Moj primjer.
Kuća 10 x 11 m, grijem i kat.
Grijanje na drva, grab siječen u zimi i on ima od 10-15% vlage. Pocijepam ga u travnju, suši se pocjepan do lipnja, u lipnju je spremljen u suhi štagalj.
Peć, viadrus, 45 Kw snage na ugljen, na grab cca..40 Kw. Radi perfektno, radna temperatura peći je 73-75 st. C.
Napravio sam proračun toplinskih gubitaka za moju kuću i znam da u kuću moram unijeti min 31 Kw energije....
Sa dimnjakom nemam nikakvih problema, fi 20 cm, zidani dimnjak,čisti ga dimnjačar jednom godišnje.
Kod tebe:
Imaš mokra drva. Drvo hrasta pogotovo takvo jednogodišnje i mokro u sebi ima tanina koji prilikom izgaranja sa vodom u dimnim plinovima još više ne podržavaju gorenje.....smanjuju temperaturu u peći, smanjuju tamperaturu u dimnjaku te dolazi do kondenzacije dimnjaka i do niskotemperaturnr kondenzacije i u peći.
Temperaturni režim rada u peći je najbitniji. Minimalna temperatura u peći ispod koje počinje kondenzacija ti je od 60-65 st.C. Zato podigni radnu temperaturu u peći na 73-75 st.C jer čim ti padne radna temperatura na 60-65 rosi - kondenzira ti peć iznutra, te ti je i sama unutrašnjost peći smoljava cmoljava, nikakva.....
Sa takvim režimom 73-75 st.C, ako budeš uopće mogao postići taj režim zbog mokrih drva, češ izbjeći stvaranje kondenzacije u peći - cmoljava unutrašnjost peći dovodi do stvaranja kisele niskotemperaturne sredine vrlo pogodne za ubrzano stvaranje korozije i zato peć kratko traje- odnosno izkorodira,prošuplji se i procuri za cca. 7-8 godina..
Sa takvim režimom 73-75 st.C imati češ topao dimnjak, temp.dimnih plinova na ulazu u dimnjak će biti cca 180-200 stC a na izlazu dimnjaka i do 100-110 st.C. Takav topao dimnjak neće kondenzirati, i čistit češ ga jednom godišnje.
Znači otvori zračnu klapnu- dovod zraka u peć, nariktaj radnu temperaturu tako da temperatura vode u peći-kotlu, ne bude manja ni u kom slučaju ispod 70 st.C, i šišaj samo suha drva. Za probu kupi gotove brikete pa baci 2-3 u peć, pa češ vidjet kako dižu temperaturu, kako će ti peć iznutra biti bijela-čista.....i to je to, javi poslije šta je bilo...pozdrav