• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
E

elvis

Guest
Re: TOMO VINKOVIĆ

Dijelim vaše mišljenje, puno vam hvala. Recite mi, kad sam skinuo nosač filtera ulja na kućištu se vide 2 rupe . Pokušao sam provjeriti da nije tu što zaštopano. Uzeo sam komad žice i stavio u donju. Prohodna je .Gornja rupa nije prohodna. Dali to mora biti tako ili ne, ne izgleda mi kao da unutra ima neki komadić, vać kao da je zatvorena nekim metalnim dijelom, neda se pomaknuti guranjem žice.
Jedan poznanik mi danas reče da je vjerojatno kvar na ventilu pumpe. Ako je to kvar dali ću morati rastavljati cijeli motor ( u tom slučaju morati ću tražiti majstora ). Kakav je redoslijed skidanja dijelova da bi mogao ustanoviti kvar, ako bi se sam upustio u to?

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

joekiki kaže:
Pozdrav svima!
Ooooo pa druže @fireman...znači pala probna vožnja! :D
Znam ja kako je to,,,traktor još golišav,,,a samo daj da se tera i proba za svaku cenu! :lol:
He he he...kakva ti je guzica bila??? mogu misliti...he he he - si sedeo na zadnjem diferencijalu...kao da voziš Čoper! :lol:
Ma sve je to za ljude, samo ti tako nastavi i sve će bit odlično!

:lol: Možda si i ti tako morao probat pa me sasvim razumeš. Nemože se sačekati.
A bilo je samo nekoliko krugova po dvorištu. :mrgreen:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

elvis kaže:
Dijelim vaše mišljenje, puno vam hvala. Recite mi, kad sam skinuo nosač filtera ulja na kućištu se vide 2 rupe . Pokušao sam provjeriti da nije tu što zaštopano. Uzeo sam komad žice i stavio u donju. Prohodna je .Gornja rupa nije prohodna. Dali to mora biti tako ili ne, ne izgleda mi kao da unutra ima neki komadić, vać kao da je zatvorena nekim metalnim dijelom, neda se pomaknuti guranjem žice.
Jedan poznanik mi danas reče da je vjerojatno kvar na ventilu pumpe. Ako je to kvar dali ću morati rastavljati cijeli motor ( u tom slučaju morati ću tražiti majstora ). Kakav je redoslijed skidanja dijelova da bi mogao ustanoviti kvar, ako bi se sam upustio u to?
jedna rupa ide direktno na centralni lezaj (do radilice) druga rupa prolazi do uljne pumpe s tim sto ne jednom mjestu skrece pod 90 stepeni prema nazad (zadnjem dijelu traktora) s tim sto bi zica i u nju trebala da udje nekih 10-tak cm
sigurnosni ventil (ventil regulacije pritiska) se nalazi naprijed, odmah iza zamajca a ne na pumpi kao na vecini motora

ako je samo problem u ventilu (sto cisto sumnjam da je) treba sinuti zastitni lim zamajca, zamajac, alnaser, plocu na kojoj je stegnut alnaser i na kraju deklo lezaja zajedno sa lezajem i famoznim ventilom za regulaciju

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav vrednim forumašima!
Evo malo enigme...
Hoću praviti auspuh ...ja bih, ali neznam kako...
@fireman - reče da se može praviti od aparata za gašenje požara...OK
Nabavio sam jedan mali...a imam i stari auspuh,koji bih iskoristio za nosač(fiksiranje)novog...

@edo - negde si spominjao da je auspuh od TV 523 (521) prohodan skroz... :scratch
Ali kod nas u tvornoci ima jedan Toma 523,i ja probao da guram žicu kroz auspuh...i samo dođe zica do polovine auspuha,tako da tu ima nekakve pregrade! Ali taj toma jako tiho radi...melem za uši! Pa sam mislio namestiti neki auspuh,,, ali prvo da se konsultujem sa vama! Dal je netko pravio, ili otvarao takve auspuhe, pa zna kako izgleda unutrašnjost auspuha?
Jer treba probati malo experimenta,,,moj TV 18ks gruva ko LUD..a onaj TV 23ks prede ko mače!
Ja bih pravio ovako........

Ali koje rupe?...Treba li pregrade u sredini...bla bla bla..
Zanima me vaše mišljenje, i iskustvo!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

onaj auspuh u koji sam ja zavirivao je bio dosta star sa odvaljenim izlazom, i nije bilo pregrade sto ne znaci da nikad nije ni bilo :blackeye
sve u svemu nemoj se nadati "originalnom" zvuku s tim auspuhom, jer nemas niti dimenzije niti vrstu materijala niti debljinu lima.....kao originalni, a nemas ni motor kao 523
sve u svemu preostaje ti samo tvoja kreativnost i masta kako ces to izvesti :)
mislim da nema drasticne razlike dali ces staviti pregradu na sredini cijevi (kao sto si skicirao) ili ces cijev zatvoriti na dnu nekoliko cm prije izlaza
auspuh.jpg

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Joe
Prvo da ti kažem da pogledaj da nije ovaj aparat koji imaš od aluminija.
Ovako što si ti skicirao biče više prigušen nego onaj na skici od Eda. Edo ima jednu cjev i predpostavljam na kraju zavareno. Tu ima malo veči otpor kad mora jedan put kroz male rupice, a kod tebe dva put, zato mislim da je tvoj više prigušen.
Ti bi trebal pogledat kako je ovaj tvoj originalni napravljen ali ja predpostavljam da je slično kako je edo nacrtao. Pošto ga ti hočeš još više prigušiti napram originalu onda napravi po svome crtežu.

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

firemanpeter ja iman veliki vatrogasni aparat koji je prazan,bi li se dalo od njega napravit auspuh?? :roll:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Tebi treba za auspuh mali aparat od 2kg, znači oznaka aparata je S2.
Inače moguče je i iz velikog napravit ali treba ga onda odsječi- skratit pa nazad zavarit, ovaj veliki ima veču rupu na vrhu pa ju treba blendirat..., znači napravit na drugi način i još bi loše izgledalo. Sa malim je puno jednostavnije, brže i ljepše se može napravit.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

TOMO VINKOVIĆ kaže:
firemanpeter ja iman veliki vatrogasni aparat koji je prazan,bi li se dalo od njega napravit auspuh?? :roll:
Imat ćeš "auspuh" kad izvuće navoj na glavi :lol:

B

Bagudina

Guest

Ovo oko auspuha me posjetilo na jedan događaj iz staroga kvarta dok sam bio klapac, sječam se jednog Golfa 1 sa nabrijanim motorom kojeg smo mi dica gledali i divili mu se ko danas neki najnoviji BMW, išao Golf ko lud, imao samo jedan mali problem što je trošio jedan auspuh mjesečno, valjda je motor bio prejak za auspuh. Vlasniku nakon promjenjenih pet šest auspuha pukne film i nabave mu majstori neki auspuh od lade nive (toga se sječam ko danas kao jako kvalitetan te da neče njega lako satrat.
Auto vozilo sa tim auspuhom još 7 dana i nakon toga kompletno zaribao motor !!!!!!!!!!!
Izgleda da je auspuh od ruske lade nive bio malo manjeg promjera ispušne cijevi, te motor nije mogao izbaciti sve ispušne plinove kroz njega te zbog toga zaribao motor.
Evo, nadam se da je auspuh od vatroasnog aparata netko i testirao, tako da nebi došlo do nepotrebnih gluposti.

Posljednje uređivanje:
G

GROF

Guest

lipi pozdrav!

...pa po pitanju auspuha za tomicu!?., mišljenja sam da se nisplati niš kovat u kućnoj radinosti!., novi auspuh, kompletan, model za tv sa jednim celindrom ili sa dva celindra, košta oko; =400,00 kn.-, napominjem, ovaj veći auspuh, tv-521,522,523,821., ili tv-730,731,732,830., sastoji se od nekoliko dijelova, more se kupit i naručit po dijelovima., tako da sam mišljenja; ORGINAL JE ORGINAL., a u svakom slučaju izgljeda puno lipše!., a svakako i sigurnije po pitanju potrošnje, jačine, svih mogućih tehničkih karakteristika ke je tvornica - proizvodjač proizvel - testiral - primjenil - uskladil odredjenom stroju - motoru!., kako piše i naš vridni član: bagudina!., puno se toga more izgubit, a malo dobit! ako se napravi krivo prigušenje plinova ili...

bog!., sretno vam!., čitamo se...

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890

Takvi dizel motori ne trebaju neke posebne auspuhe.Samo je bitan dobar protok dase ne guši.
Ostalo nije jako bitno kao naprimjer na benzincu ili još bitnjije kod dvotaktnog benzinca!
ako je dosta veliki protok (dimenzije cijevi...)nebih smjelo bit problema!

Pozdrav!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Auspuh na svakom motoru je bitan .

Prigušenje buke mu je sporedna funkcija
Auspuh pomaže izmjeni plinova u cilindru , plinovi koji prolaze kroz auspuh svojom inercijom povlace sagorjelu smjesu i tako isprazne cilindar " do kraja " Upravo zato u pred kraj ispuha bude i ispušni i usisni ventil otvoren .To u struci zovu plivajuci položaj karakteristican je gotovo za sve motore .
E sad ...kad bi auspuh previše "povlacio " povukao bi i gorivu smjesu(kod benzinca) ..to bi vjerojatno dogorjevalo u auspucu ,tj. pucalo i rezultiralo vecom potrošnjom .Kod diZela ne bi bilo tih problema alo bi ventil trpio termicka opterecenja ..bla,bla,bla ..Isto tako auspuh štiti ispušni ventil od utjecaja vanjskog zraka na ispušni ventil
Sjecam se price da je TAm-ov inžinjer na popularnom tamiću uspio dobiti 2-3 konja modificiranjem auspuha
Koliko se o tome vodi briga na traktoru teško je procijeniti ,nadam se dovoljno za dobar rad motora
Posebna prica je s 2T motorima za koje imam jednu super sliku ..ali nju stavim poslje jer kasnim na posao

S

saleservis

Guest

Pozdrav svima....

Da se i ja ukljucim u raspravu oko auspuha, ja sam to vec radio na mon tomici, mislim da je najjednostavnije uzeti neki srednji lonac sa auta jer on vec ima prigusivac u sebi, ali ni ova ideja nije za bacanje jer je to vecan auspuh, uglavnom samo ne treba zaboraviti da motor lakse radi kad ima manje prigusenje na auspuhu, veca kubikaza veci precnik cevi.... uprincipu treba malo da se eksperimentise pa kakav ti se zvuk svidi..... kod mene je super zvuk i mogu da ti kazem da je dosta tih u odnosu na druge takve motore.....

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

meni se isto svidio izduvni lonac od auta.....ali kroz taj lonac cijev prolazi direktno, nema pregrade/prekida s tim sto je izbusena i oblozena staklenom vunom koja valjda "upija" buku

ali i s takvim auspuhom se tomica nekad "prodere" :roll:
eh da ima jos jedna mana takvog lonca, nekad zna biti pretezak, ali uz malo zavirivanja po otpadima se moze naci prikladan

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Vjerovatno ako se stavi veči lonac da se več sa time nešto dobije na ubijanju buke. Originalni je jako mali pa nema haska zbog toga. Prozvode se i oni veči originalni a kažu ljudi da su ti bolji i tiši.
Možda Joe, staviš lonac od tog aparata koji je veči od originala, samo jednu cjev (po skici od Eda) pa to prvo izprobaš.
Da nebi previše ugušio, pa time kočijo protok plinova i zbog toga gubijo na snagi motora.

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

sa kojeg tome bi bio najtiši auspuh,a da se može ugradit bez problema na tv-420???? :roll:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

NIe nužno ali kad obecah , evo je .
Svaka dala onime tko je uložio trud da to napravi .
2nk5qmh.gif

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Ovo je 2 taktni bencinac. Kako je več bilo rečeno. Nema veze sa ovom našim auspuhom o kome je priča ali moram svejedno pohvalit jer je stvarno zanimljiv prikaz.

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

puknuti kaže:
NIe nužno ali kad obecah , evo je .
Svaka dala onime tko je uložio trud da to napravi .
slika
Mislio sam te preduhitrit s ovom slikom (imam ju i ja, i znao sam da si na nju mislio ;) ) koja je prikaz rezonancije....
Evo kad već odgovaram a imam ju u većem formatu..

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh