• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
N

nooby

Guest
Re: TOMO VINKOVIĆ

Malo me je strah što ću ja sve nać unutra. Mjenjač još nije nikad otvaran.

M

Misel

Guest

Ljudi, nemojte misliti da nisam na forumu i javljam se samo kad mi nesto treba!! Svo vreme pratim "saobracaj" ali se ne ukljucujem u razgovore jer jednostavno "samo gledam i ucim". Fireman, imas podrsku i sa juga , uopste ne sumnjam da ce i ovaj izazov biti uspesno savladan! Majstor jednom=majstor uvek.

Misel

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

kuciste.jpg

mene zanima do kakvog je opterecenja doslo pa je ovo puklo :scratch
mozda otpusteni rukavci ili je vezao lanac za cilindar hidraulike pa tako vukao teret....drvo pretpostavljam jer ima blatnjave gume
uz dobar izbor elektrode i pripremu ovo nebi trebalo predstavljati problem, jer ako drze dijelovi u kojima je smjesten lezaj itd. koji trpe veca opterecenja nego ovaj dio, koje je otac vario....ovo je maciji kasalj

ne znam dali je losa ideja staviti rukavce unutra prilikom varenja da se to sve drzi na okupu, barem dok var malo ne uhvati
trenutno nisam kuci ali mislim da imam to deklo negdje u supi :blackeye

M

matrix1234

Guest

saleservis kaže:
A ja se stideo svog tomice... :lol: :lol: :lol: :lol: kako mozes da ga takvog vozis????????? :lol: :lol: :lol: :lol:
P.S. koja ti je marke prednja desna guma???????? Pirelli????? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pa to je traktor ljudiii,kuda se vozi nije ni cudo da je takav,ali!!!!!!!!!!!! ja cu ga okupati sastrugati svu mast i ofarbati limariju pa onda provesti elktoroniku i onda,tu elktorniku,mislim farove i stopke zastiti zastitnom mrezom. i onda ce biti masina,a prenos mjenac i motor nemam potrebe dirati jer su u top satnju,samo moram rjesiti zglob i luft u volanu,luft bi mogo rjesit naspanovanjem spone ali je to kod mene zapeklo pa se mora grijati,ja bi to odnio majstoru ali nemogu da je skinem zapekla i ona,a guma je ljetna pireli :lol: :lol: :lol: :lol: za ljtne uslove :

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Pozdrav svima i hvala na podržci koje dolaze iz sjevera, juga, iz sredine...!
Drago mi je da se ovde nađemo baš iz cjele bivše YU.

Matrix
Samo ti počni sa uređivanjem i dobit češ puno volje kad se pokaže pokazivat novi i bolji izgled Tomice. Imaš podržku od nas.

Majstor
Hvala ti za ponudu da mi pronađeš varilaca ali ja živim sasvim na drugom kraju SLO, izpod Triglava :D
Dobro, nikad se nezna pa je i to jedna moguča varianta i zato ti hvala.
Edo
Zašto je došlo do ove pukotine?
Ima dva razloga, jedan je možda baš taj koji si napomenuo a to je vezanje lanca oko cilindra i tako vuča drveta. Znam da on to tako radi jer sam ga sam video.
Drugi je taj da se otkinuo zub na tanjurastom zupčaniku u diferencialu. Na sliki se vidi da su susjedni zubovi zbog toga iztrošeni i oštečeni. Vjerovatno je mnogo puta zaklemalo zub na vrh zuba i zbog toga lako pukne kučište.
A ono kučište što imaš u šupi, sačuvaj možda mi zatreba. Ali šta češ, kad smo tako daleko.

Danas sam odneo varit kučište i išao u nabavku materiala. Sve sam dobijo samo što je ključ debelji od originala jer je od novijeg tipa TV. Treba ga izbrusit za 3 mm. A za kučište još čekam da me pozove majstor kad završi.

IHPxV5qiHTrFaNcR.v.jpg

XaEpgvOl7yF3UaCw.v.jpg

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
fireman - eee ovo se zove Extra brza nabavka rezervnih delova...
Ako ovako nastaviš...he he he večeras čekamo slike od zavarenog kućišta,,,,, a sutra kad stignem s posla, i otvorim forum...a ono probna vožnja :lol: :lol: :lol:
Kod mene je ključ bio dimenzija 10x12mm i rupa 6mm,,,znači i tu ima različitih dimenzija! Vidim samo jedan nosač ključa na stolu,,,pa neznam dali je to novi ili strari??? Predpostavljam da je novi kupljen,,,jer i on utiče jako na izbacivanje iz brzina! A ključ stari,,,pa nije tako ni loš po izgledu sa slika! Samo ti doradi ovaj novi na meru, i tovari ga!
Srećan rad!
Evo stižu upute,,,TOMO samo tovari,,,valja malo za čitati,,,znanja nikad dosta!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

ovo je GROf stavio na lički forum pa sam ja pribacio ovde,ima dosta toga i nadam se da će ovo nekome pomoći!!! ;)

B

belic0209

Guest

Pozdrav svima! Prvo pohvale Firemanu na radu i uopce ne sumnjam da ce Tomica bit ko urica! :D
Joe-i meni je cudno di je Zeljac jer sam svaki dan se cuo s njime ali odjedanput se samo izgubio. Dosta puta mi se zalio da ga net zajebava pa mu je mozda to oslo....Pozdrav!

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

joe priduhitrio si me!! :lol:

baš sam htio pitat di je on jer ga nema dugo,a kad je bio onda je svaki dan pisao!!! ;)

belic0209 slažem se s tobom,vjerojatno mu je riknio internet jer se žalio na to,ali se nadam da će nam se ubrzo vratit :!: ;)

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

firemanpeter kaže:
....Danas sam odneo varit kučište i išao u nabavku materiala. Sve sam dobijo samo što je ključ debelji od originala jer je od novijeg tipa TV. Treba ga izbrusit za 3 mm. A za kučište još čekam da me pozove majstor kad završi.......
a kakva je situacija sa zupcanicima brzina? to nisi spominjao? mislim na onaj dio unutra gdje nalijeze kljuc
a kljuc.....magnet, posudu vode, brusilicu i lagano.... 8) samo nemoj da mu na kraju zaoblis ivice :!:

@TOMO VINKOVIĆ cestitam za obavljeni posao postavljanja slika.....samo.....bilo bi ljepse da si ovo smjestio u .pdf dokument, trenutno nemam vremena ali ako uhvatim malo slobodnog pokusat cu ja to odraditi

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
joekiki kaže:
Pozdrav svima!
fireman - eee ovo se zove Extra brza nabavka rezervnih delova...
Ako ovako nastaviš...he he he večeras čekamo slike od zavarenog kućišta,,,,, a sutra kad stignem s posla, i otvorim forum...a ono probna vožnja :lol: :lol: :lol:
Kod mene je ključ bio dimenzija 10x12mm i rupa 6mm,,,znači i tu ima različitih dimenzija! Vidim samo jedan nosač ključa na stolu,,,pa neznam dali je to novi ili strari??? Predpostavljam da je novi kupljen,,,jer i on utiče jako na izbacivanje iz brzina! A ključ stari,,,pa nije tako ni loš po izgledu sa slika! Samo ti doradi ovaj novi na meru, i tovari ga!
Srećan rad!
Evo stižu upute,,,TOMO samo tovari,,,valja malo za čitati,,,znanja nikad dosta!

Djelovi su nabavljeni ali nisu me još zvali zbog kučišta. Izgleda da danas nije bilo vremena ze taj posao :scratch
A neče to tako brzo Joe, sutra nemam vremena, bio bi več zadovoljan da samo dobijem kučište iz radionice. A i onako mi se ne žuri. Više mi je bitna kvaliteta a manje vreme.

Ovaj originalni ključ je 10X9 a rupa 8 mm. Dobijo sam ključ 10X12 a rupa 8. Znači treba izbrusit 3mm. Na sreču se brusi onu stranu koja ne hvata u zupčanik. Potrebno je brusit ključ da može iči u ler.
Istina kako kažeš postoji i ključ 10x12 sa rupom 6. Značu postoje 3 varijante ključeva za TV. Predpostavljam da bi za moj TV 731 bijo jednak tvome 10x12mm i rupa 6mm.
Što se tiče nosača, ovaj za PE 18 nema opruge nego je fiksan i zbog toga nema potrebe nabavke novog jer nisam našao neku oštetu. Ovaj stari ključ što je bijo unutra stvarno nije mnogo sjeban ali ima oštete, površina nije ravna nego je pomalo okrugla. Menjač je izbacivao iz brzine a tome morao je uzrukovati ključ a plus toga tanjurasti zupčanik u diferencijalu je loše uzubijo konusni zupčanik (unutra je ključ) pa je vjerovatno došlo i do kratkog praznog obrtaja i zbog toga trzaja i do velikih sila na menjač. Ti su trzaji i neravnomjerne sile pomogle ključu da ispadne. Barem ja tako mislim.
Na tanjurastom fali jedan zub a susednji su puno iztrošeni zbog toga. Tako mislim da je pod večim teretom spodletijo, nije dobro ozubijo sa konusnim. Kad prednja vuča nije obavila svoj posao zbog lošeg terena, zadnja je tolko više bila opterečena pa je zbog svih tih razloga odmah izbacijo iz brzine zadnji menjač.

Tomo Vinković
Ti si pravi Grofov arhivar na forumu, neka, puno nam koristiš sa ovim informacijama.

Belić
Hvala, trudim se.

edosoko kaže:
firemanpeter kaže:
....Danas sam odneo varit kučište i išao u nabavku materiala. Sve sam dobijo samo što je ključ debelji od originala jer je od novijeg tipa TV. Treba ga izbrusit za 3 mm. A za kučište još čekam da me pozove majstor kad završi.......
a kakva je situacija sa zupcanicima brzina? to nisi spominjao? mislim na onaj dio unutra gdje nalijeze kljuc
a kljuc.....magnet, posudu vode, brusilicu i lagano.... 8) samo nemoj da mu na kraju zaoblis ivice :!:

@TOMO VINKOVIĆ cestitam za obavljeni posao postavljanja slika.....samo.....bilo bi ljepse da si ovo smjestio u .pdf dokument, trenutno nemam vremena ali ako uhvatim malo slobodnog pokusat cu ja to odraditi

Zupčanici unutra izgledaju u redu, jesam i to malo pogledao. Možda trebam još jedan put detalnije sve to prečekirat one četiri rupe za ključ. Ako ima koja ošteta, šta se može napravit? Samo mjenjat jel?

Kako misliš? Da na brus papiru izbrusim 3 mm? To če bit težko. Možda još koja ideja da se to brzo i kvalitetno odradi.
Sreča netreba brusit onu stranu koja ozubi, ona ostaje originalna.
Sad razumem kako misliš. Sa mašinom a ne ručno.
Staviš ključ na magnet da stoji na mjestu. Ključ sa magnetom staviš u vodu i onda sa mašinom na kojoj je brus papir polako odbrusiš 3 mm materiala sa ključa. Jesam li u pravu? Kod vas to tako radite?
Probat ču pa da vidim.

PS
Što se tiče Željka i meni je rekao da ima probleme sa vezom na internet, nadajmo se da se što pre vrati.

Posljednje uređivanje od moderatora:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

firemanpeter kaže:
..... Ako ima koja ošteta, šta se može napravit? Samo mjenjat jel?

Kako misliš? Da na brus papiru izbrusim 3 mm? To če bit težko. Možda još koja ideja da se to brzo i kvalitetno odradi.
Sreča netreba brusit onu stranu koja ozubi, ona ostaje originalna.....
to se samo mijenja nema popravke, dijelovi na koje nalijeze kljuc se ukose/zaoble skoro neprimijetno

pa uhvatis kljuc u magnet zbog ravnijeg drzanja i onda brusis na brusilicu ne papirom, malo brusis pa ohladis
samo ti treba jak magnet.....ma to sam naveo kao mogucnost jer je dosta tanak za stezanje u skrip

G

GROF

Guest

lipi pozdrav forumašima!

fala doneba!; TOMO VINKOVIĆ!., ča si sve prebacil i uredil kako treba!

fala i svim ostalim vridnim forumašima ki su se nesebično ponudili za pomoć!; ivanstep, bagudina, ferdo, ...

...naš vridni član!., zbalija!., željko!., ima veliki problema sa internet vezom., zval sam ga neki dan., dobro je ko dobro želi svima skupa., očekuje ove dane da će dosurfat netom da sve obajde i sve vas skupa puno pozdravlja!!!

...onaj zadnji trap na tomi., a tako i prednji trap zna puknut., zna doć do pucanja u šumi prilikom nasjedanja na tvrdu podlogu - kamen., to jim je česta boljka., nasede ko u oranju..., samo kamen je tvrd u odnosu na zemlju i onda jednostavno to loše gvoždje pukne - cvikne...

p.s. ...nepreporučavam brušenje ključa!., kako sam razgovaral sa nekoliko majstori., ma svi su odreda rekli da ti brušeni ključi pucadu ko staklo ili se pigadu ko perje!!!
bog!., narode moj., čitamo se...

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

edosoko kaže:
firemanpeter kaže:
..... Ako ima koja ošteta, šta se može napravit? Samo mjenjat jel?

Sreča netreba brusit onu stranu koja ozubi, ona ostaje originalna.....
to se samo mijenja nema popravke, dijelovi na koje nalijeze kljuc se ukose/zaoble skoro neprimijetno

pa uhvatis kljuc u magnet zbog ravnijeg drzanja i onda brusis na brusilicu ne papirom, malo brusis pa ohladis
samo ti treba jak magnet.....ma to sam naveo kao mogucnost jer je dosta tanak za stezanje u skrip

Dobro Edo, hvala
sad imam barem neke ideje kako to odradit, vidjet ču kako če iči. Ma hoče, samo polako.

GROF
Vidim, nabacijo si nam puno papira, hvala. Prava si enciklopedija.
A možda se setiš pa potražiš i onaj katalog rezervnih djelova od PE 18. Puno bi pomogal.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Pozdrav svima!
Pa šta reći posle onoliko prikazanih slikica, i komentara...
Moje mišljenje,,,ali samo mišljenje...
fireman - ako kažeš da je Tomica izbacivao iz brzine...hmmmm,,,ali kako je to utvrđeno?
Jer taj traktor ima ključ, i u prednji mjenječ, i u zadnji,,, pa je verovatno teže primetno izpadanje ključa(prednji, zadnji), jer neće ispasti oba istovremeno, i prouzrokovati cimanje traktora u hodu,,, a još kad kažeš da nosač ključa nema oprugu,,,pa onda verovatnoća ispadanja je jednaka = NULI,,,jer gde ti stoji ručica menjača, i ključ se nalazi na svome mestu(u zubčaniku), i nema da mrda, dok ne pomeriš ručicu menjača...prema tome verovatno ta cimanja su uzrok ostećenju na planetu diferencijala,,,kad dođe pogonski zubčanik na oštećeno mesto, cimne na trenutak, pa ponovo uzubi, i tako ponovo...sve zavisi od terena kuda se vozi traktor! Uzbrdo, nizbrdo ,ravno...pa se nije uvjek manifestovalo cimanje traktor! Zavisi i od guma kolko su istrošene...
Samo nastavi sa izveštavanjem radova,,,jer je vrlo interesantno, i poučno!

Pozdrav svima!
GROF kaže:
lipi pozdrav forumašima!
...naš vridni član!., zbalija!., željko!., ima veliki problema sa internet vezom., zval sam ga neki dan., dobro je ko dobro želi svima skupa., očekuje ove dane da će dosurfat netom da sve obajde i sve vas skupa puno pozdravlja!!!

p.s. ...nepreporučavam brušenje ključa!., kako sam razgovaral sa nekoliko majstori., ma svi su odreda rekli da ti brušeni ključi pucadu ko staklo ili se pigadu ko perje!!!
bog!., narode moj., čitamo se...
GROF-e puno hvala za vjesti o našem drugu Zbaliji,,,puno ga pozdravi,,,i čekamo ga što prije nazad na forum! Zna pohvalit, pomoć, kritikovat...ali mi nedostaju njegovi komentari...bez obzira što komentira!
Što se tiče brušenja ključa... :scratch hmmm kad bolje razmislim...pa to dolazi do pregrevanja u toku brušenja,,, i promeni strukture materijala, jer je to GUS - odlivak,,,kolko ja znam! Znači potrebno je hlađenje do bola,,,da ne promeni strukturu materijala ključ posle brušenja! GROF-e ...dobro ti je zapažanje i informacija...
I da,,,hvala ti puno za katalog, u svačije ime,,, uz postavljanje sa strane TOME VINKOVICA! Svaka čast na trudu...
Pozdrav Joe!
:mrgreen:

Pozdrav svima!
firenan - ako budeš brusio ključ... :scratch brusi ga, i sa jedne i druge strane po 1,5mm da dovedeš na potrebnu mjeru!
Glupo mi je brusiti sa jedne strane 3mm,,,jer se slabi materijal(centar ključa bude smaknut). Kad menjaš brzine,šaltaš i u nižu brzinu,tako da se to troši na sve strane, a i rikverc se koristi, tako da tu nema pravila!
Dobro kaže GROF,,,da to nije dobro u praksi! Tako da se potrudiš što bolje odraditi posao,,,ako nemaš drugog izbora!!!

B

belic0209

Guest

Pozdrav svima! :D Sta se tiče kataloga,ja sam dao svoj katalog od Toma serije 800 forumasu ZJ da ga sredi i stavi na forum ali nije jos tu,sigurno ima covijek posla ali tako da znate ako kome treba...Pozdrav! :D

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509

Jel ti katalog stigel natrag?
Je, scaniral sam ga i čeka nekoliko slobodnih popodneva koje nikak da dođu. Čim stignem, budem ga sredil o objavil.

B

belic0209

Guest

Pozdrav gospodine Zvonimir! Je je stigao je pardon sta vam nisam javil.Usput hvala na blokovima! Pa kad stignete samo to stavite ...nema problema... nije zurba.Pozz :D

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Grofe
Ja ti vjerujem da je boje imat origi ključ ali nemam ja mogučnosti druge. Oču se još malo pozanimat ali mislim da neče bit uspjeha.

Joe
I ja tako mislim da se nesmije ključ na obradi pregrijat. Treba to polako odradit da struktura ostane jednaka. Ja ču se potrudit jer imam živaca.
A zašto obradit dvije strane? One strane koje ozubuju u zupčanike ostaju originalne samo ga treba stanjit po debelini da može iči u ler poziciju- u prazni hod na menjaču a to je između zupčanika. Stavijo sam slike gde se vidi stari i novi ključ i tako se i vidi gde ga treba stanjit. Trošit če se on tokom vožnje na netaknutih još originalno obrađenih stranicah.

Što se tiče izbacivanja brzina ja sam siguran da se to događalo jer je izbacivalo ručicu na zadnjem mejaču. Kako kažeš i ti, ako nema federa mora ručica u drugu poziciju ako izbaci. Baš se to i dešavalo. Isto se videlo kad je je vuko drvo, TV se zaustavijo i vrteo prednje kotače a zadnji su stali. Ubaciš nazad brzinu pozadi i on krene.

Cimanje. Kad sam video traktor u radu odmah sam pomislijo na ključ. Kad sam ga otvorijo bilo je jasno da je to od diferenciala jer od ključa nemože biti pošto nema federa.

Danas sam išao po kučište kod majstora varilaca. Ovako izgleda:

4y2yj1qHPZDJE5gr.v.jpg

6Q7sDteXmqKGvZ8Y.v.jpg

Zavareno iz vanjske i unutrašnje strane. Trebam obraditi oni dio oko šarafa, poravnat. Šarafe sam dao da se zavare jer su bile puknoče preko rupa za šarafe. Tako nije ostalo drugo nego da se uvije do kraja šarafe pa zavari. Moglo bi se izavarit rupe i izbušit nove pa napravit navoj...opet treba neki drugi majstor...
Ovo če isto držat, otkinem na mjeru šarafe i to je to.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh