Pozdrav svima!
@fireman - koliko sam ja uspeo zaključiti, i koliko se razumem u medicinu(a nerazumem se), što se tiče menjača i tog zvuka zujanja,i hujanja iz nje...da to tako mora biti, al bitno da ide na živce.
Ipak je to hrpa uzubljenih zubčanika, i svi se okreću u gustom ulju, bili u funkciji ili ne. Pa kako je naštelano uzubljenje konusnog, pa difa, onda još razlika obima kotača koje dodatno naprežu konusne i tanjuraste itd...
Meni se raspala 9 kugličnih ležajeva, a ništa čuo nisam, od zujanja getribe i od buke auspuha, sve dok nisu počeli zubčanici preskakati i krljati po zubima.
Posle zamene svih tih ležajeva, i drugih stvari...ista priča, huji i zuji dalje!
Jedino što bih mogao izdvojiti, kao poboljšanje i smanjenje povećanog zujanja u sporohodnoj!
Ona dva dupla zubčanika(sporohodna i rikverc) što nemaju klasične ležajeve, nego valjčice koje trče po osovini koja je cementirana...e kod mene se pohabao cementirani sloj na osovini promene smera(rikverc), i to samo pola kruga? Malo mi je bilo čudno, zašto samo pola...počeo ja da razmišljam o nekim silama naprezanja, blabla...tralala,i batalio razmišljanje. Reko, ako se posle 18 godina(3000rh) pohabala samo polovina cementiranog sloja, ja ga zarotirao za 180 stepeni...pa nek se i druga strana haba 3000rh ja ću biti zadovoljan! I uglavnom to dodatno zujanje u sporohodnoj, je nestalo. Što mislim da je problem i kod tebe @gorski!
Evo slike gde se vidi oštećenje cementiranog sloja, i druge slike gde sam je samo rotirao za 180...
Par puta sam pomislio...šta bi bilo kad bi u menjač sipao ređe ulje??? Dali bi se zujanje smanjilo? A dali bi podmazivanje bilo dobro?
Jer ovi valjčići na gornjim zubčanicima i ovako imaju jadno podmazivanje, vidi se sa slike da je sredina osovine zarđala, ipak ona nepliva u ulju, nego mora sebi navući do gore...:icon_scratch:
pozzz joe!