• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Re: TOMO VINKOVIĆ

Matrix

Nije ga šteta tjerati, samo treba sa strojem normalno radit kako i sa bilo kojim drugim. Da se malo ohrani takav kakav je, napravijo sam tu zaštitu ispred, a štiti ga i nosač za ralicu oko motora, a izpod izpred kartera zavarijo sam jednu ploču ;)
A zaštita se otvara osto kao i hauba. Na ljevoj strani sam napravil neki patent kopčanja koji se brzo otkači ili zakači pa zato to ne uduzima puno vremena. Isto tako mogu zaštitu dosta brzo vadit jer kad upotrebljavam ralicu moram to zaštitu skinut.
Tu je jedna slika kako se otvara. Zaštita je tad bila u izradi.

17506936.jpg

Što kažeš za mehanički volan je istina. Loše se izpravlja i ruke ti dosta trpe na lošem terenu.

G

GROF

Guest

Lipi pozdrav forumašima najboljeg poljoprivrednog-foruma!

... firemanpeter!., svaka čast i fala na odlično odradjenom poslu - izboljšalju - ugradnji hidrauličnog ili servo volana; /kako se već ispravno veli???/, odradjeno bolje od orginala, odradjeno bolje od svih meštri i hidrauličara do sada!., jednino ti ja petre moram predložit, sugerirat, napomenut., a predpostavljam da ćeš me i poslušat!., bilo bi jako dobro da staviš nekakovu pločevinu - poklopac; metalnu ili aluminijsku, preko svih onih silnih crijeva, celindra, boljcna hidraulike!., jedno! će lipše izgljedat., a drugo! neće ti noge bižat u one "škulje"., si razumil???!
Iako me nisi spomenul u "nabrajanju" po pitanju savjeta hidro-servo volana., to se podrazumjeva!., ma ki bi se svih savjetnika sitil?!., bitno je ono najvažnije., a to je da volan hidro-servo FUNKCIONIRA!!!

SRETNO TI I ZA BUDUĆA IZBOLJŠANJA!!! p.s., mišljenja sam da bi posal dobil u tvornici traktora bez ikakovi problema!i kod; AGT-ea, HITTNER-a, PRIMA-e,... i još mnogi drugi jer si na SAMO SVOJ NAČIN SVOJSTVEN I ORGINALAN!
svaka ti čast i FALA!!!
Bog!

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

GROF kaže:
bilo bi jako dobro da staviš nekakovu pločevinu - poklopac; metalnu ili aluminijsku, preko svih onih silnih crijeva, celindra, boljcna hidraulike!., jedno! će lipše izgljedat., a drugo! neće ti noge bižat u one "škulje"...
drago mi je grofe sto si to sam spomenuo jer je i meni to palo na pamet da odradim na svoj TV kao sto imaju noviji traktori tipa AGT, prima.....imam aluminijskog lima koji bi bio odlican za to
danima se kanim da te kontaktiram u vezi toga, sad bih tebe zamolio da nam to sve poslikas (poklopac na sredini i zadnjih rukavaca) na svom traktoru i postavis na forum

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,523

Peter, kad volan držiš zakrenut do kraja, glava ne propušta ulje dalje i zato treba imati iberdruk, ili prioritetni ventil.
Probaj ono sa razvodnikom, pa javi kako se ponaša. Do tad čekam s čestitkama ;)

G

GROF

Guest

edosoko kaže:
GROF kaže:
bilo bi jako dobro da staviš nekakovu pločevinu - poklopac; metalnu ili aluminijsku, preko svih onih silnih crijeva, celindra, boljcna hidraulike!., jedno! će lipše izgljedat., a drugo! neće ti noge bižat u one "škulje"...
drago mi je grofe sto si to sam spomenuo jer je i meni to palo na pamet da odradim na svoj TV kao sto imaju noviji traktori tipa AGT, prima.....imam aluminijskog lima koji bi bio odlican za to
danima se kanim da te kontaktiram u vezi toga, sad bih tebe zamolio da nam to sve poslikas (poklopac na sredini i zadnjih rukavaca) na svom traktoru i postavis na forum

pozdrav vridni forumašu; edo!!!., ovaj lim ča imadu novije serije traktora na sredini, sa kim se sakridu sva ona silna creva moreš pogljedat na slikicami moga traktora ča je pokeljil naš forumaš; zbalija!., mislim da su na temi tt prima traktori ili nekoliko postava na ovoj temi!., ako se slabo vididu?., ma pokeljit ćemo ponovo!
Bog!., čitamo se...

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Grofe!
Izvini ak te nisam nabrojio :scratch , istina da si mi ti predložijo da je hidraulički volan prava stvar...
Možda bi bilo dobro da napravim lim preko sredine. Inače nema tamo nikakve opasnosti da te uhvati cilindar ili nešto, isto tako stepenice sam več proširijo tako da nema gužve...Istina ljepše bi izgledalo.

ZJ
Da, kad volan držiš do kraja olje se usmjerava u cilindar, istina.
Kako god bilo, nemam ja ništa težko za podizat u vožnji pa stoga kako god bilo, neče bit nikakvog problema. Kod mene samo treba ralica da radi (ona nije toliko težka), a ona več je sad ponekad sporo odreagira ako dode u niži položaj od onog prvog kad ju pustiš dole. Jer treba prvo dopunit ulje u cilindar koji fali zbog nižeg položaja ralice. A ak je položaj višji od prvog onda je ok. Sve ostalo meni niš ne treba u vožnji, jer se ne bavim poljoprivredom. Plus toga da bi došlo do tog problema mora se radit više poslova u jedan put.
A ako bi slučajno nastao neki problemu u idučim vremenima, za 40€ ugradi se prioriteta.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,523

Ma nije to. Ako držiš volan do kraja, a nema ni prioriteta niti iberdruka, mogla bi ti pumpa puknuti...

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Može se nabijat pritisak ako držiš do kraja duže vreme. A ak otpustiš milimetar nema tu problema. Inače razumem šta misliš.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Da bi bilo sve po PSu trebal bi stavit još jedan sigurnostni ventil odmah iza pumpe, jel. Vidjet ču kako če se stvar ponašat. Ne isključujem varijante da se taj ugradi. ;)

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

Svaki razvodnik ima sigurnosni ventil a kako je glava volana neke vrste razvodnik vjerujem da ima ona svoj sigurnosni.
Inače svaka čast.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

I ove dvije komore cilindra koje ne koristiš spoji na povratni vod .
Ovako spojeno je sad OK ali moglo bi biti problame kasnije.
Nego zašto nisi uzeo glavu s pet izvoda (PB) , kaj je puno skuplja ili ?

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Puknuti
Da bi mogle pravit probleme kasnije, time misliš kad bi se sjebale dihtunge na klipu cilindra pa bi onda bilo manje anšlaga na traktoru? A možda je to ok, barem vidiš i znaš da su se dihtunge potrošile i to ti je znak da treba reparaciju.
Glava sa 5 izvoda jeste skuplija, sve to podigne cjenu. Inače imao sam sreču i pronašao ovu Danfoss glavu, koja mislim da je kvalitetna, za jako povoljne pare (186€). Neki hoču za nju skoro duple pare. Imao sam jednu varijantu za iste pare ali glava je bila bugarska- M+S. Sve ostalo bilo je skupljije. Da nisam našao ovu Danfoss, verovatno bi stavijo M+S za koju kažu da je solidna.

Majstor
Neznam ako glave imaju sigurnostni ventil, trebal bi malo pogooglat pa vidjet.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

firemanpeter kaže:
Puknuti
Da bi mogle pravit probleme kasnije, time misliš kad bi se sjebale dihtunge na klipu cilindra pa bi onda bilo manje anšlaga na traktoru? A možda je to ok, barem vidiš i znaš da su se dihtunge potrošile i to ti je znak da treba reparaciju.
Je ,da ..ali te promjene se budu dešavale polako ,ti se budeš na to polako navikavaoi i neš' shvatit kaj se dešava sve dok ne jednom ne pofali "anšlaga" .A i trebat će sve više druka a ..hm..skladno tome i sve veća sila na /u rukama .
Još bi bilo bolje za zglob i sustav da spojiš cil . križno ..no objasnio si zašto si spojio tako , ne treba ponavljati.
Ti si ovo jednostavno napravio , ali svakako ti fali sigurnosni da zaštiti pumpu ,OK ti znaš pa paziš ..ali kaj kad klinci upru okretati, pumpa ti bude najebala .

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Da, sa godinama rada duhtunge mogu polako propustit na klipu (znači gledano na dugi vek), druga komora cilindra polako bi se napunila, tome bi uzrukovalo sve manji anšlag na volanu. Dobro, to bi ja odmah primetil da se anšlag smanjio, pa bi onda sredijo, mislim da to ne predpostavlja neki veči problem. Što se tiče tiče druka, glava može da radi i na 40 bar, tako sad ima puno viška pa mislim neče bit potrebno više sile na volanu. Več si spomenuo da mi netreba spomenut zašto sam tak napravijo- spojio, puno stvari u +, stoga bi drugačiji spoj(križno) cjevi pogoršao sustav više nego izboljšao.
Kako več rečeno, ovo je dosta jednostavno napravljeno, ja tačno znam kako to treba upravljati. A da neko drugi radi sa hidraulikom i radi nešto pogrešno ona sa drukom upozorava (to se čuje) i samo namjerno ako baš ne želiš odustat i tako savestno ustraješ, onda bi moglo doči do oštečenja pumpe.
Kako več rečeno, vidjet ču kako če se cjeli sustav hidraulike ponašati i u slučaju nekog problema mogu ugradit još jedan sigurnostni. Imaju i neki drugi forumaši ovako spojeno, pa možda čujemo i koju rječ od njih.

Posljednje uređivanje od moderatora:

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

firemanpeter kaže:
Matrix

Nije ga šteta tjerati, samo treba sa strojem normalno radit kako i sa bilo kojim drugim. Da se malo ohrani takav kakav je, napravijo sam tu zaštitu ispred, a štiti ga i nosač za ralicu oko motora, a izpod izpred kartera zavarijo sam jednu ploču ;)
A zaštita se otvara osto kao i hauba. Na ljevoj strani sam napravil neki patent kopčanja koji se brzo otkači ili zakači pa zato to ne uduzima puno vremena. Isto tako mogu zaštitu dosta brzo vadit jer kad upotrebljavam ralicu moram to zaštitu skinut.
Tu je jedna slika kako se otvara. Zaštita je tad bila u izradi.

17506936.jpg

Što kažeš za mehanički volan je istina. Loše se izpravlja i ruke ti dosta trpe na lošem terenu.
hvala fireman
ja mislim na svom tv-420 ugradjivati prednju hidrauliku i staviti tu zastitu pa me interesovalo kako se otvara,samo ja bih htio da mi poluge od hidraulike uvjek stoje naprijed da su uvjek u funkciji,ali da mi neskodi otvaranju haube i da ne strsi na prijed na traktoru,pomali je neizvodljivo ali nace se neka ideja

sto se tice hidraulicnog volana,slabo se razumijem u to,ja bih nekad ako bi naso komplet pumpu i servo od nekog dzipa,pa tako sve sa crijevima ugradio na mjesto sadasnjeg mehanickog, prikacio na sponu i eto ga servo volan,mislim da bi bilo jeftinije,samo bi pumpa strsila napolje jer pod haubom nema mjesta.........

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Pa možeš imat poluge hidraulike uvijek prikopčane, a to da ne strsi naprijed, težko malo to. Kad nešto prikopčaš to strsi, nema druge.
Ako je zima takva kako treba, ja ne skidam hidraulike, nego samo dasku. Tako najlakše prikopčam, a i onak se sve dosta lako prikopča. Ovako je kod menekad skinem samo dasku.

17507498.jpg

Nisam se ni ja tako dobro razumeo u volane ali možeš da se danas brzo informirat ako te nešto jako interesira nema više tog problema. Internet ti je knjiga bez kraja.
Inače teže se pripasa nešto staro od nekog stroja na drugi stroj, kako ti kažeš volan od dzipa. Ne kažem da nije moguče nego teže. Lakše je raditi na novo, nabaviš ono što ti treba, malo prilagodiš, pripasaš, prepraviš koju stvar i eto ti volan ;) .

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

firemanpeter kaže:
Pa možeš imat poluge hidraulike uvijek prikopčane, a to da ne strsi naprijed, težko malo to. Kad nešto prikopčaš to strsi, nema druge.
Ako je zima takva kako treba, ja ne skidam hidraulike, nego samo dasku. Tako najlakše prikopčam, a i onak se sve dosta lako prikopča. Ovako je kod menekad skinem samo dasku.

17507498.jpg

Nisam se ni ja tako dobro razumeo u volane ali možeš da se danas brzo informirat ako te nešto jako interesira nema više tog problema. Internet ti je knjiga bez kraja.
Inače teže se pripasa nešto staro od nekog stroja na drugi stroj, kako ti kažeš volan od dzipa. Ne kažem da nije moguče nego teže. Lakše je raditi na novo, nabaviš ono što ti treba, malo prilagodiš, pripasaš, prepraviš koju stvar i eto ti volan ;) .

ne strsi na tvom 731 ali na 420 je to problem,ja hocu prave poluge naprijed jer mi treba za nosenje prikljucaka i ralice,sad sam u izradi ralice koja ce bit nazad dok ne napravim prednju hidrauliku,a mislim to uraditi slicno ovome sto je majstor savoris uradio na svom rusu
image0110.jpg

image0117d.jpg

naravno kod mene nece bit sa dva klipa nego sa jednim na sredini ili sa jedne strane traktora

eeeeeeeeeee znam ja da je novo najbolje ali nema se bas uvijek para za to,pa je covjek primoran na inovacije,ima jedan 732 kod mene sa servo volanom,kod njega je od nekog kamiona i radi dobro,jos je nageo volan prema sjedistu,samo mu pusta ulje na glavi volana jer su mu zaptivke otisle, a boji se da skine jer ce mu kako kaze povuc zraka pa onda sranje...................

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

E pa vidi se da je Savoris pravi majstor sa zlatnim rukama, nema sumnje.
A ti Matrixe za početak napravi kako kažeš, ralica pozadi. To izradiš kako treba i onda sledeči projekt, ralica ispred. Dobit češ koju ideju i tu kod nas isto tako i pomoč. Ako bude trebalo.
Inače kaži prijatelju da neče biti problema sa zrakom u sustavu, neka on slobodno zamjeni zaptivke.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh