• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

vlastel

Dobro znana faca
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
691
Može li automatski odzračni lončić odraditi isti posao kao sigurnosni ventil u slučaju panike?

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
1,006
Sigurnosni ventil je obavezni dio centralnog grijanja. On ne dopušta rast tlaka iznad neke određene vrijednosti (definirane konstrukcijom ventila). Sam ventil mora se povremeno provjeriti tako da se zakretanjem gornjeg plastičnog dijela ventil propusti malo vode a to je provjera funkcije ventila i da gumica na ventilu nije zalijepila jer ju opruga normalno drži stalno stisnutu na dosjed. Sigurnosni ventil obvezno locirati iznad razine vode u peći (može i negdje na vrhu peći) tako da ako on propusti vodu van - u peći zaostane još neka količina vode. Otvor na ventilu služi za izbacivanje vruće vode iz sustava i tu vodu treba usmjeriti da ne dođe do opekotina i da ne napravi štetu u objektu ako ventil propusti. Ako postoji bilo kakva sumnja u funkciju ventila ventil se kompletno mora zamijenit, tu nema popravaka jer je to bitan sigurnosni element. Na primjer može doći do kvara na ekspanzionoj posudi (koji je teže uočiti) nadopunjava se voda, nitko ne prati manometar (ako je uopće ugrađen/ispravan) dođe do velikog rasta tlaka - i onda taj ventil odrađuje svoje.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,287
Ja sigurnosni ne diram ni u ludilu, radije svaku drugu, treču stavim novi.
Pehal sam ja njega svako leto ali s godinama on se svejedno zalepil i kad sam ga okrenul više nije zatvoril pa je curel od subote popoldan do ponedeljka ujutro dok se dučani nisu otvorili.
Znam, trebal sam ga svaki mesec okrenuti, ali nakon tih par let opruga je bila tak hrđava da sigurno nije otvarala na projektiranom pritisku več na puno manjem.

Najnoviji postovi

Na vrh