• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302
Re: TOMO VINKOVIĆ

Ali te že tako inverzijo videli?
Z ročko spreminjaš smer vrtenja

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

baTek vidio sam sve tvoje slike na tvom albumu,traktor ti je odličan,vidio sam kako si stavljao dodatnu hidrauliku,odlično urađen posao-svaka čast :!: :!: :!: :!: ;)

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

Hvala.

Upam da bo jutri končano. Ko bo končano boste videli malo slik moje predelave.

Posljednje uređivanje od moderatora:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

BaTeK kaže:
Obrisan neispravan link.

Nisam nikad vidi ovakvu inverziju!
To je super što u svakom trenutku pomoću ručke možeš promijeniti smjer vrtnje izlaznog vratila.
BeTek dali je ti inverzija koju je TV proizveo ili je MADE IN DOMA?

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

Nevem kupio sem rabljeno.

Pomankjivost pa je to, da moreš odstraniti priklop za prikolico

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

BaTeK kaže:

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

I mene zanimaju detalji ovoga .Djeluje mi suha getriba ,kako se podmazuje ....

Po pitanju pogona na TV ..mislim da ne treba ništa dodati ..sve ste rekli ,neki cak i previše i preširoko ..
Teza ovog dijagonalnog pogona tj. situacija da na nekom terenu vrti prednji ljevi + zadnji desni ( ili je obrnuti slucaj ..nije sad važno ) dešava se radi toga jer se moment na zadnju osovinu prenosi preko kardana kroz ..mmislim da to zovete sredina ,i radi okretnog momenta kardan ima tendenciju da okrene kompletni zadnji most ..
Zamislite da zakocite oba zadnja kotaca a imate brdo snage tj. momenta na podnjoj osovini ..kardan bi oketao cijeli zadnji most ..e sad, zbog približno iste mase dogodi se da je sva težina da dva dijagonalna kotaca .ta dva dijagonalna kotaca imaju veci grip a ona druga dva se rasterete pa vrte "na prazno"

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Konačno je netko to uspio skopčat i objasniti!

Puknuti svaka čas, stvarno si to dobro objasnio!

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Iskreno da kažem, ja nisam nikad video takvu inverziju, a ni drugugačiju, tj nikakvu! Ovde sam prvi put čuo, da postoji tako nešto,,, zbog priključivanja uređaja koji imaju standardni smer vrtnje kardana!
Inače interesantan je sklop,,,samo ako se zove inverzija, i zato i služi,,,pa zašto će mu onda ta ručica gore za promenu smera vrtnje? Malo nelogično...prvo obrnem smer,,,pa ga posle vratim,,,hmmm čudno??? Ili je to možda kao menjač,,, 1 - 2 brzina obrtanja?
Pozdrav Joe! :mrgreen:

G

GROF

Guest

poštovanje forumašima!., najboljeg poljoprivrednog foruma!

...ma lipo vas je za čitat., CUKAR na kraju!.,
pa uglavnom ste svi objasnili i pojasnili sve., TOČNO je da tomica ima dva diferencijala i samo jednu blokadu, i to prednji kotača.
...moje osobno iskustvo /sa tomicom po pitanju uključenja blokade/., nikada nis koristil blokadu, iliti šperu., jednostavno sam mišljenja i prakse da tamo kadi nemore, ja ni ne silim., jedamput probali; 1979.g. /pa se usrali/ i odustali., kako sam pisal prije nekoliko postava., otac je zaboravil vratit ručicu blokade, i parade bilo bez paradnog konja!!!., lomova do boli...

P.S. batek., dobra ti je ova inverzija., ili kako se već zove!

BEĆARI - FORUMAŠI!., ZAKON STE!!!

komar

Član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
132

Pozdrav svima !

Nov sam na forumu, prečitao sam sve što ste ovdje zapisali o traktoru TV. Kod popravki menjača juče(promjena ključa u njemu) puno sam si pomogao informacijama, što sam jih našao ovdje. Moj otac ima TV 523 i nas dvoje ga sami održavamo.
Pošto imamo problem sa glavom motora (LDA 820), odnosno ventili ne dihtaju u potpunosti, ja bi postavio jedno pitanje članu edusoko ali ako ima neko drugi znanje može odgovoriti.

Dali ste ikad sami promijenili vodila ventila in ventilskA sjedala u glavi motora in kakva je procedura za zamenju. Pošto sam posle demontaže glave mjerio dubinu ventilskog tanjura u odnosu na ravni dio glave po tehničkim mjerama za taj motor trebalo bi biti od 0,45 - 0,90 mm, a kod nas to stoji 1,5 mm. Isto tako širina naljeganja (rub) na ventilskom sjedištu treba biti max. 2 mm, a kod nas to iznosi i do 4 mm i mislim, da je to krivdnja, što ventili slabo brtve. Zbog toga ja mislim, da je potrebno zamijeniti ventilska sjedala, ventile in vodila.

Neka pripominjem, da motor svejedno pali bez problema, ima snage, ulja ne troši, ali ima na kruju izdušne cjevi mastne taloge. Poslije skidanja zračnog filtera i u usisnom kanalu ima gareža i zbog toga sam i demontirao glavu motora.

Na kraju neka mi ne zamjeriti što sam možda krivo zapisao koje slovo, jer sam Slovenac !

Unapred hvala na svim informacijama.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

joekiki kaže:
Pozdrav svima!
Inače interesantan je sklop,,,samo ako se zove inverzija, i zato i služi,,,pa zašto će mu onda ta ručica gore za promenu smera vrtnje? Malo nelogično...prvo obrnem smer,,,pa ga posle vratim,,,hmmm čudno??? Ili je to možda kao menjač,,, 1 - 2 brzina obrtanja?

Joekiki evo ti jednostavnog primjera imaš okretača sijena i okrećeš sijeno prema naprijed preko inverzije znači okretač se okreće u smjeru kazaljke na satu, e sad dođeš do kraja livade i želiš okretati sijenu da sa traktorom ideš unazad dešava se sljedeće kardan se počinje okretat u suprotnom smjeru te okretač počne vući sijeno na sebe i ne okreče već ga kupiš ispod okretača i počinju ti se vilice lomiti jer se ne mogu previjati u suprotno smjeru.
To je samo jedan primjer priključaka, a sigurno ih ima puno koji mogu raditi i naprijed i nazad i treba im isključivo samo jedan smjer vrtnje!

Evo dvije slike inverzija:

Obrisan neispravan link.

inverzija proizvodnje Slovenskog AGT

Obrisan neispravan link.

inverzija proizvodnje nekadašnjeg TAD il sad HITTNERA

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

Ta inverzija se lahko uporablja pri tračnem obračalcu suhe trave. Da lahko regureraš na katero stran boš grabil krmo neglede kako boš vozil.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav druže komar!
Dobro nam došo!
Iskreno rečeno,,,oko motora ti nemogu pomoći,,,jer nisam radio te stvari!
Edo - je majstor, što se tiče tih problema,,,on ti mož pomoći!
Zbalija/Batek - kontam, što se tiče inverzije,,,znači ipak treba okretati smer nekad, kod nekih priključaka! Onda je dobro rešenje! Ali ja ipak ne bi terao u rikverc,,,da me zaboli vrat...he he :lol: :lol:

B

Bobo

Guest

Pa sto ima biti nejasno oko one inverzije s ruckom za promjenu smjera, ili pak ove s dva izlaza?

jednom ju namontiras i koristis ju za normalne prikljucke u jednom smjeru, a ako imas prikljucke koji zahtjevaju "obrnuti" smjer vrtnje, prebacis rucku i teraj dalje... zasto stalno skidati stavljati inverziju, kad mozes i ovako.

Zanimljiva je i ova inverzija kardana s dva izlaza. samo za drugi smjer okretanja stavis kardan na drugi izvod i to je to...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,517

puknuti kaže:
Po pitanju pogona na TV ..mislim da ne treba ništa dodati ..sve ste rekli ,neki cak i previše i preširoko ..
Teza ovog dijagonalnog pogona tj. situacija da na nekom terenu vrti prednji ljevi + zadnji desni ( ili je obrnuti slucaj ..nije sad važno ) dešava se radi toga jer se moment na zadnju osovinu prenosi preko kardana kroz ..mmislim da to zovete sredina ,i radi okretnog momenta kardan ima tendenciju da okrene kompletni zadnji most ..
Zamislite da zakocite oba zadnja kotaca a imate brdo snage tj. momenta na podnjoj osovini ..kardan bi oketao cijeli zadnji most ..e sad, zbog približno iste mase dogodi se da je sva težina da dva dijagonalna kotaca .ta dva dijagonalna kotaca imaju veci grip a ona druga dva se rasterete pa vrte "na prazno"

Ovo je točno samo u teoriji. Naime pogledaj koliki moment taj kardan prenosi, te kolika je redukcija prema kotačima. Isto tako računaj da je krak te torzione sile jednak širini razmaka kotača. To bi imalo značajniji utjecaj kad bi traktor bil oslonjen u po jednoj točki ispred i iza zgloba, a ne da stoji na 4 noge (kotača). Utjecaj postoji, ali je zanemariv, jednako kao i na svim velikim traktorima s 4wd pogonom.
Dokaz: nek netko od vas pogleda koji se nasuprotni kotači vrte kad je mjenjač u smjeru naprijed, a koji kad je u smjeru natrag. Vjerojatno isti par, a u malo slučajeva eventualno ista strana, dok vjerojatnost da će se drugi par nasuprotnih kotača vrtjeti unatrag je mala.

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

firemanpeter malo sam po Bog zna koji put gledao slike na tvom albumu.našao sam ovu od tvog bivšeg tv-420.pritpostavljam da si ovo za temperaturu motora naknadno ugrađivao pa me zanima kako funkcionira,di se ugrađuje,.....
za šta je ova crna ručka na instrument tabli????
koliko si platio ampermetar???
ako netko nešto zna o ovome molio bih da mi objasni,,,,,HVALA :!: ;)

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

puknuti kaže:

ima istine u ovoj prici sa podizanjem tockova zbog momenta koji koji daje pogonski kardan, meni se x puta desilo da kad vucem drva, nekad i u oranju....posebno ako je put suh (dobar grip) i kad ukljucim blokadu da se dize prednji desni tocak, ali ima jos jedna stvar, kardan se vrti uvijek u istom smjeru, i po ovoj prici odozgo bi uvijek jedna strana tezila da se podigne, znaci vukli bi uvijek ili skoro uvijek isti tockovi.....sto nema bas smisla, te gume bi se vise trosile itd.

@komar to sto ima malo garezi na usisnom dijelu nije strasno, zavisi koliko, mozda ti se nekada desilo da motor upali "unazad" takodje je moguce da je iz filtera zraka dospjelo malo ulja, pa je tu sagorilo......mozda je gumica ventila stara pa pusta po malo
za zamjenu vodjica i sjedista ventila ipak treba malo vise vjestine kao i alata
mozda djeluje samo izbij vodjice, nabij nove i to je to, lako se desi da razvalis glavu (ako nemas odgovarajuceg alata), rupu u kojoj lezi vodjica....i onda si upisao motku :lol:
sjedista ventila su jos komplikovanija, ide grijanjem.....vadjenje i ubacivanje novih, jer nije bas dobar provod kad sjediste ventila ispadne iz glave
nakon toga ide obrada/centriranje novih sjedista, za to naravno treba alat; odgovarajuci frezeri (mi to zovemo frezeri)
i na kraju se ventili poliraju pastom

ako mozes stavi slike tih "losih" sjedista, mozda i nisu tako losa kako ti opisujes, znam da se vrlo rijetko mijenjaju, jednostavno zamijenim vodjice, isfrezam sjedista, ubacim nove ventile i to je to
naravno istina da malo propadnu ali to nije mnogo strasno, propadamo i mi vremenom 8)

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

TOMO VINKOVIĆ kaže:
firemanpeter malo sam po Bog zna koji put gledao slike na tvom albumu.našao sam ovu od tvog bivšeg tv-420.pritpostavljam da si ovo za temperaturu motora naknadno ugrađivao pa me zanima kako funkcionira,di se ugrađuje,.....
za šta je ova crna ručka na instrument tabli????
koliko si platio ampermetar???
ako netko nešto zna o ovome molio bih da mi objasni,,,,,HVALA :!: ;)

Matr ta slika še ni bila v njegovem albumu 3 ure pa si jo že najdu :lol:.
Ta črna ročka je da izklopiš maso ( - pol) na vozilu. Da nimaš potem nobenega uporabnika več priklopljenga na akumulator.

komar

Član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
132

edusoko, hvala na brzom odgovoru.
Slažem se, da procedura promjena vodjica i sjedišta nije tako jednostavno. Kad bi još jednom frezao sedište ventila još više bi se išlo u dubinu, pa bi se sa time i povečao kompresijski prostor odnosno smanjijo bi se stepenj kompresije. Isto tako povečalo bi se i rub kdje nalega ventil u sjedište (toga i več sada ima 2x previše).
Sad za izbijanje sjedišta ventila mislim, da mi je jasno. Ali nisam siguran za zamjenu sjedišta. Da li se kompletna glava zagrije u nekoj peči (po mome mišljenju na nekih 200 oC) i iz glave izbija sjedište ? Ja sam inače mislio dati na CNC mašinu pofrezati stara sjedišta iz glave. Znam, da majstor, koji bi to radio nesme povečati otvor u kojem stoji sjedište.

Postupak umetanja novih sjedišta znam, da se mora glava onda zagrijati i utisnuti nova sjedišta ali zanima me dali je potrebno sjedišta u glavu i zaljepiti i koji ljepak se pri tom upotrebljava.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh