• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
M

Misel

Guest
Re: TOMO VINKOVIĆ

Zdravo ljudi,
Hvala vam na cestitkama, primam od srca dobre zelje samo da Marfi ostane kod vas na severu!! :lol: :lol: Ne planiram da ga provociram sa nekim popravkama i slicno. Jednostavno cu promeniti ulje u motoru ( nakon sto ga operem naftom), ocistiti prljavstinu sa shasije, procistiti i smeniti ulje u precistacu vazduha i neke sitnice naokolo. U sustini nikad ne popravljam nesto sto radi a kako Tomek funkcionise saznacemo tek za koju nedelju kad se malo osusi zemlja pa kad ga probam. Sada planiram da radim vise na elektrici, da vidim dali je unutrasnji alternator ispravan, da izvedem instalaciju za svetlo, zmigavce i sve ostalo da bi moj mali traktor bio bukvalno "pali-vozi". Izgleda mi da cu nekako nakarabudziti kuku na Tomi pa da koristim auto prikolicu za teret.
Idem da citam uputstvo za postovanje slika pa uskoro dolaze i fotke sa "lica mesta".

pozdrav

Misel

John Deere

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
94

taj traktor ti baš i nevrijedi 900 € kod mene su takvi sređeni i sa frezom po 1000€ ja mislim da si ga malo previše platio :roll:

G

GROF

Guest

Misel kaže:
Pozdrav forumasi

Evo slika sta sam pazario za 900 evra. Ocekujem vase komentare.

pozdrav Misel

SA ŠTOVANJEM!!!

pozdrav u predivnu makedoniju!., čestitke na kupljenoj pili - stroju i pol!!!

DOBRO DOŠAL NA NAJBOLJI POLJOPRIVREDNI-FORUM!

...čuj., stroj je dobar!., bitno da sve funkcionira., kako si i sam napisal sve ste isprobali na licu mesta, uz stroj si dobil pod račun dva pluga; jednobrazdni i dvobrazdni., ako sam dobro pročital..., imaš papire da ni kraden., e sad ostaje tom traktoriću samo dobro pranje i podmazivanje., najprije probaj malo orat i malo vožnje u prazno., moja predpostavka da će ić ko pravi.
moj savjet!, nakon malo isprobavanja, pranje, podmazivanje, zamjena ulja i filtera, pranje rezervoara nafte,..., i traktor ide, ide...

istina i bog! dosta novčića., ali stroj je dobil ocijenu 3 /trojku/ - carska ocijena!!!

bog!., čitamo se...

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Pozdrav Misel, stroj malo ružno izgleda, ali je tonajmanje bitmo.
Bito da on radi ono za što je namjenjen, najmanj problem je što je ružan, već sam rekao da se to najlakše sredi.
Da ne piše puno i ne izmišljam toplu vodu perisujem od rijeći do reći Grofa itvrdim isto.
Samo ti nega dobro operi pa probni rad, tek onda prvi sevis!

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

je da je traktor malo ružan ali nema veze,lako se to sredi,dijelovi su jeftini,najbolje ga je oprat ivasol tekućinom-litra košta 30kuna kod nas,glavno da je mašina zdrava,napravi sve ono šta ti je GROF priporučio i virujen da neće bit problema,sretno s novim strojom. ;)

M

maksica6

Guest

Sretno i dugo nek te sluzi ovaj TV,sto se tice nije nista velika cijena tih 900 e,da proda jedan plug dobice 350 e ,a on onda ima Tv i plug za 550 eura,jesam li u pravu ili grijesim pozdrav!

J

Jadranko

Guest

GROF kaže:
Misel kaže:
Pozdrav forumasi

SA ŠTOVANJEM!!!

pozdrav u predivnu makedoniju!., čestitke na kupljenoj pili - stroju i pol!!!

bog!., čitamo se...

ej grofe ako je ovo pila i pol kako ti kazes e onda ga malo puno, puno pretjerujes :lol:

M

Misel

Guest

Ja sam prvo hteo kupit motokultivator. Kod nas IMT 509 idu oko 1000 do 1200 e i to bez prikolice. Jedan mi je drugar reko da cu samo trcat za njim i da zaboravim oranje! Za 900 se tesko nadje nesto na cetiri tocka pa jos i da ide :lol: . Ne znam koliko kostaju kod vas na severu. Burazer iz Norveske (jos severnije od svih nas) kaze da kod njih takve stvari daju skoro dzabe sa malim defektima samo da ne bi placali otpade. Daleko je sunce...
Da mi je neko pre neki mesec dana rekao da cu da pazarim "traktorce" smatrao bih ga ludim, a ovako sam ja lud svome sinu...( on je hteo skuter) i kad je video Tomu nije mogao da veruje svojim ocima za sta sam isao 100km kamionom.
Vreme ce pokazat dali je deal dobar ili ne. Samo jednobrazdni i trobrazdni plug koji su dosli zajedno sa Tomom kod nas idu 300 do 350. Sta je = tu je. Nikad nisam zalio novce za nesto sto se upotrebljava i sluzi svrsi. Dali ce Tomek opravdati ocekivanja kazace vreme. Obecavam slike posle sredjivanja a do tada budite srpemni na pitanja i pitanja :roll:

pozdrav

Misel

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Nemoj ti obraćati na neke koji kažu da nevalja stroj.
Iz prakse govorim vrijeme će pokazati da si napravio pravu trgovinu.
Moja obitelj je kupila rabljenog Tomicu u 8 mjesecu 1998g. i platili smo ga 6300 tadašnjih DEM.
Sa traktorom smo pod tu cijenu smo dobili plug jednoobrazni 12", frezu širine 120 cm, stražnju strižnju kosu i gumenjak (kola). Ne znam kakve su tada cijene bile (pošto sam imao 8 godina, ali se dobro sjećam koliko smo ga platili), do dama današnjeg nismo ništa uložili u njega osim ulja u motoru i filtra ulja i nafte, te još nekih sitnih sitnica.
Siguran sam da bi samo za traktor bez ikakvog priključka dobio nekih 5000€ do 5500€, pa i tu je neka zarada, ja sam napravio sa njim 2500rh, ali traktor nije za prodaju. (to sam dao samo za primjer vrijednosti)

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

ja mislim da si ispravno postupio kad si ga kupio,vrijeme će pokazati,ali znam iz svog iskustva da je tomo stroj kojeg je teško uništiti.molio bih te da slikaš plugove da vidimo kakvi su!!!! ;)

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

joekiki kaže:
Pozdrav svima!
Pa ljudi šta da vam kažem!
Prvo da se zahvalim svima koji prate moj rad, i pohvaljuju...TOMO, belic0209, fireman, zbalija, edo, GROf, itd...
Puno hvala!
........
edo - nisam još zagledao kardan...ako treba da rasturam, zovem S.O.S....fireman mi reče da zalepim gumicu(plastiku)super lepkom,,,ali je sve masno oko kardana,pa nisam hteo! Kod nas se ti lepkovi prodaju po svim prodavnicama, i jako su lošeg kvaliteta,,,nit se suše,,,nit lepe!!!Prije je bilo Neostik super lepilo(suši se za par sekundi), ali sad su sve sranje, tak da se nesmem osliniti na,nijedan od tih ljepila!!!
Pozdrav Joe! :mrgreen:
tu smo da se medjusobno pomazemo i savjetujemo
ako nije pukla da moze spasti onda nebi trebalo da ima problema, ako je pukla toliko da samo mast ispada nista za to samo redovno podmazuj, nabavi neku kvalitetniju mast koja ima vecu gustocu, viskozitet, takva je bolja i za srednji trap jer bolje "ucvrsti" srednji trap, i duze ostaje unutra posebno u kardanima, jer oni se vrte i centrifugalna sila izbacuje mast napolje.....
sto se tice rastavljanja kardana to je malo pipav posao, treba dosta da se pazi jer lako puknu solje.....dosta su tvrde i krte te pukne k'o led :| .....skines osigurace koje si spomenuo (u tvom slucaju treba ne treba cio krst da se vadi), osigurace koji stoje nasuprot jedan drugom, solje izbijas presom ili u obicnom skripu, tako da izguravas ovu na kojoj je problematicna gumica, ja to obicno radim gedorama, na jednu stranu stavim gedoru koja ima promjer kao rupa u kardanu.....(mislim da je to oko 22mm nisam u potunosti siguran) na drugu stranu stavim vecu gedoru kroz koju moze proci solja krsta.....to stezem u skrip i krst ispada 8) ....prilikom sastavljanja obrens postupak i to je to :mrgreen: s tim sto moras paziti da neka iglica ne padne u solju......onda sve naizgled legne ali ne mozes staviti osigurac i onda ako kuckas ili stezes pukne solja

ima jedan mail koji kruzi okolo, mislim da nosi naslov ".....sve po spisku" tamo covjek psuje politicare ovo one, revizore, babine sinove.....i izmedju ostalog psuje onog ko je izmislio sekundarno ljepilo tako da se svaka zena hvata za njega pa kao ona nesto lijepi, i ono sto treba variti i zakovati....nemam namjeru nikoga zezati niti omalovazavati ovom pricom samo onako pricam jer sam se toga sjetio prilikom spomena ovih ljepila

komentar na traktor koojeg je kupio Misel....to je prva serija Tome, to kod nas niko nece, mada ima jos jedan u selu :) ali je covjek zadovoljan, radi samo za sebe, nema mnogo zemlje za obradu......ako je takav slucaj i kod tebe neces se pokajati, moze s njim fino orati i dvije brazde ako nije teska zemlja, za frezanje je dobar posebno na malim parcelama......prilikom mijenjanja brzina moras paziti i na mjenjac na zadnjem trapu jer ako ne podudaris prednji i zadnji lako zdrobis diferencijal :!:
kad vrtis volan cuvaj nogavice 8) sjecam se da sam kao klinjo mnostvo hlaca unistio na njemu
ipak u poredjenju njega i 509 mislim da i jedan i drugi imaju prednosti i mane, kultivator prilikom prevoza a TV za obradu zemlje

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!

Misel - samo gas!!! Toma je za 900eura,,,sasvim OK! Takvi kod nas se kreću oko 1200 - 1500eura, sa lošijim gumama,,,ali malo lepšeg izgleda (to ćeš ofarbati, za koju kintu,,,i to ti je to)!
Imt 509 sa prikolicom, plugom i frezom - košta 1000 - 1500 eura! Ali kad se ore sa njim,,,popizdiš...a ovde sediš ko čovek, a poso ide! Jedino je kultivator dobar za prevoz,,,dosta je brz,,,a toma ko mrav! Dobro si postupio, što si uzeo tomicu!
Nego gde ti je hidraulična pumpa???
I taj srednji zglob? Nevidim baš dobro, koliko kardana prolazi prema zadnjem trapu? Vidim samo jedan,,, i za čega je, za kardan(frezu),ili za zadnji pogon? Nešto mi je tu čudno?Molim te pojasni malo,,,baš me zanima!
Prednje gume,,,kao nove,,,a zadnje mi se čini da su manje šare!

zbalija - za farbanje koristim sprej,,,nemam kompresor(mada mogu pozajmiti od susjeda),,,nemam ni mesta, gde bi mogao sve to raditi! Ovako odradim jedan delić,oćistim, ofarbam, i montiram itd...Da imam više mesta,,,sve bi farbao kompresorom, i to sklopljen traktor, da se ne zezam puno! Al eto ja odlučio, ovako...možda mi je greška al šta ću!!!

edo - pozdravljam...hvala za savet! Skontao sam priču,, pa ću videti ovih dana, kako i šta ću! A mast imam neku žutu,i gustu marke Mobil SHC100,,,malo je gušća, i trpi do 200C,,,to koristimo po firmi za podmazivanje ležajeva na el motorima gde su temperature velike! Jer smo pre koristili, običnu zelenu For2,,,i na temperaturi preko 100C istopi, i izcuri iz ležaja! Mada u čauru srednjeg trapa sam stavio običnu mast, i mazati redovno!

A jadranko,,,nebi bio on,,, da malo ne bocne... :lol: :lol: :lol:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav!
Misel kaže:
Da mi je neko pre neki mesec dana rekao da cu da pazarim "traktorce" smatrao bih ga ludim, a ovako sam ja lud svome sinu...( on je hteo skuter) i kad je video Tomu nije mogao da veruje svojim ocima za sta sam isao 100km kamionom.
Vreme ce pokazat dali je deal dobar ili ne.
He he he ,,,,kaži ti sinu , da taj traktor može da zaradi za skuter,,,,a obrnuto nema šanse!
Samo gas,,,vidim da motor lepo radi!

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

joe dobro si rekao za gume-nisam obraćao pažnju na njih,koliko vidim prednje dvi i zadnja liva su nove dok je zadnja desna stara. ;)

joekiki kaže:
Pozdrav!
He he he ,,,,kaži ti sinu , da taj traktor može da zaradi za skuter,,,,a obrnuto nema šanse!

to si dobro rekao :!: ;)

M

Misel

Guest

Imate dobru moc zapazanja. To sam i ja primetio da je jedna guma starija u odnosu na druge tri koje se nove. Ima jedan kardan koji ide na zadnji trap. Na zadjnem delu ispod hidraulika, ispod prikljucka za plugove je izlaz kardana za frezu ali majstor me nije savetovao da je koristim jer navodno opterecuje traktor. Rece covek : "Bolje je da kupis malu prashilicu", mislim da je to onaj prikljucak sa klinovima koji sitni zemlju. Jeste, radi se o prvim serijama ovih traktora, slikacu ovih dana pa cu postaviti fotografije detalja za koje me pitate.
Jos jedna dobra strana ovog foruma je sto ce i sin da procita misljenje strucnjaka u vezi mog dila :twisted:

pozdrav

Misel

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

joekiki kaže:
Pozdrav svima!

zbalija - za farbanje koristim sprej,,,nemam kompresor(mada mogu pozajmiti od susjeda),,,nemam ni mesta, gde bi mogao sve to raditi! Ovako odradim jedan delić,oćistim, ofarbam, i montiram itd...Da imam više mesta,,,sve bi farbao kompresorom, i to sklopljen traktor, da se ne zezam puno! Al eto ja odlučio, ovako...možda mi je greška al šta ću!!!

A jadranko,,,nebi bio on,,, da malo ne bocne... :lol: :lol: :lol:

Pozdrav joekikki

Pitao sam te za farbanje jer možda i ja svojeg ofarba, ako ne ove godine onda kad za par godina napravim general na motoru.
A Jadranko a nebi on bio on kad nebi bocnuo. Mi ćemo hvaliti svoje Tomeke (koji su ipak provjereni strojevi), a on svoje neke Kinezi ( za koje još ni Bog nije ćuo) i nikako nećemo moći na zelenu granu!

joekiki kaže:
Pozdrav!

Sa ovom se tvrdnjom se i ja sležem.
Misel ako baš sin oče skuter recimu neka uzme traktor u ruke i neka izore ljudima njivu pa će da zaradi pare za skuter!

Pozdrav zbalija

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

firemanpeter kaže:
Za 900€ dobije se Tomo Vinković, PE-18. Možda se radi o tom tipu traktora koji isto tako ima 18 KS a godište tamo oko 76. Vidječemo kad ga kupi i uslika.

Kako sam predpostavljao nekako tako je i bilo. Kod nas ti je cjena isto tu negde.

Misel
Pošto kažeš da radi ispravno, mogu ti reči da sa tim plugovima vrijedi 900€.

Joe
Kolko mi je poznato stvari kod traktora od Misel idu ovako: taj traktor ima samo jedan kardan u sredini. Ima dva menjača, ispred i pozadi. Kad hočeš imat 4x4 šaltaš prednji u brzinu i zadnji u istu brzinu. Ako hočeš radit sa orudjem (npr. freza), onda trebaš na zadnjem menjaču dat u neutral. Tako si isključio zadnji pogon kotača i uključio frezu.
Znači nemože se imat 4x4 i vrtit neko urudje u isto vreme.

Što se tiče ringa na krstu ja znam da ljepljenje nije najbolje rešenje ali kako sam več reko ako se ne promjeni taj ring onda barem da se zaljepi. Znači bolje išta nego ništa.

S

saleservis

Guest
Pozdrav Ljudi. Pozdrav Misel. Pa ovako Nemoj da se razocaras jer smo iste sudbine :lol: :lol: :lol: I ja imam taj isti traktor i ja sam sam ga kupio za 900e :lol: :lol: i dobio samo jedan plug uz njega :lol: . Tako da si ti mnogo bolje prosao, a da bio je malo cistiji za razliku od tvog ali je iamo jedno 5 slojeva farbe na njemu, mislim jos uvek ih ima, a imace za koji dan jos jedan slog kvalitetne masinske boje na njemu, samo malo da otopli vreme. Moj Toma ima oznaku TV-18 iz 74.godine je i imao je los motor sa zazorom karika od cca 4mm :lol: :lol: :lol: :lol: i mozes da zamislis da je palio i isao ko lud malo je vise dimio ..... Motor sam uradio i sad je ko Grom samo bije :p :p , jesi li dobio kakvo uputstvo uz njega ili neku knjigicu ....

Hidraulicna pumpa mu se nalazi ispod sedista na zadnjem trapu i radi i u mestu, normalno kad radi i vreteno, Ovo za brzine je istina, da moraju da se pogode i prednje i zadnje, ali lako mozes da otkrijes kad si pogresio brzine, jednostavno nece da krene kako treba i ne treba ga siliti nego treba da pogodis brzine : napred prva pozadi prva....

Puno srece u daljem radu, i da Nas Toma posluzi dugo godina , bicemo u kontaktu jer nam je ista sudbina... :lol: :lol:

Pozdrav svima.

Usput sam zaboravio da vas pitam, zna li neko kako se steluje potisna ploca kod ovog modela traktora.

Pozdrav.

Posljednje uređivanje:
M

Misel

Guest

Zdravo druze saleservis i ostali

yes, i meni su rekli da ima dva menjaca i da mora da budu u istoj brzini inace ode mas u propas :shock: Sto se tice kardana nisam znao da mora da iskljucim zadnji menjac ako hocu da frezam. Ne mari, ionako nemam frezu ali je dobro znati da ne moze istovremeno da pogoni i zadnji diferencijal i da radi kardanski izlaz. Sto se tice knjizice nemam nista sto se odnosi na sam traktor a za Lombardinijev LDA 100 sam postavio link ( mislim da je strana 70 ii 71 ovog foruma) sa dobrim PDF-om za odrzavanje i remont motora. Jedva sam ga iskopao. MOmentalno trazim nesto i za sasiju ali besuspesno. Ne bi bilo lose imati detalje prenosa, korpe menjaca, tockova i slicno. Imam fabricke kataloge sa slikama i skladisnim brojevima delova ( ako hocete mogu da ih skeniram i postavim link) ali za odrzavanje nemam nista. Dali ide obican hipoid (sae 90) u sklopove ili nesto teze mazivo?
Kakva je boja najbolja za farbat shasiju? Dali je bolje uraditi kuku (kuglu) za vucu na hidrauliku ( pa da se podize i spusta) ili da bude fiksna podignuta i da se srafi na donjem prikljucku?
Uf uf, dosta pitanja za sada.... pozdrav...

Slikacu plugove i srednji deo ( sa luftom) ovih dana.

Misel

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh