• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Čerupanje pilića

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,017
Ima tu u temi taj podatak od čini mi se 68 stupnjeva. Ja sam probal svakak ali taj raspon koji sam navel zadovoljava mogučnosti moje čerupaljke.
 

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Povezo sam motor,al povezo sam na centrifugu,jer je na sporoj brzini presporo,al sad je prebrzo oko350o/m,a probo sam direktno na osovinu od motora i tad je taman,al nemoze tako to samo privremeno,probacu na350obrtaja,pa ako bude lomilo pile,pravicu novu malu remenicu,Ostalo jos da napravin nogare i da stavim ostatak prstiju i okacicu slike
 

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Skoro gotova cerupaljka,ostalo jos samo poklopac za motor i kojekakve sitnice
Probo sam sa loptom,i prebrzo je,pa cu praviti novu remenicu,jer kad spojim direktno na osovinu bude tamam
Evo pokoja slika,bice jos kad finisiram
cerupaljka-045.jpg

cerupaljka-051.jpg
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Napravio si skoro identično kao ja, samo što ćeš morati povezati noge zbog vibracija.
Probaj čistitina velikoj, a potom na sporu pa ćeš vidjeti kako radi. ako ne bude u redu onda stavljaj drugu remenicu.
Zbog takvog rasporeda nogu može se prevrnuti na motor (to sam pisao kao nedostatak kod mene)
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,654
Trebao si na dnu bubnja stavit još jedan red prstiju, sad je preveliki prazan prostor. treba na donjoj ploči stavit prvi red što više uz rub,a na bubnju što više dolje, i zatim jedne(bilo koje, u tom redu) skratit da ne udaraju jedan o drugi. Vidjet ćeš taj nedostatak kad stroj počne radit, tako da to mošeš naknadno uredit. A moj savjet da izbaciš ovaj motor od vešmašine (preslab,i opasan po život) i nabavi ak nemaš trofaznu struju, monofazni s 1400 okretaja i 0,75kw, i tad dobiš oko 200 okretaja na donjoj ploči.
Toliko od mene, školovaniji članovi će ti dat druge savjete.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Noge odrezat pri dnu bubnja i zavariti pod koso preme van i rijeseno ! Ja sam za motor riskirak plasticnu kantu i napravil " futrolu " za njega ...
 

BJONDA

Član
Tu od
2 Velj 2011
Poruka
208
kako rješavate da piliči nakon čerupanja ne budu bljedi jer voda od 65 stupnjeva daje koži pileta bljedoču a ne ljepu žutu boju
 

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Nikako, to je nemoguće izbjeći, kad je gotovo uroni ga u vreliju vodu da se koža malo stisne i požuti ali bez pokožice si ostao sasvim sigurno. Ako su pilići za vlastitu potrošnju nema frke ako su za prodaju moraš kupcu objesniti razlog :(wasntme): znaš kao se kaže "Na mostu dobiješ na čupriji izgubiš"
 

BJONDA

Član
Tu od
2 Velj 2011
Poruka
208
znači za sebe stroj za prodaju baba mašina za čerupanje:icon_madu:
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,654
Je sigurno..Vindija ima zaposlenih 1000 baba koje čerupaju..jel ste čuli za cvijet Tagetes..ako jeste, on se mješa s smjesom za boju kože i žumanjka.
 

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Pa ako je baš za prodaju i tko se time bavi mora malo uložiti u tehnologiju. Da ne širimo temu ima raznih vrsta gumenih prstiju i ove home- made mašine nisu za profesionalnu upotrebu bitan je raspored prstiju brzina vrtnje, konstantna temperatura vode itd itd. Što se tiče velikih firmi dao bih ruku u vatru da se pilići umjetno farbaju da ispadnu što žući, zatim se stave u žute vrećice i žute stiroporne posude. I to je duga i druga priča što se sve radi u industriji prehrane. Još prije rata smo ja i stari vozili kokoši nesilice u Split i prodavali ih pod piliće :(devil): nakon klanja smo koke farbali (isključivo prirodna boja bez kemije) recept je tajan i zaštićena je obiteljska tajna:icon_super: i da nezaboravim na pijaci je obavezan žuti suncobran.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Da, u pravu si ! Farbaju se ( znam iz prve ruke ) i u industriji, a i u kucnoj radinosti .... ( Ja ne !! )
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,017
nakon klanja smo koke farbali (isključivo prirodna boja bez kemije) recept je tajan i zaštićena je obiteljska tajna
Tehek od kamilice?
 

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Ceka jesen,dan pre nego sto sam kreno da pravim zaklo sam60 piladi i sve ricno,ali zaklo sam curku da bi probo i treba treba da doradim.Prebrz je motor pa ce strugar imati posla mora manja remenica na motoru,a fali i zadnji red prstiju ko i sto mi je neko napomenuo jer zapada iza.Najvise sam se namucio sa busenjem ripa jer treba burgija20koju ni ja ni niko i komsiluku nema,ipak sam zadovoljan jer nisam ocekivo(ni ja,a kamoli roditelji jer mi je tek16godina a sve sam radim )da cu da napravim sam ovaku masinu
Temperaturu vode neznam jer surim u kazanu na drva za topljenje masti i to sve otprilike,to zna baba iz iskustva
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Usavršiti ćeš ti stroj, kada si to napravio sa 16 godina svaka ti čast.
- motor je prebrz: ja sam od perilice uzeo motor i remenice i sve presložio na najmanju brzinu i radi super, pa i ti probaj na malu brzinu motor spojiti. Pošto ovaj motor nema zaštitu od vanjskih utjecaja OBAVEZNO dobro spoji uzemljenje - to ti je najbitnije ako vlaga dođe u namotaje motora da izbaci osigurač i da ne bih netko stradao. Obavezno motor zaštiti fizički. To možeš nekom plastičnom kutijom ili kantom.
- Ne znam na koji zadnji red prstiju misliš? Donji red prstiju na bubnju se mora dodirivati sa prstima na rotirajućoj ploči i ako ti je razmak između sredine rupa na bubnju 6,5 - 7 cm pile se neće zaglaviti. Na bubnju imam tri reda prstiju s tim što je u gornjem redu razmak veći od 7 cm. Moj stroj je rađen po nacrtu originalnog stroja i dimenzije su točne.
- Gumeni prsi su 19 mm i trebao si naći svrdlo 19 mm da gume budu čvrste, ovako ti možda gume imaju lufta zbog čega se savijaju što može biti uzrok da zbog toga pile zapadne.
- Noge moraš učvrstiti ako već nisi. Napravi od cijevi "T" i postavi ga ispod remenice rotirajuće ploče tako da možeš skidati remen. Ako si ostavio onako kao na slici zadnju nogu malo skrati ili pod prednje postavi dasku kada radiš da motor ne prevrne stroj. Tu sam pogriješio što noge gdje je motor nisam pomakao naprijed.
- kada čistiš piliće trebaju biti 2 ili manja 3 jer ako staviš 1 ono padne na sredinu i samo se vrti. Kod čišćenja pilićima odreži glavu i noge jer one hoće zaglaviti.
 

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Luka hvala na savetu,prespojio sam na sporu brzinu i sad dobro radi,nisam napravio T na nogarima,pravo da ti kazem mrzemlome,al kad poturim dasku pod 2 nogara kraj motora nece to nikud
Evo kako sad izgleda,mislim da sam je zavrsio
ehhzuiklz-001.jpg
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
E sada je završeno i kako vidim savršeno prema jeftinom materijalu.

Ja sam prvu nogu samo malo skratio i ne prevrće se.

Sretan ti rad.
 

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
825
Kolega @sumadinac jel mi možeš pslikati odispod i sa svih strana, bio bih ti jako zahvalan, počel sam ratavljati staru vešmašinu i planiram od bubnja napraviti čerupaljku za piceke.
Kolko te koštalo sve skupa?
 

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Imas nesto slika na prethodnoj strani,ali nije mi problem da poslikam
Nemoj slucajno da bacis kondezator od motora,ja ga sasvim slucajno ostavio(nisam ni ja znao da treba),jer bez njega je motor od masine neupotrebljiv
Imo sam masinu kupio sam samo prekidac,gumene prste i kafu i sok elektricaru,sve skupa me izaslo oko20e
 

Najnoviji postovi

Na vrh