• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Re: TOMO VINKOVIĆ

Pozdrav Svima!
matrix123456 kaže:
sto se tice pumpe kod mene se cuje šištanje i zvizdanje,imam video,evo pa cujte kako to zvizdi
http://www.youtube.com/watch?v=_HR1NTfhjQ0
I pored te buke iz auspuha,,,čuje se da nešto nevalja! Gledaj što pre proveri šta je,,,da nebude posle :scratch
Mene još brine - zvuk prilikom gašenja traktora,,,neko cičanje, škripanje, ili nazovi kako hoćeš...kao da se steže nešto,,,neki ekscentar, debalans...ili neki od ležajeva nema korpu,i kuglice vode svoju politiku...
Pozdrav Joe! :mrgreen:

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

ono sto kad es gasi ko zaprdi,ma to ti je onaj cep odozgo sto se u njega ulijeva ulje e on ima gumicu i poklopac odozgo,pa sam orginal gumicu izgubio pa sam napravio novu pa valda debela sta li je,pa kad se gasi traktor ona zaprdi :lol: :lol: ,to sam provjerio to je stoposto,a lager cu provjeriti kad odem na selo.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

firemanpeter kaže:
Čuj Edo,
jel ovaj navoj ljevi ili desni. Mislim na tu veliku maticu koja drži remenicu na konusu? Isto tako tu treba za skidanje remenice upotrebit apciger. Ako imaš volje uslikaj taj apciger da si jedan napravim.
Naime zapazijo sam neki dan da je počelo malo puštat ulje na tom semeringu, koja kap ulja se vidjela na podu gde traktor stoji. Ja sam to obrisao krpom (onu rupicu) i po čudu sad se više ne odkapa ulje. Izgleda da je to početek puštanja pa se malo nakupi ulje samo ako imam koju dužu vožnju. Znači ništa strašno, ne žuri se to mjenjat ali doči če dan kad zatreba.
stvarno se ne sjecam, mislim da jeste lijevi.....ipak provjeri sam, pazljivo pogledaj na koju stranu zavija i to je to 8)
a radapciger......heh uzmes obicni komad "I" profila, na sredini probusis rupu 14 - 16 mm (moze i veca i manja, nije uopste odredjeno) sto vecu izbusis bude jace, tu zavaris odgovarajucu maticu, npr. M 16. To ce naslanjati na radilicu (odnosno vijak koji ces tu uvrnuti)
zatim izbusis jos dvije rupe 10 - 11 mm, lijevo i desno od ove srednje, kroz te rupe ce proci dva vijka koje ces zavrnuti u remenicu. Na remenici vec postoje rupe s navojima M 10, izmjeri njihov raspon i na tolikom rasponu izbusi spomenuti profil......mislim da ti je ostalo jasno, ako nije slobodno pitaj ili trazi skicu
remenicu ne podvaljuj kojekakvim pajserima...... :!:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Ma jok, ne radim je to pajserima nikad, zato i pitam za radapciger. To mora iči sve gladko dole bez nekog provaljivanja. Sve mi je sad jasno kako to napravit. Važno je samo da je taj I profil dovoljno jak i da je taj vijak u sredini dovojno napravljen u slovo V, da ne proširava radilicu. Desilo se nekad da je trebalo upotrebit dosta sile pa je ta vijak od radapcigera proširijo radilicu na početku toliko da posle nije mogla matica na njega. Rješilo se posle sa turpijom :mrgreen: . A neki ti vijci od radapcigera imaju kuglicu na kraju, možda je to još najbolje. A kako imaš ti taj vijak, možda samo tupo odsječen pošto je M16 i ima veliku površinu da se osloni na radilicu.
Hvala na odgovoru.

V

vuco

Guest

Pozdrav svima!

imam pitanje.
ja sam kupio TV 521 i hocu novu batteriu kupiti. koliko Ampera bi bilo dosta i dobro? u knigi pise 70Ah.
ja razmisljam da ugradim altenator (generator) koliko Ampera bi bilo dosta?

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

neka ti je sa srecom traktor toma i da te sluzi,e sad neznam kolika bi ti baterija trebala biti,kod mene je 55ah,s tim sto kod mene nema sta dopunjava bateriju mogu da radim sa tom baterijom dosta startovanja

firemenpeter vido sam na svojim gumam oznake koliko imaju plata,ove prednje stare njegove orginal savine imaju 4 plate,a ove zadnje sto sam kupio nove marke rumaguma imaju 8 plata,

pozdrav matrix

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

firemanpeter kaže:
Matrix
Stare gume bi težko imale 12 platana. Tamo oko 85 godine ugrađivali su sa 4 platana. Na gumi ti piše naprimer PLY 4

Tako sam ti i reko jer težko da bi u ta stara vremena takve montirali, vjerovatno nisu ni poznavali ovako male (dimenzije) gume sa 12 platana.

Vuco
70 Ah bi trebalo bit sasvim dosta za ovaj motor sa jednom cilindrom. Ako staviš još koju Ah više, još toliko bolje ali netreba pretjerivat jer to košta.
Alternator stavi bilo koji od auta i biče puno bolji od originala. Uobično se stavlja od Zastave jer je najlakše ugradit tamo iza desne lampe i izpod haube, plus toga lako se dobije taj alternator.

B

bezimeni

Guest

edosoko kaže:
Neispravan link obrisan!

edo,

jest upravo je takva freza koja mi treba...tek sad sam uvidio da se skida onaj okrugli komad što si i govorio da se skida (spojnica), znači ostaje osovina sa ricnama na koju se navlači priključak freze. prečnik osovine je nešto oko 21-22 mm, mjereno metrom pa nije precizno. da li je to standardni prečnik ili ima više vrsta osovina??
smjer okretanja kardana je, gledano sa zadnjeg kraja traktora prema naprijed, suprotno od sata. da li mi u tom slučaju treba inverzija? dakle, odgovara za serije 400 i 500, je li tako. kači se na ploču sa 4 šarafa i veže lancem.
evo neko nevrijeme, pa čim stane idem u garažu i stavljam slike svega ovoga!

Posljednje uređivanje:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Takva freza se proizvodi još i dan dana, naime proizvodi ju Hittner,
Promjer osovine je ako se ne varam oko 20 mm (mada nisam nikad mjerio), ali znam da za
TV postoje redukcije sa kojima se dobiva promjer osovine 25 i 35 mm i sa inverzijom na 35 mm sa standardnim okretanjem kardana u smjeru kazaljki na satu.
Taj promjer osovine je standardni za taj freze i kopčaš ju gore bez problema, te ti ne treba inverzija,
a postupak prikopčavanja si dobro napisao.

Posljednje uređivanje od moderatora:
B

bezimeni

Guest

zbalija,
hvala za odgovor!!

evo par slika što sam već prije firemanu obećao u vezi zupčanika prve brzine zadnjeg trapa koji je bio okrenut naopako, tako da se ključ zaglavljivao između njega i zupčanika druge brzine jer ovaj od prve nema utora za ključ s te strane. kad bi se zaglavio, nije bilo lera između prve i druge, točkovi bi zablokirali i teško bih ga izbacio u ler. stavio sam ipak nov zupčanik, ključ i osovinu sa konusnim zupčanikom.
img9791.jpg

ovo je prava strana, zupčanik i nije loš, ali bilo je previše lufta izmađu njega i osovine pa sam ih oboje promijenio. nisam htio da rizikujem, jer prilično je klapalo na sve strane, mada se, možda i moglo samo okrenut zupčanik i vozit dalje.
img9792.jpg

evo osovina pa prosudite jel sam dobro postupio što sam je zamijenio.
img9793l.jpg

ovo je radapciger koji sam pravio za skidanje ploče sa motora na koju se veže korpa. ako ko ima isti problem, veoma jednostavno...
img9794peh.jpg

ovaj drugi sam pravio za skidanje zamajca.
img9795.jpg

sljedeća je slika jedan biser bivšeg vlasnika. ovo što vidite je membrana oduška made by čoban bh. metalni dio je rešetka od mašine za meso, a drugi je neki najlon ili plastika. predlažem temu za ovakve bisere. žao mi je što nisam sve snimio šta je bivši gazda radio...od dihtunga za karter od spužve pa do auspuha u obliku one stvari. e to ima snimljeno :lol:
img9796.jpg

ovo je kad sam već skinuo prirubnicu sa kardana. znači odgovara više tipova freze na ovo?? smjer obrtaja, promjer osovine, itd itd...objasnite sve što možete, molim lijepo.
img9797.jpg

evo ga famozni komad koji me toliko zbunjivao. izbliza!
img9801.jpg

evo ga kopčanje na traktor.
img9802.jpg

nedavno sam postavio alternator, a vidim da jedan član ima nekih pitanja oko toga, pa evo slike kako to izgleda, pa se nadam da će mu koliko toliko biti jasnije o čemu se radi. svi zeleni dijelovi su ručni rad, tako da nema problema oko toga. svako ko se i malo razumije oko mehanike može napraviti nešto slično.
img9803.jpg

na alternator sam stavio manju remenicu tako da dobijem bolje punjenje. remen je 8x1100.
img9804.jpg

mislim da je alternator od fiće 850. čep oduška sam stavio od nove tipe jer ovaj nisam mogao naći. tokar je samo narezao novi navoj i to tamo gdje je bio odušak. čep je malo veći nego na deklu, tako da nisam htio uništavat njegov za sipanje ulja.
img9805g.jpg

klizni nosač za španovanje sam oslonio na mjesto gdje je bio originalni regler. a usput koristim donji šaraf za lanac koji drži haubu.
img9806.jpg

img9807.jpg

kablove sam spajao spojnicama tako da mogu otvarat haubu bez problema, samo razdvojim žice i to je to..
img9808.jpg

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

sto se tice prikljucka za frazu,znaci jedostavno se tu prisarafi inverzija ako je hoces da imas,a sto se tice freze pasuje ti od serije 400 i 500,dakle samo prisarafis,evo kako to izgleda na mom 420.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Bezimeni
Potrudijo si se ti puno, uredno odradijo i napravijo svog tomu, uslikao i predstavijo na forumu. Petica za tebe!

Imam prijedlog da ove žice napraviš tako da ti jih netreba razdvajat za otvaranje haube. One ti, predpostavljam, idu na armaturu koja se nalazi na haubi. Vodi ti njih po motoru dole na (neznam, jesu li to u HR jeziku: pantovi) bolcne gde je fiksirana hauba, pa onda po unutrašnjoj strani haube do armature. Samo predlažem, a ako ti ne smeta razdvajanje onda ništa.

B

bezimeni

Guest

ne smeta mi razdvajanje, jer to radim samo kad hoću skroz otvoriti haubu, dakle do zemlje. inače, kablovi su dovoljne dužine da se ne natežu dok je hauba otvorena tako da je drži lanac. ipak, zahvaljujem za prijedlog!!

F

Ferdo

Guest

Bezimeni, koji je tip tvog traktora?? Zbunjuje me, da ne vidim nigdje pumpu za hidrauliku.... Kod TV418, 420, 521... pumpa se pogoni remenom, na kojem je kod tebe samo alternator...

B

bezimeni

Guest

stari je tip, godina 1972, a pumpa mu je nazad ispod sjedišta, pogoni se direktno iz mjenjača preko osovine, dakle, ne radi dok se ne uključi zadnji pogon.imaš nekih dvadesetak stranica ranije sve slike ovog trakora.

Posljednje uređivanje:
V

vuco

Guest

Hvala firemanpeter,

slike su super. ja cu to tako isto napraviti. dobavio sam batteriu od 80Ah. koliko Ah ima tvoj altenator od prilike?

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Nekad sam izračunao i ako se pravilno sječam mislim da 50A, manje sigurno nije. Moj je firme Valeo od Renault 5 jer su nosači ugodni za montažu na TV 731.
Baterija ti je 80 Ah, to ti je odlična ta tvoj TV.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
firemanpeter kaže:
Nekad sam izračunao i ako se pravilno sječam mislim da 50A, manje sigurno nije. Moj je firme Valeo od Renault 5 jer su nosači ugodni za montažu na TV 731.
Baterija ti je 80 Ah, to ti je odlična ta tvoj TV.
Da se akumulator puni strujom od 50A... :scratch minuti su u pitanje, kad će se razleteti!
A koja bi to žica kvadrature trebala da bude za punjenje??? Sigurno ne 2,5 i 4 kvadrata - kao što se stavlja u praksi!
Svi automobili bi bili u plamenu!

Pozdrav Joe! :mrgreen:

limeni3333

Član
Tu od
4 Kol 2009
Poruka
97

žica od 12 kvadrata pa na više je za + i - da ne bude preveliki pad napona

akumulator povuče na početku veću struju onda ona pada brzo ako je akumulator ispravan ako stalno vuče puno anpera ne valja akumulator

čemu metati 80 Ah akumulator kad i onaj od cca 60 Ah dobro pali te male motore a razlika je u cjeni

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh