Branimir 105 s kaže:
Konkretno jedna farma u Kozarevcu, Šanana će znati koja, da sad ne pišem prezimena, radi upravo tako s utroškom smjese od 4 kg dnevno postiže proizvodnju od 6500 litara mlijeka.
E sad ovo je dosta jednostavna proizvodnja, nemože se nazvati ekstenzivna i daje rezultate.
Mene sad zanima gdje tu ulaze ove, nazovimo ih nove kulture o kojima ovdje i u temi ratarstvo raspravljamo.
Nije mi sad namjera osporavati bogeca ili bilo koju stvar koju je napisao al me zanima kako, pogotovo na većim površinama (na kojim je baliranje u rolo bale nepraktično i skupo) uklopiti u plodored recimo sirak ili smjese s graškom.
Ili da preformuliram, uzevši u obzir par predhodnih postova u kojima je riječ o neslaganju generacija u pogledima na ovaj posao, kako argumentirati uvođenje "novih" kultura u plodored, ako i ove "stare" daju solidne rezultate.
znam ja koja je to farma, jako dobro znam, a taj utrošak smjese je prosječni utrošak po grlu, jer krava koja doji u punoj laktaciji dobije oko 15kg dnevno, a ona pri suhostaju pol kile pa se dobije prosjek na ukupnom broju grla
jako je jednostavno uklopiti sirak i grašak u plodored, evo jednog primjera za jednu parcelu u jesen grašak, pokosiš, ide kukuruz, posiliraš, ide ljulj, pokosiš 2 puta ide sirak, ili grašak pa sirak pa ljulj pa kukuruz, pa jećam pa sirak, pa grašak, pa kukuruzi...............
nisu sve kulture na polju glavne kulture, tu su međuusjevi, naknadni usjevi i postrni usjevi
ako je baliranje nekom nepraktično, metne u silose, evo cabage je večinom metao sve u silose, isto i zoran
to što si vidio na farmama kod nas večinom su starije generacije one koje šefuju i određuju šta če se radit i sijat, e sad ta smjesa, to je najlakši dio i najskuplji, zapamti najskuplji, e tu npr grašak zamjenjuje kao voluminozna krma veliki dio proteina soje, sirak kao kultura je 100 puta konkurentnija od kukuruza i polako u svijetu zauzima mu mjesto, sve u svemu u intenzivnoj poljoprivredi nikad zemlja nije prazna, uvjek se sije, samo treba poznavat znamenitosti biljke
evo bio sam kod maria ljetos, i veli mi njegov tata da ima super kukuruze posijane po grašku, i je istina je, isto tako cabage može potvrdit kolko se može love okrenut na jednom polju sa intenzivnom proizvodnjom u kojem su bile sadržane kulture grašak i sirak
što se tiče izmjene ljulj i kukuruz, tu nema plodoreda, to se zove ponovljeni uzgoj, ljulj uvjek dolazi na isti sloj, a kad preorete kukuruz dolazi opet na isti sloj, tu polifagni štetnici - žičnjaci mogu prouzročit velike štete, a dolazi i do akumulacije djelatnih tvari od prskanja jer se stalno radi jedno te isto, to može proč godinu dvije ali oprezno sa ponovljenim uzgojom
evo neke karakterisitke sirka, potrebe za oborinama su oko 400mm kiše, a svud kod nas ima više, ako stuče led opet raste, širok raspon primjene od pola metra do preko 2 metra, ima više proteina od kukruza, tlo ostavlja u sipkom stanju
grašak, sjenaža graška i žitarica (moja) sadrži u suhoj tvari 15%proteina, znači tri kile moje suhe tvari zamjenjuje kilu suhe tvari soje, tu je več razlika, ako se radi bakterizacija grašak ostvalja u tlu dušik i to znatne količine..........
kod mene krave dobiju sjenažu ljulja, sjenažu graška i žitarica, silažu sirka a smjesu ne kupujem, super ne kupujem, bakterije u vitaminima rade svoje, i možda zato imam največu mlječnost po kravi, imam iskustvo da to izbalansiram i da iz krave izvučem dobit a da ona ostane u perfektnom stanju
još nešto u prilog grašku i sirku, svi se sječaju prošlogodišnje suše, svi jadikovali i kukali, svi osim mene, ja sam za stoku imao višak hrane, jer je grašak došao u normalnim uvjetima i super prinos, a sirak je uživao u suši.
onaj ko je išao samo na ljulj i kukuruz, još je na ljulju nakupio, ali kukuruzi su bili podosta loši kod večine, a opetr kod mene super kukuruzi makar sađeni po grašku jedan dio jer ih je držao dušik koji je ostavio grašak
al da sad ne duljim o svemu, ovdje pišem godinu i nešto sitnog, uvjek nastojim pomoči ljudima, pokazat što znam, to vam je lakši put od mojeg, kad sam sijao sirak a nikad ga nisam vidio a sad imam drugi prinos u svijetu, sve se može kad se hoče