• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302
Re: TOMO VINKOVIĆ

Večja ko je Ah lažje ti bo vžgal TV. Še posebaj pozimi. Ampak morete biti posebno pozorni še na zagonski tok, ki ga lahku da akumulator.

Na mojem TV 418 sem dal maksimalno velik akumulator.

Še slikica. Če se prav spomnim je pa 95ah in zagonska moč 830 A.
Pozimi preveč rad vrti :twisted: ko morem malo plužit sneg...

kEqElfXwHQ8VkLtf.v.jpg

Imel sem malo časa pa sem dokončal nosilec za rotacijsko luč.

UnY8o6WL2Df8X9vd.v.jpg

8ZERVDaivOM3TmgK.v.jpg

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

joekiki kaže:
Pozdrav svima!
firemanpeter kaže:
Nekad sam izračunao i ako se pravilno sječam mislim da 50A, manje sigurno nije. Moj je firme Valeo od Renault 5 jer su nosači ugodni za montažu na TV 731.
Baterija ti je 80 Ah, to ti je odlična ta tvoj TV.
Da se akumulator puni strujom od 50A... :scratch minuti su u pitanje, kad će se razleteti!
A koja bi to žica kvadrature trebala da bude za punjenje??? Sigurno ne 2,5 i 4 kvadrata - kao što se stavlja u praksi!
Svi automobili bi bili u plamenu!

Pozdrav Joe! :mrgreen:

A neznam gde sam napisao: Da se akumulator puni strujom od 50A...

Kažem, nisam se ja izmislijo tog podataka i stojim za tome da je moj ugrađeni alternator od 12V 50A. On puni toliko koliko prima akomulator (kao več rečeno od prijedhodnika), a to zavisi koliko je akomulator ispraznjen. Isto tako mora više davat ako imam uključenih više potrošača.
A koliko on stvarno puni (to je koliko prima akomulator) vidim na mom ampermetru na armaturi. Ampermetar, kazaljka posle paljenja motora skokne u desnu stranu i pomalo stoji u desno jer se tada puni ona energija koju sam potrošijo za paljenje. Pošto je akomulator zdrav (to se može ugotovit pomoču ampermeatra), kazaljka se polako pomiče prema nuli i ostane sasvim malo u plus. Ampermetar nema ni skale do 50A, nego ima do 30A, a vidim da on ne puni nikad ni sa 15A. Znači sve radi kako treba i nema straha da se zapali nešto. :mrgreen:

Izvini Joe, ispravi me ako nisam u pravu, pošto ja nisam električar a ti (ako se ne varam) jesi pa zato priznajem da možeš više znat o tome.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

limeni3333 kaže:
čemu metati 80 Ah akumulator kad i onaj od cca 60 Ah dobro pali te male motore a razlika je u cjeni

firemanpeter kaže:
Vuco
70 Ah bi trebalo bit sasvim dosta za ovaj motor sa jednom cilindrom. Ako staviš još koju Ah više, još toliko bolje ali netreba pretjerivat jer to košta.
Alternator stavi bilo koji od auta i biče puno bolji od originala. Uobično se stavlja od Zastave jer je najlakše ugradit tamo iza desne lampe i izpod haube, plus toga lako se dobije taj alternator.

Istina da može 60Ah paliti traktor, može i manji ali ove manje akomulatore, kako da kažem, start ih ubija. Jer starter uduzme u startovanju previše energije pa mu to škodi. Zbog toga mislim da se trba držat barem tvorničkih uputa. Vuco ima traktor TV 521 pa mu upute vele 70 Ah. Ovaj TV ima malo jaču kompresiju od drugih manjih npr. TV 420 pa i to utjiče malo na sve ovo što sam napisal. Mislim da nije pogrešno imat koju Ah više. Kako i Batek kaže, jeste važno da ima akomulator dosta startne moči, to je treči podatak koji je napisan na akomulatoru pored V i Ah.
Sve se to najviše pokaže u zimi.

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

ja kao sto sam rekao na svom traktoru imam bateriju 55ah,posto nema sta da mi dopnjava bateriju necu stavljat vecu bateriju jer bih je upropastio sa nedopunjavanjem,e kad ugradim altenator stavit cu bateriju od 95ah,jer takva mi je ostala od auta,e sa njom ce tevejac da vergla ko lud

POZDRAV MATRIX

B

bezimeni

Guest

mislim da uopšte ne smeta ako je baterija što veća. jedino joj treba više vremena da se dopuni, ali ako je traktor u redu i ako pali odmah potrošiće manje struje nego onaj mali koji mora biti u prilično dobrom stanju da se čovjek može u njega pouzdat. dakle, ako je i pomalo istošen taj veliki, recimo trećinu, ima otprilike snage kao onaj mali, i to novi. male baterije vrijede samo ako su prilično nove. tv od 700 kubika ima anlaser od 2,6kw, dok auto od 1600-1800ccm ima anlaser 1,5-1,8kw. znači za tv treba baterija velike snage. ne kažem da male baterije ne mogu neko vrijeme pokretat traktor, mogu, ali to je na njihovu štetu jer kratko traju. mislim da je najbolje rješenje da se postavi onolika baterija koliko je postolje za nju. odnos veličine i potrebne snage je na taj način riješen.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

bezimeni kaže:
, ima otprilike snage kao onaj mali, i to novi. male baterije vrijede samo ako su prilično nove. tv od 700 kubika ima anlaser od 2,6kw, dok auto od 1600-1800ccm ima anlaser 1,5-1,8kw. znači za tv treba baterija velike snage. ne kažem da male baterije ne mogu neko vrijeme pokretat traktor, mogu, ali to je na njihovu štetu jer kratko traju. mislim da je najbolje rješenje da se postavi onolika baterija koliko je postolje za nju. odnos veličine i potrebne snage je na taj način riješen.

bezimeni ja još nisam vidio tako jaki anlaser na nijednom TV.
Najme moj TV sa dvocilindričnim motorom kubikaže od 1346 cm3 i 30 ks ima anlaser snage 1,8 ks (to negdje iznosi po prilici 1,33 kW),
A takav isti anlaser imaju i jednocilindrični motori na TV.

A novi novi Primini modeli TT 830 i TT 840 imaju anlaser 2,4 kW.

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

Pozdrav.

Da se nebomo prepirali koliko fila altenator.

V povezavi je dokument PDF od altenatorja (podoben je na mojem TV in verjetno tudi v ostalih, ker je majhen)

Poglejte na graf na strani 3. kjer piše lepo koliko obratov more imeti altenator da doseže maksimalno polnjenje..

http://www.iskra-ae.com/slo/docs/alternators_AAG.pdf

Ko sem za kupoval rezerni del za štarter sem povedal model štarterja pa mi je ženska na uni strani rekla "to pa je za TV". sem skorej iz stola dol padu :p. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

B

bezimeni

Guest

zbalija;
kad sam tražio novi anlaser za moj tv 18ks, čovjek u prodavnici mi pokaza kako je već naručio isti za nekoga i reče mi njegove karakteristike. moguće je da se prevario u snazi, ja to ne znam zasigurno. trebam uzet ovih dana anlaser za svog, pa ću znat zasigurno koje je snage.

Posljednje uređivanje:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

bezimeni nemoj misliti da sam te napao sa ovim informacijama,
već sam te ispravio i naveo točne podatke.

Nadam se da se ne ljutiš na mene! :mrgreen:

Posljednje uređivanje od moderatora:
B

bezimeni

Guest

ma ne ljutim se nikako, nemoj to ni da pomisliš...
eto, da sam znao ranije da je manje snage mogao sam to već riješit. isto nalijeganje anlasera i raspon rupa ima golf 2 automatik benzinac. ali odustao sam radi toga što sam, sad to znam zasigurno, bio ubijeđen da mi treba 2,6kw. već sam bio našao čovjeka da mi sve to prilagodi jer golfov vrti u kontra smjeru, (novi bendix i stator). onda vidjeh da je manje snage i odustah.
možda je i bolje, jer obećao mi je ako ne slaže, jedan tip prodati originalni. traži 50€, po meni je to sasvim realno.
:scratch

Posljednje uređivanje:

bercolinija

Član
Tu od
21 Lip 2009
Poruka
74

POZDRAV, ETO DA SE I MALO JA UKLJUČIM U RASPRAVU

moj TV ima anlaser snage 1,3 KW A AKUMULATOR IMAM 74 Ah

Samo ak mi neko može objasnit zašto su u tvornici stavljali orginal tvorničke akumulatore 63 Ah, a u knjižici motora PIŠE da treba 90 Ah.

AHA, MOJ SUSJED IMA TV-732 I AKUMULATOR 100 Ah
HVALA!

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

pozdrav svima!!!!

nema me na forumu jer iman puno obaveza!!!

lda 100 tvornički ima akumulator od 70ah,a lda672 75ah(ja mislim da je tako-zaboravio sam).

kod mene je na tomi mali akumulator od 70ah,prije godinu dana je bio dva tjedna prazan(jer mi regler nije punio),napunio sam ga i već godinu dana traktor pali odma-čim okrenem ključ,nemam problema jer sam ugradio altenator od zastave(stojadina),kad ovi akumulator dotraje kupit ću veliki koliko je i kučište od 70ah.čovik koji servisira tv i ima ovlašteni servis mi je reka da mogu kupit akumulator za mog tv-420 u rasponu od 65-85ah!!!! ;)

edo sve pohvale tebi i ostalima koji ste sredili tomu od kad ja nisam bio na forumu!!!!!! ;)

B

Bagudina

Guest

U TV-732 po "uputama za rukovanje i održavanje" ide akumulator od 84 Ah ? tako piše....
Iako ni to nemora biti točna informacija, jer sam pronašao previše krivo navedenih stvari u uputama za održavanje. npr. 10 litra ulja u prednji i 10 litara ulja u zadnji diferencijal, pa električna shema sa osiguračima, gdje su krivo specificirani osigurači, filter goriva krivi ..... al nema veze, onda je to sve bilo po JUS-u :)
ipak za svaki slučaj sam stavio akumulator od 100Ah :) maksimalno koliki je mogao stati.
Sad, čuo sam svakakve informacije., da mu neče smetati , ali da akumulator od 100Ah nema šanse da ga traktor napuni to jest "formira" (što god da im to značilo).
Kad sam gledao akumulator za kupiti, najviše mi se svidio BOSCH TECHMAX akumulator, koji je predviđen za poljoprivrednu mehanizaciju (trešnju, nagibe,da se tekučina ne izlije itd...) , ali su bili sramotno preskupi.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Ne bi znao koliko ide tvornički na
jednocilindrične motore Lda 100, a na dvocilindrične motore se je ugrađivao akumulator snage 86 Ah,
svi modeli motora su imali snagu generatora za punjenje bila 130W, a regleri su varirali od 15A, pa do 27A,ovisno kakav je bio na raspolaganju i koji je bio proizvođač.

Nove prime TT 830 i TT 840 imaju u prvoj ugradnji akumulator 12V 63 Ah,
a alternator je snage 190 W

Ja na svojem TV imam akumulator 12V 74 Ah 640A i pali kao metak.
Da bi TV dobro palio bitno je i kakvo je stanje anlasera, prije svega istrošenost četkica i piksi.
Jer ako su pikse jako istrošene osovina rotora ima velikog lufta te sjedne na donji do statora i teže se okreće, a iz akumulatora vuče veliku snagu struje, a samim time četkice «vare» po rotoru i uništavaju ga.

P.S.

Bagadina tu su podaci u knjižici kako si i sam naveo po JUS standardu,
a knjižice su pisane po serijama traktora koje su bile trenutno u proizvodnji (ako i tako),
jer ja ima za svojeg TV knjižicu za običan upravljač, a gore je montiran hidraulični tvornički,
a kako si i sam naveo dosta ima nelogičnosti i odstupanja od stvarnosti od prakse.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

bezimeni kaže:
eto, da sam znao ranije da je manje snage mogao sam to već riješit. isto nalijeganje anlasera i raspon rupa ima golf 2 automatik benzinac. ali odustao sam radi toga što sam, sad to znam zasigurno, bio ubijeđen da mi treba 2,6kw. već sam bio našao čovjeka da mi sve to prilagodi jer golfov vrti u kontra smjeru, (novi bendix i stator). onda vidjeh da je manje snage i odustah.
možda je i bolje, jer obećao mi je ako ne slaže, jedan tip prodati originalni. traži 50€, po meni je to sasvim realno.
:scratch
sto se tice smjera odgovara od Golfa 2 dizel-a, e sad....dali bi se moglo ustimati uklapanje :roll:
50 € nije sasvim realno nego sasvim jeftino ;) naravno ako je iole ispravan (posebno bendiks) jer mozes slobodno racunati jos 50€ za remont (cetkice, pikse, automat....ako nesto zeza) i opet si na konju
danima citam vase komentare i rasprave oko akumulatora i snage alnasera.....mislim da ste i jedni i drugi u pravu sto se tice snage alnasera, mislim da TV novije serije otprilike '88. i mladji, imaju alnasere snage 2,6 kW (oni imaju drugaciji poklopac, sa ostrijim ivicama) dok su stariji 1,3 kW (oni imaju obli zavrsetak), opet kazem pisem po sjecanju, najbolje bi bilo da neko provjeri, npr. joekiki i neko ko ima starijeg TV sa "oblim" poklopcem
mogu samo reci da imam lose iskustvo sa novijim alnaserima (kao sto ima serija 800) mozda se to meni slucajno desilo :roll:
a sto se tice akumulatora, "Amperi" pale a ne "amper-sati" evo ocit primjer: prije nekoliko godina smo remontovali jedan traktor i usred posla je doslo vrijeme da se voze drva iz sume, sastavimo samo osnovno sto treba za voznju, bez instalacije, limarije....i posto nije bio zavrsen jos nismo bili kupili novi akumulator za njega te smo privremeno stavili akumulator od kamiona (140 Ah) ali je bio nekakav cudan...200-300 A i nikad nije mogao upaliti tog tomicu bez koristenja dekompresora
sve u svemu 74-75 Ah uz minimum 400 A (vecinom imaju vise) bi trebalo biti dovoljno za jednog tomicu, moze posluziti i manji uz dovoljno A, mada ni veci nece naskoditi (koliko to dimenzije dozvoljavaju) :lol:

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

Pozdravljeni.

Moj TV 418, 78l, ima na štarteru napisan 1,8kW, je pa enake oblike kot TV 420 sam drugačne barve...

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Nema puno ovakih. Ja ga još nisam sreo. Najviše sam video onih koji imajo prednji kraj od serije 400.
Ovaj ima prednji kraj od TV-826.

PS
Koji se dio kod startera zove bendiks. Nikad kod nas u SLO nisam čuo tu rječ pa zato neznam.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

firemanpeter upravo tako taj ima prednji dio od TV 826, radili su ina prednjem djelu od TV 821 ako se ne varam.
Inače takve modele TV nisam nikad vidu uživo kako serije 400, tako ni serije 800.

A što se tiče bendiksa, ja nazivam onaj dio elektropokretača (anlasera) koji uzubljuje u zamašnjak motora (onaj zupčanik koji se aksijalno kerče u el. pokretaču).

Evo ti slike:

Posljednje uređivanje od moderatora:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Baš čudno...kod mene na TV 818 - 1990god....anlasser 2,4 kw Iskra!
Izgleda ima ih raznih,,,kako šta, gde, pasovalo...tako su montirali...samo da se potrošu delovi...
Pozdrav Joe! :mrgreen:

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh