jabuke (a i to vjerojatno samo neke sorte) nije preporučljivo prskanje Nordox-om iza faze D.
 

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
571
Jel zna netko što mi se događa sa breskvom?Počelo na par grana tjerati neke bijele izboje koji jako brzo rastu i odmah se suše,odnosno više trunu nego se suše.I tjera izboje na tom mjestu (uglavnom vrh grančice) jedan do drugoga.Slikao sam ali mi uopće neće prihvatiti slike
 

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
292
trazim kostice vinogradarske breskve,dal ima ko za donirat,u mom kraju nema nigdje ,par komada.
hvala
 

Najnoviji postovi

Na vrh