• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,248
Muž obično živi u neznanju i dozna zadnji. Pa kaj je i to onda sramota? Pa kaj bi moral hodati po selu od jednoga do drugoga i spitavati? Je, točno je. Sramota je, ali pomoći nema.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,388
Aj imam i ja pitanje. Mjenjal sam semering kardana jer je slinil, al počel je nakon nekog vremena opet sliniti..
Prije mene mjenjal lokalni majstor,ista stvar se desila

Na osovini nisam videl neka oštećenja. Postoji možda koji kvalitetniji semering za kupiti? Ili ima neka caka pri montaži?
Pomali se bliži sjetva, a treba neko kardana vrteti 😀

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,169
@ Frenki....tu imas cahuru i oring-gumicu. Najbolje zamijeniti sve. Trgovac u ducanu ce ti znati prodati.

@ Matija.... znam da si napisal da nema ostecenja na osovini....svejedno pomakni malo semering dublje ili plice da ne brusi po istom mjestu kao stari.
Ispoliraj osovinu sa vodobrusnim papirom i namotaj izolirku ili najlona na nju pa preko toga namazani semering navuci da se ne osteti na zubima od kardana.
Da li si siguran da ne curi na oringu kucista kardana?

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,388
Siguran sam da je baš na semeringu. Trave nema, jer ferko ne kosi, nit malčira.
Sam vrti pneumatsku sijačicu i cisternu.
Znači najbolje da ne nabijem semering do kraja, možda uspijem zadihtat..
Ima više proizvođača semeringa? 🤔

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,169
Ima vise proizvpdjaca. Dimenzija je standardna tako da se ne proiZvodi samo za IMT.
Ja uvijek kupim 2 kom jee obicno prvog sjebem 😁

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,865
Ak imaš mogućnost kupit "plići" semering, onda staviš dva ako ima mjesta. Valjda bude onda dihtalo.

Petretic549

Iskusan lik
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,469
@ Frenki....tu imas cahuru i oring-gumicu. Najbolje zamijeniti sve. Trgovac u ducanu ce ti znati prodati.
Ak se ja ne varam idu dvije mesingane pikse/čahure i gumica između njih.
Ako je osovina pojedena to bude i dalje slinilo.

Najbolje skini sa Masive katalog dijelova za 533/539 i imaš cijeli razloženi poklopac hidraulike i jasno se vidi kako se sastavlja.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,217
Cijenjena ekipo, pitanje vezano za ruke hidraulika na 533,tu propuštaju obje strane. Ima tu kakva šema da se zaustavi? O ring ili semering kakvi? Idem po dijelove sutra od one gornje muke, pa bi još i to odmah kupil i zamijenil.
View attachment 79803
Kad skineš ruke trkneš osovinu u jednu stranu da ispadne čahura pa ispod nje imaš oring i onda opet čahuru.
Pazi da ne trkneš previše u stranu (dovoljno je da jedna čahura ispadne) jer si najebo ako ti se odzubi osovina iz podiznog vratila. Nisi, ali buš skidal poklopac.
A vidim slini i na ručicama tak da.... to nemreš izvana promjeniti, samo poklopac dole.
Kak su ti več napisali, ako čahure imaju lufta uzalud vam trud svirači.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,217
Aj imam i ja pitanje. Mjenjal sam semering kardana jer je slinil, al počel je nakon nekog vremena opet sliniti..
Prije mene mjenjal lokalni majstor,ista stvar se desila

Na osovini nisam videl neka oštećenja. Postoji možda koji kvalitetniji semering za kupiti? Ili ima neka caka pri montaži?
Pomali se bliži sjetva, a treba neko kardana vrteti 😀
Ako osovina nakon montaže šeta nutra van nema brtvljenja.
Dimenzija semeringa baš i nije standardna jer su mjere 44.5x68.25x19.4. Ako nije takav curelo bu.
Nikak ga ne nabijati do kraja jer tek onda ne brtvi.
Gledaj da nije kardanska savinuta pa šeta.
I gledaj da ne curi po vanjskom brtvljenju pošto je limeni.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,388
A kaj je riješenje ak šeta nutra van? To nisam provjeril prošli put, il sam mislil da je normalno 😀
A kaj z ovim? Taj nije limeni izvana, al je malo uži..

Prilozi

• Screenshot_20250227_215731_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20250227_215731_Samsung Internet.jpg
    15.3 KB · Pregleda: 7

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,217
Podlaganje pločica između ležaja i kučišta semeringa. Mada sumnjam da šeta ali nije loše provjeriti.
Nisam nikad ugrađival takav semering tak da neznam. Uvijel limeni i uvijek izvana malo diht mase jer kroz lim hoče proči ulje.

Frenki F3

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
363
Dečki, ja sam uspel poluosovinu ubaciti. Kak je Muha rekel, čahura je upala fenomenalno. Jedino mi se novi semeringi ne sviđaju jer su više od gume ( stari imaju onu limenu navlaku po vanjskom obodu )ali valjda budu držali. Lističe ( distance ) sam stare izmjeril po širini ( kak su pukli držali su se sljepljeni ) 3mm i tak sam ubacil nove ( mislim da 4 tanka, 2 deblja ) i valjda bu to ok. Ima malo malčice lufta. Ležaj je dobro podmazani, i svih 12 šarafa sad drži. Muha, naklon do poda za objašnjenje. (y)
Sad mi je srce na mestu:)
1000144297.jpg 1000144292.jpg 1000144296.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh