Pozdrav svima!
@PLAY
Budeš li još jednom spomenuo 6A...zgužvaću monitor.
Kućni punjači imaju trafo koji daje naizmenični napon, ispravljen sa 2 ili 4 diode...i svi mi tako punimo, i većinu ljudi nije briga ni za napon, a kamoli struju...bitno da radi posao.
Na tvoj TV imaš naizmenični napon koji varira, predpostavljam da još nisi ni izmerio koliki ti je napon na min/max obrtajima.
Taj napon ispraviš sa diodama (dve leve slike - izbor je tvoj, mada gornja slika više obećava ako ti je magnet dobar)
Posle ga samo treba dovesti na željenu vrednost napona, što ćeš sa stabilizatorom i tranzistorom uraditi!
Gornja slika: stabilizator 7815 (za 15V 1A) - na tranzistoru se umanjuje za 0,6V i na diodi D2 za još 0,6V ...znači na izlazu napon od 13,8V
Ako hoćeš manji napon na izlazu - donja slika: stabilizator 7812 (za 12V 1A) sa onih
4 diode 1N4007 ispod nje - imaš isto 13,8V na izlazu! Skidanjem tih dioda 1 po jedan...smanjuješ izlazni napon za po 0,6V!
Znači da ostaviš 3 diode, napon će bit 13,2V...pa tako dalje 12,6V...itd!
Izbor je tvoj...koji ćeš napon koristiti, jer vidim da ti je puna glava informacija i ni sam neznaš šta hoćeš.
Dioda D1 služi da štiti stabilizator...bilo koja, nek bude 1N4007 ,može i bez nje
Dioda D2 služi da se nevraća napon sa akumulatora, ako dođe do belaja...može i bez nje - al dodaj 0,6V više na izlazu.
Diode D3 i D3 za što veće struje 10-16-25A...kolko para tolko muzike
Osigurače stavi obavezno...
Sijalicu/led po želji...koja će svetleti ako je prisutan napon punjenja, da bi radila suprotno (da nesvetli dok puni) treba još hrpa delova...a može i bez nje
C1 - elektrolit, staviš bilo koji (privremeno) - ali samo dok meriš i uskladiš željeni izlazni napon, jer instrument nemeri efektivne vrednosti, i totalno ćeš se zabuniti...posle je skineš, jer punjenje najbolje vršiti sa NEispeglanim(filtriranim) naponom!
Tranzistor: bilo koji snagaš, ja sam za primer uzeo BUX48C, a ima ih raznih:
BD249C(najbolji odnos cena/kvalitet), MJ11016, MJ11032...itd
Ako želiš koristiti tranzistore veće struje, onada i stabilizator 78xx treba da bude od 3A TO-3 kućište , jer ovi mali 78xx u kućište TO-220 su 1A!
I na kraju tranzistor, stabilizator, D3(2 ili 4 kom), D2 - treba i ohladiti sa poštenim hladnjakom, međusobno izolovano!
Usput da spališ koji deo, izaće ti skuplje nego nego originalni regulator...dobro je reko @puki - ništa od toga!
A meni nemože niko kazati, da se nemože tako puniti akumulator...
jest da sam pre 10god batalio elektroniku, kupio zemlju, zasadio voće, vinograd, kupio i Tomu...:madmana:...al ostalo je hrpa delova i časkom je skleptao i probao sve varijante.
Ja sam za 13,2V!
pozzz joe!:mrgreen: