• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
Iza one polugice za gas je šaraf za kontrolu ulja (ključ 14). Ulje se natače na taj gornji šaraf sve dok na donji šaraf ne poteče čisto ulje.

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,998
Sve zavisi kakva je pumpa, te kakav je hidraulični cilindar. Ja bi rekao da mu je nekakva granica od cca 800kg.

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
236
Danas sam opet malo šarafio po traktoru pa imam nova pitanja :) Otvorio sam kočnice, pakne imaju dosta mesa, skoro pola cm. Očistio sam sve unutra, malo prošao šmirgl papirom po oblogama. Lijeva kočnica mi je slabije kočila pa sam malo raširio pakne i smanjio sam duljinu šipke koja ide od motora do cijevi kojom se šire pakne. Papuča se podigla i prima odmah, ali ne koči baš nešto, treba dosta jako pritisnuti. Desna kočnica pak prima niže, ali prima dosta bolje i jače, s njom mogu ostaviti trag na asfaltu. Mogu li tu još što napraviti za poboljšanje? Da li se ta osovina kojom se na kraju šire pakne smije malo gibati gore dolje kako se pritišće kočnica? Ta na lijevoj strani ide malo prema gore kako se zaokreće i dobiva pritisak na rub pakni.
Na lijevoj kočnici mi se izglodao navoj na gornjem pinu kojim se regulira udaljenost (nagib?) pakne pa valjda sad obloga nije baš paralelna s tromblom. Može li se nabaviti novi, ima li potrebe i mogu li bez tog nagiba?
Kako trebam zamijeniti i zadnja svjetla, pregledom sam ustanovio da su ona dva kabla lijevo i desno u previše potrošenom, potrganom stanju pa je krpanje besmisleno. Staviti ću nove žice, ovojnicu i bužir. Zanima me imate li preporuku gdje to kupiti u Zg ili bližoj okolici ili da kupim obične instalacijske žice? Praktično povezivanje mi nije problem, jedino neki spominju da obvezno samo auto žice, drugi pišu da ne treba i tako... Original instalaciju ne mislim kupovati jer mi nije problem napraviti sam svoje vodiče.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Za kočnice ne želim tipkati.
Za izradu instalacije PF, znači finožičani, bakreni vodovi. Traktor se drnda, skače, trese. Žice moraju biti PF. Žica je žica, gdje god da si ju kupio. Stavi za zaštitu PVC bužire, cijevi.

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
Danas sam opet malo šarafio po traktoru pa imam nova pitanja :) Otvorio sam kočnice, pakne imaju dosta mesa, skoro pola cm. Očistio sam sve unutra, malo prošao šmirgl papirom po oblogama. Lijeva kočnica mi je slabije kočila pa sam malo raširio pakne i smanjio sam duljinu šipke koja ide od motora do cijevi kojom se šire pakne. Papuča se podigla i prima odmah, ali ne koči baš nešto, treba dosta jako pritisnuti. Desna kočnica pak prima niže, ali prima dosta bolje i jače, s njom mogu ostaviti trag na asfaltu. Mogu li tu još što napraviti za poboljšanje? Da li se ta osovina kojom se na kraju šire pakne smije malo gibati gore dolje kako se pritišće kočnica? Ta na lijevoj strani ide malo prema gore kako se zaokreće i dobiva pritisak na rub pakni.
Na lijevoj kočnici mi se izglodao navoj na gornjem pinu kojim se regulira udaljenost (nagib?) pakne pa valjda sad obloga nije baš paralelna s tromblom. Može li se nabaviti novi, ima li potrebe i mogu li bez tog nagiba?
nemam pojma kolika mora biti debljina pakni. ako su pakne jako stare a imaju dovoljno debljine, kočit će ti loše jer su pakne pretvrde od starosti.
ako sa traktorom jako malo radiš normalno je da koči loše.
kada riktaš te kočnice prvo spojiš pedale. onda se zaletiš i oba dva kotača moraju blokirati. ako ne blokiraju onda vrtiš onu zvijezdu sa šerafcigerom. kada su razdvojene to kaj jedna niža od druge nema veze. to je normalno jer ljudi se voze sa razdvojenim brenzama a kada koče koče samo sa desnom brenzom jer ju je lakše stisnuti.
pazi da ti nebi curilo ulje pa ti pakne budu masne.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ako su pakne tvrde teško buš kaj dobil sa štelanjem, skoro 5 mm baš i nije neko meso, onaj mekši sloj je najvjerojatnije otišel i ostal je pečeni koji ne koči.

Štel šaraf za nagib pakni mora biti. Tam je fini navoj, ako se ne varam M10x1. Ako ne nabaviš takav vijak odreži maticu, zavari novu i stavi obični

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Pa jasno je da su pakne tvrde, nako ko zna koliko godina . Razlog tome je da nisu jednakomjerno lovile ili se je jedan par manje vraćao ( i uvijek ) dodirivao doboš i tako da su pakne zapečene i kao takve ne koče ravnomjerno. Ali zapečene od doboša. A to mekši - tvrđi dio pakni Je pričam ti priču.

Sa takvim paknama ćeš dobiti jednako mjerno kočenje NIKADA.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
A to mekši - tvrđi dio pakni Je pričam ti priču.
Ako si sa razumjevanjem pročital moj post onda si valjda shvatil koji dio obloge je bil mekan, a koji se i iz kojeg razloga stvrdnul ;)

Podmetni pod oslonac pakni lim (npr. od čeličnog metra ili prema potrebi neki deblji)
Ovo nek kolega ni ne pokušava jer se te pakne daju štelati na obje strane.
Jedna strana se štela na štangici, a druga na zvjezdi. Ključ se ne podere nikad, pakna da, pa ako je potrebno može se nadovariti samo ju treba zaokružiti po šabloni da nebi gornja lovila ranije od donje ili lijeva strana od desne.... kočile budu i bez toga ali kad budu spojene teško je dobiti ujednačenost ;)

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Koliko kilograma podiže hidraulika na 539?
Po papirima je to 820daN, nekih 830kg to ispadne ako je sve u originalu(ako nije širen cilindar ili mijenjana pumpa hidraulike sa 23mm na 25mm)..
Al to ti je sila na vrhovima podiznih poluga, u stvarnosti on sa tom kilažom para oblake ;) :p

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
Po papirima je to 820daN, nekih 830kg to ispadne ako je sve u originalu(ako nije širen cilindar ili mijenjana pumpa hidraulike sa 23mm na 25mm)..
Al to ti je sila na vrhovima podiznih poluga, u stvarnosti on sa tom kilažom para oblake ;) :p
ako nije širen cilindar? možeš li to malo pojasniti? zašto bi to netko radio?
jer onda samo dobiješ sporije dizanje i nešto više sile ali ta sila ne znači ništa jer prednji kraj ide u zrak.
ovo sa 23 mm na 25 me zanima više. kako to izvesti? jeli treba naručiti pumpu 25 mm ili se može stara preraditi sa onim setom za obnovu(klipići ventilići)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ja sam to radil više puta.
Brzina ostaje "ista", naravno da nije ista ali je to tolko malo sporije da se ni ne primjeti.

A ovo sa 23 na 25 je krivi smjer za snagu, dobije se brzina ali snaga baš i ne, prije bi rekel da snaga malo i opada, naročito snaga motora koja mora poterati te veče klipiče ;)

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
meni snaga ne treba. draže bi brzinu. kada grabim seno idem po brdima dole gore rupe sve i svašta pa mi grabilice pate.
ja na hidrauliku največu težinu kaj nosim su tanjurače one obične (široke su kao traktor) valjda 20 diskova sa drvenim ležajevima. to kada traktor diže malo mu trza prednji kraj. u radu je ok.

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
236
Pročitao sam komentare, a usput pogledao i par videa i na jednom sam našao točno moj slučaj ;-) Inače znam kako bi trebale kočiti i kako se podešavaju pakne preko onog zupčanika, a kako s tim podešavanjima nisam uspio dobiti ono što sam očekivao, pitao sam tu. Znači, osovina koja od smjera traktora ulazi u trombl treba imati hod gore dolje, tako da je to kod mene u redu. Šaraf tj. pin za podešavanje ću pokušati nabaviti, ako ne uspijem, odrezati ću glavu na nekom dužem normalnom šarafu i napraviti novi navoj za njega.
Prema svemu sudeći, problem bi mogao biti u sadašnjim paknama. Nije da traktor ne koči, stane on, ali ja bih volio da to bude još bolje. Vjerojatno ću "riskirati" 200-300 kn pa kupiti nove pakne i federe. Imate li preporuku, uzeti samo obloge pa ih sam staviti s nitnama (nisam baš siguran da imam alat za to, mogu li to nekako priručno odraditi?) ili kupiti komplet paknu s podnožjem?
Evo u prilogu par fotki kako sadašnje pakne izgledaju.
pakne 20221103_101449.jpg pakne 20221103_101454.jpg pakne 20221103_101459.jpg

Na vrh