Re: TOMO VINKOVIĆ
Bagudina
Kako vidim ljudi su ti dali več neke koristne informacije šta i kako sa pumpom, koristna je pogotovo ona da zalij pumpu sa vodom. Ja ti savetujem sledeči postupak jer vidim da imaš jako veliku visinu koju treba pumpa odradit.
1. Na kraj cjevi koja ide u vodu stavi košaru (imaju to vatrogasci) koja ima jedno smjerni ventil.
2. Zalij vodu u pumpu i u usisnu cjev da bude sve zalito da vrha pumpe.Čini mi se da vidim na izlaznoj cjevi na pumpi neki čep, taj bi trebal služit za zalivanje pumpe i cjevi. Pošto češ imat taj ventil u košari voda če ostat u cjevi i pumpi. Tako če nastat vodni stupac a vazduha neče biti u pumpi, a baš on nam u pumpi i netreba
3. Pokreni pumpu i voda če odmah početi špricat preko izlazne cjevi u cisternu.
Imaš još jednu mogučnost.
1. Stavi pumpu što bliže vodi da se ne muči sa tom usisnom visinom i garant da če sve iči puno brže.
Ovo možeš odmah isprobat.
Pitaš me dal sam primetijo? Da, primetijo sam vatrogasne spojnice
. Trebaš i to znat, na tim spojnicama su brtve. One se razlikuju međusobno. One koje su na usisnoj strani su drugačije od onih koje su na drugoj strani pumpe, znači na tlačnoj strani jer su njezine uloge različite.
Moram ti i to reči, ona šlinga (cjev savijena u krug) koju praviš tamo na stepenicama odmah iznad vode, ona ti isto tako radi probleme sa vazduhom, cjev mora biti ispravljena i jednom pravcu od pumpe pa do vode. Cjev iz pumpe ti je zacvikana, to pravi dodatni upor- malo smanjuje pritisak vode iz pumpe.
PS: Ako ti ovo gore napisano neče pomoči, doči ču ja za dva dana kod tebe na odmor pa da sredimo to :lol: