• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
309
Obično se priča da se bakreni preparati koriste do otvaranja pupova.
Ove godine sam prekršio pravilo i držao se preporuke Syngente za Nordox tj. koristio sam ga dva puta tj. jučer kad su listići provirili. Piše u uputi proizvođača:
Primjena je dozvoljena samo u periodu nakon berbe do cvatnje uz ograničenje količine škropiva od 1000 l/ha i to su mi i potvrdili. Tako da Chromodin ove godine izbjegavam.
Je li netko probao ovakvu zaštitu protiv kovrčavosti (i Monilije i Stigmine) tj. do pojave cvatnje?
Za u cvatnji protiv monilije Syngenta ima Chorus koji je i protiv krastavosti jabuka i krušaka. Ponoviti zaštitu sa Nativom (koji je i za pepelnicu) i Delanom i imam kombinaciju preparata koje koristim i na jabukama i kruškama (Signum koji sam do sad koristio je samo za koštičavo i povrće).
Ako netko ima iskustva sa primjenom fungicida - dobro bi mi došlo da ne lutam...

Posljednje uređivanje:

JozoBozo

Novi član
Tu od
10 Tra 2017
Poruka
3
Pozdrav, danas sam uhvatio priliku da se malo prošetam voćnjakom i primijetio da nekoliko breskvi uopće nema cvjetova na sebi, a neke imaju samo nekoliko, dok su druge sasvim pune. Sad je ovo već četvrta godina, vinogradarke su, inače se ne bavimo voćkama profesionalno, ali imamo poveći voćnjak i još nam se ovo nije događalo.

Da li je to problem s mineralima, je li to neka bolest ili su jednostavno sjemenke bile loše. Prošle godine su cvjetale gotovo sve, tad nije bilo bas nekakvih problema.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
309
Obično se priča da se bakreni preparati koriste do otvaranja pupova.
Ove godine sam prekršio pravilo i držao se preporuke Syngente za Nordox tj. koristio sam ga dva puta tj. jučer kad su listići provirili.
Potvrđujem iz ovogodišnjeg vlastitog iskustva da se Nordox u koncentraciji 0,2% može koristiti u koštičavom voću do cvatnje bez bojazni da će npr. spržiti male listiće bresaka.
Imam nešto kovrčavosti na vršnim pupovima nekih nektarina, a to je zato što sam 1. puta prekasno prskao Nordox-om tj. trebalo je prskati prije zadnjeg zahlađenja.
Chromodin sam iskoristio na jabukama i kruškama prošli tjedan prije kiše prije cvatnje. Za jabuke (a i to vjerojatno samo neke sorte) nije preporučljivo prskanje Nordox-om iza faze D.

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Jel zna netko što mi se događa sa breskvom?Počelo na par grana tjerati neke bijele izboje koji jako brzo rastu i odmah se suše,odnosno više trunu nego se suše.I tjera izboje na tom mjestu (uglavnom vrh grančice) jedan do drugoga.Slikao sam ali mi uopće neće prihvatiti slike

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
299
trazim kostice vinogradarske breskve,dal ima ko za donirat,u mom kraju nema nigdje ,par komada.
hvala

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,155
trazim kostice vinogradarske breskve,dal ima ko za donirat,u mom kraju nema nigdje ,par komada.
hvala

Mi bacamo koštice od kupljenih breskvi u vrt i niknu vinogradarske breskve.
Ako trebaš za nekaj drugo, sorry.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
309

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Foliarno nekim aminokiselinama tipa drin ili delfan plus + neko folirano djubrivo na bazi azota.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
309
Hvala za pomoć!
Folijarno sam pognojio + još sam kod stabala sa crvenim lišćem dodao prije kiša ASN gnojivo (slično KAN-u).
Odmah se vidi učinak jer novi izboji/mladice i lišće više nisu sa crvenim pjegama.

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
299
pozz drugovi.
trebalo bi mi nesto plemki od breskvi i naktarina,po jedna grancica od sorte,pa ako ko ima vremena da mi to posalje bio bi jako zahvalan,placam sve i pice ak moze.
imam par stabala koja su nikako radala pa bih na njih nacjepio vise sorti.
hvala

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
309
U hobi zasadu bresaka i nektarina ove godine sam imao odličan urod.
Ovaj 9. mjesec nisam imao što brati, tj. iza Fayette breskve nemam po dobi zriobe niti jednu sortu. Posadio bih 1 ili dvije sadnice kasno ovu jasen, pa molim preporuku sorte koje su robusne i dobrih plodova poč. i sredinom 9. mj.
Inače su mi se Marija Marta i Caldesi 2000 pokazale izuzetno rodne + kvalitetnog uroda tj. njih bi svakom hobisti poput mene preporučio.

Klay

Novi član
Tu od
2 Svi 2019
Poruka
3
Pozdrav. Kako da se rješim ovog prokletstva koje mi hoće uništiti svaku mladu breskvu?
IMG_20190510_124325.jpg

viper50

Član
Tu od
21 Tra 2013
Poruka
186
Tafrina...sad nikako...svojevremeno su mi savjetovali da pognojim s uredom radi jačanja lisne mase

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
309
Ako prežive ovakav napad (ručno skini zaraženo lišće i izboje i jako pognoji UREA-om), na kraju vegetacije kad počne padati lišće prskati sa bakrenim fungicidom. Obično krajem 2. mjeseca/početkom 3. mj. (kod buđenja pupova) prskati ponovno sa bakrenim fungicidom, a kad se pojave sitni zeleni listići prskati pred kišu sa Chromodinom ili Delanom. Ako treba još zbog kiša - ponoviti kasnije sa Nativom. Kad počinje cvatnja po meni što se zaštitilo od ove bolesti - zaštitilo se... Onda se treba boriti protiv paleži/Monilije i šupljikavosti, pepelnice (Signum, Nativo, Luna Expirience).
Nije tako strašno, ali bez praćenja stanja breskve i vremenske prognoze (može i svajeta savjetodavne službe) se teško boriti sa ovom bolešću.

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Vezano uz problem crvene kovrčavosti lista (ako se tako zove). Može li ova bolest preči na povrće? Zaraženo lišće mi vjetar sa susjedine breskve nosi na moj batat i rajčicu. Mogu li se zaraziti?

Najnoviji postovi

Na vrh