• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

brane

Član
Tu od
16 Velj 2008
Poruka
44
Re: TOMO VINKOVIĆ

pozdrav forumašima,možemi li neko objasniti dali kod tv830 vuku sva 4 kotača i ako vuku kako se pali blokada zadnjeg pogona

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

ne nikada, bez ukljucene blokade vuku po jedan, jedan prednji i jedan zadnji kojem je najlakse (to odredjuje diferencijal)
blokada postoji samo na prednjim tockovima, ukljucivanjem se blokira diferencijal, i tada vuku prednja dva i jedan zadnji
ne postoji blokada zadnjeg diferencijala

nekada se zna desiti na vrlo klizavom terenu, blato ili led, da u jednom trenutku vuku sva cetiri ali to je prava rijetkost

Posljednje uređivanje od moderatora:

John Deere

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
94

brane ti si misliš da na njemu vuku samo samo prvi kotači :?: :?:
a svi četri se ti pale s lijeve strane traktora na gornjem "mjenjaču" ja mislim da ga treba povuć prema sebi, slabo ga koristm pa zaboravim jbg. :roll:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

John Deere ova ručka o kojoj ti pričaš je blokada prednjeg diferencijal na TV serije 400, 500 i 700.
A Tv serije 800 nemaju tu ručicu, već imaju papučicu sa desne strane koju aktiviraš od nogom!
A aktivacija se prenosi ne prednju stranu pomoću čeličnog užeta, i automatski se isključuje kad pustiš papučicu je između poluge kanđe i dosjeda bužira užeta ugrađena opruga u sistemu!

Svi pričaju o tim sva četi, ali to ne postoji na TV.
Tv ima dijagonalan pogon kako je već edosoko napisao da sve ne pišem!

Posljednje uređivanje od moderatora:

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Hm, dijagonalni pogon.
Ako nije blokada uključena i traktor stoji jednom stranom (npr ljevom) na ledu a drugom (desnom) na asfaltu, neće se dogodit dijagonalna vuča, nego ljeva.
Ta veza s dijagonalnom vučom ovisi o opterećenju pojedinog kotača i otpora trenja između njega i podloge. Diferencijal ''odlučuje'' koji točak će ukopčati odnosno onaj kojem je lakše samo što to u 90% slučajeva bude po dijagonali(mislim da to netrebam objašnjavati zašto). Idealno bi bilo kad bi se pogonili oni kotači koji imaju najveći grip (torsenov dif).

B

Bobo

Guest

Ja to ljudima govorim cesto puta i ne zele me slusat. Svi tupe kako MORA na TV traktoru ako slajdra prednji desni, da ne moze vrtjeti i zadnji desni, nego lijevi MORA iza vuci?!?

kakve to diferencijale TV mora imati da ima "dijagonalnu vucu" bas me zanima, jer se s tim dosad nikad nisam susreo ni na internetu, niti u literaturi, NIGDJE...

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

E sad da napišem, ako netko nije znao TV ima sinkroniziran pogon između osovina.
Dakle ima samo dva diferencijale ugrađene u glavne prijenosnike snage.
Nema središnji diferencijal koji bi odlučivao na koju osovinu prenijeti više snage!

Ja i dalje tvrdium TV ima dijagonalni pogon!

Ovo obrazloženja:

TV serija 400, 500 i dio 800 serije ima različite dužine polu osovina!
Prednja lijeva polu osovina NAJDUŽA,
prednja desna malo kraća,
zadnja desna još kraća od prednje desne, a
zadnja lijeva polu osovina NAJKRAČA

Neka mi netko objasni zašto su sve četiri polu osovine različite dužine!

Traktori serije 700 ima polu osovine iste dužine prerezane na "pola" i ubačen reduktor!

Obrazlažem sljedećom tvrdnjom kad je traktor na bilo kakvoj podlozi priča je sljedeća.

PRIMJER PRVI:
Kad zakočim a desni zadnji kotač slučajno više zakoči tada prednji lijevi više koči, ako ne otpusti papučicu kočnice mogao bi se prevrnuti ako sam na poprečnom nagibu!

PRIMJER DRUGI:
Npr. ako je prednji desni kotač na "tvrdoj" podlozi, a lijevi na nekom blatu ili "mekanijoj" podlozi diferencijal preko glavnog prijenosnika (konusnog -tanjurastog para) prebacuje snagu na zadnji glavni prijenosnik.

P.S.

Zaboravio sam napisati da TV nema odvojene kočnice kao ostali traktori!
Traktor uvijek koči na sva četiri kotača!

Znam kako radi diferencijal!
Ali i dalje stojim iza toga što pričam,
mada ni meni nije jasno kako radi, ali pričam iz prakse!
TV je malo čudan što se tiće mehanike!

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Tako je bobo obična zabluda, kažem jer je u 90% situacije uvjek tako raspoređeno jer podloga obično nije ravna i ista pod sva 4 kotača. Ako TV ima samo iza kočnice, blokiraš kočnicom onaj koji se vrti i uključiš prednju vuču te mora van ako motor može idržat.

edit:

Ako kočiš zadnjom ljevom kočnicom normalno je da će prednji desni točak više kočiti jer traktor teži u ljevo i više pritišće desni kotač koji tada ne blokira.

To što nema srednji dif kazuje samo da je odnos sila naprijed nazad 50:50. A dalje na svakoj osovini ''odlučuje'' diferencijal kako će se prenjet sila na koji kotač. Dužina poluosovina ne nikakve veze s prijenosom sile, jer pametnije bi bilo da ima ''ljevu'' ili ''desnu'' silu nego ''dijagonalnu'' zbog položaja vage kad se recimo prelazi preko potoka ukoso.

Nemislim ništa loše ali evo imaš ovdje na par stranica objašnjeno kako radi dif, idi samo na next page
http://auto.howstuffworks.com/differential.htm

B

Bobo

Guest

Covjece, mogli su projektirat "dijegonalnu vucu" a nisu mogli napraviti kocnice da koce jednako na svim kotacima.

Ajd da i ja dam primjer BILO KOJEG automobila s prednjom vucom. Motor je postavljen poprijego, mjenjac se nalazi obicno s lijeve strane automobila, gledano u smjeru kretanja. meni je na obadva automobila lijeva poluosovina kraca, a desne dulja. Sad mi jos rci da jedan od ta dva kotaca uvjek ima prednost pri proklizavanju, gadno grijesis. obje poluosovine su napravljene od iste kolicine materijala, pa je ova kraca deblja. Razlog tome je da imaju jednaku tezinu i da pruzaju jednak otpor kotrljanju te da nema "privilegiranih" kotaca.

TV ima naprijed diferencijal s blokadom a iza ima obicni, bez blokade. dakle po tvom pricanju kad proklize prednji lijevi kotac, vrti i zadnji desni, stoga, kad zablokiras prednji diferencijal, nazad ti ni ne treba blokada, jer ce obadva zadnja kotaca jednako vuci, zbog "dijagonalne vuce"

Duzine poluosovina nemaju veze s tim "sistemima" o kojima mi pricate, jer je zadnji diferencijal mozda pomaknut u stranu poradi osovine kardana, nekog drugog zupcanika... ne znam nikad ih nisam rastavljao.

Prednji je mozda pomaknut u stranu radi mjenjaca...

Ajd potvrdi tu svoju teoriju, pa napravi slijedeci pokus:
Digni lijevu stranu u zrak i prednju i zadnju, toliko da kotaci jedne strane budu u zraku. Ako je tvoja teorija ispravna, traktor ce krenuti, jer ako prednji kotac vrti jer nema otpora, zadnji sa suprotne strane ce zbog dijagonalne vuce imati cvrst stisak podloge i traktor ce krenuti. Isto je i kad su kotaci u zraku i u blatu, nikakve veze nema, zato se nemojte vaditi da je u blatu drugaciji otpor pod kotacima.

Garantiram da ce se u ovom pokusu okretati obadva kotaca koji su u zraku i da ce traktor stajati na mjestu, sve dok se ne ukljuci blokada prednjeg diferencijala.

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Da se nadovežem na bobu, to što su na TV-u osovine različite dužine a iste debljine nije isto kao i na autu koji ide puno brže i energija im je puno veća nego kod TV-a.

A i ovaj pokus što je bobo spominjao je isti kao i onaj moj s ledom, isto se događa, vrtila bi samo jedna strana 100%..
Tu su samo dva obična diferencijala i ništa više....

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Ja sam nedavno vidio na jednom tv-u serije 800, kad je zapao u pijesku i kad se vukao van radili su mu prednji desni i zadnji lijevi, ovako što je nako gore pisao za taj dijagonalni pogon, naravno tip ga je malo motao lijevo-desno i uvijek bi mu se palili dijagonalno kotači koji su vukli, ovisi u koju je stranu motao, pa se izravno i uključio nešto i onda su mu svi kotači vrtili, al se je još bolje zakopao i onda sam ga s 565 vukao van...

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Šanana, normalno, pa već sam rekao da je u 90% slučajeva tako. Zamisli stolicu s 4 noge na neravnom terenu, UVIJEK 2 noge dijagonalne trpe više, pogotovo ako ima zariba ona gibljiva sredina...

Ali to nije nikakav dijagonalni pogon, kad bi napravio ovo što je bobo rekao, vrtili bi samo ljevi kotači, ništa dijagonalno.

B

Bobo

Guest

Cekamo da nam netko napravi pokus koji sam opisao pa da se uvjerimo kako to radi ;)

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Rekao sam da polu osovine različite dužine imaju TV 400, 500 i dio serije 800 (serija 800 sa slabijim motorima)
TV serije 700 i 800 sa jačim motorima imaju polu osovine iste dužine koje su "prepiljene na pola" i između tih polovica ubačen reduktor (on nema nikakve veze za raspodjelu snage lijevo-desno)!

Svi konusno tanjurasti parovi na TV su u sredini kućišta!
Brzine na TV su postavljene na osovinu prednjeg konusnog zupčanika, a na kraju osovina je ozubljena.
Preko tog ozubljenja sa kardanom se snaga prenosi na zadnji glavni prijenosnik!

A ovo što pričate sa pokusom imam djelomični, ali ne cijeli!
Kad sam podešavao kočnice na TV digne ja jedan zadnji kotač i ja ga pokušam okrenu, on se ne da nego gura traktor naprijed (traktor je bio u leru), dignem ja kotač sa druge strane ista priča!
Oba dva kotača na istoj strani nisam nikad podigao, ali kad uhvati vremena budem probao.
Velim vam ima nešto čudno, ali ne znam kako bi objasnio!
Kako to objasniti?

Što se tiče polu osovina na autima sve mi je jasno kako radi, ali TV je malo čudan!

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

zbalija kaže:
Kad sam podešavao kočnice na TV digne ja jedan zadnji kotač i ja ga pokušam okrenu, on se ne da nego gura traktor naprijed (traktor je bio u leru), dignem ja kotač sa druge strane ista priča!
Oba dva kotača na istoj strani nisam nikad podigao, ali kad uhvati vremena budem probao.
Kako to objasniti?

Normalno jer je htio pokrenuti i preko druge osovine traktor, i sam si rekao da on nema srednji dif, pa i ako ga izbaciš iz brzine, on će uvjek vrtiti oba diferencijala. Digni traktor onako kako ti je bobo objasnio i zavrti kotač a da traktor bude izbacit iz brzine trebalo bi se i onaj na drugoj osovini vrtit.

Sad jedno pitanje..
Kažeš da neki imaju reduktor spojen direkt na poluosovine, pa kako to onda radi, kako taj skreće, ili je to samo za u nuždi, a inače pogoni samo jednu osovinu(prednju ili zadnju)

edit: Dok neko ne proba, ili ne nabavi kakve crteže nećemo znat.... Budem pogledo sutra, moram samo nać na kompu...

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

to sto se tockovi vrte "dijagonalno" je cista lutrija a ne pravilo

pokusajte gurati zadnji lijevi i prednji desni (dvije osobe) pa cete vidjeti sta ce se desiti......

poluosovine su razlicite duzine jer diferencijal nije simetrican u odnosu na tanjurasti zupcanik

TV koji imaju jace motore imaju bocne reduktore (kao sto neko rece prepolovljene poluosovine) zbog smanjenja momenata u poluosovini i zupcaniku redukcije

zakretanje traktora ako jedan zadnji jace koci prizlazi iz cinjenice sto je TV zglobni traktor (ovo pomalo nazire i odgovor na drugu stavku)

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Da neki modeli imaju reduktore.
Redaktori su na sva četiri kotača (bočni čelni redaktori)!
Ovako da objasnim od diferencijala prema kotaču (važi za sva četiri kotača)
iz diferencijala (na lijevu i desnu stranu) su izvučene polu osovine, na polu osovinu je dodan prirobnica koja ima sa unutarnjim strane ozubljenja sa različitim brojem zubaca da se dobije redukcija, pa na tu prirobnicu je još dodan dio polu osovine koji ima na sebi vijke na koje se prišarafi kotač!
Jedino još prednja desna polu osovina ima na sebi kanđu koja se ozubi u glavni prijenosnik da blokira rad diferencijala.

Evo slike te prirobnice:

Obrisan neispravan link.

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Ok, ali ti reduktori opet nemijenjaju stvar prijenosa, nego samo rasterećuju poluosovine.....

TV nema ''dijagonalnu'' vuču, za koju do sada nisam ni čuo. Ako neko može potvrdit drugačije.... slika, video,

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

zbalija kaže:
Rekao sam da polu osovine različite dužine imaju TV 400, 500 i dio serije 800 (serija 800 sa slabijim motorima)
TV serije 700 i 800 sa jačim motorima imaju polu osovine iste dužine koje su "prepiljene na pola" i između tih polovica ubačen reduktor (on nema nikakve veze za raspodjelu snage lijevo-desno)!
TV sa bocnim reduktorima ima zupcanike redukcije razlicite duzine (dio koji ulazi u diferencijal), isto kao i TV koji imaju cijele poluosovine
zbalija kaže:
Kako to objasniti?
Što se tiče polu osovina na autima sve mi je jasno kako radi, ali TV je malo čudan!
imas djelomican odgovor jer si podigao jedan tocak, potrebno je dignuti dva, po jedan naprije i nazad, ili oba zadnja/prednja s tim sto ce se u ovom slucaju okretati jedan naprijed jedan nazad (ako jedan vrtis rukom)
kad podignes samo jedan tocak, zadnji desni kako si napisao, lijevi ostaje blokiran na zemlji a s njim i lijevi planetar unutar diferencijala, okretanjem desnog okreces cio diferencijal i prenosis vrtnju na zadnji vretenasti, kardan, prednji vretenasti, prednji diferencijal.....prednje tockove, dobijas pokretanje prednjih tockova
da si podigao oba zadnja, i vrtio jedan, diferencijal/tanjurasti bi ostao fiksiran (posto je spregnut s prednjim tockovima koji su na zemlji) doslo bi do vrtnje samo planetara unutar diferencijala i to obrnuto jedan od drugog, jedan narijed jedan nazad a s njima i tockova

TV je sasvim normalan, s tim sto ima 4x4 za razliku od vecine auta

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Edosoko moram ja probati podiči traktor!
Sad kad sam pročitao ovaj tvoj zadnji post i bolje razmišljao skontao sam u čemu je kvaka!
Auti koji imaju 4x4 imaju tri diferencijal, a TV samo dva i tu dolazi do "problema".
Do sad sam tvrdi da ima dijagonalni pogon, ali sad popuštam!

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh