• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Prvotno napisano od Firemanpeter

Sad pitanje za sve znalce koji znaju ponešto oko mjenjača.
Koji ležajevi u mjenjaču so najviše puta uzrok buke, hehe :(wasntme):, muzike koja se čuje u vožnji iz mjenjača? Da pitam drugačije, koji su ležajevi najčešče potrošeni?[/QUOTE]

Nisam neki znalac oko mjenjača, pošto sam ti rekao da na mom traktoru mjenjač nikada nije otvaran, ali da li taj sav zvuk dolazi iz ležajeva ili ga pravi i veliki broj zupčanika.:icon_scratch:
Taj zvuk koiji dolazi iz mjenjča, posebno se očituje, kada su uključene sporohodne brzine, a tada je posebno uključen veliki broj zupčanika u prenos. Moje mišljenje da taj zvuk znači zajedno prave i zupčanici i ležajevi. LP:icon_eyes:

Posljednje uređivanje:

bodul20

Član
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
188
Nešto mi govori da ti nemaš hidraulike na traktoru pošto nije sve kako treba. Može biti da su ti slomljene uši na ljevom rukavcu. Ne vidi se to baš dobro na sliki. Izgleda ni da je zbog toga djed napravijo ovu donju ploču na koju se može kačiti donje ruke hidraulike. Možda se varam a možda ne, reci mi ti.

Koji ležajevi u mjenjaču so najviše puta uzrok buke, hehe :(wasntme):, muzike koja se čuje u vožnji iz mjenjača? Da pitam drugačije, koji su ležajevi najčešče potrošeni?

uši pretpostavljam ono što se vidi na desnom rukavcu na dnu?
on ga nikad nije spojio jer nikad nije bio potreban.mi nemamo ni polje ni ništa tako da je bio doslovno nepotreban.
što se ušiju tiče ono vanjsko je slomljeno ali nije oduvijek bilo tako.to je djed bio zapeo sa neki kamen sad se više ne sjećam detalja kako je što točno bilo ali slomljen je samo vanjski.dalo bi se to opet navarit neko željezo jer nije puno skinuto

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Pozz. bodul20, skini sat i kod mene je sličan, što si mogao vidjeti, na slikama, talijanske proizvodnje, čini mi se kao i tvoj, propuši na kompresor, malo WD, i radi.

A koliko mogu zaključiti ti sa svoijim strojem ništa posebno neradiš dok ne koristiš hidrauliku, samo vozaš prikolicu.LP

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Budul
Da upravo to mislim, na uši u koje se kači donja poluga hidraulike. Onda još dobro vidim i predpostavljam pošto sam rekao da je slomljeno. Težko da se to slomi na kamenu, mislim da je bilo nešto drugo u pitanju ali neču to tvrditi pošto nije nemoguče ni ta misija koju si ti rekao.
Slomijo sam i ja to i može se to zavariti nazad. Za sad još drži i mislim da če i dalje držat. Nemože to svaki da zavari ali dobar pravi varilac koji se razume u sivi ljev to može srediti.

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Koji ležajevi u mjenjaču so najviše puta uzrok buke, hehe :(wasntme):, muzike koja se čuje u vožnji iz mjenjača? Da pitam drugačije, koji su ležajevi najčešče potrošeni?

:icon_scratch::icon_hang:

bodul20

Član
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
188
Pozz. bodul20, skini sat i kod mene je sličan, što si mogao vidjeti, na slikama, talijanske proizvodnje, čini mi se kao i tvoj, propuši na kompresor, malo WD, i radi.

A koliko mogu zaključiti ti sa svoijim strojem ništa posebno neradiš dok ne koristiš hidrauliku, samo vozaš prikolicu.LP

ajd baš ću probat pa vidjet što će bit.

jel bi sad trebao imat osjećaj manje vrijednosti zbog toga ili? :icon_hang:

Budul
Da upravo to mislim, na uši u koje se kači donja poluga hidraulike. Onda još dobro vidim i predpostavljam pošto sam rekao da je slomljeno. Težko da se to slomi na kamenu, mislim da je bilo nešto drugo u pitanju ali neču to tvrditi pošto nije nemoguče ni ta misija koju si ti rekao.
Slomijo sam i ja to i može se to zavariti nazad. Za sad još drži i mislim da če i dalje držat. Nemože to svaki da zavari ali dobar pravi varilac koji se razume u sivi ljev to može srediti.

znam varilca djedovog prijatelja koji je pravi majstor što se toga tiče.taj bi zavario i brod koji ima samo palubu i ovaj bi opet plovio :icon_super:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
Ako možeš napiši ime djelova pod brojevima. 1C,1b,7,11,13

Evo ti popis na engleskome,
pa prevedi:

1B= Housing
1C= Housing KU 15060
7= Washer 37
11= Pin 4 x 10
13= Bearing

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Evo ti popis na engleskome,
pa prevedi:

1B= Housing
1C= Housing KU 15060
7= Washer 37
11= Pin 4 x 10
13= Bearing

Kućište
Kućište
Perač ili čistač
Igla (vjerojatno zeger)
Ležaj.

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
Koji ležajevi u mjenjaču so najviše puta uzrok buke, hehe :(wasntme):, muzike koja se čuje u vožnji iz mjenjača? Da pitam drugačije, koji su ležajevi najčešče potrošeni?[/QUOTE]

kod mene je napravio sranje skf 6304,ostali su bili ok

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
ajd baš ću probat pa vidjet što će bit.

jel bi sad trebao imat osjećaj manje vrijednosti zbog toga ili? :icon_hang:
Neznam točno na temelju čega si zaključio da bi se trebao osjećati tako. Ako sam te nečime povrijedio bodul20, izvini to mi nije bila namjera. Neznam zašto bi se netko osjećao manje vrijednim u odnosu na drugog, gledajući koliko tko što koristi. Ja trakor koristim možda manje od tebe ali se ne osjećam tako, nevidim nikakav razlog za to.LP

Posljednje uređivanje:

gorski

Tu od
2 Sij 2011
Poruka
408
[/QUOTE]kod mene je napravio sranje skf 6304,ostali su bili ok[/QUOTE]

Taj ležaj je na pogonskom vratilu i logično je da je možda i najopterećeniji,meni se čuje zujanje u drugoj sporoj i to kod jaček opterećenja prilikom oranja mislim da je to normalno ili možda nije:icon_question: iako mi još uvijek sve funkcionira i traktor ne iskače iz brzina osim šta se čuje taj zvuk koji je veoma jak prilikom frezanja kada stavim u prvu sporu ali čim prebacim u brzu zvuka nestaje pa tako i frezam u prvoj brzoj sreća pa je traktor dosta jak i freza bez muke.planiram otvoriti mjenjač na jesen i vidjeti koji je ležaj otišao.dali je netko imao takav problem ili zna koji je lezaj u pitanju?

Posljednje uređivanje:

panci lj

Član
Tu od
11 Stu 2012
Poruka
263
kod mene je napravio sranje skf 6304,ostali su bili ok[/QUOTE]

Taj ležaj je na pogonskom vratilu i logično je da je možda i najopterećeniji,meni se čuje zujanje u drugoj sporoj i to kod jaček opterećenja prilikom oranja mislim da je to normalno ili možda nije:icon_question: iako mi još uvijek sve funkcionira i traktor ne iskače iz brzina osim šta se čuje taj zvuk koji je veoma jak prilikom frezanja kada stavim u prvu sporu ali čim prebacim u brzu zvuka nestaje pa tako i frezam u prvoj brzoj sreća pa je traktor dosta jak i freza bez muke.planiram otvoriti mjenjač na jesen i vidjeti koji je ležaj otišao.dali je netko imao takav problem ili zna koji je lezaj u pitanju?[/QUOTE]

Kod mene ista situacija a znam da su problem konusni ležajevi na glavnoj osovini :icon_eyes:

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Kako pišete prvo odu kuglični drugi na redu su konusni a valjkasti skoro nikad.Po tome se vidi da kuglični slabo podnose veča opterečenja,oni su dobri za veče obrtaje.A konusni i valjkasti su za opterečenja a manje obrtaje.Ja ako ču ikad imati potrebu za razklopit menjač sigurno stavljam kuglične nove i to pravu marku,pa i semeringe i o ringe.Kod mene to još neče bit ,Tomo premalo radi.:icon_thumright:

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
tog kugličastog ležaja bolje da nisu ni stavljali,to je jako loše rešenje...meni je čuda štete napravio,a što je najvažnije kasno se primjeti da se je raspao zbog opčenite buke traktora u radu :icon_evil:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Pozdrav svima!

@fireman - koliko sam ja uspeo zaključiti, i koliko se razumem u medicinu(a nerazumem se), što se tiče menjača i tog zvuka zujanja,i hujanja iz nje...da to tako mora biti, al bitno da ide na živce.
Ipak je to hrpa uzubljenih zubčanika, i svi se okreću u gustom ulju, bili u funkciji ili ne. Pa kako je naštelano uzubljenje konusnog, pa difa, onda još razlika obima kotača koje dodatno naprežu konusne i tanjuraste itd...

Meni se raspala 9 kugličnih ležajeva, a ništa čuo nisam, od zujanja getribe i od buke auspuha, sve dok nisu počeli zubčanici preskakati i krljati po zubima.
Posle zamene svih tih ležajeva, i drugih stvari...ista priča, huji i zuji dalje!

Jedino što bih mogao izdvojiti, kao poboljšanje i smanjenje povećanog zujanja u sporohodnoj!
Ona dva dupla zubčanika(sporohodna i rikverc) što nemaju klasične ležajeve, nego valjčice koje trče po osovini koja je cementirana...e kod mene se pohabao cementirani sloj na osovini promene smera(rikverc), i to samo pola kruga? Malo mi je bilo čudno, zašto samo pola...počeo ja da razmišljam o nekim silama naprezanja, blabla...tralala,i batalio razmišljanje. Reko, ako se posle 18 godina(3000rh) pohabala samo polovina cementiranog sloja, ja ga zarotirao za 180 stepeni...pa nek se i druga strana haba 3000rh ja ću biti zadovoljan! I uglavnom to dodatno zujanje u sporohodnoj, je nestalo. Što mislim da je problem i kod tebe @gorski!

Evo slike gde se vidi oštećenje cementiranog sloja, i druge slike gde sam je samo rotirao za 180...

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Par puta sam pomislio...šta bi bilo kad bi u menjač sipao ređe ulje??? Dali bi se zujanje smanjilo? A dali bi podmazivanje bilo dobro?
Jer ovi valjčići na gornjim zubčanicima i ovako imaju jadno podmazivanje, vidi se sa slike da je sredina osovine zarđala, ipak ona nepliva u ulju, nego mora sebi navući do gore...:icon_scratch:

pozzz joe!

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
najviše ležajvei odlaze sljedeći:

- kuglični na pogonskoj osovini
- kuglični na kardanu
- valjkasti na trostepenom zupčaniku
- kuglični na spojničkoj

prvi i zadnji su najviše krvi za buku u mjenjaču

gorski

Tu od
2 Sij 2011
Poruka
408
tog kugličastog ležaja bolje da nisu ni stavljali,to je jako loše rešenje...meni je čuda štete napravio,a što je najvažnije kasno se primjeti da se je raspao zbog opčenite buke traktora u radu :icon_evil:

Mislim da je abarth u pravu kada kaže da se treba stavljati kvalitetan ležaj i ako mislim da su oni stari iz sedamdesetih ili osamdesetih bili jako kvalitetni ali u 30 godina rada moraju se podrati zato sada samo kvalitetne a to je teško naći ima šrotova koliko ti bok hoće.

Pozdrav svima!Reko, ako se posle 18 godina(3000rh) pohabala samo polovina cementiranog sloja, ja ga zarotirao za 180 stepeni...pa nek se i druga strana haba 3000rh ja ću biti zadovoljan! I uglavnom to dodatno zujanje u sporohodnoj, je nestalo. Što mislim da je problem i kod tebe @gorski!
Evo slike gde se vidi oštećenje cementiranog sloja, i druge slike gde sam je samo rotirao za 180...

Ako ti tako kažeš onda je to to ako mi treba sta pojasniti javim ti se na pp

Posljednje uređivanje:

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
slažem se da treba staviti kvalitetan ležaj...e sad...kaj ja znam koji je kvalitetan kad svaki cigo svoga konja hvali :biggrin: ma bolja bi bila piksa od mesinga,onda nebi bilo kuglica po cijelom menjaču :icon_lol:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Ako ti tako kažeš onda je to to ako mi treba sta pojasniti javim ti se na pp

Nema šta drugo da bude zbog povećanog zujanja u sporohodnoj...neg nešto oko ta dva dupla zubčanika, njihovih valjčića, i osovina!

Jel ima neko neku sliku o ventilu...neznam ni kako da objasnim???
Onaj ventil ili razvodnik, neznam kako se tačno zove...što je povezana sa papučom kočnice preko opruge, i prilikom kočenja otvara, i šalje ulje za kočenje prikolice!

pozzz joe!

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Nema šta drugo da bude zbog povećanog zujanja u sporohodnoj...neg nešto oko ta dva dupla zubčanika, njihovih valjčića, i osovina!

Jel ima neko neku sliku o ventilu...neznam ni kako da objasnim???
Onaj ventil ili razvodnik, neznam kako se tačno zove...što je povezana sa papučom kočnice preko opruge, i prilikom kočenja otvara, i šalje ulje za kočenje prikolice!

pozzz joe!

Si mislio na ovo :icon_anal:

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh