Re: TOMO VINKOVIĆ
Covjece, mogli su projektirat "dijegonalnu vucu" a nisu mogli napraviti kocnice da koce jednako na svim kotacima.
Ajd da i ja dam primjer BILO KOJEG automobila s prednjom vucom. Motor je postavljen poprijego, mjenjac se nalazi obicno s lijeve strane automobila, gledano u smjeru kretanja. meni je na obadva automobila lijeva poluosovina kraca, a desne dulja. Sad mi jos rci da jedan od ta dva kotaca uvjek ima prednost pri proklizavanju, gadno grijesis. obje poluosovine su napravljene od iste kolicine materijala, pa je ova kraca deblja. Razlog tome je da imaju jednaku tezinu i da pruzaju jednak otpor kotrljanju te da nema "privilegiranih" kotaca.
TV ima naprijed diferencijal s blokadom a iza ima obicni, bez blokade. dakle po tvom pricanju kad proklize prednji lijevi kotac, vrti i zadnji desni, stoga, kad zablokiras prednji diferencijal, nazad ti ni ne treba blokada, jer ce obadva zadnja kotaca jednako vuci, zbog "dijagonalne vuce"
Duzine poluosovina nemaju veze s tim "sistemima" o kojima mi pricate, jer je zadnji diferencijal mozda pomaknut u stranu poradi osovine kardana, nekog drugog zupcanika... ne znam nikad ih nisam rastavljao.
Prednji je mozda pomaknut u stranu radi mjenjaca...
Ajd potvrdi tu svoju teoriju, pa napravi slijedeci pokus:
Digni lijevu stranu u zrak i prednju i zadnju, toliko da kotaci jedne strane budu u zraku. Ako je tvoja teorija ispravna, traktor ce krenuti, jer ako prednji kotac vrti jer nema otpora, zadnji sa suprotne strane ce zbog dijagonalne vuce imati cvrst stisak podloge i traktor ce krenuti. Isto je i kad su kotaci u zraku i u blatu, nikakve veze nema, zato se nemojte vaditi da je u blatu drugaciji otpor pod kotacima.
Garantiram da ce se u ovom pokusu okretati obadva kotaca koji su u zraku i da ce traktor stajati na mjestu, sve dok se ne ukljuci blokada prednjeg diferencijala.