• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
S

saleservis

Guest
Re: TOMO VINKOVIĆ

Svaka cast firemanpeter , bas si me podsetio posla pre jedno mesec dana, odlicno uraden posao, kako si sklapao menjac, ja sam se posluzio "indijanskom" metodom :lol: :lol: polozio sam na zemlju malo deklo sa zupcanicima pa sam na njega nabacio veliko deklo..... Staces ljudi se snalaze... Puno pozdrava....

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

firemanpeter jeli onaj tv-420 sa slike na popravku ili....???? :roll:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

edosoko kaže:
peter drago mi je sto si nasao rjesenje problema bez puno burgijanja i izmisljanja tople vode podlaganjem kao sto si i sam rekao
samo mi nemoj reci da i ti kilavis dok uklapas deklo ovako sa zupcanicima na njemu (vretenasti + trostepeni)

Haha, znam šta misliš. Da sklapam deklo na Joe način. Sečam se diskusije. Na ovom menjaču od PE 18 je Joe način najbolji jer ako hočeš stavit u menjač vretenasti i sve ostalo pa posle stavit gore samo prazno delklo onda treba rastavit viljuški i ručicu menjača jer se nemože drugačije viljušku zakačit u vretenasti. A to je dodatni posao koji inače nije potreban. Tako sam ja lako zakačijo vretenasti u viljušku na deklu- poklopac, ubacijo i drugu piramidu pa posle sve to ubacijo u menjač.

Saleservis
Ma nema veze metoda, važno je da odabereš pravu- lakšu a to zavisi od tipa traktora a i od toga kako se snalaziš :lol: . Možda je tvoja indijanska sasvim ok :lol:
I tebi puno pozdrava!

Tomo Vinković
Onaj TV-420 došel je da ga pripremim za registraciju. Ja sam to več obavijo jer je odličan. Radi ko urica. Inače je stvarno puno očuvan, ima malo radnih sati i sve na njemu je još sasvim original osim akomulatora koji je več nekoliko puta promjenjen pa tako opet crko posle 6 godine. Inače traktor puni to sam proverijo tako da če sad opet biti mira.

PS
Danas sam opet malo radijo. Spojio prvi i zadnji kraj, ubacijo ulje... Biče koja slika.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Ide posao polako dalje.

cdQ3sFDXmqBphW00.v.jpg

UpO3Sl29w4wHbiJ0.v.jpg

Gy3vcgKwFwib2MKM.v.jpg

A bila je i probna vožnja, sa ovakim iz 2. slike :mrgreen: . Provozkao sam se malo oko kuče da vidim kako radi menjač, radi ok.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

peter drago mi je da si uspio sve sloziti
na zadnjoj slici vidim kuku za prikolicu spojenu na polugu hidraulike....ili mi se tako cini sa slike :scratch
mislim da je to razlog pucanja dekla.....pricali smo prije o tome

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

U pravu si, kuka je montirana na polugu hidraulike. Ali takva je origi za ovaj TV. Ima napravljeno i kopčanje hidraulike (vidi se na drugoj slici jedan od njih) u gornji položaj da poliga stoji tamo kad se kopča prikolica.
Ja mislim da je puklo deklo zbog 2 razloga: vuče drveta- vezanje lanca oko cilindra hidraulike iznad nosilaca blatobrana i zbog ošečenog tanjurastog zupčanika. A bijo je i rukavac loše privijen ali on je mogao bit labav jer su bile pukotine preko rupa gde su uviti šarafi za rukavac.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509

Lijepo Peter. Svaka čast.
Nego, kak centriraš pogonski i tanjurasti zupčanik da budu u pravilnom zahvatu??? I kak postižeš pravilan zazor koničnih ležaja?
Nikak mi to ne sjeda na Tomeku, jer rukavci nose diferencijal :scratch

G

GROF

Guest

lipi pozdrav forumašima!

firemanpeter!., odlično odradjen posal!., čestitam!!!

...samo da se pofalim!., pronašal sam u mojoj arhivi tomeka prospekte o tomi vinkoviću; PE sa priključnim orudjem. prospek je negdi iz 70-seti godin., jako je interesantno, opisane su neke poljoprivredne operacije i namjene stroja iz tog i takovog vremena. zgodan je podatak u svezi oranja!, navodi se za oranje, more se orat; od 15 do, čak 35 cm dubine., naravno uz napomenu da sve zavisi od zemljišta - tla., isto ima jedan podatak u svezi frezanja; /OVO BI TREBAL NEKOLIKO PUTI ZAREDOM PROČITAT VRIDNI FORUMAŠ; JADRANKO - ISEKI!!!/., frezanje ide minimalno od; 15 cm, pa sve do 20 cm dubine!... /STROJ TEŽAK OKO 800 KG, JAČINE 15 - 18 KS.-/...
tako je to bilo još 70-stih godin prošlog stoljeća!!!

...za par dan zakeljit ćemo slikice!!!., bog!., narode moj!., čitamo se...

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Grofe i ZJ
Prvo hvala na pohvali a sad odgovor.

Zahvat zupčanik se može štelovat sa instrument limom- podložkama od debeline 0,10mm, 0,20mm, 0,25mm, 0,50 mm
može se upotrebit i tanji ili debelji dihtung.

Da malo obrazložim
Ako tanjurasti i pogonski zupčanik imaju tvrdi zahvat treba jednog malo odmaknut od drugog. Npr: Ležaji koji nose diferencial se mogu založit podložkama na jednoj strani a njih se oduzme na drugoj strani, zbog toga ide u stranu. Ti su ležaji nabijeni na diferencijal a sedneju u rukavce kako si več rekao. Ako je sve u granicama normale onda se to dosta brzo napravi.
Ako su konični ležaji previše stisnuti oduzmeš podložke na oba dvije strane pa on ostaje tamo gde je bio..
Znači da treba sklopit pa onda probat, po potrebi opet sve rasklopit, založit...

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509

Ajoj! Puno šarafljenja. Shvatil sam :roll:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Podešavanje tanjurasttih parova je malo kopliciranjije nego kaj je tu objašnjeno .Njih po montaži treba namazati nekom bojom (najbolje ona plava kojom majstori mažu strojeve kod tuširanja) i vidjeti gdje nalježe .
Imao sam negdje sliku gdje se vidi naljeganje ,odnosno gdje i kojeg odmaknuti /približiti .
Ako je nađem bude tu ,

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Ajde nađi i objasni ti Puknuti nama kako to ide, da naučimo i ne slomimo koji diferencial pošto je TV tako precizno napravljen. :lol:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Ima na ovom (usudim se reći) našem forumu jedan član ,skriva se ispod nadimka bogec ..inaće niš posebno ,skroman kakv je ali ima jako zanimljiv potpis . Pa ako ti se da potraži ga

E

elvis

Guest

Pozdrav svima,

Evo i mene nakon dugo vrimena, mada vas redovno pratim. Hvala vam na svim dosadašnjim savjetima, puno ste mi pomogli.
Tribam još jedan savjet. Prije nekoliko dana frezao sam s TV PE-18 nekoliko tisuća metara kvadratnih. Sve je proteklo bez problema. Tomica radio kao sat. Vratim se kući, ugasim ga, bez problema. Sutradan ujutro idem ga upaliti i desi se sljedeće: Upali bez problema iz prve ali baca ulje na filter ulja.
Vidim da je malo izbacilo brtvu filtera ulja. Skinem filter ulja, izlijem ulje iz kartera jer sam ga i tako mislio mjenjati, stavim novi filter ulja, ulijem novo ulje, upalim, kad ono opet ista stvar, baca ulje na filter ulja ( stezao sam ga rukama maksimalno koliko sam mogao ). Traktor pali bez problema ali primjećujem da ima malo jači gas nego prije, mada nisam ništa štelao po tom pitanju. Skidao sam nosak filtera ulja izgleda mi sve u redu.
Gdje bi mogao biti kvar, dali je otišla pumpa ili što ???

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

puknuti kaže:
Ima na ovom (usudim se reći) našem forumu jedan član ,skriva se ispod nadimka bogec ..inaće niš posebno ,skroman kakv je ali ima jako zanimljiv potpis . Pa ako ti se da potraži ga

Ma ajde, nemoj mi zamirit malo šale. Ja ti vjerujem da se tak provjeri neke stvari koje su zaista precizne. Ali tu kod ovih diferencijala mislim da nema potrebe jer nisu tako precizni.
Svejedno, ak budeš našel stavi gore da vidimo.

Elvis
Kako te ja razumem nešto ne brtvi dobro. Kako baca ulje na filter, ne razumem? Daj opiši malo više.

E

elvis

Guest

Ma dobro brtvi brtva filtera ulja. Filter sam stezao samo rukama, maksimalno koliko sam mogao. Dali je to dovoljno ili ću morati koristiti alat za pritezanje ? Kad upalim traktor iskrivi mi od pritiska nekih 1 cm brtve filtera ulja, te ulje počne špricati. To se desi odmah čim upalim traktor. Imam osjećaj da bi ako još jače pritegnem filter ulja izbacilo negdi drugdi.
Dali da stežem onim lancem ? Strah me da ne pokvarim što drugo ako je kvar u kakvoj pumpi ulja?

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Nemoj ništa više pritezat jer se filtri pritezaju samo rukom. To bi moralo bit dosta.
Mora da se začepijo neki kanal pa ulje nemože proči skroz, pa zbog toga nabije pritisak i to toliko jako da izbaci brtvu.
Nisam siguran da je to to ali ne vidim druge mogučnosti.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Ooooo pa druže @fireman...znači pala probna vožnja! :D
Znam ja kako je to,,,traktor još golišav,,,a samo daj da se tera i proba za svaku cenu! :lol:
He he he...kakva ti je guzica bila??? mogu misliti...he he he - si sedeo na zadnjem diferencijalu...kao da voziš Čoper! :lol:
Ma sve je to za ljude, samo ti tako nastavi i sve će bit odlično!

@elvis - Hmmm malo čudno da izbacuje brtvu! To znači da imaš dobar pritisak ulja! :lol:
Ja sam jednom kupio uljni filter koji je po oznakama isti,,, ali je filter bio veći(širi) pa je naleganje gumice bila jedva 1mm,,,i još kad je stegnem rukom, gumica se skroz izvitoperila, i puštala ulje!
To je bio filter malo privrede, skinuo sam i momentalno bacio u smeće, kupio original (3 puta skuplji - 5 eura), stegao rukom i sve je OK!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Da @elvis ..iako izgleda nevjerojatno ...moguce da se je zacepio kanal .Iako bi to stvarno bilo cudno ,sigunosni ventil je na kraju kanala , moguce da je on blokirao , znam takvih slucajeva kod auta .
Bilo bi dobro montirati manometar :scratch , a onda polako skupljaj alat .

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

slazem se
nije uopste cudno, sigurnosni ventil se nalazi na deklu prvog centralnog lezaja, taj lezaj je zadnja karika u lancu podmazivanja i cesto zariba....mada ne mora znaciti da je greska u sigurnosnom ventilu, ako je zastoj negdje prije isto bi se desilo
u svakom slucaju preporucujem manometar kao i puknuti a onda skidanje zamajca i prednjeg dekla :roll:

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh