• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
B

bezimeni

Guest
Re: TOMO VINKOVIĆ

znaci ni ventili ne pustaju a opet nesto izbacuje na usis :roll: kad si vec skidao glavu nista te nebi kostalo da si povadio i ventile, bez obzira sto si to ljetos radio mozda je nesto poslo po zlu u medjuvremenu
jesi li obradio sjedista nakon zamjene vodjica/ventila?

ipak danas povadim ventile i ušlajfam ih, sastavim sve ponovo, bilo je stvarno gareži nema govora...kad tamo poplava na usisnom ventilu još gore nego prije. skinem sve opet i malo bolje pogledam, skontam napokon da je usisni ventil kriv, tako da je izgleda on uzrok svih ovih problema, jer pri paljenju više pare izbacuje na njega nego na izduv. čime vi obrađujete siceve ventila jer je ovaj usisni malo naštaufan na jednom mjestu, a pasta to ne može da skine, jel trebam nosit kakvom majstoru na frezu ili ima neki ručni namjenski frezer baš za ovo?? :scratch

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Ti baš ne čitaš kaj ti se govori ..čoeče kako mi take svari idu na ***** .
Tebi treba sve nacrtat , na svako pitanje decidirano ogovoriti s citiranjem tvog pšitanja
edosko ti je na strani prije ove teme postavio sliku na kojoj vidiš kako izgleda alat za popravljanje siceva ventila ..
Ali tebi je teško pročitati sve kaj ti se napiše .
I ljepo ti je objesnio , ja ću sad probat ponovno ..ako masti granu prema usisnom filtru ventil ne drži ..nikakva nafta , benzin nisu pravilo ako ti masti kanale ,,,naravno pod uvjetom da ima nekiu ..jel, propisani zazor .
Klikni sad ovdje na link da te vrati na stranu prije
ostali-traktori/tomo-vinkovic-tema144/stranica3435/

B

bezimeni

Guest

pa ti stvarno jesi puknut, ako ti šta ide na *****, nemoj se obazirat na to i nemoj odgovarat na pitanje. meni su svi ljubazno odgovarali bez obzira na postavljeno pitanje. u skoro svakom tvom odgovoru ima neka doza vikanja, ovdje sam zato jer mi treba ponekad pomoć a i jer mi je štivo zanimljivo. znači, trebam odnijet kompjuter u neku radnju i tražit ovo što je na slici. pa ***** mu mater, jel teško napisat to se zove tako i tako...smanji malo tenzije, ovo je forum, nije front, jebemliga!!!

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Ne moš to kupit ..a s tim treba znati i raditi .
Nije da ne možeš kupiti ,,nego ti se ne isplati kupovati da to imaš za svoje potrebe ..
I hm..ne možeš kupiti samo velicine potrebne za tvoju velicinu ventila , nego cijelu garnitiru
Da ne spomonjem da to rucno glodalo i nije best by riješenje za obradu sjedala ventila .. To je najbolje obraditi na stroju ,,stroju za obradu siceva ventila ...
http://www.youtube.com/watch?v=FZ_QTAKT ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=LWY4EkF6 ... re=related
Evo jednoga tu , ne misliš valjda i njega kupiti

postoje i elektricne brusilice sjedala ventila ali nemam sad vremena da ti nađem ,izgleda kao ručna bušilica
Nosi tu glavu da poravna dosjed na cilindar i obradi sjedala ventila ..poslje još sljedi poliranje ..ne zaboravi promjeniti vodilice ;)

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

firemanpeter kaže:
Bezimeni
Nadam se da te Marfi što pre napisti, samo nemoj da se useli kod mene :roll:

Eto, i ja sam napravijo na moj TV jedno izboljšanje- kučna izrada :mrgreen:

17504299.jpg

Ovom prilikom se zahvaljujem članima, koji več imaju takav ili sličan volan, što su mi pružili pomoč sa njihovim iskustvima. Iz ovog foruma su ZJ, Bagudina, Deva a pogotovo Zbalija. Iz SLO foruma su Sančo i Urošcar.
Svi ovi imaju hidro ili servo volan razno raznih varijanti. Neki su na oko jednaki volani a u stvari različiti pa je tako i moj nastao kao neka treča varijanta.

Pozdrav firemanpetre!

Ajde hvala dragome Bogu da si i ti priveo radove oko «izboljšanja»
svoje TV i da je sve prešlo bez ikakvih nepredviđenih problema ili sl...
ujedno mi je drago da sam ti uspio pomoći sa komentarima, savjetnim i sl. preko
PP, MSN .

Nego stavi cjenik, potrebne dijelove i pribor koji si sve trebao kupiti izmijeniti i sl.. ....

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Druže Zbalija!
Pa znam da tebi nije nikad težko stavit komentar, uvijek spreman a isto tako tvoj je volan originalan- tvornički, a ja sam baš htijo takav.
Sve to ide u plus pa...

Pošto vas zanima cjena materijala napisat ču sad to, cjene su u €.
20- obruč volana
30- osovina volana
186- glava volana
220- cilindri 2 kom.
50- cjevi sa priključcima
11- material za ploče na kojima si cilindri
28- material za bolcne
15- tokarenje bolcna

Ukupno: 560 €
Možda još koja sitnioca fali. Promjenio sam ulje i filter jer je bila prilika ali to ne stavljam na konto volana.
Isto tako ne računam moje radne satove jer jih neču sam sebi zaračunavat :mrgreen:

Bezimeni
Priporučujem ti da odneseš nekome da ti obradi te sicove na glavi, valjda neče to puno koštat, manje nego orudje.

Zimmerman
Trebal si ti taj pdf stavit prije :scratch , ah ne sekiraj se, našao sam to ja na stranicama Danfossa. :D

Danek
Nema veze gde visi bilo koji kraj traktora jer se traktor zaokrene na djelu iza cilindara a ne izpod njih.

Deva
Pitaš me za komore cilindara koje nisu u funkciji. Napunijo sam samo jedan cilindar sa uljem a drugi ne. Tako se sad prolija ulje iz jedne na drugo stranu. Tako se sad podmazuje a plus toga voda nemože uči u njega. A zrak, sigurno ga ima nešto ali to nema veze.
Kako si i sam predpostavijo treba ovako manje ulja. Za takav način sam se odlučijo jer sam izračunao da ču imat oko 3 obrtaja iz jedne na drugu stranu, a tri je ono ugodno.

Neba
Izrada ovih stvari meni je pravi užitak. A kako ti kažeš da konkurišem za radno mjesto u Primi, možda bi mi bilo kod njih užitak :lol:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

bezimeni kaže:
ipak danas povadim ventile i ušlajfam ih, sastavim sve ponovo, bilo je stvarno gareži nema govora...kad tamo poplava na usisnom ventilu još gore nego prije. skinem sve opet i malo bolje pogledam, skontam napokon da je usisni ventil kriv, tako da je izgleda on uzrok svih ovih problema, jer pri paljenju više pare izbacuje na njega nego na izduv. čime vi obrađujete siceve ventila jer je ovaj usisni malo naštaufan na jednom mjestu, a pasta to ne može da skine, jel trebam nosit kakvom majstoru na frezu ili ima neki ručni namjenski frezer baš za ovo?? :scratch
sta si uradio sa uloskom brizgaljke? zamijenio ili ne?
sta je osteceno, ventil ili sjediste? ventil mozes donekle poravnati turpijom - stegnes u busilicu i zavrtis te naslonis turpiju, pazis da ne izgubis ugao (napominjem da je ovo petljanija ali moze pomoci)
drugi nacin je obrada na stroju i treci najbolji nacin je zamjena ventila
sjediste obradjujes rucno onim alatom sa slike (pod uslovom da frezer na hoda u vodjici) ili negdje ko vrsi masinsku obradu

i ventil i sjediste nema smisla obradjivati ako je "propalo" sjediste ili istanjena pecurka ventila
ako ventil hoda u vodjici nema svrhe bilo kakva obrada niti poliranje......ako nakon poliranja imas nalijeganje ventil-sjediste od nekoliko mm opet to nije to (tu zastaje svaki qrac pa i qrčić i ostecuje ili ventil ili sjediste)
ako ne rijesis sam pisi na pp

@firemanpeter svaka cast na izboljsanju, nadam se da si zadovljan funkcionalnoscu
ili ne vidim na slikama ili nisi izbusio rupe na plocama za zatike a mislim da budu i oni zakucani
nema potrebe za dodatnim tlacnim ventilom kao sto su ugradjivani u tvornici, pretpostavljam da svoju funkciju obavlja onaj u komandi hidraulike

B

bezimeni

Guest

edosoko kaže:
sta si uradio sa uloskom brizgaljke? zamijenio ili ne?
sta je osteceno, ventil ili sjediste? ventil mozes donekle poravnati turpijom - stegnes u busilicu i zavrtis te naslonis turpiju, pazis da ne izgubis ugao (napominjem da je ovo petljanija ali moze pomoci)
drugi nacin je obrada na stroju i treci najbolji nacin je zamjena ventila
sjediste obradjujes rucno onim alatom sa slike (pod uslovom da frezer na hoda u vodjici) ili negdje ko vrsi masinsku obradu

nisam diznu još promijenio hoću prvo da riješim ovo puštanje ventila. i da, ventil je kriv, nema mu pomoći, ide tu novi, oba nova, a siceve nosim u ITC na obradu, imaju servis blizu. nema hoda u vodilici ni jedan ventil jer sam ih obe promijenio prije par mjeseci...a sic je na jednoj strani ruba nabijen, ali mislim da nije previše i da se može spasit frezanjem. vidjećemo sutra. još jednom haj fajv za izboljšanje firemana petera!!!

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

edosoko kaže:
@firemanpeter svaka cast na izboljsanju, nadam se da si zadovljan funkcionalnoscu
ili ne vidim na slikama ili nisi izbusio rupe na plocama za zatike a mislim da budu i oni zakucani
nema potrebe za dodatnim tlacnim ventilom kao sto su ugradjivani u tvornici, pretpostavljam da svoju funkciju obavlja onaj u komandi hidraulike

Pozdrav edosoko!

Naravno da ne treba dodatni sigurnosni ventil poseban za glavu volana pošto
je ovaj sistem drugačije povezan nego što su to povezivali sa tj. dijelili tlačni vod u tvornici.

Dakle u tvornici su tlačni vod pomoću ventila konstantnog protoka ulje razdjeljivali na dvije strane
koja je nakon tog ventila radila svaka zasebno i glava upravljača je morala imati svoj sigurnosni ventil.
Ujedno su glavu upravljača i hidrauličnu pumpu ugrađivali većeg kapaciteta.

Dok je kod firempetrovog traktora tlačni vod spojen na nešto drugačiji sistem.
Dakle tlačni vod ulazi u glavu upravljača, a na priključak na glavi za povrat je
spojen na tlačni vod razvodnika (tj. kako ti veliš komadni ventil) te sve radi sa
jadnim sigurnosnim ventilom.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Joe, Neba, Bezimeni, Zvonis, Deva, Matrix, Mando, Zimmerman, Edosoko i Zbalija
Pošto ste me ovako fino nagradili sa pohvalama stavljam još koju sliku

17506296.jpg

17506303.jpg

17506308.jpg

Edo
Zadovoljan sam sa funcionalnoščom, radi po planovima. Volan je dosta mekan, ne udara ako nešto pogaziš. Napravijo sam volan više nagnut i postavljen je malo više gore da se netreba izgrbit kad se vozi. Stoga je jako udoban u vožnji. Isto tako se ne ispravlja sam ali to je plačenje duga ako hočeš da ne trza na lošem terenu. Baš je to trzanje- udaranje ponekad ne samo neudobno nego i opasno pogotovo na opasnim terenima. Stoga sam se odlučil za ovu verziju, a može se dobit i takva glava koja dopušta reakcije od kotača na volan i ona dopušta ispravljanje volana. Tipovi upravljačkih glava ima puno različitih, tako sam se morao dosta raspitat koja bi mi odgovarala.
Zatika stvarno nema i neče jih biti, zato što su svi vijci kvalitete 12,9 i to če da drži bez problema pošto su tvornički bili 8,8. Ovi vijci su toliko dugi da dodu na drugoj strani napolje. Ja mislim da su zatiki stavljeni u tvornici zbog lakše montaže. Dodatnog ventila nema jer je glava "open center", što znači da ulje prolazi kroz nju i ne zastaje, a max pritisak upravljanja može bit 210 bar. Onaj originalni ventil ostaje kako je i bijo.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

firemanpeter kaže:
Stoga sam se odlučil za ovu verziju, a može se dobit i takva glava koja dopušta reakcije od kotača na volan i ona dopušta ispravljanje volana. Tipovi upravljačkih glava ima puno različitih, tako sam se morao dosta raspitat koja bi mi odgovarala.
Kaj može takva glava koja ispravlja traktor na TV ..?
To ima smisla na stroju koji ima hm.."pravu " geometriju kotača .
Naime geometrije kotača vrača kotače u položaj ravno .. ne glava , kako bi glava znala gdje je ravno ?
Kad se TV s mehanickim volanom okrene , on se ne ispravlja sam u pološaj ravno ? ili se varam?

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

puknuti kaže:
firemanpeter kaže:
Stoga sam se odlučil za ovu verziju, a može se dobit i takva glava koja dopušta reakcije od kotača na volan i ona dopušta ispravljanje volana. Tipovi upravljačkih glava ima puno različitih, tako sam se morao dosta raspitat koja bi mi odgovarala.
Kaj može takva glava koja ispravlja traktor na TV ..?
To ima smisla na stroju koji ima hm.."pravu " geometriju kotača .
Naime geometrije kotača vrača kotače u položaj ravno ..
Kad se TV s mehanickim volanom okrene , on se ne ispravlja sam u pološaj ravno ? ili se varam?

Pozdrav puknuti!
Ajde da si se i ti jedanput malo za.... :lol: :lol:
Da malo se varaš TV sa mehaničkim upravljačem se sam vrača u prvobitan položaj tj.
ravna se sam u pravocrtno kretanje :mrgreen: ,
dok model sa tvornički ugrađenim hidrauličnim upravljačem se ne vrača :scratch .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

A tak ..zadnje sam ga vozio prije ohohooooo godina ,više se i ne sječam ,
Valjda sam podsvjesno to iskustvo istisnuo iz pamćenja , prokleti alkohol .

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Puknuti
Moram ti reči da se TV ispravlja ali jako loše sa origi mehaničkom upravljačem, hoču da kažem da mu treba malo pomognut, to znači da on sam teži ka ispravljanju ali ne dovoljno da bi mogal ispustit volan i da traktor to sam napravi. Barem ak bi ga ispustil to bi predugo trajalo da se ispravi sam. A sa ovom glavom se baš ništa ne ispravi. Isto tako možeš se oslonit negde sa kotačem i on če tako ostat.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

firemanpeter kaže:
Puknuti
Moram ti reči da se TV ispravlja ali jako loše sa origi mehaničkom upravljačem, hoču da kažem da mu treba malo pomognut, to znači da on sam teži ka ispravljanju ali ne dovoljno da bi mogal ispustit volan i da traktor to sam napravi.

firamanpetre ne znam kako je kod tebe bilo sa mehaničkim upravljače i u kavom je stanju bio,
mogu ti reći da koliko sam god puta vozio TV 730 ili TV 821 od susjeda i svi su se ispravljali sami
bez ikakvih problema i pomaganja, dakle sami su se vračali baš kao i upravljači na automobila.

puknuti kaže:
A tak ..zadnje sam ga vozio prije ohohooooo godina ,više se i ne sječam ,
Valjda sam podsvjesno to iskustvo istisnuo iz pamćenja , prokleti alkohol .

puknuti ke se tiče alkohola znaš kak se veli:
"Treba ga uništavati jer je štetan tako da!" :lol: :lol:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

firemanpeter kaže:
Napravijo sam volan više nagnut i postavljen je malo više gore da se netreba izgrbit kad se vozi. Stoga je jako udoban u vožnji.
e da si jos napravio da je podesiv......sad malo potpaljujem vatru u tebi peter :mrgreen:
puknuti kaže:
kaaakvo ispravljanje, on se digne ko jarac kroz kanal, ogradu...ako si blizu vrta kroz paprike... :lol:
ja mislim da je bolje za TV da ga volan sto bolje fiksira, mislim da tako cuva zglob na sredini

B

bezimeni

Guest

to firemane, upravo sam mislio tražit da postaviš slike kompletnog traktora...
e sad fino kupi drugi neki koji ćeš koristit jer ovaj je stvarno šteta po njivama da gazi... :D
ja bi s ovim u čaršiju vozio :D :D !!!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,525

Peter, imam samo jedno pitanje: open center glava, jel ima 4 ili 5 priključaka? Ne vidim od kud je povrat na ventil hidraulike :scratch
Kaj se dogodi u dva slučaja: dižeš nešto teško otraga na polugama (ili aktiviraš razvodnik tak da proradi iberdruk ventil) i pokušaš zakrenuti volan. Radi li servo na volanu?
Kaj se dogodi kad dotjeraš do kraja skretanja? Ugasi li se motor? Nije mi baš jasno kak može raditi volan bez zasebnog iberdruk ventila ispred orbitrola. :scratch :scratch
Ako zadovoljavajuće odgovoriš, slijede i moje čestitke :D

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

fireman peter,traktor ti je odlican,ko sto kaze bezimeni to je greota u njivu utjerati
jedno pitanje kako otvaras haubu s obzirom da ti je zastita naprijed,da li moras skidati zastitiu ili?????

sto se tice vracanja volana,nemogu da vjerujem jer kod auta su tockovi zakrivljeni pozitivnim uglom i tako se vracaju,ali tv???????
kod mene se ne vraca sem ako udari na neku prepreku,kad u sumi radim sa njim,pa kad se penjem uz neku medju ne smijem ruke drzat na volanu inace otvoreni prelom ruke ti negine!!!!!!!

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Ajoj ZJ, ti si uvijek dosta zahtjevan, ah ne zamirim ti jer sam i ja takav :lol:

Ova moja glava ima 4 priključaka- ON, "open center non reaction". One sa 5 priključaka omaju drugačiju oznaku- LS, sa prioritetnim ventilom.
Pritisak iz pumpe je direktno na glavu a povrat ide iz glave na ventil. Moram ti reči da nisam još nešto težko podigal i vozil u isti put. Probal sam samo sa praznom kiblom i nije bilo problema, sve radi. A kad zaokrenem do kraja motor se ne ugasi. A zašto da se gasi, kad je do kraja smotan glava pusti ulje dalje.

Inače na TV ugradjuju dva sistema, ja sam se odlučil za ovaj sistem sa dva manja cilindra (koji više košta) iz više razloga.
Postoji i sa jednim večim (montiran iz sredine na levi rukavac) koji je jeftiniji a i puno lakši za ugradnju ali potroši više ulja pa treba veča glava a ta loše radi na min. gasu. jer nema dovoljnog protoka. U obično imaju ti nešto preko 4 obrtaja iz jedne na drugu stranu. Nije ni to loše ali najbolje je 3. Taj sistem potroši više ulja pa onda sporije radi hidraulika pozadi.
Drugo je to da je sistem sa dva mala cilindra bolji jer su komore jednake pa stoga ima isti broj obrtaja na ljevu ili na desnu stranu.
Mogal sam uštedit 110€, pa ugradit samo jedan mali cilindar tu na sredini kako sad imam dva. Taj bi onda radil u oba dvije smjere i potrošil bi malo ulja jer je mali. Ali to mi čudno izgleda a mana je toga što na jednu stranu motaš više nego na drugu.
Tako sam odlučil za ovakvu verziju.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh