• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

El. shema reglera za TV

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
jeli na autu napravio isti princip? da eliminise i kljuc i kontakt i pobudu........da ima samo taster da pali i vozi

kad si tako pametan sa striktnim zahtjevima struje i napona skontaj sam i napravi regulator prema tim istim zahtjevima

@puknuti on hoce punjenje sa dvije zice, ti mu nudis rjesenje s tri, tvoje rjesenje ne ispunjava njegove zelje i zahtjeve

Nije zbog toga što s sautom ne ore u polju ...

pa ti zbalija reci da ja od njih pravim budale

:prayer::prayer::prayer:
a zašto stabilizator i zašto 6A

ajd stabilizator ,pretpostavljam da ćeš na tomu ugradit HiFi pojačalo za zvučnim kutijama ili čak kučno kino:madmana:
ali zašto 6A???
ako hočeš stabilizator sa 6A potreban ti je i kondenzator od nekih cca 12000uF,to nemaju ni novi đondiri

a uostalom jel uopče znaš šta je stabilizator napona???
ili si ga malo pobrkao sa regulatorom napona? to su dva različita pojma

dalje stabilizator napona (u ovom slučaju 14V) i ograničenje struje punjenja na 6A, a da ujedno daje struju za ostala trošila , mislim da se opet zakompliciralo
dalje mislim da stabilizirani napon i nije najbolji za filanje akumulatora, oni više vole valove:supz:

dalje kad se pravi regulator/stabilizator on se proračunava da bar 50% jači bude od izvora, u slučaju preopterečenja da se ne uništi
u ovom slučaju mislim da je tomin dinamo cca 180W što bi bilo cca 15A, znači tebi bi regulator trebao od bar 20A ili još bolje 25A

Epa ja to sve neznam i zato tražim savjet od vas koji to znate , a neki od vas me prcaju itd... :blackeye

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
Nije zbog toga što s sautom ne ore u polju ...

pa ti zbalija reci da ja od njih pravim budale

Epa ja to sve neznam i zato tražim savjet od vas koji to znate , a neki od vas me prcaju itd... :blackeye
e pa zato bajo reci želim to i to , zato što je to to i tako
ak je problem novac, stavi alt od auta i ok
ak je ti sjeban namot na TV ,opet isto ....

zašto stabilizirani napon i zašto baš 6A a ne 5 ili 8A ??? zaboga objasni ljudima pa će ti pomoći
stab. napon ti je "ispeglan" napon i najčešče se koristi kod recimo pojačala da se izbjegne brujanje i oscilacije
vjerujem da tebi treba samo reguliran a ne i stabiliziran, dakle 14V bez obzira na okretaje

KAŽI ŠTO TREBAŠ I ZAŠTO????

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
e pa zato bajo reci želim to i to , zato što je to to i tako
ak je problem novac, stavi alt od auta i ok
ak je ti sjeban namot na TV ,opet isto ....

zašto stabilizirani napon i zašto baš 6A a ne 5 ili 8A ??? zaboga objasni ljudima pa će ti pomoći
stab. napon ti je "ispeglan" napon i najčešče se koristi kod recimo pojačala da se izbjegne brujanje i oscilacije
vjerujem da tebi treba samo reguliran a ne i stabiliziran, dakle 14V bez obzira na okretaje

KAŽI ŠTO TREBAŠ I ZAŠTO????

Ipričavam se zbog šturih informacija o sklopu,

Dakle sklop mi je potreban za punjenje akumulatora od 60 Ah na traktoru,
znaci alternator tj generator je ispravan ima tri izlaza tj tri žice 2 žute i crvena,
ali za punjene su dosta dvije žive
Struja punjenja mi mora biti 1/10 od kapaciteta akumulatora(60Ah/10=6 A) tj struja punjenja bi mi trebala biti 6 A

I trebam sklop koji ce mi regulirat napon na 14 v i struju 5-6 A , ali nikako nesmije prelaziti 6 A jer to šteti akumulatoru.

Ako nije problem da sklop bude u obliku sheme ... EWB je dobar program za to

Ispričavam se još jednom zbog nejasnoća, Hvala

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
pleyka ajde ti meni objasni ovu oznaku:

12V 100Ah što to označava na akumulatoru.

12V??
100Ah??

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
pleyka ajde ti meni objasni ovu oznaku:

12V 100Ah što to označava na akumulatoru.

12V??
100Ah??

opet me cinis glupim,

12 v je napon akumulatora,

a 100 ampersati je kapacitet tj snaga akumulatora,

zadovoljan ..

danot

Član
Tu od
2 Srp 2009
Poruka
633
Tomislave, vidim da si zapao u velike probleme, ak ti treba 15 volti i 6 ampera odma imam resenje, ali za 14V opet imam resenje, ali imam problem sta nemam skener, pa bum se sutra nesto potrudil da uslikam.

p.s. Jel si nekada izmerio sa kolika struja se puni akumulator, recimo sa obicni punjac?

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
Ipričavam se zbog šturih informacija o sklopu,

Dakle sklop mi je potreban za punjenje akumulatora od 60 Ah na traktoru,
znaci alternator tj generator je ispravan ima tri izlaza tj tri žice 2 žute i crvena,
ali za punjene su dosta dvije žive
Struja punjenja mi mora biti 1/10 od kapaciteta akumulatora(60Ah/10=6 A) tj struja punjenja bi mi trebala biti 6 A

I trebam sklop koji ce mi regulirat napon na 14 v i struju 5-6 A , ali nikako nesmije prelaziti 6 A jer to šteti akumulatoru.

Ako nije problem da sklop bude u obliku sheme ... EWB je dobar program za to

Ispričavam se još jednom zbog nejasnoća, Hvala

pisalo na plotu picxa , pa did slomio kuxac:mrgreen:
to što negdje piše netreba shvatit doslovno
vjeruj mi više akumulatoru naškodi tvoja nebriga o traktoru, loš anlaser/motor, drndanje jednocilindraša i sl. nego malo veča struja punjenja
ako te baš toliko to muči upali svjetla na traktoru da povuku višak struje i vjeruj mi ni na največem gasu neče priječi 6A

dalje tri ili dvije žice, več desetak puta objašnjeno, za tri žice trebaš samo dvije diode, a za dve žice trebaš gretz tj, 4 diode
plus tome mislim da ako koristiš dvije žice tj, pola namotaja i snaga ti je duplo manja, zapravo snaga dinama je i dalje ista i napon ali pošto istu jakost struje trpi sada samo jedan namot može se desit da smiješ koristiti samo pola snage ili pregara dinamo
a struja punjenja je ispočetka veča (ovisno o ispražnjenosti) a s punjenjem se smanjuje

sad je sve konačno objašnjeno
ako ti sad nešto nije jasno:axe::axe::axe:

ugradi alternator od auta, u autima su aku od 35Ah pa do 65Ah a alternatori daleko jači i nisam primjetio da ijedan ima problema sa tom 1/10:madmana:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
opet me cinis glupim,
12 v je napon akumulatora,
a 100 ampersati je kapacitet tj snaga akumulatora,
niko te ne cini necim sto vec jesi

sta ako ti rikne taj akumulator od 60 Ah i ti kupis 95 ili 100 Ah.......sta onda? trazit ces novu semu?

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
niko te ne cini necim sto vec jesi

sta ako ti rikne taj akumulator od 60 Ah i ti kupis 95 ili 100 Ah.......sta onda? trazit ces novu semu?

Neee jer imam3 akumulatora na bcikli, znaš eko bicikle

Tomislave, vidim da si zapao u velike probleme, ak ti treba 15 volti i 6 ampera odma imam resenje, ali za 14V opet imam resenje, ali imam problem sta nemam skener, pa bum se sutra nesto potrudil da uslikam.

p.s. Jel si nekada izmerio sa kolika struja se puni akumulator, recimo sa obicni punjac?

Nisam ali dosta mi je ljudi reklo da je optimalno 1/10 od kapaciteta u Ah.. aj molin te uslikaj 14 v i 6 a

joe, nisam bas razumio ove dvije sheme,, kolika je voltaža i amperaža na izlazu ,??

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
fot1322.jpg

ja mislim da ima jedno 500-600.....brat bratu :eek:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ma di mi je sad prijatelj zbalija da vidi kako se mene vriđa .....:axe::oops:
Gornji dio šeme je ako koristiš sve tri žice iz alternatora , a donji dio šeme je ako koristiš samo žute žice ....

Promjeni smjer u armirača ili tesara dok nije kasno:madmana:

joekiki , koji je ovo tranzostro ?-ne mogu ništa izgooglati

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Gornji dio šeme je ako koristiš sve tri žice iz alternatora , a donji dio šeme je ako koristiš samo žute žice ....

Promjeni smjer u armirača ili tesara dok nije kasno:madmana:

joekiki , koji je ovo tranzostro ?-ne mogu ništa izgooglati

eh da i meni je par nepoznatih elemenata ... naravno guglao san i ništa...

edit a što je s onim iscrtkanim elementima.... :)

Posljednje uređivanje:
D

De Boss

Guest
Evo prave sheme radi 100%,provjereno.

image011.jpg

Samo opušteno! :rolfer:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
ne ... ? ;):oops:

zato jer se držiš ko pijan plota 6 Ah

a što ako trošila povuku viša A struje
kad se bude akumulator napunio??

Usput ke označava jedinica Ah,
nekak me je strah da ne znaš...

P.S.

sve dalje rasprave oko tvojih điđarija oko sheme u staroj temu brišem...
imaš ovu temu i nemoj u staroj pisati...!!

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh