• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Re: TOMO VINKOVIĆ

TOMO VINKOVIĆ kaže:
firemanpeter malo sam po Bog zna koji put gledao slike na tvom albumu.našao sam ovu od tvog bivšeg tv-420.pritpostavljam da si ovo za temperaturu motora naknadno ugrađivao pa me zanima kako funkcionira,di se ugrađuje,.....
za šta je ova crna ručka na instrument tabli????
koliko si platio ampermetar???
ako netko nešto zna o ovome molio bih da mi objasni,,,,,HVALA :!: ;)

Samo ti gledaj moj album koliko te je volja. Jel mogu i ja u tvoj album? Samo neznam kako. Ti sigurno imaš tamo zbirku TVja, bog zna koliko.

Ova sijalica nije za temperaturu nego za pritisak za ulje. Nije pravi simbol. Ta je več bila na njemu kad sam ga kupijo pa posle nisam mjenjao.

Ona crna ručka ti je zbog sigurnosti. Preko tog šaltera ide negativni pol iz akumulatora na šasiju. Kad to izkjučiš nema više struje na traktoru, osim na akomulatoru. To je odlično napravljeno, bilo bi dobro da bi to napravil i na ovome što ga sad imam. Ali trbal bi nabavit baš ovakav šalter koji ima jake kontakte. Takve imaju kamioni.

Ampermetar je još originalni.

Imam jedan instrument za temperaturu kod kuče, pa ču možda ga ugradit. Iz njega ide kabel na sondu. A tu sondu neznam gde bi bilo najpovolnije ugradit. Inače je pravljena za ugradivanje u vodu ali zna se da TV ima zračno hlađenje. Možda negde na cilindar? Neznam, ako ima ko ideju nek mi kaže.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,516

firemanpeter kaže:
Imam jedan instrument za temperaturu kod kuče, pa ču možda ga ugradit. Iz njega ide kabel na sondu. A tu sondu neznam gde bi bilo najpovolnije ugradit. Inače je pravljena za ugradivanje u vodu ali zna se da TV ima zračno hlađenje. Možda negde na cilindar? Neznam, ako ima ko ideju nek mi kaže.

Nebude dobar ovaj za vodom hlađene motore, jer mu je područje temperature premalo.
Inače, na mojem SAME-u instrument mjeri temperaturu ulja, blizu filtera i indikatora tlaka ulja. Ulje smije biti zagrijano i na 130C pri normalnom radu.
Koliko znam, neki Torpedo modeli su imali indikatore na zadnjoj glavi motora, no neznam kakvo je bilo područje temperature na termometru.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Ovaj instrument našao sam kod kuče, imao ga brat nekad u kolima. On je sigurno za vodeno hlađenje. Kažeš da ne valja za zračno. Trebalo bi izmjert područje na kome radi. Na njemu na piše ništa. Do 100 stepeni lako bi isprobao, ali više gore...? Inače je digitalan i izgleda mi kvalitetan.

Evo slike:

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Čini mi se, kolko se sečam kad sam vozijo magirus dajc (zračno hlađen) išla temperatura oko 110 i preko.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
fireman - dobar ti je onaj patent, što prekida masu! Nije loše, trebali bi svi to staviti,,, nikad se nezna,,,kad se instalacija može upaliti, ipak su to vibracije velike,lako se oštete kablovi,,,i bum!!! a kleme sa akumulatora nemožeš skinuti u toj gužvi, frka panika - ode instalacija...ovako samo ŠKLJOC...i isključen!
A termometar mi se sviđa, lep je. Kako mi se čini da mu je na sondu M8 navoj,,,pa možeš ga uvrnuti kod uljnog filtera(nasuprot automatu za pritisak),,,pa nek ti meri temperaturu ulja! Kod mene je tu M8 navoj(uvoj),,,pa sam iskoristio za manometar pritiska ulja - znaš već!
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
A najbolje bi bilo staviti na cilindar, sa zadnje strane(do vozača), on će da radi i onda (bilo to voda,zrak,metal) ,Imaćeš neko merenje, i ti se prema tome možeš navići i orijentisati,,, i znati kad se diže temp. da nešto nevalja! Koji je mjerni opseg termometra?
A da tvoj nema možda vodeno hlađenje??? Čini mi se da ste spominjali 30ks vodeno hlađenje??? :scratch
Pozdrav Joe! :mrgreen:

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

joekiki ne postoji tv sa 30ks,a da ima vodeno hlađenje,to jedino imaju ovi novi od 35 i 40 ks. ;)
firemanpeter,batek,...hvala vam na odgovorima,pokušat ću napravit svoj album pa ću tamo stavit sve slike koje imam. ;)
joekiki kako napreduju radovi???? :roll:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Istina Joe, šalter je dobra stvar zbog požara, ja sam to isključivao i u garaži pa sam bio bez brige. Pa znaš da sam vatrogasac. To sam imao na TV-420 pa bi bilo dobro i na ovoga sadašnjega stavit.

Što se tiče mjerača temperature.
On je napravljen za mjerjenje vode, a moj traktor je zrakom hlađen. Znam da može mjerit sve samo mora spoj biti dobar. A neznam mu područje mjerenja, od-do. Ne piše mu ništa jer se zna da je radna temp. za vodeno hlađenje oko 85 st.C. Navoj na sondi mu je gušči od običnog i malo je u konus. Motori sa zračnom hlađenjem rade na malo višoj temp. pa sad neznam oče li pokazat tako visoko. Inače bi ga stavijo na glavu cilindra ili na cilindar negde, jer je tamo najbitnije. Što se tiče ulja nema moj motor tako napravljeno kao tvoj. Šalter za ulje mu nije kod filtra. Ima tamo kod filtra neke vijke ali to mu je neki ventil koji se ne dira. Bar tako mislim, neznam sasvim, to če Edo znat.I da je bila neka rupa trebalo bi otokarit nastavak iz običnog navoja na ovaj od sonde. Znači najlakše bi bilo stavit nagde na cilindat pa mu netreba ništa brtvit.

Tomo, važi, dogovoreno. Nadam se da ti nisam sad napravijo puno posla. Ako jesam onda odustaj. Ako svejedno napraviš album, stavi što više slika.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
TOMO - hvala na ispravkama,,,ja mislio da ima vodeno hlađenje!
Hmmm,,, radovi idu kako idu...jučer je bilo venčanje,,,spojeno prednji i zadnji deo,,,sad je traktor ceo. Doduše prednji deo je na klocnama, nebi da stavljam točkove, jer smetaju mi pri radu! Al sad ide ono sitna zajebancija,,,sajle, i instalacija...uuuu što me najviše nervira! Ceo dan u firmi radim sa žicama,,,pa posle treba i kući, ufff...naježim se od žica!
Sutra ću slikat pa staviti neke fotke!

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

firemanpeter napravit ću ga i stavit ću punooooooooooooo slika,
joekiki jedva čekam slike da vidim kako izgleda. ;)
a žice,problem ih je sastavit.
kad sam na mom tomi popravljao instalaciju(nije radila-pola žica nije bilo,....) namučio sam se,tribalo mi je dva puna dana da sve napravim(skinuo sam instalaciju sa stojadina tako da sam imao djelova),trud se isplatio jer nisam mogao podnit da mi tomo ima elektroinstalaciju a da je u "kvaru",puno je lakše kad je imaš-okreneš ključ i upališ traktor-prije bi ga palio na konop pa bi morao kao budala povuči,ne triban se brinit kad ću dovršiti posao i otići kući-sad mogu kad oću jer mi rade svitla,.... ;)
to ti je tako kad imaš oca kojeg nije briga za elektroinstalaciju-kad je kupio traktor 1987.g. bilo je sve u redu s elektroinstalacijom,kad se ispraznio prvi akumulator-1989.g. otac nije htio kupiti drugi jer on može paliti traktor na konop i ne vozi po noći pa mu svitla ne tribaju(ja se tada još nisam bio rodio jer da jesam nebi to tako bilo).
ipak je bio sritan kad sam popravio elektroinstalaciju i upalio traktor na ključ,....... ;)

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Poenta instalacije, je to što ja znam sve, jer sam po struci električar! Pa baš zato me i to najviše nervira!
Znaš ono - kod električara u kući sjebana instalacija...nema ko da popravi... :lol:
Kod auto limara - trulav auto...itd... :lol:
Ajd ,,,gde su te tvoje slikice tvoga tome,,,, i mene zanima? Tolko sam video slikica, po forumu, da neznam koji je tvoj?
fireman - veži 12V na termometar,,,gurni sondu u zamrzivač(pa vidi minimum, ili ga nosi u Sibir :lol: ),,,a posle ga postepeno zagrevaj sa nekim izvorom toplote(razna grejna tela, sveća,ringla,itd) ,da vidiš koji mu je opsjeg merenja!
Nemožeš mu naškoditi,,,ako nemože meriti, ispiše ti slovo E - ERROR!
Preradiš taj konusni navoj, snaćeš se nekako, nađeš mesto gde ćeš ga staviti ,ako ima lufta, metni silikonku mast-bele boje, što koriste u elektronici, za bolje provođenje temperature(hlađenje procesora kod kompjutera, tranzistora, itd)!

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

Tole sem jest pacal zadnje teden. Tudi s pomočjo in nasvetim našega fireman.petra.

Pa smo se odločili da se spravimo delat. Cenovno ni bilo nobene razlike med 3 ali 4 ročkam. Kupil sem 4 ročke od tega 2 s plavajočo funkcijo.
Obrisan neispravan link.

Po daljšem premišljevanju kej bi namestil ročke. Opcija je bila na zadnjem blatniku (levo ali desno) ali pa tako kot je naredil naš formaš iz Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Ker je bilo pri blatnikih premalo prostora sem se spomnil pogovrora kako je on naredil te ročka, da je mogel prestaviti varovalke. Pa sem rekel prestaviti varovalke ni problema in sem se spravil razkopat mojega TV. Kladu drži ročke na mestu. Merkati sem mogel edino če bo šlo mimo ključavnice. Lepo je šlo mimo ključavnice
Obrisan neispravan link.

Pa smo začeli s pritrjevanjem.
p.s. to sem delal v času ko so bile napovedane obilne snežne padavine. Tako da sem imel vse prištimano da bi sam pokrov dal nazaj pa bi lahko šel splužit sneg.
Obrisan neispravan link.

No pa smo začeli z napeljavo cevi. Ker na mojem TV nisem zasledil filtra za hidravlično olje sem ga tudi dodal. Vidi se tudi kako sem gruntal kje bi stal nosilec za hitre spojke.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Cevi so kar rastle
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Sledilo je še lepo pritrjevanje cevi. Trudil sem se kolikor se je dalo.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Še hitri spojki na zadnjem delu. Ker bom čez čas kupil hidravlični plato.
Obrisan neispravan link.

To sliko nebom nič komentiral.
Obrisan neispravan link.

Še končni izgled ročk.
Obrisan neispravan link.

Najtežje je bilo premisliti kje bodo bile varovalke. 1. sem že premikal ker nisem verjel da lahko cevi tako globoko notri pridejo.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

In še naj bolše kar sem lahko naredil je nalepka ki bo šla pod sedež.
Obrisan neispravan link.

Če se spravite bilo kaj predelovati hidravliko najprej naredite en konec cevi in pustite malo daljšo cev. Potem doma vidiš koliko dolgo cev rabiš in kakšen priključek rabiš, pa greš še drugi konec zaključit.

Še enkrat hvala fireman.petru ker je poslušal moje kikse, kaj sem uspičil. Upam da je bilo polno smeha.

Več slik je na Obrisan neispravan link.

Hidravlika še ni dokončana manjkajo mi sam še 2 hitri spojki in smo končali.

Tomo Vinkovič da se neboš matral slik gor nalagat :roll:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Firemanpeter što se tiče mjerača tenperature ulja možeš ga montirati na onaj mali vijak na nosaču filtera ulja,
nešto slično kao što je montirao joekiki manometar.
A ko griješim neka me netko ispravi!

Evo slike na što mislim:

Obrisan neispravan link.

Mislim da kad taj čep skineš da se ti montira manometar tlaka ulja.

TOMO VINKOVIČ istih problem sam ja imao na svojem TV kao i ti, sa jednom razlikom da sam ja i mogao paliti na anlaser.
Prije četiri godine mi je crkla AC pumpa i prije nego ja nju montiram gore odlučim ja oprati traktor da nema ni trunke prašine i masnoće na njemu. I priča je bila sljedeća skinem komandnu ploču i otkopčam žice sa konektora, skinem rezervoar goriva. Operem ja traktor, montiram AC pumpu gore i stavim rezervoar goriva na mjesto, spojim crijeva, ulijem gorivo ozračim sistem, te stavim komandnu ploču gore i idem ti ja spojiti žice sa konektorom, kad eto ti vraga i ono malo instalacije što je radilo prije nego sam spojio konektore ispade mi stopice iz konektora. Poludio sam. Toga dana nisam više ništa radio. Sljedeći dan ja u trgovinu po nove stopice, prednje i zadnje farove i sitni materijal. Instalacija od staro fiće čeka doma i ja radio 3 dana instalaciju na traktoru, a moram napomenuti da u to vrijeme nisam imamo nikakvog znanja o auto elektrici, ali sam uspio i radi još da dana danas bez greške. Ja sam još ubacio u instalaciju sva četiri žmigavca.

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

nisam ni ja imao znanja,ali eto-uspio sam :!: ;)

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

BaTeK svaka čast, pravi si hidrauličar!
Sam još trebaš montirati hidraulični upravljač!
Kakva si hidrauličnu pumpu montirao serijsku ili si ti montirao neku drugo jaču sa većim protokom?

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

Hidraulična pumpa je ostala enaka.

Posljednje uređivanje od moderatora:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

BaTeK sad sam malo pregledao tvoj album i naišao na ovu sliku:

Obrisan neispravan link.

Što si preuredio da tvoj TV ima dvoradni hidraulički cilindar ili si to samo isprobavao dali će funkcionirati?

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Batek - no comment!
Svaka ti čast,,,pravi si majstor za hidrauliku, iza ideje, što smisliš - to i ostvariš! Samo tako nastavi,,,fantastičan si, što se tiče hidraulike,,,nema ti ravnog! :supz: :prayer:

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

zbalija kaže:
BaTeK
Što si preuredio da tvoj TV ima dvoradni hidraulički cilindar ili si to samo isprobavao dali će funkcionirati?

Preden sem se lotil tega projekta sem probal če mi dela cilinder dvosmerno (ako dvoradni funkcionira).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,516
zbalija kaže:
BaTeK sad sam malo pregledao tvoj album i naišao na ovu sliku:...

Vjerojatno je podizal zadnji kraj traktora ;)

Batek, lijepo si napravil tu inštalaciju, no kad već imaš flekcibilne cijevi, trebal si drugačije ugraditi spojnice, tak da imaš PUSH-PULL spajanje (jednom rukom). Neznam jesi li videl kak to izgleda. Ako neznaš, na limu se izbuši rupa veličine ovog vanjskog pomičnog prstena, te se on učvrsti s dva segera (svaki s jedne strane nosača).

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

BaTeK kaže:
Še enkrat hvala fireman.petru ker je poslušal moje kikse, kaj sem uspičil. Upam da je bilo polno smeha.

Ma meni je zadovoljstvo ako sam imao nešto pametno da ti savetujem. Bilo je zanimljivo pratit rad kroz cjeli period nastanka hidravlike. Sad imaš više priključaka od John Deerea. Dobro si ovo napravil. :D Ma nije ova hidravlika dobra, odlična je.
Ako ne razumeš kako misli ZJ o tim spojkama, ja ču ti objasnit, jer je to dobra ideja.

Još nešto oko mjerača temperature:
Zbalija
Joe mi predložijo isto kao ti, al neznam jel tamo samo čep? Neznam, čini mi se da je tamo negde neki ventil koji se šteluje, pa nije dobro to pipat. Al neznam jel to to. Da je samo rupa mogal bi ja to iskoristit pa ubacit sondu.

Isto neznam jel ulje dovoljno brzo reaguje- sagrije u odnosu na temperaturu motora. Malo ču pogledat tamo oko filtra, pa oko cilindra ako ima neko mesto za sondu.

Joe
Istina kako kažeš. Treba mu isprobat područje rada na način koji predlažeš.

Videt ču, možda če bit nešto od njega.

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

baTek te sam slike već vidio na tvom albumu,hidraulika ti je fantastična-odlična,svaka čast.
uspio sam napravit svoj album,sutra ću stavit slike na njega da sve vidite. ;)

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh