Re: TOMO VINKOVIĆ
Ej Edo, i ja sam na jednom PE 18 zapazijo tu sajlu na polugama. Inače nije to više funkcioniralo (više nije sajla bila fiksirana gde treba) ali uočijo sam da bi to trebalo da utica na zadnji pogon odnosno sa time i na kardan. Ali za koji slučaj to treba?
Misterija je sad odkrivena, tvoja zasluga
y):. U pravu si, motokultivator sa uključenom frezom i vožnjom u rikverc bila bi više nego opasna, to bi bio životni loto. Sa ovom spravicom to nije moguče i sigurno je spašen koji život.
I ja sam zagledao te sajle i kojekakve preklopke što su spolja, na slici označeno sa
? na ovome PE18 - kao mototokultivator, ali nisam uspio sklopiti sliku u glavi kako to radi. Znao sam da je neka fora oko blokade baš za rikverc, ali džaba...kad sam plitak...:icon_lol:
Sad mi je mnogo jasnije kad je @edo postavio sliku, ali me ta preklopka
? još uvek muči..hmmm
Kako reče @edo "teško ubacuje u rikverc" znači ako si sivonja, zbog opruge što izguriva tu čiviju ti opet možeš ubaciti u rikverc.
Ako si iključio zadnji pogon(izlazno vratilo ako se radi o MK PE-18), možeš ubaciti u rikverc, logički zar ne, i ako ostane u rikvercu, ti ponovo uključiš zadnji pogon, i ta čivija sa upuštenom rupom što izguriva opruga, se nasloni na kuglicu i dalje ostaje ručica reduktora u rikvercu!!!
Tako da ima još neke fora oko ovih preklopki
? da se osigura freza unazad, jer ljudska glupost nema granice...
Mnogi su nastradali sa frezom IMT 506 baš zbog rikverca, jednostavno nisu mogli odreagovati, jer kad pustiš kvačilo, i očekuješ da će freza ići napred...a ono krene unazad, i obično se ručke podižu prema gore i nemožeš stisnuti ručicu kvačila jer se odmiče(izdiže) od tebe...
Na mk. labin progres ima neka sajla koju izdigneš i zakačiš(da neradi rikverc), baš iz razloga da kad se frezuje, nedođe do neželjenih situacija u radu...al vidim da moj komšija kad frezuje, crta đavola na zid i ne blokira, nego smakne ručice kultivatora sa strane i tako radi...
Zar nije bolje staviti valjak?
LP
Jeste, tu je i valjak...stavio sam je kad sam postavio limove oko kotača!
Jest da je malog prečnika, ali to sam našao i postavio...tako da za sad radi dobro i nediram ništa više. Kotači mi ustvari nesluže nizašta dok malčiram, samo da zapinje trava i krtog oko njih...ali mi je najpotrebnije kod kuće kad odkačim tu skalameriju, i mogu ga gurkati vamo tamo po potrebi. jer su ispušteni 2-3cm ispod skija samog malčera.
Imam original frezu a tomicu no pati me dubina. Freza poprilično plitko. Krivim okvir za to. Da li bi bilo razlike kada bi skinuo okvir skroz da bude kao freza na motokultivatoru. Te koliko oštri trebaju biti noževi na frezi.
Prvi put čujem da freza neće u zemlju?
Baš čudno, obično se žale da guši motor...kao što sam i ja, dok nisam zamenuo uložak dizne?
Jedino da je tvrda zemlja, ili se traktor brzo kreće dok frezuješ...
pozzz joe!