• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

bunari za navodnjavanje povrća

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
12,161
Pitaj u susjedstvu!
Ako si južno od Save/Zg, poslije 2-3 m dolazi šljunak i voda

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
47
Pozdrav, da li je netko radio legalizaciju bunara?
Mislio sam legalizirati bušotinu na polju.
Promjer je 75 mm ( ne znam da li je to uopće bitno za legalizaciju).
Zanima me cijena, koliko traje postupak i najvažnije, da li smijem koristiti bunar dok traje postupak...
Hvala na odgovorima
To i mene zanima. Ne znam je li dovoljno samo predati obrazac za vodopravnu dozvolu ili treba projektant napraviti projekt i geoloski elaborat. Meni bunar treba za malu parcelu i nije komercijalna proizvodnja, ali ne mogu naci treba li projekt i elaborat.

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
47
Ljudi iz sela kazu da je prvi sloj na 5-6 metara, a drugi na 8-9 m. Stavio bi cijevi 125mm ili malo sire. Ali ne znam kako ide sa papirologijom? Sto trebam napraviti da me drzava ne uhvati za vrat?

Posljednje uređivanje od moderatora:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,236
dobro zamaskirati bušotinu... ;)
mislim da ovisi o površini koju misliš zalijevati, do hektara ti neka vodopravna dozvola treba, a preko ide brojilo i još kajgod...stalno izmišljaju nova pravila, tko će to više pratit.

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
47
Iskopao sam uski bunar, još nemam cijevi nego samo bušotina. Voda ide bezinom od 200 litara na sat. Rečeno mi je da je to prvi, površinski sloj, a na cca 7-8 metara dubine ide sloj gline pa opet voda. Nakon toga ide treći sloj na cca 15 metara. Što mislite da li da kopam do ovog drugog vodosnosnog sloja koji je na cca 7-8-9 metara ili da kopam do trećeg sloja od 15 metara? Da li je plići sloj zagađen, plivaju li tu g*vna crnih jama od susjeda koji su par stotina metada udaljeni ili su takvi slojevi inače čisti? Nalazim se u okolici zagreba, 2 km od Save.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,236
ako je nećeš pit, ova s govnima bude dobra za zalijevanje...ima odmah hranjivih tvari ;)
nego, nemoj dugo čekat s cijevima, da se ne zaruši.

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
47
Kako prilikom kopanja prepoznati da li je vodonosni sloj dobar? Naime, bušit ćemo uski cjevasti bunar i ne znam kako vidjeti hoće li bunar biti izdašan (da ima barem 1000 litara na sat ili više). Da li kod bušenja isplakom treba izlaziti šljunak pa se po tome prepozna ili sloj može biti izdašan i ako izlazi pijesak?

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
47
To je teren u dolini Save. Vodu cemo dizati sa potopnom pumpom na akumulator. Ali nije vrag da ako je pijesak onda ne mozemo koristiti vodu iz tog vodonosnog sloja? Sto ako oko filter cijevi stavimo sljunak?

Posljednje uređivanje od moderatora:

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,576
A što se planira zalijevat sa 1000 l/sat i koja površina? To je jako malo vode, pogotovo za potopnu pumpu. Koji fi cijevi ?

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
47
A što se planira zalijevat sa 1000 l/sat i koja površina? To je jako malo vode, pogotovo za potopnu pumpu. Koji fi cijevi ?
Fi cijevi je 16 cm. S time bi zaljevao vrt od par stotina kvadrata. Ako bi trebao zaljevati veću površinu onda bi stavio timer i kontaktor koji pale pumpu bunara intervalno i da se voda malo po malo stavlja u bazen. Kasnije bi sa vrtnom pumpom uzimao vodu iz bazena.

Ali pitanje je može li biti 500-1000 litara na sat ako ima samo jedan metar vodonosnog sloja i to pijesak, a ne šljunak? Ne znam koliko se može očekivati od cjevastog bunara u pijesku.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,385
To je pitanje za milijun dolara. I kod mene je bio sloj pijeska i zarušila se bušotina prilikom kopanja. Onda sam zabijao cijev od 5 cola kroz taj sloj pijeska i došao sam na 12 metara na sloj šljunka. Vode ima neograničeno, ali moram prije svakog navodnjavanja najprije ostaviti motornu pumpu na radi desetak minuta kako bi izbacila nakupljeni pijesak. Poslije toga više nema puno pijeska, ali ipak moram nakon par sati očistiti filter.

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
47
To je pitanje za milijun dolara. I kod mene je bio sloj pijeska i zarušila se bušotina prilikom kopanja. Onda sam zabijao cijev od 5 cola kroz taj sloj pijeska i došao sam na 12 metara na sloj šljunka. Vode ima neograničeno, ali moram prije svakog navodnjavanja najprije ostaviti motornu pumpu na radi desetak minuta kako bi izbacila nakupljeni pijesak. Poslije toga više nema puno pijeska, ali ipak moram nakon par sati očistiti filter.
Bas cudno da ti svaki put udje gomila pijeska u cijev. Jesu li majstori stavili sljuncani zasip oko filtera?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,385
Pa napisao sam da se bušotina zarušila na otprilike pola dubine i onda sam zabijao cijev. Kako onda staviti šljunčani zasip? Osim toga kod korištenja vode na dnu se stvara i širi jezerce jer pumpa uvijek povuče sa vodom i pijesak. Filter koji koristim se nalazi na površini, poslije pumpe, a prije ulaska vode u sustav navodnjavanja.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,445
Vode ima neograničeno, ali moram prije svakog navodnjavanja najprije ostaviti motornu pumpu na radi desetak minuta
Zanima me, koliku količinu po kvadratnom metru smatraš da je optimalna dnevno, ili tjedno, za navodnjavanje?
Jasno mi je da su razlike između pjeskovitog zemljišta, ili ilovače. Kod nas oko aerodroma je jako propusno tlo, iznad može se reči šljunka, naša zemlja dosta brzo gubi vlagu.
Kod moje mlađe kćerke cca 4 km cestom dalje, uz Plitvicu, je žuta ilovača, s litrom vode zaliješ maltene 2 gredice s paradajzom, svejedno me zanima kako se ti orijentiraš da si ne radiš troškove, ili ne zalijevaš nedovoljno.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,385
To ovisi od godine. Znalo se desiti da uopće nije trebalo navodnjavati. Prošle godine sam navodnjavanje pustio u pogon već krajem 4. mjeseca jer nije bilo kiše duže vrijeme, a krenulo je zametanje. Navodnjavao sam i u lipnju i srpnju i to mi je rezultiralo radmanom iznad 40 posto. Radim to onako od oka kako bi se reklo. Sad sam kupio uređaj za mjerenje vlage u zemlji, nije baš neka kvaliteta, ali će poslužiti za orijentaciju. Inače lijeska treba puno vode, a ima i plitko korijenje. Za razliku od većine lješnjakara ja kultiviram cijelu površinu voćnjaka, a time i čuvam vlagu jer sprječavam kapilarno isparavanje. Pokazalo mi se ok i za sada neću ništa mijenjati. Dok ide ide.

JamesDouglas

Član
Tu od
4 Svi 2025
Poruka
47
Pa napisao sam da se bušotina zarušila na otprilike pola dubine i onda sam zabijao cijev. Kako onda staviti šljunčani zasip? Osim toga kod korištenja vode na dnu se stvara i širi jezerce jer pumpa uvijek povuče sa vodom i pijesak. Filter koji koristim se nalazi na površini, poslije pumpe, a prije ulaska vode u sustav navodnjavanja.
Sad shvacam, zbaci nije da pumpa povuce pijesak koji je izvan filter cijevi pa da on prodje kroz proreze filtera, nego je pijesak ostao u cijevi i kad upalis pumpu onda ga povuce.

Najnoviji postovi

Na vrh