Re: TOMO VINKOVIĆ
puknuti kaže:
Po pitanju pogona na TV ..mislim da ne treba ništa dodati ..sve ste rekli ,neki cak i previše i preširoko ..
Teza ovog dijagonalnog pogona tj. situacija da na nekom terenu vrti prednji ljevi + zadnji desni ( ili je obrnuti slucaj ..nije sad važno ) dešava se radi toga jer se moment na zadnju osovinu prenosi preko kardana kroz ..mmislim da to zovete sredina ,i radi okretnog momenta kardan ima tendenciju da okrene kompletni zadnji most ..
Zamislite da zakocite oba zadnja kotaca a imate brdo snage tj. momenta na podnjoj osovini ..kardan bi oketao cijeli zadnji most ..e sad, zbog približno iste mase dogodi se da je sva težina da dva dijagonalna kotaca .ta dva dijagonalna kotaca imaju veci grip a ona druga dva se rasterete pa vrte "na prazno"
ima istine u ovoj prici sa podizanjem tockova zbog momenta koji koji daje pogonski kardan, meni se x puta desilo da kad vucem drva, nekad i u oranju....posebno ako je put suh (dobar grip) i kad ukljucim blokadu da se dize prednji desni tocak, ali ima jos jedna stvar, kardan se vrti uvijek u istom smjeru, i po ovoj prici odozgo bi uvijek jedna strana tezila da se podigne, znaci vukli bi uvijek ili skoro uvijek isti tockovi.....sto nema bas smisla, te gume bi se vise trosile itd.
@komar to sto ima malo garezi na usisnom dijelu nije strasno, zavisi koliko, mozda ti se nekada desilo da motor upali "unazad" takodje je moguce da je iz filtera zraka dospjelo malo ulja, pa je tu sagorilo......mozda je gumica ventila stara pa pusta po malo
za zamjenu vodjica i sjedista ventila ipak treba malo vise vjestine kao i alata
mozda djeluje samo izbij vodjice, nabij nove i to je to, lako se desi da razvalis glavu (ako nemas odgovarajuceg alata), rupu u kojoj lezi vodjica....i onda si upisao motku :lol:
sjedista ventila su jos komplikovanija, ide grijanjem.....vadjenje i ubacivanje novih, jer nije bas dobar provod kad sjediste ventila ispadne iz glave
nakon toga ide obrada/centriranje novih sjedista, za to naravno treba alat; odgovarajuci frezeri (mi to zovemo frezeri)
i na kraju se ventili poliraju pastom
ako mozes stavi slike tih "losih" sjedista, mozda i nisu tako losa kako ti opisujes, znam da se vrlo rijetko mijenjaju, jednostavno zamijenim vodjice, isfrezam sjedista, ubacim nove ventile i to je to
naravno istina da malo propadnu ali to nije mnogo strasno, propadamo i mi vremenom 8)