• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cisterne

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Jel to problem rastavit pumpu i sastavit? ili trebam angažirat nekog majstora za to?
radi se o creini... i koliko tih lopatica(lamela) ide u pumpu?
edit,gledam na internetu da ima kraća i dulja,koja meni treba? creina 2200l

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Jel to problem rastavit pumpu i sastavit? ili trebam angažirat nekog majstora za to?
radi se o creini... i koliko tih lopatica(lamela) ide u pumpu?
edit,gledam na internetu da ima kraća i dulja,koja meni treba? creina 2200l

Nije ti problem to rastavit i sastavit cini mi se da su unutra 4 lopatice al nemoj me drzat za rijec jer davno sam jednu uredivo tak da sam zaboravio!

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
nebi se smjelo nista desiti,ja jos niti na jednoj cisterni nisam vidio da pise manje od 540. znaci da se smije pod velikim gasom.

moze mi netko objsnit gdje jesu te lopatice? jos ako bi imao tko sliku,bi bih i vise nego zahvalan...

Nisi još doživio kolega stvar da ti prilikom pumpanja pukne lamela (lipatica) i zacvika pumpu.
E pa sad si ti zamisli kaj bi se desilo toj pumpi da pri skoro punom gasu traktora zacvika, a nemaš kardan sa sigurnosnom glavom (90%ljudi ih nema), limi sve zupčanike unutra, a ako je slabiji kardan usuče ga u spiralu i gasi traktor (sreča dok se dogodi ovo drugo).
Meni se desilo da je pukla lamela i pumpa je zacvikala, ali pri malim okretajima, nekih 800 okr motora i uvijek imam sigurnosni kardan gore prilikom pumpanja i kad je počeo preskakat znao sam odmah što je.
Onda imaš par sati rastavljanja da stare izvadiš, ili samo tu jednu i staviš nove.
Lamele možeš dati izraditi po uzorku od bakelita, ako znaš kaj je to, u slučaju da nema originalnih?!

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Nisi još doživio kolega stvar da ti prilikom pumpanja pukne lamela (lipatica) i zacvika pumpu.
E pa sad si ti zamisli kaj bi se desilo toj pumpi da pri skoro punom gasu traktora zacvika, a nemaš kardan sa sigurnosnom glavom (90%ljudi ih nema), limi sve zupčanike unutra, a ako je slabiji kardan usuče ga u spiralu i gasi traktor (sreča dok se dogodi ovo drugo).
Meni se desilo da je pukla lamela i pumpa je zacvikala, ali pri malim okretajima, nekih 800 okr motora i uvijek imam sigurnosni kardan gore prilikom pumpanja i kad je počeo preskakat znao sam odmah što je.
Onda imaš par sati rastavljanja da stare izvadiš, ili samo tu jednu i staviš nove.
Lamele možeš dati izraditi po uzorku od bakelita, ako znaš kaj je to, u slučaju da nema originalnih?!

Letvica pukne i na malim i velikim okretajima,nema veze brzina okretanja..U večini slučajeva se zavine kardan.A i nije isto ako radiš s traktorom 50ks ili 100ks,ovaj veči se neče sam tak ugasti a mali odma stane..A nebre se uvijek samo mislit na kvarove:wink:

Ja kad vučem s cisternom gledam da imam oko 400o/min kardana,gas mi je nebitan kad imam više brzina kardana..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Letvica pukne i na malim i velikim okretajima,nema veze brzina okretanja..U večini slučajeva se zavine kardan.A i nije isto ako radiš s traktorom 50ks ili 100ks,ovaj veči se neče sam tak ugasti a mali odma stane..A nebre se uvijek samo mislit na kvarove:wink:

Ja kad vučem s cisternom gledam da imam oko 400o/min kardana,gas mi je nebitan kad imam više brzina kardana..

Vidim da se ne razmemo....nebitan je gas, kak veliš ona pukne bez obzira na okretaje, bitno je kaj se kasnije desi usljed pucanja letvice, dal se frču kardani ili stradavaju prijenosi u pumpi. A znamo da sve aksniej puuuno košta tokom popravka.
Kad radim s IMT-jcima gas je tu oko 1000-1100 okr, a kad radim s SAME-om stavi se na ECO kardan i na nekih 600-700 okr motora.

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118

Nisam to ni ja doživio ali je zato moj tata,ja sam tada još hodau u školu i samo sam vidio sfrkani kardan.
I to još smo imali posuđenu cisternu i tata vozio gnojovku,lik mu je reko da je pumpa u lošem stanju i da se može svašta desit.Stalno vozimo gnojovku sa Universalom 53ks i gas je na 1500 a kardan na 400ok i srečom pa se samo kardan ufrko i traktor krepo.Na cisterni je pumpa zaribala jer je bila u lošem stanju.
Sada imamo svoju creinu i isto tako vučem gnojovku na 1500 gasa i na 400ok jer bolje da mi se kardan strga nego da se nešto desi na traktoru. Mada se nebi smjelo ništa desit jer je cisterna nova,ali svejedno,nikad opreza dovoljno.

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
492
Znači ovak trebam ovu napred plastičnu čašicu.. jer mi je pukla. di ima toga za kupiti?
Cisterna je Creina 2200 litri.
Posudio sliku od nekog s foruma :)
(Fala Dado121) :)
Znači ova plastična čašica di je ona kugla nutra...
Ima netko saznanje kolko to kosta?
I di ima za kupiti?

CREINA.jpg
[/URL]

I zanima me kolko bi koštao hidraulični nastavak za otvaranje i zatvaranje?
Dal mozda se da namontirati na postojeći ventil?

DSC_0146.jpg
[/URL]

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ja sam neki dan kupio tu čašu na pijaci, cijena: 25 KM odnosno 97 Kuna. Kvalitet je katastrofa, meni je jedna već pukla i to iz čista mira dok sam rasipao osoku. Ako i ova tako pukne onda ću negdje kod tokara dati da mi napravi metalnu. Ne isplati se kupovati ove plastične.

Što se tiče hidrulike, dalo bi se to napraviti, treba ti odgovarajući klip i moraš napraviti nosač za njega.
Neznam samo koliko ti je to bitno i hoće li biti isplativo!? :icon_scratch:

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Kupio sam neki dan cisternu 4000 l, ok je, al ima jedan problem, ili kak bi se to reklo, za sad nije problem, al bi mogel biti. U jednoj gumi na ripni zapiknul se šeraf, za tiple koji se može odvijačem odvrnuti van, guma ne pušta, kaj da ga izvadim van ili da tako ostane??

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Kupio sam neki dan cisternu 4000 l, ok je, al ima jedan problem, ili kak bi se to reklo, za sad nije problem, al bi mogel biti. U jednoj gumi na ripni zapiknul se šeraf, za tiple koji se može odvijačem odvrnuti van, guma ne pušta, kaj da ga izvadim van ili da tako ostane??
Naravno da pušta samo lagano tako da može držat i mjesec dana, moja preporuka da odeš vulkanizeru da ga izvadi i pokrpa rupu..jer pod težinom rupa če se širiti.

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Ok, otišel budem drugi tjedan, kad bu kiša, jer sad zalijevam grah s njom, inače je ta guma malo lošija, dimenzija je 13.0/75-16 pa se bu i tak trebala kompletna zamijeniti, druga je nova. Napumpal sam ih na 2.5 Bar, nigdje ne piše na koliko treba da budu.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
ako je taj vijak na rifni i ako guma ne pušta onda ga samo odvrni i ne treba ti vulkanizer. Neznam koliko je dug taj vijak ali ako ostane u gumi s vremenom će se zabiti toliko duboko da će guma početi puštati.

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Ako je treba kroz neko vrijeme promijenit a ne pusta trenutno ostavi tak kak je!!

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Ok, kad smo več na temi cisterne, zanima me dal ide kakva gumica, odnosno "O" ring, za zasun za punjenje, i pražnjenje, ili na njemu samo željezo dihta, zanima me jer malo puštaju kad su zatvoreni, a do kraja su dolje. Koliko vidim nema nikakve gumice.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Nema nikakvih gumica, dihta tako što je zasun izveden sa blagim konusom. Provjeri da ti nije upalo pjeska ili kamenčića u donji dio kanala gdje sjeda zasun.

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Onda ču ga samo malo ispolirati, pa bude ok, i tako samo čistu vodu vozim u njoj, danas sam i sigurnosni ventil očistil, malo je oksidiral.

Najnoviji postovi

Na vrh