• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Šljakalo bi, ali moraš preuzeti rizik da buš gore začepil i postoji velika šansa da bu dole propuhalo.
Počasti ga barem sa karikama.

Dijelovi, traktor univerzal Sesvete

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,812
Glava je raskopana, ostalo je u komadu. Vise ne radim puno, 50ak sati godisnje.
Sve me vodi da sve raskupusim no bas mi se neda i ne placa. Vidit cu, mozda ga jos pocastim karikama, i nekim sitnicama

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,760
Ako ćeš mijenjati karike onda ti je to gotovo 100%raskopan blok, strojna obrada cca1200 do 1500 kn, i tri stubline s klipovima, i tri čahure klipnjače +leteći i bankovni to sve možeš naći za nekih 1300 kn i generalna kompletna.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,812
Fi 100 je na 533.
Klipove bi povadio na gore, karike nove i nazad. Ako idem sve mjenjat nabralo bi se tu ohoho jos svega. Obrada bloka, radilice, lezajevi, razvod, uljna pumpa, kvacilo.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,897
Ventila pojačanih ima u Traktor-servisu Hadrović.
Pogledaj kak izgledaju leteći lageri. Možda ne bi bilo loše i njih zamijeniti.
Kak je to Fiat motor iz 70-tih, vjerojatno ima tanke pikse.
Isplati ih se razbušiti na nadmjeru (na 100,6) umjesto zamjene.
Ali ako budeš mijenjal samo ringe, onda zaboravi komentar.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Ovaj nezna kaj je startno punjenje, možda i zna ali ga nije baš dobro objasnil.
Problem su rakete koje pale ko Kupljencova, da ona alnasa par minuta ko ova s linka ili dobri stari 533, a ne da pali ko metak, prepumpala bi ona jedan krug ulja kroz cijeli krvotok traktora.

Na ovom videu se ljepo vidi kak radi startno punjenje na starim ragama koje ga imaju.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ne odnosi se na 533 ili 539, ali ovaj naslov je najaktivniji pa...
Naravno da se ne odnosi na 533 i 539 jer rakete stim nemaju probelma, ja nikad ne daj gas dok je hladan, ja ga nekad ostavim na leru da šapuće po 2 do 3 vure, onak da se praf zgrije i onda polako krećem, onak jako jako nježno, jer to je sve osjetljivo i treba dobro paziti.
Ovaj nezna kaj je startno punjenje, možda i zna ali ga nije baš dobro objasnil.
Problem su rakete koje pale ko Kupljencova, da ona alnasa par minuta ko ova s linka ili dobri stari 533, a ne da pali ko metak, prepumpala bi ona jedan krug ulja kroz cijeli krvotok traktora.

Na ovom videu se ljepo vidi kak radi startno punjenje na starim ragama koje ga imaju.

Mislim evo iskreno ja neznam koji 539 pali ko moj? Mislim da nema takvoga, jer kolko vidim svi verglaju dok imaju struje praktički, meni takvi nisu jasni. Ak ne pali od prve nebu ni od 2 ili od neznam kojeg pokušaja. Ja svojem nesmem ključ pokazati.

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,573
Na tim starim JDima pumpa daje gorivo kao na punom gasu sve dok ne postigne određeni broj okretaja. To je startno punjenje?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Ako ćeš mijenjati karike onda ti je to gotovo 100%raskopan blok, strojna obrada cca1200 do 1500 kn, i tri stubline s klipovima, i tri čahure klipnjače +leteći i bankovni to sve možeš naći za nekih 1300 kn i generalna kompletna.
Nebi se baš složil s tobom jer vele pri nama da izmet ne smrdi dok ne dirneš u njega.
Nabere se tu još usput i semeringa, kakvo crijevo vode ili goriva da se usput promjeni, šaka bakrenih pločica, šelni, pa se usput uredi kvačilo, pa možda i prednji kraj ima lufta pa kad je več u dijelovima.....

Ako se blok da izbušiti na veču mjeru (zna se dogoditi da ostanu flekovi pa nejde) onda treba obavezno provjeriti i po potrebi urediti radilicu, a to je onda več generalka.
Te pikse koje su sad unutra su garant kvalitetnije i bolja je opcija bušiti postoječe nego ugrađivati nove.
Dali bu glava prošla s pojačanim ventilima ti budu rekli na strojnoj obradi, uzmite u obzir da su pojačani ventili u praksi veči po obodu pa to nije baš neko sretno rješenje.
Sve zavisi koliko su sicevi potonuli u glavu.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
@MUHA,
Dugo ga pumpa drži na startnom punjenju.
Drži regulator ;)

Na tim starim JDima pumpa daje gorivo kao na punom gasu sve dok ne postigne određeni broj okretaja. To je startno punjenje?

Da ti objasnim kak to radi trebal bi pronači negde u starim dijelovima jedan element pa da vidiš na njemu kanale.

Uglavnom, pumpa ubrizgava maksimalnu količinu goriva dok se ne zavrti na određeni broj okretaja pa regulator vrati element u ler gas.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
A mene sad polako zabrinjava rakera kak bu po ljetu palila, kak izgleda moral bum neku hladnjaču napravit za nju. Jer kak pali na zub kroz cjelu godinu alnaser se nebu cjeli krug okrenul, pa da mi anlaser ne prejde kad ga tak malo vrtim, zato hladnjaču da je malo hladnije da cjeli krug okrene alnaser.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,266
A ruski? :unsure:
Najprije startaš pumpu za ulje - podmazivanje, onda startaš pokretač (bilo na akumulator ili sa zrakom)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Kod nas več 10 let nema zima kakve su Ruske jeseni i prolječa tak da ....

Nekad smo nakon generalke ulje upumpavali pod tlakom kroz indikator ulja gde se nije dala pumpa ulja bušilicom zavrteti.
Kasnije smo shvatili da je to bedastoča i gubljenje vremena jer ako se dobro podmaže kod sastavljanja motora ostane dovoljno filma ulja za start.

Ko ima vremena nek pogleda video.
Nažalost ja svoj video nisam snimal kad sam isprobaval na jednom motoru.

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,573
Uglavnom, pumpa ubrizgava maksimalnu količinu goriva dok se ne zavrti na određeni broj okretaja pa regulator vrati element u ler gas.
Onda smo se ubiti razumijeli, sad znam da se to zove startno punjenje. :)

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,812
Danas je probni klip izletio van. Mozda sutra probno izleti radilica 😆
Kad sam vec jedan povadit cu i druge, pa bi promjenio cilindre, karike i letece. Mislim da necu morat karter skidat nego cu kroz poklopac sve odsarafit.

IMG_20210121_154840_8.jpg

IMG_20210121_154916_0.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh