• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Jel dimnjak ima vunu između cijevi i vanjskih betonskih blokova?
Dimnjak je pothlađen i zato se kondenzira vodena para u njemu.
Otkud voda? Suho drvo ima oko 20% vlage u sebi.
Probaj najprije naslagati drva, a onda zakuri vatru na vrhu. Dalje kuri postepenim dodavanjem drva, doslovno komad po komad, pa onda provjeri bude li tad manje kondenzata.
Ako ga bude manje, znaš barem djelomično, rješenje problema

Za početak mu skini kapu, pa bi se bar trebalo manje dimiti.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Udaljenost peći od dimnjaka je cca 40 cm, s time da je ulaz u dimnjak iznad peći nekih 30-40cm. Znači dimovodna cijev ima 2 koljena, uzlazna je sa kutom od cca 55° i ukupne dužine sa koljenima cca 80-100cm.

Uslikam, izmjerom točno i pošaljem Vam.
to su ti isto ti majstori savjetovali?

nisam to ni pitao jer sam očekivao da kad netko "uvodi" cntralno ..gradi ili samo uređuje kotlovnicu , podiže dimnjak da je toliko nužno planirano i projektirano da postavi kotel direkt na dimnjak :icon_axe::icon_scratch:

ta koljena osim otpora oduzimaju dosta topline dimnjaku , ako ne možeš postaviti direkt makar izoliraj taj dio

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Prvo i osnovno drva za loženje u takvim pećima za centralno grijanje trebaju biti suha sa što manjim postotkom vode. Kako kažeš drva su suha (suha jesu na očigled, ali očito nedovoljno). Znači da još uvijek u drvima ima veliki postotak vlage. Drva se nisu dovoljno osušila (izgubila dovoljno vlage) u tih 6 - 7 mjeseci.

Suha drva, peć odgovarajuće snage (prema kvadraturi), izolacija itd....

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
@Zelja8 ,dečki dobro vele ,i ja imam agaciju iz 3mj. 2017 i nije to suho. Centrometalova peć i konstrukcijski ima dosta "koljena" tj. vodoravnih pregrada u sebi pa još koljena na dimovodu...Moguće da imaš slab protok u dimnjaku. Pošten dimnjačar bi trebao imati alat za mjerenje podtlaka u dimnjaku a potrebna vrijednost bi ti trebala pisati u uputstvima od peći. Pokušaj joj pojačati dovod zraka na regulatoru propuha a malo manje ložiti (da se ne kuhaš u kući) zbog boljeg izgaranja.

zelja8

Novi član
Tu od
20 Velj 2018
Poruka
12
Puknuti

Slažem.se u potpunosti.
Međutim ja kada sam se odlučio na uvođenje ovoga sistema nisam ni pomislio da je to cjela grana znanosti.
Nisam ja ništa sam radio, dimnjak je zidao zidar majstor prema uputstvima ovlaštenog servisa koji je rekao na koju visinu da postavi otvor.
Taj isti servis spojio radijatore, bojler i cijevi po kući.

I kada je nakon cca 2 mjeseca, (tako smo se dogovorili jer sam htio završiti prvo radove unutar kuće, pa onda vani) trebao doći donijeti peć i sve spojiti, čovjek/vlasnik tog servisa se nije javljao ili je svaki puta kada se čujemo odgađao postavljanje za 5-10dana, (plaćanje nije problem jer sam mu orvi dio platio odjednom preko namjenskog kredita iz banke i tako je trebao ići i drugi dio)

Tako ja dočekao 20.10., a grijanje još ne radi i on se ne javlja, pa sam tražio alternative.
Našao čovjeka kojeg su mi također preporučili i koji koliko se ja u to kužim, zna šta radi.
Ugl, čovjek sve spojio, grijanje radi i ja sretan. On mi je rekao da dimnjak baš ne vuče najbolje ali radi.
Nakon toga se ja odlučim još povećati dimnjak za cca 1,5 i dimnjak je stvarno poceo bolje vući ali je i dalje curio/kondenzirao

I evo iz tog curenja nastaju svi moji problemi

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
1. drvo rušeno i spaljivano istu godinu nema manje od 25% vlage (osim vrbe, topole i johe).
2. očigledno prejaka peć (pomogli bi podatci o ventilima na radijatorima i vrsti/veličini svih radijatora - tj. ako u kuću ne možeš predati onoliko topline koliko peć proizvodi zatvara se klapna na peći i zbog manjka kisika se stvara smola i kondenzat).
3. ložač "forsira" prilikom punjenja peći (preporuka je i onako da se puni najviše do 3/4 ložišta, u tvom slučaju možda samo 1/2).
4. staviti još dva radijatora je puno skuplje riješenje nego ugraditi pufer (gledaj na količinu drveta x godine upotrebe, a ne na jednokratnu investiciju).
5. i sam imam dva koljena i metar cijevi do dimnjaka, i nema problema
6. podtlak u dimnjaku se jednostavno testira na način da zapališ novine na ulazu u dimnjak, ako ih odnese dimnjak je dobar, ako ne, imaš problem
7. i za eventualnu ugradnju pufera trebaš izračun potrošnje toplinske energije
8. inače ako kuća nije žbukana, puna cigla i standardan broj prozora tvoja potrošnja po satu je ispod 15 kw...ili tu negdje

zelja8

Novi član
Tu od
20 Velj 2018
Poruka
12
Brgud i Mijo

Slažem se za ovo sa drvims. Mozda stvarno moraju biti još suvlja

Danas dolazi dimnjacar pročistiti i propaliti dimnjak, pa ću ga odmah pitati da provjeri protocnost, prohodnost, podtlak i sve što bi mi oni mogli provjeriti i savjetovati.

A eto i par slika kako izgleda ta moja muka
:s:

Darijous

Vjerujem da si u pravu za ovo za drva, za nagodinu pripremiti još bolja drva.

Istina je da nekada forsiram loženje jer odem na posao, pa da žena ne mora u podrum jer je beba u kući 2 mjeseca stara.

I o puferu su mi pričali svašta, da ne stane, ne isplati se meni zbog kvadrature itd.

Ovo sa novinama sam probao i nisu baš novine odletjele u zrak

Prilozi

• DSC_0458.jpg
    DSC_0458.jpg
    28.6 KB · Pregleda: 88
  • DSC_0456.jpg
    DSC_0456.jpg
    26.7 KB · Pregleda: 90
  • DSC_0455.jpg
    DSC_0455.jpg
    28.7 KB · Pregleda: 87
  • DSC_0457.jpg
    DSC_0457.jpg
    33.2 KB · Pregleda: 90
Posljednje uređivanje od moderatora:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
slavoska ravnica , drvo , kapa i špica krova nisu dobitna komabinacija za dimnjak ..pitaj dimnjačara baš me zanima njegovo mišljenje

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
onda ti je nizak dimnjak....mislim, ali samo mislim, moram provjeriti podatak da na promjer 16 mm ide visina dimnjaka od ravno 9 (devet metara) i računa se od ulaza od peći, a ne od poda...
... vidim da je dimavo oko ulaza cijevi u dimnjak, ako dim ide van, ide i hladan zrak direktno unutra...to mora biti dobro zabrtvljeno.

zelja8

Novi član
Tu od
20 Velj 2018
Poruka
12
ZJ

U donjem djelu dimnjaka koji sam kupio original u cjelosti (pgm) nema vune između cijevi i bloka jer nisam dobio vunu nego samo tervol uže i majstor je samo njega stavio na spojeve, (valjda ni on nije majstor za dimnjake nego za zidanje).
Tu sam stavio stirodur i stiropor kako sam ranije napisao, a na dio koji sam nqknadno povisio sam kupio i vunu i stavljena je.

Sada i ja vidim gdje su bili propusti, pa sada gledam i istrazujem kako to što bezbolnije riješiti

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Ovih 16 cm promjera dimnjaka je malo, da je 20 cm mislim da ne bi imao nikakvih problema.

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
zelja8

"Prije 4 mjeseca sam u kuću uveo centralno grijanje, kuća prizemlje 70m2 koje se grije i potkrovlje koje se ne grije. Stavio i PVC stolariju, planiram fasadu ovo ljeto.

U podrumu Centrometal peć 25kw, dimnjak pgm, fi16.

Drva suha, (hrast i bagrem) dovezena iz šume u 3 mjeseca 2017, temp. peći nikada nije ispod 60°C "

To ti je prejaka peč za 70 m2 i ona ti stvara probleme jer radi na preniskoj temeraturi.
Hrast ti nije suh u 9 mjeseci.

Kaj napravit.

Ima li dimnjak svoj širok i jak temelj ? Ak nema sve poruši i stavi rostferi farijantu.
oko 100€/metar kod nas i možeš sam postavit.

I slika kak se določi višina dimnika.

visina_dimnika_tuljava_naklon.PNG

zelja8

Novi član
Tu od
20 Velj 2018
Poruka
12
Mane

Toga promjera dimnjaka se cjelo vrijeme bojim.u ovoj svojoj situaciji.

Kada sam se još raspitivao o dimnjaku, peći i tome svemu, svi ti isti majstori, serviseri itd su me uvjeravali da je 16cm promjera dovoljno.

I naravno ja kupim 16.

Je li moguće da mi je to jedini problem i da ga se ne može riješiti visinom?

Dejan D.

Ima stopu cca 80x80x80, možda i jače, ali.manje od toga sigurno nije, ( ta stopa je jedino što sam ja radio na cjelom sistemu pa znam)

Nemoj mi samo reci da je rješenje moga problema novi, širi dimnjak :(

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nije dimnjak premalog promjera, već nije izoliran pa se nemože zagrijati i zato nema cuga.
Ova špaga samo centrira cijevi ali ih ne izolira pa su hladne i zato se na njima kondenzatra para iz dima.
Svi dimnjaci tak izvedeni u mojoj okolici cure, neki čak i izvana.
Da je dimnjak većeg promjera, bilo bi još gorje, jer bi ga još teže zagrijal. Tu ti može donekle pomoći samo žestoko kurenje s malim količinama bolje suhih drva, čim sitnije iskalanih.
Ako ti pomogne kurenje sitnim i suhim drvima, spremnik topline ti bude od velike pomoći.

Problem dimnjaka dugoročno možeš riješiti jedino rekonstrukcijom (čitaj napraviti ga od nova). Znam da me budu sad raspeli, ali to je istina.

Posljednje uređivanje:

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Viadrus 35 kw je spojen na dimnjak fi 25 cm visine cca 6.5-7 metara. Napravljen je od šamotnih elemenata. Prije toga je bila Ferotherm peć snage 38 kw spojena na njega i nikad problema. Dimnjak se čistio jednom godišnje prije početka sezone grijanja, sad sa novom peći 2 puta. Drva su svakakva, ima hrastovine, cerovine, nešto bukve i tak. Da su baš nešto pretjerano suha i nisu. Ne loži se nikada više od 70 stupnjeva i drva u peći više tinjaju nego da pravo gore.

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Da, samo viadrus i kad tinja pušta u dimnjak >200C.

zelja8

Novi član
Tu od
20 Velj 2018
Poruka
12
ZJ

Misliš da ja taj problem hlađenja ne mogu riješiti dobrom izolacijom?

Stirodur, kamena vuna ili tako nešto?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
da peć gori full, nebi bilo problema sa izolacijom...hebe klapna jer je peć prejaka...probaj ložit sitnim drvima, ili skini klapnu...da ima stalno cug...i pazi da ne reče bum:icon_madu:

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859
Da sumiramo:
-dimnjak ne vuče kako treba. Da je fi 80 isto treba pokazat 'snagu' i dignut zapaljene novine
-peć je prejaka i stalno ju samson guši
-drva nisu dovoljno suha
-sigurno bi se još neka stvar pronašla

Za dimnjak ne znam, ako je sa šamotnim cijevima to se malo sporije ugrije, a ipak bi trebao bit neki protok vručih dimnih plinova da ga drži iznad temperature kondenza. Ako još nije došao dinjačar, može ti izmijerit T dima između peći i dimnjaka?

Za prejaku peć sem akumulatora nema nekog pametnog rješenja, može se ložit drvce po drvce, a to nosi sobom hladan dim, kondenzaciju itd. Pošto se peći sve vreme zatvara zrak, bolje si ne zamišljam kakva je iznutra, ako tako izgledaju spojevi na dimnjaku.

Drva se najlakše reše, napravi si mjesta za nekih 15-20 dana drva u kotlovnici, podeli to na pola, loži polovinu, kad potrošiš dopuni i loži drugu polovinu. Procenat vlage pada sporo, a dosta se pozna i to da su drva bar malo temperirana, da nisu direkt iz -20 u peć.

I činjenica da imate malo dijete i tvoja odsustva govore u korist akumulatora. Uštede od njega nema neke velike, a kod kupovine auta za takvu razliku u komfortu dobar dio ljudi je u stanju platit i par puta viši iznos, neg akumulator košta, dok je to svakom 'luksus'. Mislim i da bi akumulator rešio sva pitanja i dimnjaka i drva. Jer peć koja gori fulom proguta svašta.

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
Moj primjer.
Kuća 10 x 11 m, grijem i kat.
Grijanje na drva, grab siječen u zimi i on ima od 10-15% vlage. Pocijepam ga u travnju, suši se pocjepan do lipnja, u lipnju je spremljen u suhi štagalj.
Peć, viadrus, 45 Kw snage na ugljen, na grab cca..40 Kw. Radi perfektno, radna temperatura peći je 73-75 st. C.
Napravio sam proračun toplinskih gubitaka za moju kuću i znam da u kuću moram unijeti min 31 Kw energije....
Sa dimnjakom nemam nikakvih problema, fi 20 cm, zidani dimnjak,čisti ga dimnjačar jednom godišnje.

Kod tebe:
Imaš mokra drva. Drvo hrasta pogotovo takvo jednogodišnje i mokro u sebi ima tanina koji prilikom izgaranja sa vodom u dimnim plinovima još više ne podržavaju gorenje.....smanjuju temperaturu u peći, smanjuju tamperaturu u dimnjaku te dolazi do kondenzacije dimnjaka i do niskotemperaturnr kondenzacije i u peći.
Temperaturni režim rada u peći je najbitniji. Minimalna temperatura u peći ispod koje počinje kondenzacija ti je od 60-65 st.C. Zato podigni radnu temperaturu u peći na 73-75 st.C jer čim ti padne radna temperatura na 60-65 rosi - kondenzira ti peć iznutra, te ti je i sama unutrašnjost peći smoljava cmoljava, nikakva.....
Sa takvim režimom 73-75 st.C, ako budeš uopće mogao postići taj režim zbog mokrih drva, češ izbjeći stvaranje kondenzacije u peći - cmoljava unutrašnjost peći dovodi do stvaranja kisele niskotemperaturne sredine vrlo pogodne za ubrzano stvaranje korozije i zato peć kratko traje- odnosno izkorodira,prošuplji se i procuri za cca. 7-8 godina..
Sa takvim režimom 73-75 st.C imati češ topao dimnjak, temp.dimnih plinova na ulazu u dimnjak će biti cca 180-200 stC a na izlazu dimnjaka i do 100-110 st.C. Takav topao dimnjak neće kondenzirati, i čistit češ ga jednom godišnje.

Znači otvori zračnu klapnu- dovod zraka u peć, nariktaj radnu temperaturu tako da temperatura vode u peći-kotlu, ne bude manja ni u kom slučaju ispod 70 st.C, i šišaj samo suha drva. Za probu kupi gotove brikete pa baci 2-3 u peć, pa češ vidjet kako dižu temperaturu, kako će ti peć iznutra biti bijela-čista.....i to je to, javi poslije šta je bilo...pozdrav

Najnoviji postovi

Na vrh