• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
B

Bagudina

Guest
Re: TOMO VINKOVIĆ

Prvo da pozdravim sve na forumu, a posebno veselo društvo na temi TOMO VINKOVIĆ.
Nakon pročitanih 139 stranica o temi traktora TOMO VINKOVIĆ odluka je pala :) KUPUJEM Tomu Vinkovića !!!!!! :)
Pošto sam 99% početnik po pitanju poljoprivrede a i same poljoprivredne mehanizacije, nadam se da će te mi pomoči oko
kupovine mog malog Tome Vinkovića !:)
Potreban mi je traktor malih dimenzija jer posjedujem parcele koje su površinom dosta malene (od 500 do 3000 m2).
Teren je Dalmatinska zagora, znači uzbrdica i nizbrdica sa jako malo ravnih puteva, a uz sve to još je i kamenito područje (Krš) !
Od poslova koje planiram raditi sa Tomom je frezanje i malo oranja, priprema zemlje za sadnju krumpira i sličnih poljoprivrednih kultura, te frezanje oko voćnjaka (masline, bajami i sl ).

Mislim da bi za ove poslove na malim parcelama bio dostatan traktor Tomo Vinković ?!
U planu mi je kupiti "dobar" polovan traktor TV, te mi treba savjet koja se serija TV-a pokazala "najboljom" do sada:
4xx ; 5xx ; 7xx ; 8xx; ?
Najnovije serije TV-a (TT) i ECOTRACK mi nisu u planu za kupovinu, zbog cijene a i fali im ono "nešto" što ima stari Tomo !
Po pitanju motora trebao bi mi savjet koji su se motori pokazali najboljima:
Lombardini, DMB , Slavia, ACME, Rugerini ...... ?
Koju snagu bi bila preporučljiva za motor: 21Ks ili više ? jedan cilindar ili 2 cilindra ?

Evo, pa molim sve vas na forumu koji imate Tomu da mi malo pomognete oko odabira "dobrog" Tome.
Svaki savjet je dobrodošao :) !

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Bagudina prije svega dobro došao!

Prije svega mislim da ne ćeš požaliti što ćeš kupiti Tomo Vinkovića.

Moja ti je preporuka da kupiš TV serije 700 ili 800 dakle motore sa dva cilindra od 30
ks.
Nikako nemoj kupovati TV 826 sa Slavijinim motorom jer za njih baš i nema dijelova,
a i koliko sam upoznat nisu baš neke kvalitete, puno su bolji Lambordini Lda 672.

Razlika između TV serije 700 i 800 sam napisao par stranica prije,
a kako veliš da si pročitao cjelu temu poznate su ti razlike.

Moja ti je preporuka da uzmeš seriju 700 i to modele TV 731 ili TV 732,
a sa njim možeš koristiti sve priključke kao i na seriji 800,
a što to je najvažnije jeftiniji su.
Jedino ako ćeš trebati standardni desni kardan biti će ti potrebna inverzija!

Ako te što još zanima, nije ti jasno i sl. samo pitaj.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Ja bi ti savetovao motor Lombardini ili DMB. Ta dva motora sta u stvari jednaka i mislim da odlična- trajna. Samo nemoj Slaviju jer su loši. ACME nema na TV traktorima, barem jih ja nisam zapazijo. Nije ni Ruggerini loš izbor ali stavijo bi ga na 2. mjesto. Postoji i španjolski MVM Diter, a nebi ja njega jer nema djelova, a oznaka traktora sa tim motorom je slovo M npr. TV - 420M ili TV - 523M. Što se tiče broj cilindra, meni se više dopadaju na dva cilindra.

Što se tiče traktora ja bi kupijo večeg serije 700 ili 800, znači sa dvo cilindričnom motorom Lombardini ili DMB od 30 KS.
Imao sam oba dva traktora, malog 420 i sada velikog 731. Ovaj 731 je dosta bolji jer je jači, teži, veči pa zbog toga zmogliviji. Znači da je ozbilniji i lakše se sa njim radi. Motor mu je DMB od dva cilindra 30 KS.

PS
Vidim sad da me Zbalija predohitijo kad sam ovo pisao, ali neka, to što sam napisao samo potvrđuje neke i njegove preporuke.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Firemanpeter mi se nadovezujemo sa postavima jedan na drugoga to je već opće poznato :lol:,
Što su već i neki komentirali!
A ovo da sam te ja preduhitrio je djelomično točno, jer prije nego sam počeo pisati prethodni post sam provjerio tko je "onlajn" i pisalo je da ti odgovaraš na temu ostali traktori,
što znači da smo odgovarali u isto vrijeme, a ja sam možda prije završio pa je moj post prije bio postavljen :mrgreen: !

Posljednje uređivanje od moderatora:
B

Bagudina

Guest

Tako sam i mislio, išao bih na seriju 7xx i 8xx.
730 (26ks)) i 732 (30ks) DMB i Lombardini motori su ugrađivani, dali postoje i još neki motori koje su ugrađivali u seriju 7xx, tako da pripazim prilikom kupovine ? Model 731 ? Dali postoji još neki osim 730,731, 732 ?

Slavia, e a taman u mom selu mi jedan prodaje traktor 826 sa slavija motorom i čovjek mi iskreno kaže da više nemože izači na kraj sa popravcima Slavia motora, dao bi ga jako jeftino a traktor je star cca: 8 godina.
Neka moja ideja bi bila da kupim taj 826 sa Slavia motorom, motor izbacim vani i stavim novog lombardinija serije
4LD820 (17,7Ks) MPC 14.500 Kn ili 9LD625/2 (28,5Ks) MPC 20.000 Kn !
U prodaji mi govore da se motor može promjenuti na TV-u 826, jedino da trebam usput promjeniti i "nešto" iz 6 u 9 (opruga na korpi ili nešto tako, nisam uspio točno zapamtiti, ali košta 280 kn i dobro je odmah to napraviti prilikom zamjene motora).
Što mislite o ovoj kombinaciji, dali je ok i dali je uopče moguča zamjena motora u seriji 826 ?
Što je sa motorima DMB, tko ih zastupa i dali je moguče promjenuti i motor na seriji 7xx ?
iskreno :) ja bi najradije stavio Lombardini CHD 1603, ali mislim da to nije moguče na seriju 8xx montirati, mada se novi TT proizvode sa tim motorom !
Kad sam zvao dobavljače za motore TV-a naišao sam na dosta loših kritika na nove DMB motore, svu preporučuju Lombardini-a.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

joekiki kaže:
-edo...he he he...znači kod tih traktora sa dva ključa, nema rakijanja :lol: ! Mora da si prisutan i psihički dok šaltaš brzine!
nema rakijanja, pjevanja, za zenama gledanja....... :supz: jer zbog toga bi moglo biti bezveze :madmana:

Bagudina dobro dosao na forum
kao sto rekose kolege forumasi ako si u mogucnosti kupi "velikog" TV prije svega zbog prohodnosti jer se "mali" brzo zdrobi po losim putevima, takodje je bolji i u frezanju zbog vecih guma a naravno i jaceg motora
moje misljenje je da su stariji modeli serije 700 bolji u frezanju nego serija 800 zbog veceg izbora brzina izlaznog vratila
ja bih izbjegavao TV 730 zbog kocnica....ili bi ih u krajnjem slucaju prepravio

ali opet, 100 ljudi 100 ćudi.....100 zena 200 sisa :mrgreen:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Bagudina ovako TV 730, TV 731 I TV 732 si imali Lambordini motore LDA 672 22,5 kw (30,6 ks) koji su bili u originalu
ili po licenciranoj proizvodnji 21 Maj Beograd (DMB) !
DMB više ne proizvode taj motor, koji je čak bio i bolji nego u originalni.
Imali su još i oni dvocilindrične motore MWM (ne znam koja oznaka) za tržište Španjolske.
U seriji 700 su samo ta tri modela.

A ovo sa TT 826 ti nije loša ideja ako nisu veliki novci u igri.
E sad ne znam kakvu oni imaju među ploču dali paše na lambordini motore,
cijena novog dvocilindričnog lambordini motora je negdje oko 25 000 kn.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Zbalija
Ako smo mi istih misli to je OK, jer to znači da se slažemo u mnogim stvarima, da razmišljamo u istom pravcu ;)

Saleservis
Pošto me par dana nije bilo ovde, sad sam malo pogledao nazad.
Joj!! Pa šta si napravijo od traktora :scratch , oče li se ovo sklopiti nazad :scratch izgubiče se djelovi bog zna gde :scratch Jel ti to radiš na balkonu? Kako če ovo proči? :oops: Kod tebe je Marfi!
Ha ha. Ma šalim se ja!! :lol: :mrgreen: Znam da ti je sve u glavi, šta i kako dalje. Ti si ga rasturijo jer hočeš sve složiti na novo, promejniti loše djelove, pa da ti posle ide do penzije i još dalje. Samo nastavi i nemoj ga slučajno dugo ovako pustiti.

Joe
Vidijo sam ja kako izgleda (ovaj PE 18 sa dva menjača) kad se prednji kraj ubaci u jednu a zadnji kraj u neku X brzinu. :lol: :lol: Prednji se kotači vrteli a zadnji su se vukli ko da su blokirali. A nije se ništa slomilo. :lol: Izgleda da je sve to dosta jako napravljeno :lol:

Edo
Baš me zanima kako se ugradi hidravlične kočnice, od kojeg se vozila uzme materijal... Opiši malo ako ti je volja.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

Bagudina kaže:
....taman u mom selu mi jedan prodaje traktor 826 sa slavija motorom i čovjek mi iskreno kaže da više nemože izači na kraj sa popravcima Slavia motora, dao bi ga jako jeftino a traktor je star cca: 8 godina.
Neka moja ideja bi bila da kupim taj 826 sa Slavia motorom, motor izbacim vani i stavim novog lombardinija serije
4LD820 (17,7Ks) MPC 14.500 Kn ili 9LD625/2 (28,5Ks) MPC 20.000 Kn !
U prodaji mi govore da se motor može promjenuti na TV-u 826, jedino da trebam usput promjeniti i "nešto" iz 6 u 9 (opruga na korpi ili nešto tako, nisam uspio točno zapamtiti, ali košta 280 kn i dobro je odmah to napraviti prilikom zamjene motora).
Što mislite o ovoj kombinaciji, dali je ok i dali je uopče moguča zamjena motora u seriji 826 ?
Što je sa motorima DMB, tko ih zastupa i dali je moguče promjenuti i motor na seriji 7xx ?
iskreno :) ja bi najradije stavio Lombardini CHD 1603, ali mislim da to nije moguče na seriju 8xx montirati, mada se novi TT proizvode sa tim motorom !
Kad sam zvao dobavljače za motore TV-a naišao sam na dosta loših kritika na nove DMB motore, svu preporučuju Lombardini-a.
izmjena je moguca, vjerovatno si vidio na prethodnim stranicama da sam ja to uradio
nemoj ni razmisljati o 4LD820 na taj traktor (jedan cilindar, preslabo, znam iz iskustva :blackeye )
ovakav dvocilindras je kod mene (malo starija izvedba doduse)
korpa kvacila je najmanja stavka...odnosno broj opruga, vrlo vjerovatno da korpa vec ima 9 opruga no nije vazno
evo nekoliko stvari s kojim smo se otac i ja zezali
- treba ti medjuzvono, izmedju mjenjaca i motora (takvo imaju traktori AGT)
- alnaser (mislim da ti nebi trebao imati problema s tim jer kupujes nov motor)
- pumpa za ulje (cijevi mozes prepraviti ili napraviti nove gibljive)
- rezervoar hidr. ulja i rezervoar za naftu (mozda uspijes nesto iskombinovati od postojecih)

znam da postoje dijelovi iz Beograda i manji motori, za dvocilindrase ne znam
deklo mjenjaca (dio na koji se veze motor) je jednako na serijama 400 500 700 i 800, dakle sto odgovara na jedan odgovara i na sve ostale
mislim da je trocilindras previse za te traktore, nekad ga i dvocilindras strga :| ...da naravno TT se proizvode (su se proizvodili) s tim motorom; i kako su se pokazali?
vjerovatno dobavljaci imaju u ponudi Lombardinijeve motore :?
firemanpeter kaže:
Vidijo sam ja kako izgleda (ovaj PE 18 sa dva menjača) kad se prednji kraj ubaci u jednu a zadnji kraj u neku X brzinu. :lol: :lol: Prednji se kotači vrteli a zadnji su se vukli ko da su blokirali. A nije se ništa slomilo. :lol: Izgleda da je sve to dosta jako napravljeno :lol:
heh mozda je bio na mekom terenu ili nije bio natovaren....sjecam se da su djedovog znali rastavljati na njivi kad im se to desi, uglavnom zdrobi diferencijal, ili trkace ili slomi kuciste diferencijala
firemanpeter kaže:
Edo
Baš me zanima kako se ugradi hidravlične kočnice, od kojeg se vozila uzme materijal... Opiši malo ako ti je volja.
ne znam ni ja :oops: to je otac planirao uraditi na jednom TV 730 kojeg smo skoro kupili (stavio sam slike u temi "O nama") znam samo da je otac spominjao cilindre od Ursus-a C360
mogu nesto reci o prepravci mehanickih na TV 730 ako te to zanima

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav Svima!
Bagudina - dobro nam došao!
edosoko kaže:
firemanpeter kaže:
heh mozda je bio na mekom terenu ili nije bio natovaren....sjecam se da su djedovog znali rastavljati na njivi kad im se to desi, uglavnom zdrobi diferencijal, ili trkace ili slomi kuciste diferencijala
Pa kad bih gledao logički :
Ako točkovi mogu da proklizavaju(šlajfuju), kod naših novijih traktora prilikom oranja, ili nekih drugih radova(bez oštećenja)...verovatno i kod PE-18 mogu malo da proklizavaju, ili sporije okreću u odnosu na prednje kotače(u zavisnosti od brzine na zadnjem menjaču)! Verovatno može trpiti malo grešaka, ali ne uvek...
Ali je u praksi, verovatno drugačije, što kaže -edo!
Ejjj -edo,,, tvoj Djed je verovatno volio dobru rakiju, i gledao curice sa strane, dok je terao Tomu PE18 :lol: :lol: :lol:
Pozdrav Joe!

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

joekiki kaže:
Ejjj -edo,,, tvoj Djed je verovatno volio dobru rakiju, i gledao curice sa strane, dok je terao Tomu PE18 :lol: :lol: :lol:
Pozdrav Joe!
ma yok....djed i rakija...nula bodova - vjera ovo ono ;)
havarije je uglavnom amidza (stric) pravio, a za njega mogu reci da je ljubitelj kombinacije sex-droga-alkohol :D
a djed cuva traktor, nikad ga nije maksimalno opteretio, muka mu je ako ostane na suncu da "gori" :p a nedaj Boze da pokisne...ali naravno to se sve vidi i na traktoru i na njegovim priključcima

:!: zaboravio sam u prijasnjem postu spomenuti zamajac, naime otac je na strugu upustio zamajac nekoliko milimetara
obaj motor sto smo mi nabacili na naseg Tomu je od agregata, ne znam dali to sta mijenja :?
u svakom slucaju treba obratiti paznju i na to

M

matrix1234

Guest

ja mislim da je najbolja serija 7xx, a 8xx mi je nekako nepozdan mozda grijesim, ali kod mene rodjak ga ima ali 32ks sa jednim klipom ma traktor je kanta jer kocnice odlaze a motor lakse odlazi nego kod serije 7xx,a serija 7xx ti je pravi izbor jer sa 2 klipa robusna konstikcija a za brda je tomo vinkovic pravi izbor.imao sam prilku vozit tv732 vise puta sa njim sam mogao krenuti pod teretom uz brdo 3 sporohodnom,sve u svem pravi izbor, samo kod kupovanja treba obratit paznju na zglob spone kardan pognski i od vratila provjerit ga u voznji kako se mjenjaju brzine.kvacilo kako hvata ako hvata na vrhu onda je lamela otisla,ako pri promjene brzine pustanja kvacila pocnu lupkati kardani znaj da su kardani pri karju,kao traktor koci ako zabacuje u stranu onda su pakne pri karaju ili propusta ulje.da li motor propusta ulje na nekim mjestima provjeriti zazor ventila itd..........usput ja sam na svom na klip stavljo karike od deutza kamiona to sam uradio prije 10 kodina i otad nemam problema

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
matrix1234 kaže:
ja mislim da je najbolja serija 7xx, a 8xx mi je nekako nepozdan mozda grijesim, ali kod mene rodjak ga ima ali 32ks sa jednim klipom ma traktor je kanta jer kocnice odlaze a motor lakse odlazi nego kod serije 7xx
32 ks,,, a jedan klip...? :scratch
Prvi put čujem da postoji i takav model Tome!
matrix - koji je to model,,, mislim oznaka traktora?
Pozdrav Joe! :mrgreen:

A

Alen

Guest

ddd kaže:
Nisu dvije nego tri brazde...netko je pričao da TV nemože vuči tri brazde pa sam zato i stavio slike.Istina nije duboko ali meni dovoljno.... u 2. sporoj radi normalno bez forsiranja traktora.

Gledam i nevjerujem......... Kakav je to plug? 4 ili 6 coli?? Hehehe......

W

wajbul

Guest

Koji je model tt definitivno najbolji (mislim na najnovije modele) i dali postoji atomizer za njega?

M

matrix1234

Guest

joekiki kaže:
32 ks,,, a jedan klip...?
Prvi put čujem da postoji i takav model Tome!
matrix - koji je to model,,, mislim oznaka traktora?
neznam samo znam da je serija 800

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

matrix1234 kaže:
ja mislim da je najbolja serija 7xx, a 8xx mi je nekako nepozdan mozda grijesim, ali kod mene rodjak ga ima ali 32ks sa jednim klipom ma traktor je kanta jer kocnice odlaze a motor lakse odlazi nego kod serije 7xx.....
svaka serija ima svojih prednosti i mana pa tako i serija 700, a u seriji 800 je ispravljeno mnostvo mana koje su postojale u prethodnim serijama, ujedno serija 800 ima i najbolje rijesene kocnice u odnosu na sve prethodne
a motor.....i 732 i 830 imaju iste motore, ne vidim razlog zasto bi na 830 motor bio losiji nego na 732
valjda si mislio 23 KS a ne 32 :scratch i ovo 23 je opet uslovno receno :roll:

B

Bagudina

Guest

Ok, evo po preporuci sam počeo ciljati na skupinu TV-a serije 7xx i serije 8xx.
Malo sam pogledao prijašnje komentare za seriju 7xx ali mi i dalje nije baš jasna "osnovna" razlika serije 7xx.
Model 730 , 731 i 732, u principu su jako slični ali imaju razlike poput kočnica i hidro volana, a motori su u principu isti na sva tri modela 7xx, pa evo ako netko može odgovoriti koje su "osnovne" razlike između ta tri modela ?
- Dali veći broj u seriji 7xx znači samo ispravljene greške za razliku od prošlog modela (manji broj) ?
- Od koje godine na seriji 7xx i kojem točnije modelu 7xx je ugrađivanim hidro volan na TV ?

Serija 8xx, pronašao sam oglase za TV seriju 8xx i to 821 i 826 modeli (818 skoro ništa), kako su se pokazale zadnje serije TV-a (ne TT) serije 8xx i koje je sve modele nekadašnji TV pustio na tržište serije 8xx i motore u njima ?
- Kakva je situacija sa hidro volanom i kočnicama na seriji 8xx ?

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Firemanpeter je napisao
Edo

Edosoko je napisao
ne znam ni ja to je otac planirao uraditi na jednom TV 730 kojeg smo skoro kupili (stavio sam slike u temi "O nama") znam samo da je otac spominjao cilindre od Ursus-a C360
mogu nesto reci o prepravci mehanickih na TV 730 ako te to zanima

Več si rekao da se na 730 promjene osovine koje se savijaju,se zbog toga stave jače. Treba izbušiti veču rupu u ankerplatu itd. To mi je jasno zašto i kako.
A koja je razlika napravljena na kočnicama serije 800 sa obzirom na seriju 731 i 732?

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Koje su razlike na seriji 7xx bilo je puno pričanja.
Hidro volan je bio samo po naruđbi, taj traktor ima oznaku S.

Motori su na tim serijama 7xx jednaki - 30 KS. Čuo sam da ima 732 jaču radilicu ali u to nisam siguran.

Svaki veči broj znači da su se napravile neka poboljšanja, ali to nisu neka velika i drastična. Npr:

Na 731: nova prednja svjetla, izboljšane kočnice, izboljšanje na priključku za prikolicu i hidrauliki pozadi, nema obratomjera

Na 732: napravljena je zaštita vozača, izboljšan rezervar za naftu i olje, obratomjer, promjenjeno sjedalo, stavili manje utege, novi žmigavci

Sigurno ima još koje stvari pa mi sad ne padnu na pamet.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh