spensi kaže:
Ako je suho sjeno prvog otkosa ima vlaknine, silaza sirka se slazem ona je mnogo slabija u odnosu na silazu kukuruznu, pa dajes u vecem postotku silazu ljulja, koji je opet dosta bogat secerom, zatim graska koji je bogat proteinima.
Ne znam nisam skuzio dobro recepturu i postotke pojedinih supstanca. Ne razumim ni o kojoj se silazi radi. 650 kg silaze ljulja, naspram 400 kg silaze (kukuruz ili sirak?).
Silaza sirka je pa i do 20 % slabija u odnosu na kvalitet kukuruzne silaze.
Posto mi se svidjeli tvoji postovi o hranidbi Bogec, daj mi malo opsirnije o ovoj temi.
Daj mi malo primjera receptura i njihovih objasnjenja (laktacija, uzdrzavanje, graviditet)?
Pozdrav
ivica nema silažu sirka, ja ju imam
kod mene je silaža kukuruza još uvijek zatvorena, hranim sa silažom sirka , a ta silaža ne zaostaje za kukuruznom, pogotovo jer sirak ima jako široki dijapazon vremena kosidbe i spremanja, pa tako ako ga kosimo na visini oko 50 cm ima karakteristike sličnije travi, a ako ga kosimo tj siliramo u fazi mlječno voštane zriobe istovjetan je kukuruzu po svom sastavu, energetski je po zelenoj masi jači od kukuruza, fali mu ona zrnata komponenta od kukuruza, sirak je pun šečera, zato je sladak, probaj ga jednom zagristi, nadalje sirak ima za oko 1% manje proteina od kukuruza, ali ako gledamo vrijednost aminokiselinskog sastava obje je beznačajno, jer ipak su to ugljikohidratne biljke obje
sirak kao svježa krma je nenadjebiv u svim pogledima, krave se pokolju koja če prije smazat ono što je pred njima
primjer ishrane sirkom je iz italije, što je ivica bio na ekskurziji, i tamo imaju čak i od mene veču mlječnost, a hrane sirkom
kod nas je po shvačanju ljudi, ali i mladih ljudi, sirak velika skepsa, makar nisu ni vidjeli ni probali, a ja bez njega ne bi mogao, ne ovakvu mlječnost imat kakvu imam
u svakoj travi ima vlaknine i svježoj i suhoj pitanje je samo kolko ima vode
što se tiče receptura , one se mogu korititi u teorijskim, znanstvenim radovima, u praksi mogu samo poslužiti kao orjenitr, pogotovo izračunavanje omjera komponenti u obroku
da objasnim na primjeru, sva hrana je jako brzo podložna mjenjanju svog sastava, tako da kad vi otvorite silos ili balu ona tog dana ima ovaj sastav, a več drugi dan ima drugi sastav, što može u izračunavanju obroka na osnovi podataka iz prvog dana a odnosi se na drugi dan korištenja biti u disbalansu, jer se sastav mjenja, pa tako može bit utvrđen manjak određenih tvari , ili čak još gorje zabilježen porast plijesni ili drugih činitelja kvarenja
to su samo primjeri
zato je najbolje ocjeniti hranu po proizvodnim karakteristikama životinje, i organoleptičkim pregledom, naime, vi imate kravu koja daje recimo 50 litara dnevno mljeka, i znadete da ste dali tu i tu hranu , košenu toj i toj fazi, poznajete maximum i minimum te krave, ali sad utvrđujete kvalitetu hrane, i drugi dan otvorite drugu balu, na izgled ista bala, a krava reagira smanjenjem ili povečanjem mlijeka, znači krava je sama ocjenila kvalitetu te sjenaže ili čega več
organoleptički to večina barem odprilike zna, boja , miris, prisutnost stranih tvari, ali i tu se čovjek zezne
primjer, moj stari je na jednoj parceli promašio jedan trag sijačicom kad je sijao ljulj, trava identična , sve štima u bali, mi damo kravama :shock: a ono muk, ni jedna da bi pipnila jelo, vratim se ja nakon tri sata u štalu, sve stoji na mjestu kak smo metnili, ništa, ja sad pregledavam travu, izgleda fino, ALI, nije ljulj, nije ono što su jele cjele godine, i neče pipnit, sve smo makivali i dali telcima a kravama vozili drugu balu
određivanje hrane po količini ovisi o načinu hranidbe, da li je hrana normirana ili po volji
vidim svi vole imat sve na kile i to u točnu decimalu, sve po receptu, silaže toliko, sjenaže toliko, ok mora se imat neki koncept ali ja dajem voluminozu po volji, brate jedi kolko te volja i šta želiš, a koncentrirani dio normiram, po proizvodnim osobinama, tako da ne mogu dobit jest jednako krava sa 50 litara i ona sa 10 litara , mora postojat razlika
dok hranidba junica i teladi je drugačije koncipirana, oni su svoj our za sebe, oni dobiju drugačiju hranu, poštujuči njihove potrebe
isto tako i krave koje su u suhostaju dobiju drugačiju hranu, u drugoj količini, vrlo promjenjivoj ovisno o stadiju graviditeta
znači krava koja je u vrhu laktacije dobije koncentrirani dio, dok ona pred kraj laktacije ne dobije, ona svoju proizvodnju sada bazira na voluminozi, jer to može iz tog dijela podmirit, polako smanjuje mlijeko, kroz određeno vrijeme, a samim time joj proizvodne potrebe padaju, dok su uzdržne iste, a sve to podmiri voluminozom jer iz koncentriranog dijela više ne bi davala produkt več bi se debljala a time stvarala trošak koji proizvodnja ne može podmirit
ima tu još nekih stvarčica
hranidba mixer prikolicama je ok i nema biranja kod krava, isto tako vrijedi što veli ivica da bolje krave još dobiju smjesu dok druge ne, kao dodatak jelu koji se standardno primjenjuje
spensi ima na početku ove teme i u temi kako uzgojiti kvalitetnu junicu mog pisanja o načinu ishrane u raznim stadijima, onako kako ja primjenjujem, probaj pronač, pa čemo prodiskutirat o nejasnočama
naravno mora postojat razlika u hranidbi , čak i iste kategorije životinja, razlika između samih jedinki , jer nemaju iste uzdržne potrebe, a poslije i proizvodne potrebe
hranidba super hranom odličnih svojstava u laktaciji može imat jako mali učinak ako sve prije toga , znači svi uzgojni postupci , nisu provedeni kako treba, od uzgoja podmladka , junice, uvoda u mlječnost, laktacije, suhostaja, ..............
i malo drugačija slika moja na kraju kao intermezzo
moja majka u usjevu sirka