strongboy kaže:
izgleda da si u pravu...ja do sada nisam nikad cistio rebra na motoru, jer mi one izgledaju cisto kad ih se pogleda sa strane akumulatora.a sad izgleda tako zaprjlano zbog ulja(koje se nedavno pocelo poojavljivati) na koje se slepila prasina.inace gumena podloska je slobodna i okrece se kad je se dodrne prastom. a ja sam je uvek pokusavao zategnuti :idea: .a kako da dodjem do propelera kako bih ga ocistio?sta mislis za mesta gde je zamasceno na druge slike?dali je otisao dihtung?i dali ,ako sam vec pregrijao motor, treba raditi remont? :? hvala ti na odgovorima.zaista su mi od pomoci-pozdrav(slikacu rebra na motoru sto su vidljive sa strane akumulatora).
NI SLUCAJNO ne smijes potpuno zatvoriti odusak (pritegnuti gumicu na cepu); kad motor radi treba da pomalo "puse" zrak oko cepa to je ono sto izbacuje pritisak iz motora
moj savjet je da prvo operes kompletan motor (takodje provjeri nivo ulja u motoru da nema viska), posebno glavu i podrucje gdje je trenutno zamasceno - cep sa oduskom takodje, i da malo pratis hoce li se ulje ponovo pojaviti, tako ces najbolje znati gdje pusta, dali ispod dihtunga ili na odusak....najbolje ako imas masinu za pranje auta, ili neku auto-praonicu u blizini, u krajnjem slucaju mozes i sam s par litara benzina (naspes benzin u flasu od deterdzenta tako ces najlakse natopiti tesko dostupna mjesta) da malo odmastis i onda pomocu crijeva, vodom sa cesme saprati prasinu i mast.....topla voda ce takodje dobro posluziti
sto se tice sistema za hladjenje; treba ispustiti ulje za hidrauliku, skinuti rezervoar za hidraulicno ulje, remen hidraulicne pumpe, zatim zastitni lim koji pokriva zamajac, i onaj okrugli na zamajcu ispod remenice (vijci 4kom M8), kad skines taj lim zamajac i propeler na njemu su vidljivi kao i rebra na cilindru
takodje mozes skinuti i zastitne limove na cilindru, prvo auspuh filter zraka i hidraulicnu pumpu, tako da ce cilindar ostati go i moci ces vrlo lako da ga ocistis, ti dijelovi obicno nisu zamasceni tako da se lako ciste.......sprijeda ocisti i glavu motora, ispod brizgaljke, jer taj dio se najvise grije a najvise se prlja
!! mali savjet prilikom sastavljanja limova !!
stavis prvo dva lima na cilindar, samo stavis bez zavrtanja, zatim lim koji pokriva zamajac a veze se za limove na cilindru, "pohvatas" sve vijke prvo rukom jer lakse ces ustimati limove medjusobno, i onda ih stezes kljucem
kad pregrijes ovaj motor obicno osjetis promjenu na radu ako pocne zaribavati, primijetis kao da je motor opterecen, pocne izbacivati crn dim na auspuh.....hoce da se ugasi i sl.........na kraju krajeva sta je bilo bilo je
i tesko je uspostaviti dijagnozu u kakvom je stanju motor, lezajevi na radilici, kompresija i sl....za to jednostavno treba osjecaj