., zujanje u mjenjaču tome???
Uz pitanje koji su ležajevi uzrok zujanja menjača pitao sam i koji je uzrok da se sporohodne više čuju. Hvala
hi):
., lip pozdrav svim starim ALI svakako i Novim forumašima, poseban pozdrav forumskim prijateljima! - ljubiteljima traktora tome! ... :icon_super: ...
., sve ovo ča je do sada napisano oko zujanja iz tomine getribe - mjenjača - prenosnika., sve TO je točno., ALI moram samo još dodat jednu sitnicu ka je i te kako jako bitna!?, radi se o količni ulja u getribi - znači getriba sa svim svojim prenosnicima snage i sitnicama ke se vrtidu - okrićedu potpoljeni su u ulju SAMO oko 30 - 40 %, dok je kod svih "normalni" strojeva skoro sva getriba u ulju.-
., prvi tomice iliti paskavliji imali su istu ili sličnu getribu ko ovi dan - danas, ALI, ulje je bilo jakooo gušće, skoro pa duplo gušće u odnosu na ovo ko se koristi dan - danas! ...
., napominjem, već je bilo napravljeno - predvidjeno u starome tomi da ulje u getribu dojde fulll - maksimum., rezultat pozitivni bil je; nema zujanja, šalta se ko od šale, negativan rezultat bil je; ulje se jako grije, piči vani iz getribe na sve moguće i nemoguće rupice, ... = rezultat, ODUSTALO se od daljenj proizvodnje, istraživanja, uskladjivanja, poboljšanja - izboljšanja, ...
., polemika o većoj količini ulja u getribi, ALI ulja ko je i za prenosnike i za hidrauliku, recimo ko na velikoj većini veliki traktora., znači?, zajedničko ulje iz getribe bi se koristilo i za podmazivanje prenosnika i za opsluživanje hidrauličnog sistema, ... ALI nažalost, ponovo se odustalo, ... ., uglavnom su takovo nešto ljudi poput nas - zaljubljenici u traktora tomu kemijali sve i svašta ALI sami., zamislite, to i takovo je delalo - radilo je perfektno!!! ...
., moram još i ovo dodat., na moje divljenje našal sam neki dan NOVOGA tomu ALI sa punim mjenjačem ulja ko se koristi i za hidrauliku., znači napravljeno tvornički, provjerno??? - rekli su mi da je istestirano i provjereno, u funkciji, radi odlično!?., e sada, vjerujem da je!, ovo me raduje!., izmedju ostalog, produžit će se vijek prenosnika - zubčanika, ležajeva, samog kućišta getribe - mjenjača, olakšat će se mjenjanje brzina, ... ., budedu uskoro i slikice!!! ...
., Narode moj!, lip VAM pozdrav, čitamo - pišemo se ., Bog! ...