Re: TOMO VINKOVIĆ
TOMO VINKOVIĆ kaže:
Pozdrav svima!
Na traktoru mi je regler marke sanel,a nabavio sam alternator marke Iskra.Alternator je sa stojadina.Stavio bi alternator na traktor,ali ne znam kako spojit žice,na alternatoru su dvi žice +D i +B.
Unaprid hvala!!!!
Ja ču ti reči koliko mogu ali mislim, da bi ti trebal dobiti električara. Za njega je to šala napravit.
Regler originalni ne treba ti više, zato što ga ima taj novi Iskra več ugrađenog unutra. To ti je onaj dio koji se može vadit iz alternatora zajedno sa četkicama. Isto tako više ne trebaš kablove koji su od originalnog alternatora. Znači trebaju ti samo oni kablovi što dolaze od armature.
Ja imam ugrađeni alternator Valeo- Renault 5. On ima kontekte:
B+ tu je priključena debeljija žica sa naponom +
B- tu je priključena debeljija žica masa znači -
To ti je za punjenje akomulatora. + kabel ti ide preko amper metra, a preko njega vidiš punjenje ili praznenje akumulatora.
A ima alternator još dva kabla (+ i -) što idu na kontrolnu lampicu, koja zasija ako prestane punit alternator. Na lampici ima priključen još jedan + koji daje napon sa kontaktom, to ti je buđenje alternatora. Znači kad daješ kontakt na bravi ide + na lampicu i preko nje na alternator. Drugi kabel iz alternatora daje minus i zato lampica sija. A kad pališ traktor taj kabel počne davat + i zato lampica ugasne.
Toliko ti ja mogu reči pošto ni ja nisam električar, zato je najbolje da ti to obavi neko ko se razume i neče mu uzet puno vremena.