• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

deva

Član
Tu od
7 Tra 2009
Poruka
140
Re: TOMO VINKOVIĆ

firemanpeter kaže:
puknuti kaže:
firemanpeter kaže:
Puknuti
Da bi mogle pravit probleme kasnije, time misliš kad bi se sjebale dihtunge na klipu cilindra pa bi onda bilo manje anšlaga na traktoru? A možda je to ok, barem vidiš i znaš da su se dihtunge potrošile i to ti je znak da treba reparaciju.
Je ,da ..ali te promjene se budu dešavale polako ,ti se budeš na to polako navikavaoi i neš' shvatit kaj se dešava sve dok ne jednom ne pofali "anšlaga" .A i trebat će sve više druka a ..hm..skladno tome i sve veća sila na /u rukama .
Još bi bilo bolje za zglob i sustav da spojiš cil . križno ..no objasnio si zašto si spojio tako , ne treba ponavljati.
Ti si ovo jednostavno napravio , ali svakako ti fali sigurnosni da zaštiti pumpu ,OK ti znaš pa paziš ..ali kaj kad klinci upru okretati, pumpa ti bude najebala .

Da, sa godinama rada duhtunge mogu polako propustit na klipu (znači gledano na dugi vek), druga komora cilindra polako bi se napunila, tome bi uzrukovalo sve manji anšlag na volanu. Dobro, to bi ja odmah primetil da se anšlag smanjio, pa bi onda sredijo, mislim da to ne predpostavlja neki veči problem. Što se tiče tiče druka, glava može da radi i na 40 bar, tako sad ima puno viška pa mislim neče bit potrebno više sile na volanu. Več si spomenuo da mi netreba spomenut zašto sam tak napravijo- spojio, puno stvari u +, stoga bi drugačiji spoj(križno) cjevi pogoršao sustav više nego izboljšao.
Kako več rečeno, ovo je dosta jednostavno napravljeno, ja tačno znam kako to treba upravljati. A da neko drugi radi sa hidraulikom i radi nešto pogrešno ona sa drukom upozorava (to se čuje) i samo namjerno ako baš ne želiš odustat i tako savestno ustraješ, onda bi moglo doči do oštečenja pumpe.
Kako več rečeno, vidjet ču kako če se cjeli sustav hidraulike ponašati i u slučaju nekog problema mogu ugradit još jedan sigurnostni. Imaju i neki drugi forumaši ovako spojeno, pa možda čujemo i koju rječ od njih.

U čem je problem kad se spoji križno? Ja sam tako spojio iz razloga da oba cilindra rade istovremeno i tako ne opterećuju sredinu. Iz tog razloga sam stavio dvoradne cilindre. Inače mogu ići jednoradni, koji su i dosta jeftiniji.
Ma napravljeno je super i vidim nešto jeftinije nego sam ja napravio.
Pozdrav.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Deva
Ma nije niš krivo ako spojiš križno. Ja sam spojio samo jednu stranu zato da imam manje obrtaja volana iz jedne na drugu stranu. Pitao sam i za jednoradne cilindre pa su rekli da je cjena ista jer ti plunger cilindri imaju jaču klipnjču pa se zato cjena izjednači. Onda sam uzeo dvoradne jer se može imat više mogučnosti spojitve u slučaju potrebe križne spojitve ali če sad tak ostat.
Inače meni se tvoj volan odmah dopao tako da mogu samo pohvalit.

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

firemanpeter kaže:
E pa vidi se da je Savoris pravi majstor sa zlatnim rukama, nema sumnje.
A ti Matrixe za početak napravi kako kažeš, ralica pozadi. To izradiš kako treba i onda sledeči projekt, ralica ispred. Dobit češ koju ideju i tu kod nas isto tako i pomoč. Ako bude trebalo.
Inače kaži prijatelju da neče biti problema sa zrakom u sustavu, neka on slobodno zamjeni zaptivke.

da da savoris je majstor sa zlatnim rukama

kao sto sam spomenu u onoj temi u mehanickoj radionici,to pravim od haube od stojadina,koju sam predhodno skrivio i onda cu iza nje napraviti cvrst kavez i plus njena ojacanja,a obode cu obsiti l profilom,i mislim da ce to biti uredu.......

st ose tice prijatelja recicumu,mad sumnjam da on ne moze da nadje te zaptivke pa se vadi na to,no nije bitno......

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302
Peter lepo si naredil ta hidravličen volan.
Upam da ga boš še meni naredil :p Da nebom delal doktorata :lol: :lol: :lol:

17506308.jpg

Kabelj od ročke je bil zadosti dolg? Ali si mogel malo bolj dol spustiti ročko? Glede ročnega gasa boš ročko pustil tako kot je ali jo boš kaj gor dvignil zaradi lažjega dostopa?

Pa hidravlične cevi lepo skri za kašnim plehom.

Grof

Ali so res imeli TV serije 8** tudi zadnjo špero?

matrix123456

Če gledaš te ročke pri ursusu so preveč dolge in ti bi priključek bil zelo daleč naprej in bi se stem zelo zelo povečala teža na sprednjem delu. Če nimaš dodatnih uteži na zadnjem delu se lahko zelo malo na sprednjo hidravlično desko nasloniš in lahko zadnji del od TV dvigneš.

Drugače ima pa jest takole narejeno sprednjo hidravliko (3- točkovni priklop), z vmesnimi dodelavami.
Drugače sem pa hotel imeti 3 točkovni priklop stem da je čim bližje sprednjemu koncu.

14417655.jpg

14419488.jpg

14468363.jpg

Zaradi premajhnega dvigovanja sem mogel malo predelati
14419502.jpg

Razlika

14419508.jpg

Pridobil cca 10cm.

14417528.jpg

Drugače sem na netu zasledil zelo dobro 3-točkovno sprednjo hidravliko.
(so bolj slabe slike)

14421037.jpg

14421041.jpg

14421043.jpg

lp batek

Posljednje uređivanje od moderatora:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Batek hvala na pohvali ali da ti ja radim hidravlički upravljač :scratch . Pa ti si doktorirao sa hidraulikom na svom TV, trebal si ti meni napravit ;) Jel te sad ima da ga napraviš, pa sigurno da češ dobit kojekakvu pomoč od mene.

Što se tiče kabla od prekidača, dosta je bijo dug i još ima rezerve. Ručni gas če ostat takav kakav je, jer ga ne trebam puno pošto imam nožni. Istina, može se pokriti cjevi sa limom, ah možda napravim nekad, nikad se nazna.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

BaTeK kaže:
Grof

Ali so res imeli TV serije 8** tudi zadnjo špero?

Pozdrav BaTek!

Na ovo pitanje ču ja odgovoriti,
znam da se prijatelj GROF neće ljutiti.
Dakle nijedna serija TV nema zadnje špere,
pa tako ni serija 8***, a ni nijedan Primin model.

Mada bi se tu nešto dalo srediti u kućnoj radinosti pošto su prednji i
zadnji diferencijal su isti, samo se ugrađuju sa druge strane.
Te bi za zadnji kraj trebalo napraviti novu poluosovinu koja bi imala na sebi žljebove po kojoj bi se kretala "kanđa" za blokiranje diferencijala i neki
sistem poluga ili sl. pomoću čega bi se blokada uključivala.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632

Na Pasqualliju imam prvu šperu i razdvojene bremze, tak da s pribremzam zadnji kotač koji proklizava. Ne znam kak ima bremze novi TV, ali vjerojatno bi bilo jednostavnije razdvojiti bremze nek dorađiveti zadnji diferencijal.

B

belic0209

Guest

Pozdrav svim forumasima! Evo da se i ja malo javim posto nisam trenutno u mogucnosti redovito biti na forumu. Pregledavao sam malo sta se zbiva u zadnje vrijeme i moram sve pohvaliti,stvarno radi se punom parom. Jos jednom pozdrav svima i sretno u daljnjim radovima ili kako bi Peter rekao "Izboljsanjima" :D :mrgreen:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Pozdrav Belic. Drago mi je da si se javijo po dužem vremenu, umalo pa bi mislijo da si se ispisal iz foruma. ;)
Ah znam te ja, nebi ti to napravil. :mrgreen:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

zbalija kaže:
Dakle nijedna serija TV nema zadnje špere,
pa tako ni serija 8***, a ni nijedan Primin model.

Mada bi se tu nešto dalo srediti u kućnoj radinosti pošto su prednji i
zadnji diferencijal su isti, samo se ugrađuju sa druge strane.
Te bi za zadnji kraj trebalo napraviti novu poluosovinu koja bi imala na sebi žljebove po kojoj bi se kretala "kanđa" za blokiranje diferencijala i neki
sistem poluga ili sl. pomoću čega bi se blokada uključivala.
meni padne na pamet zadnja spera ljeti kad izvlacimo drva.....za slucaj "kad mu malo fali"
kod serije 800 prednji dif. se vadi na desnu stranu, na toj strani je i spojka blokade, osovina ima duze kronere/zube koji uklapaju u planetar.....(prednji desni rukavac je na spoju sa kucistem mjenjaca siri od lijevog)
na zadnjem kraju je tako na lijevoj strani s tim sto zadnja lijeva osovina nema duze kronere; mislim da je duzina prednje desne i zadnje lijeve osovine ista

dakle razlika je samo u kucistu rukavca (nema nosace za poluge hidraulike i nosac za osovinu poluge kocnice)

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

BaTeK kaže:
matrix123456

Če gledaš te ročke pri ursusu so preveč dolge in ti bi priključek bil zelo daleč naprej in bi se stem zelo zelo povečala teža na sprednjem delu. Če nimaš dodatnih uteži na zadnjem delu se lahko zelo malo na sprednjo hidravlično desko nasloniš in lahko zadnji del od TV dvigneš.

Drugače ima pa jest takole narejeno sprednjo hidravliko (3- točkovni priklop), z vmesnimi dodelavami.
Drugače sem pa hotel imeti 3 točkovni priklop stem da je čim bližje sprednjemu koncu.

lp batek

POZDRAV BATEK

kod tebe je to lijep uradjeno,i sistem rasklapanja prednjih poluga,kad oces da otovris haubu,znam ja da ako su poluge dalje od traktora da ce ga razdizati,ali ja sam zamislio da poluge budu blize trakitoru bas kao kod tebe,ali samo ce cilindar bit sa strane a ostalo ce biti ko gore u savorisa,poluge ce se preklapati,a za ralicu ce biti posebno kopcanje kao sto je kod tebe,sa posebnim rupama i tako ce ralica biti blizu,a drugi prkljuci ce se kaciti na poluge,kao npr vitlo koje namjeravam napraviti i dr,s obzirom da ce prikolica biti uvjek zakacena nazad jer kad nebi bila zakacena stavio bi prikljucak nazada,pa je prikolica onda teg.......

i nebi bas kod onog gore tv 700 serije rasjeco haubu

a sto se tice blokada,ja svoju rjetko koristim,ali neko je pomenuo razdvajanje kocnica,ja mislim da bi to bilo jednostavnije rjesenje,jer kod tv skoro pa uvjek tockovi klizaju u nakrst, pa kad blokiras npr desni blokiro si i prednji lijevi,i onda dif. odradi svoje i onda pocnu vuci lijevi i prednji desni,a razdvajani kocnica bi bilo vrlo jednostavno,malo sjecenja i varenjo nova papucica i eto................

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

Pogej moj album, sem dodal par slik kjer se vidi kako so naredili nosilno konstrukcijo. Kje se jo lahko pritrdi itd itd.
Za kateri mogel TV misliš to narediti?

Moj album http://www.mojalbum.com/batekk/sprednja-hidravlika

Še par slikic.

17509289.jpg

Za serijo 7** in 8**, ker imajo serisko pritrdila na nosilceih za srednja kolesa.

17509307.jpg

Za vse ostale Tv kjer rabijo objemke okoli nosilcev sprednjega kolesa.

Če delaš že nosilno konstrukcijo razmisli še da bi dal na sprednja kolesa blatnika.

17509286.jpg

lp batek

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

pozdrav batek
ja bas mislim uraditi ovako
17509295.jpg

samo bi kod mene kopcanje glavne grede bilo blize tockovima. ne na prednjem dijelu kao sto je ovde.a sam ram ce biti
ovakav
17509307.jpg

deva

Član
Tu od
7 Tra 2009
Poruka
140

BaTeK kaže:
Pogej moj album, sem dodal par slik kjer se vidi kako so naredili nosilno konstrukcijo. Kje se jo lahko pritrdi itd itd.
Za kateri mogel TV misliš to narediti?

Moj album http://www.mojalbum.com/batekk/sprednja-hidravlika

Še par slikic.

17509289.jpg

Za serijo 7** in 8**, ker imajo serisko pritrdila na nosilceih za srednja kolesa.

Mozes li mi nacrtati i izmjeriti sve dimenzije, hvala unaprijed, snijega ima ko u prici, pozdrav!!!

stipe

Član
Tu od
16 Ožu 2009
Poruka
118

Pozdrav ljudi...
Svaka pohvala fire za hidraulični volan :D :D :D :D

Evo ljudi javljam se imam neki problem , pa ako netko zna (A ZNAM DA ZNATE JER STE NAJVRJEDNIJI FORUMAŠI )šta bi bilo svaki savjet prihvačam , kao što neki znaji imam Tomicu 419 i pošto pada snjeg imam ralicu , krenem ju montirat , upalim traktor relativno bez problema , 2-3 puta danas , ikad sam ga skorom 3 put htio ugasit crče, i nemoš ga više upalit, prije uvijek kad sam ga palio dok nabija kompresiju baci dim , a sad kad ga verglam ništa od dima, dali je možda dizna , pumpa ili nešto drugo, prvo sam misli da nema goriva , nasipo , verglam ništa , nema dima ,nema paljenja , pomagajte :?: :?: :?: , a baš sam se poveselio da isprobam ralicu. :(

B

Bobo

Guest

Posto ne cjedim gorivo kroz zensku najlonku, kad dulje vrijeme ostavim traktor da ne radi, natalozi mi se kojecega na dnu rezervoara, i kad upalim traktor pola sata radi OK, i kasnije krene voda i prljavstina prema pumpi i natalozi se na situ AC pumpe pa traktor krene crkavati. Voda u pumpi preko noci smrzne i onda problemi.

Ako imas taloznu casicu, pregledaj ju da se nije napunila vodom.

stipe

Član
Tu od
16 Ožu 2009
Poruka
118

kolko ja znam nemam taložnu čašicu , a dosad nikad nije bilo problema više me brine što nema dima kad vergla

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Večer stipe!

Dobro si rekao nijedan TV, pa tako ni tvoj nema taložne čašice na filtru goriva.
Moj ti je savjet da provjeriš sljedeće:
1. dali imaš možda u rezervoaru vode u gorivu
2. dali ti nije možda koje crijevo za dovod goriva začepljeno
3. provjeri u kakvom je stanju mrežasti filtar na AC pumpi
4. provjeri u kakvom je stanju filtar goriva
5. dali ti nije možda u sistem ušao zrak, pa bi trebalo cjeli sistem ozračivati.

stipe

Član
Tu od
16 Ožu 2009
Poruka
118

Ok hvali ti
Provjeriti ču iako sam ja nadosipo pun rezervar goriva

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001

vjerojatno ti se filter goriva zaštopal ili negdje u crijevima,probaj otršafit diznu pa ga probaj upaliti,ako ne baca naftu nekaj ti je od toga.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh