• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Re: TOMO VINKOVIĆ

željko, ali ako srednji dif blokiraš onda je i na autu ista stvar kao i na TV-u bez blokade prednjeg.

Edo, super si to pretvorio u riječi, respekt!!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,517

zbalija kaže:
Do sad sam tvrdi da ima dijagonalni pogon, ali sad popuštam!
Dijagonalni pogon ne postoji. Petar je objasnil slučaj sa stolicom. Jednako ti je i s običnim traktorom s prednjim pogonom, samo kaj se kod njega prednji pogon dade isključiti, a na Tomeku nemože.

Zapravo dijagonalni pogon postoji: kad uključiš šperu na oba diferencijala, vuku sva 4, pa onda možeš reći da vuku zajedno prvi desni i zadnji lijevi, te prvi lijevi i zadnji desni ;) :D

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

ZJ hvala na objašnjenju!

Legendo ajd vrati se ti nama na forum!

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,517

Pa upravo jesam ;) :D

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Ajde ZJ, nek si napisao i ti koju, već sam tvoje sve odavno pročitao i nisam imao primjebi ni na jednu pa stoga tipkaj i dalje!

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

ZJ kaže:
Pa upravo jesam ;) :D

Drago mi je da si se vrati, kao i mnogim drugima.
Nisam bio siguran u to, jer kad sam kliknuo na tvoj nik bila je povlaka ispod teme zadnji put prijavljen, pa sa mislio da si još uvijek ne aktivan i da si se javi samo zbog mene!

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Posebno pozdrav za druga ZJ!
Vidim da se vodi velika rasprava o diferencijalu, i raspodelu sila vuče kotača!
Moje mišljenje, i dosadašnje iskustvo : tomo vinković 4x4...ima diferencijal napred, i nazad...i nemaju nikakve veze jedna sa drugim! Prednji radi svoj posao,,, a zadnji svoj,,,sve zavisi od tla!
Ako je blokada prednjih kotača uključen, vuku oba...ali zadnji kotači i dalje rade po svome, u zavisnosti od terena!
Kod diferencijala,,,nema veze sa dužinom osovina,,,vuku oba točka,,,ali proporcijalno - uvek ima odnos 80:20,,,60:40...50:50...itd!
Kod mene se desi, prilikom oranja da proklizavaju istovremeno prednji i zadnji kotači(koji nisu u razoru)...pa dijagonalno,,,pa koji su u razoru,,,i sve kombinacije koje postoje!
Kod auta kad se podpišeš po asfaltu...ima dva traga...znači oba vuku, ako je raspodela sile ista,,,a to diferencijal određuje, i najbolje zna!!! Možemo mi tu lupati gluposti, šta i kako???
Da mi radimo svoj posao,,,a diferencijal svoj! I svi ćemo biti zadovoljni!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Živio govornik JOE :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Svaka čast, pozdrav!

B

Bobo

Guest

sad je vrtim neke filmove po glavi i zakljucujem slijedece:

Tomo ima samo blokadu duferencijala naprijed, i cjelo se vrijeme pitam zasto ju nema i nazad, kad je traktor vec dizajniran od nule, pa ako su naprijed stavili, mogli su i nazad...

I tad se sjetim, pa tomo nema srednji diferencijal!

Dakle, kad vrti jedan tocak naprijed i jedan nazad, traktor stoji na mjestu i ukopava se. kad se stisne spera naprijed, obadva prednaj tocka dobivaju 50% snage od djela dodjeljenog prednjoj osovini i traktor krece iz blata. posto se traktor krece, okrecu se i obadva zadnja kotaca, tak oda tu nema potrebe za blokadom, jer si njih dva raspodjeljuju snagu kako i prednji kotaci, smo sto nisu zablokirani, pa jedan moze vrtjeti brze, drugi sporije, ali je bitno da vuku obadva zadnja i u skasljivim situacijama...

Jos se pitam zasto mu nisu stavili neke neovisne kocnice iza "za svaki slucaj" pa sam dokucio da za to jednostavno nema potrebe...

Ako sam u krivu, ispravite me.

Ali sam se sad nesto na Tomu priljepio, nece biti dobro... ;) ;)

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Bobo u pravu si!

A valjda baš zbog toga svi pričaju da ima dijagonalnom pogon,
ali ne želim da više pričati o tome!

Bobo kaže:
Ali sam se sad nesto na Tomu priljepio, nece biti dobro... ;) ;)

A što se toga tiče najbolje da si jednog kupiš i isprobaš ili od nekog posudiš i radiš cjeli dan sa njim, možda se odrekneš svog IMT! :lol: :lol: :lol:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

moje misljenje je da bi nekada dobro dosla blokada i zadnjeg diferencijala, jedan razlog je da u nekim situacijama bas malo fali da izvuce a on proklize, bude malo i tri vucna tocka, i zadnji uvijek klize gdje je slabiji grip
zadnji su vise optereceni prikolicom i mislim da bi bio veci ucinak kad bi na zadnjem diferencijalu postojala blokada

i jos sam stekao osjecaj kad tockovi proklizu i ukljucim blokadu da se prednji, kad su blokirani, okrecu sporije od onog jednog zadnjeg......kazem stekao sam osjecaj ali nisam pravio odnos zupcanika, prvom prilikom cu to uraditi da se rijesim sumnje

nema potrebe za duplim kocnicama jer su prednji i zadnji kraj spregnuti, mada mislim da bi dobro bilo da su zadnje razdvojene, mislim lijeva i desna (GOLDONI to ima) kao pomoc kod proklizavanja koje sam gore naveo, npr. da "prisilis" koji ce tocak vuci

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Edo ne čini ti se da se prednji tada sporije vrte nego jedan zadnji. Jer ako jedan zadnji miruje, drugi će se vrtit duplo brže. Ima gore višlje sam stavio link pa pogledaj kako dif. radi.....

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Recimo da se vrti jedan kotač pozadi, drugi stoji. Pritisneš nužnu kočnicu i sa time opteretiš oba dva kotača i zbog toga počne vrtet oba dva.
Zato treba imat naštelovane kočnice u nulu, da drži jednako oba dva kotača. Šta vi mislite na tu teoriju?

Nekad smo to radili na Fiču samo da smo upotrebili ručnu kočnicu. Činilo mi se tada da je to pomoglo.

PS
Dobrodošao ZJ kod TVjaca.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,517

Hvala Peter!
Imaš pravo ovo za jednako štelane kočnice. Može pomoći kad teret nije prevelik.

Zašto nema odvojenih kočnica na TV-u? Jednostavno nemaju svrhe na traktoru sa stalnim pogonom na sve kotače, pogotovo kad je zadnja osovina manje opterećena od prednje. Istina, pomoglo bi koji put kad se jedan zadnji kotač vrti u prazno, naročito kad se zaorava štalski gnoj. I još nekaj, zapravo važnije, sigurnost: ako bi na cesti kočili samo jedan zadnji kotač, onda bi jedino taj kotač kočil, a ne više sva četiri. Probajte to s traktorom i uključenim prednjim pogonom ili bez njega. Efekt je sličan.
Zakaj nema špere otraga? Najvjerojatnije starost konstrukcije, a i mehanički volan: tko bi taj traktor mogel držati za volan kad se svi kotači jednako vrte, a proklizavaju čas jedan, čas drugi kotač.
Druga stvar: obično je pri radu zadnja osovina opterećena, pa se tu samim time dobiva na gripu, pa je manje nužna nego na prednjoj osovini, koju teret sa zadnje rasterećuje. Zakaj trebaju utegi naprijed na 4WD traktoru? Upravo radi rasterećenja prednje osovine.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Firemanpeter u pravu si i što se tiče TV i fiče!
Na TV obje kočnice moraju biti podešene na "nulu",
u protivnom te vuče u jednu stranu i traktor se oče smotat kao zmija!

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Meni se dešava da u snjegu (veoma klizav teren) idem nizbrdo pa se zbog uloge diferenciala vrti jedan točak napred a drugi nazad. Veoma neugodna situacija. Traktor se zaokreče. To mi se več više puta desilo na putu koji stoji nizbrdo a položene su kockice. Kad padne na te kockice još malo snjega, to ti je klizav teren iso ko led. Traktor po tom terenu gura napred i ide sasvim svojem pravcom. Tu ti je još to vrtenje kotača jedan napred drugi nazad pa se traktor nemože savladat. Ide on u svojem pravcu. :evil:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,517

To ti se danas rješava na dva načina: ili traktori imaju kočnice na svim kotačima (SDF i još neki) ili imaju prednji LS diferencijal (automatska klizna špera). Dakle, ti nizbrdo uključi šperu.
Probaj tromle ugraditi i na prednje kotače, pa da svi koče zajedno ;)

B

Bobo

Guest

edosoko kaže:
i jos sam stekao osjecaj kad tockovi proklizu i ukljucim blokadu da se prednji, kad su blokirani, okrecu sporije od onog jednog zadnjeg......kazem stekao sam osjecaj ali nisam pravio odnos zupcanika, prvom prilikom cu to uraditi da se rijesim sumnje

Ne moras provjeravati i testirati nista, jer je ovo istina. Ulazno vratilo diferencijala se vrti jednom brzinom koju diferencijal u idealnom slucaju djeli na pola. Treba ti biti jasno da ako se obadva kotaca vrte nekom stalnom brzinom. zakoci jedan a drugi (slobodni kotac, onaj s manje gripa) preuzima energiju od drugog koji stoji, te ce se vrtiti tocno duplo brze nego sto se vrtio.

Dakle, brzina ulaznog vratila u diferencijal je konstantna, a diferencijal je taj koji moment djeli kud zeli, tocnije, raspolavlja ga na pola u idealnom slucaju. zakoceni kotac ce imati moment = 0 pa ce se tako sav raspolozivi moment prenijeti na kotac koji se moze okretati.

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

ma ljudi moji tomo ima kompliciran sistem prijenosa,ja mislim da je odlično napravljen jer traktor ima odličnu prilagodbu i vučnu silu na svim terenima.
jednom sam gonio punu prikolicu jalovine(to je mješavina žala i malo zemlje),išao sam šumskim putem,put je bio uzak i pun kamenja,točak od prikolice mi je zapeo za jedan kamen i traktor je počeo šlajfati(bila je uzbrdica i mokar teren).točkovi od traktora su bili na kamenjima(malo su virila iz zemlje i bila su glatka i mokra).traktor je samo šlajfao,prednji livi i zadnji desni u paru,pa obadva liva u paru,pa prednji desni i zadnji livi u paru.izmjenjivali su se svako malo,uključio sam blokadu diferencijala i traktor je izašao na vrh te uzbrdice.eto toliko o mom iskustvu o vuči traktora TV,ima toga još,ali se ne mogu sjetit. ;)

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

TOMO VINKOVIĆ kaže:
PITANJE:meni je na tv-420 kontrolna lampica od pritiska ulja spojena na bravi na broj 17,ona radi tek kad okrenem ključ na start(radi dok motor vergla(pali)),čim traktor upali ona se ugasi,jeli to ispravan rad?????? :roll: :lol:
Kontrolna lampica mora svijetliti kad je ključ u poziciji kontakt a ne start.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh